SkyscraperCity Forum banner

[Wrocław] Biurowiec Oniro

57852 Views 359 Replies 65 Participants Last post by  mrwro
Budowa się zaczęła, więc...

z GW

Nowy biurowiec w centrum Wrocławia

Maciej Miskiewicz 10-05-2006 , ostatnia aktualizacja 10-05-2006 19:56

Przy ul. Ofiar Oświęcimskich za kilkanaście milionów złotych powstanie nowy budynek z biurami, sklepami i apartamentami. Wybuduje go ZPO Otis, właściciel stojących obok DH Kameleon i wielopoziomowego parkingu Szewska Centrum.

Budynek będzie miał sześć pięter i ponad 6200 mkw. powierzchni użytkowej. Dwanaście 50-metrowych apartamentów zajmie ostatnie piętro, niżej będą biura. W podziemiu, na parterze, I i II piętrze właściciele planują sklepy i punkty usługowe, ale możliwe, że i tu będą biura.

Mirosława Lisiak, prezes Otisu: - Nie mamy sztywnych założeń. Zobaczymy, jakie będzie zapotrzebowanie. W tej chwili jest duże zainteresowanie powierzchnią biurową.

Do budynku będzie się wchodzić od strony ul. Szewskiej i Łaciarskiej. Na parterze został również zaplanowany pasaż, który połączy ul. Ofiar Oświęcimskich z Oławską. Właściciele aut będą mogli zostawić samochody na sąsiednim parkingu przy ul. Szewskiej, na którym są 343 miejsca.

Elewacja będzie mocno przeszklona, w planach są również kamienne detale. Autorem projektu jest Paweł Szkoda z Pracowni Usług Architektonicznych SARP Wrocław.

Budowa już się rozpoczęła. Budynek miał być gotowy do końca 2006 r., ale już wiadomo, że prace opóźnią się o cztery miesiące z powodu sporu ZPO Otis z właścicielem kamienicy przy ul. Oławskiej 9, który po sąsiedzku prowadzi swoją budowę.

See less See more
281 - 300 of 360 Posts
Tylko ten wystający daszek mnie drażni...
Daszek pasuje , mi się tam podoba i tak jak pisze ucho bez niego Barbados by wyglądał dziwnie . :)
^^ Podoba mi sie, chociaż mógł mieć większe okna.
ladnie to wyszlo, ciekawy budynek-fajny klimat bedzie na tej waskiej uliczce
Świetny budynek. Daszek mi się nie podoba co prawda, za długi wg mnie, ale na tym zdjęciu widać, że funkcjonalny, więc niech mu będzie.
troche mi nie pasuja ostatnie dwa pietra - potraktowano je tynkiem :( a daszek fajny - dodaje charakteru :)
Bardzo mi się podoba, ale tak jak Curz mam jeden zarzut - tynk na ostatnich dwóch kondygnacjach.

Ale moim zdaniem utworzyła się bardzo fajna pierzeja na odcinku Ofiar Oświęcimskich od Łaciarskiej do Szewskiej.
Jak ktoś go da do miss Polski to napewno dam 10/10 :) Architektura SUPER !
Czy budynek zasługuje na 10/10 tylko za to wypełnia równo pierzeję i jet pokryty czyms ciekawszym niż styropian z tynkiem?

Dla mnie kontynuuje on tradycję blokowisk na starym miescie - ani nie nawiazuje do starej zabudwy ani nie wykracza w przyszłość (ledwo można go nazwac współczesnym). Przy FIG to porażka.
See less See more
Jest ok ale nie do konca w moim typie.
Za dużo pstrokacizny na zbyt małej powierzchni sprawia, że budynek wygląda na mniejszy i jakiś taki ogólnie przykurczony.
Ta działka jest (a raczej była) bardzo mała i wąska, przez to ciężka do zabudowania. Tym bardziej cieszy budowa tego budynku, moim zdaniem jednego z najlepszych nowych realizacji w ostatnich latach na Starym Mieście.
to samo w innym świetle :)
Mnie ciekawi jak wyjdzie ten pasaż między Ofiar O.(Barbadosem) a Oławską(Oławska Prestige)

