SkyscraperCity Forum banner

[Wrocław] Domy na wodzie

18662 Views 58 Replies 34 Participants Last post by  Rafis
3

Adres: dom na wodzie
Data: 2006-04-10
Autor: Sylwia Chmielarz
We Wrocławiu powstanie pierwszy w Polsce dom na wodzie. Zbuduje go Kamil Zaremba, właściciel firmy internetowej epartner.pl. Za ponad rok zamieszka pod mostem... Grunwaldzkim

Kamil Zaremba, właściciel firmy internetowej epartner.pl. Firma działa od 1999 roku. Jednym z jej projektów jest edysk.pl, sieciowe rozwiązanie archiwizowania zbiorów

Pomysł narodził się ponad rok temu. Był efektem nie tylko miłości do żeglowania, ale także potrzeb rodzinnych. - Mieszkamy z żoną i córką w niewielkim mieszkaniu. Zastanawialiśmy się nad przeprowadzką do czegoś większego. Mężczyzna przed czterdziestką zaczyna myśleć, czy posadził już drzewo, ma dziecko i czy wybudował dom - opowiada Kamil Zaremba. - Mnie brakowało tego trzeciego osiągnięcia. Pomyślałem o domu na wodzie, który można przemieszczać i zacumować nawet w centrum Wrocławia.

Twórca pierwszego w Polsce domu na wodzie nie zamierza adaptować starej jednostki pływającej. - Mój projekt to nowoczesna konstrukcja mieszkalna, która powstanie w stoczni - opowiada przedsiębiorca, który na co dzień zajmuje się marketingiem internetowym. Ostatni rok upłynął mu na rozmowach z kapitanami barek cumujących na Osobowicach, gromadzeniu praktycznej wiedzy i tworzeniu projektu. Powstał plan budowy parterowej konstrukcji, szerokiej na 8 - i długiej na 20 metrów. Wymiary są ważne ze względu na przepusty pod mostami i szerokość wrocławskich śluz, które mają niespełna 10 metrów.

Pozostają jeszcze sprawy formalne. Przedsiębiorca ma za sobą korespondencję ze wszystkimi praktycznie urzędami, których decyzja lub opinia mogłaby mieć wpływ na powodzenie przedsięwzięcia. O opinię prosił nawet straż pożarną i policję rzeczną. - Po tych wszystkich pielgrzymkach udało się ustalić dosyć krętą ścieżkę formalną, która wije się między co najmniej pięcioma ustawami i czterema rozporządzeniami - śmieje się Kamil Zaremba. Efekt to gotowa dokumentacja dla pierwszego domu na wodzie. Jego budowa ma ruszyć maju, a skończyć się w czerwcu 2007 roku. Wodowanie pływającego domu przedsiębiorca planuje na czerwiec. Ma nadzieję na wsparcie ze strony władz miejskich i włączenie otwarcia domu na wodzie w obchody Dni Wrocławia. - Moja rodzina mieszka tu od pokoleń. Chciałbym, aby to był projekt identyfikowany z miastem - tłumaczy.

Przez pierwszy sezon dom stać będzie prawdopodobnie w okolicach mostu Grunwaldzkiego. - Sam wybiorę sobie lokalizację, kierując się względami estetycznymi. Gdy zdecyduję się na miejsce cumowania, muszę poinformować o swoim wyborze urzędników.

Według Kamila Zaremby we Wrocławiu mogą powstać całe wodne osiedla np. na Osobowicach, gdzie zimują barki. - To kilkuhektarowe akweny, tam zmieszczą się dziesiątki takich jednostek - oblicza.

Twórca pionierskiego projektu zamierza podzielić się swoją wiedzą. Projekt nazwał DomyNaWodzie.pl. i uruchomił stronę w internecie. - Każdy, kto zapuka do mnie i powie, że chce mieć swój dom na wodzie, dostanie pełne wsparcie - obiecuje.

Wstępny kosztorys pokazuje, że metr kwadratowy domu będzie kosztował jego twórcę około 1,2 tysiąca złotych. Pływające 160-metrowe lokum to wydatek ok. 190 tysięcy złotych. Dodatkowym atutem jest to, że nie trzeba kupować działki. Pod jakim adresem będą mieszkali państwo Zarembowie? - Musimy mieć adres na lądzie, ale kto wie, może za 10 lat będą do nas pisali na adres: Wrocław, most Grunwaldzki - żartuje twórca projektu.