See less See more
Na dole tego budynku będzie jeszcze jakieś szkło ? Bo te płyty gipsowo- kartonowe na zewnątrz to... długiego żywota im nie wróżę :D
Mmmmm, wyszedł lepiej niż na wizkach ! I do tego jak szczelnie wypełnia/wykorzystuje tą małą działeczkę ! Miodzio ! A "pstrokacizna" wcale nie jest taka pstrokata - dzięki kilku kolorom i rodzajom okładzin budynek ożywia bardzo tę uliczkę, bo Szewska Center jest trochę za szara, nawet jak na mnie, wielbiciela wszelkich odcieni szarości (choć raczej nie za często w architekturze :)). 10/10 !
See less See more
Czy budynek zasługuje na 10/10 tylko za to wypełnia równo pierzeję i jet pokryty czyms ciekawszym niż styropian z tynkiem?

Dla mnie kontynuuje on tradycję blokowisk na starym miescie - ani nie nawiazuje do starej zabudwy ani nie wykracza w przyszłość (ledwo można go nazwac współczesnym). Przy FIG to porażka.
Oczywiście sam budynek nie zasługuje na 10/10 tylko z powodu spełniania tych warunków. W tym akurat wypadku na pewno ja dałbym mu wysoką ocenę (ale nie 10/10, bo takimi ocenami się nie rzuca na lewo i prawo), bo spełniając te wszystkie warunki wygląda na dodatek bardzo dobrze.

Budynek nie nawiązuje swoim wyglądem do okolicy? Jakiej? Że niby nie ma kłów i szponów jak Szewska Center? To głównie z nią sąsiaduje i to SC dominuje całe otoczenie tego budynku więc dobrze, że nie nawiązywań o do starej zabudowy, bo ta ulica po prostu wyłaby wojną stylów. Ultranowoczesne aluminium i refleksyjne ściany są znowu za nowoczesne właśnie z powodu innych kamienic, a tak budynek stanowi w miarę łagodne przejście z Szewskiej Center do starszych kamienic.

Przy FIG to porażka???? No chyba, że patrzymy pod takim kątem, że jeżeli architekt Barbadosa wzorem "tfurcy" FIG'a też zamierzał zdewastować swoim budynkiem okolicę to faktycznie poniósł porażkę - temu drugiemu udało się aż za nadto.
See less See more
Mmmmm, wyszedł lepiej niż na wizkach ! I do tego jak szczelnie wypełnia/wykorzystuje tą małą działeczkę ! Miodzio ! A "pstrokacizna" wcale nie jest taka pstrokata - dzięki kilku kolorom i rodzajom okładzin budynek ożywia bardzo tę uliczkę, bo Szewska Center jest trochę za szara, nawet jak na mnie, wielbiciela wszelkich odcieni szarości (choć raczej nie za często w architekturze :)). 10/10 !
Wyszedł lepiej niż na wizualkach - to fakt i co więcej rzadkość, bo zazwyczaj wizualizacje są przekłamane by pokazać budynek jak najlepiej.

Nie nazwałbym go pstrokatym - kolory nie są "oczojebne". Tynk na górnych kondygnacjach to lekki zaciach, ale nie ma do niego dostępu z poziomu ulicy więc tak nie razi, a na niższych kondygnacjach widać, że raczej nie oszczędzano - plus dla inwestora.

Nie szalej tak z ocenami 10/10 - te powinny być przyznawane naprawdę wybitnym budynkom, a Barbados pomimo, że całkiem udany do takich na pewno się nie zalicza.
See less See more
Budynek bardzo ładny.
Daszek lekko "pagodowy", więc jeśli spojrzeć nań z tego pkt-u widzenia, to tworzy nam się tu nieco orientalny klimat.
^^
boze, ludzie, nie dorabiajacie juz ideologii.... :lol:
281 - 300 of 360 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.