See less See more
1 - 20 of 59 Posts
ciekawe rozwiązanie, zwłaszcza w razie powodzi :)
Rafis said:
Wstępny kosztorys pokazuje, że metr kwadratowy domu będzie kosztował jego twórcę około 1,2 tysiąca złotych. Pływające 160-metrowe lokum to wydatek ok. 190 tysięcy złotych.
:eek: zupełnie nieprawdopodobne, totalna bzdura
^^
Bardzo ciekawy pomysł, trzymam kciuki za jego powstanie. :)
fajnie, już kiedys z kumpelą myslelismy, zeby zamieszkać na barce i cymować na północnym kanale Odry (na wsschód od mostu Warszawskiego):D oczywiscie były to tylko takie dywagacje:D

Tylko coś brzydka ta barka..
No to fajnie,
swoją drogą w Sz-n najprawdopodobniej również pojawią się tak domy, może nawet wcześniej ;) .Stocznia już takie buduje, ale 100% idzie na eksport.

btw: W Szczecinie odbył się również konkurs na projekt "Domu na wodzie"
link:http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=8022830&postcount=49
super pomysl, w wielu krajach ludzie mieszkaja na barkach, widzialem w paryzu (miedzy issy val de sain a pont de sevres na poludniowym zachodzie stoi cale stado barek, ludzie maja przylacza elektryczne, na nabrzezy stoja skrzynki pocztowe, totalny odjazd. no i nie trzeba sie bac powodzi, co najwyzej mozna nie ruszajac sie z chaty przeplynac glownymi ulicami miasta ;)
Mimo wszystko stare barki przerobione na mieszkalne fajniej wyglądają, jak dla mnie.
Andrzej
Jakub said:
Tylko czemu to jest takie brzydkie?
może dlatego aby nie było szkoda jak go jakaś sporej wielkości kra zniesie z tej wody;)
idea fajna, projekt marniutki, szacowane koszty z bajki...
Rafis said:

We Wrocławiu powstanie pierwszy w Polsce dom na wodzie. Zbuduje go Kamil Zaremba, właściciel firmy internetowej epartner.pl. Za ponad rok zamieszka pod mostem... Grunwaldzkim
[/QUOTE]

Projekt świetny, głównie dlatego że moża rozpocząć dyskusje, a następnie działania zmierzające do zagospodarowania nabrzeży Odry.

Wspomniany już w tym wątku przykłąd Paryża jest chyba najlepszy... ja bym widział barki zaparkowane nawet w samym centrum! Kępa Mieszczańska, Wybrzeże Wyspańskiego ... Tanie barki to idealne miejsce do nonkonformistów, artystów, studentów - to nadawałoby charakter tamtym miejscom. I jakie malownicze pocztówki by mogły powstawać ...

Gdzieś, kiedyś widziałem jakiś projekt studencki zagospodarowania nabrzeży od mostu Pokoju przez Grunwaldzki po Zwierzyniecki. Przewidywał on obniżenie nabrzeży, stworzenie ciągów spacerowych i miejsc do "parkowania" barek... piękne !
Ktoś już zwrócił na to uwagę ale w jaki sposób na zamarzajacej rzece budować domy:)? Kiedy popłynie kra to zabierze ze sobą właściciela a wątpie żeby ta barka była też lodołamaczem :D
Ciekawe jak urzędy rozwikłały problem adresu.
Nic nowego. W Holandii tysiące ludzi mieszka na barkach. Nawet David Gilmour (Pink Floyd) już dawno temu sprzedał swój dom w Londynie i mieszka i nagrywa muzykę na barce na Tamizie.
Ciekawy pomysl i dosc nowatorski jak na Polskie warunki, duzym problemem bedzie podloczenie go do sieci wodociagowej, elektrycznej i kanalizacyjnej, gdyz nie ma u nas takich specjalistycznych nabrzezy, ale mam pewne watpliwosci jak mozna to dobrze ogrzac w zime by dom nie przemarzl, w szczegolnosci jak trafi sie taka zima, bo w lecie to nawet chetnie bym zamieszkal czyms takim, ale na caly rok juz nie za bardzo. Mam nadzieje ze pomyslodawcy uda sie do konca zrealizowac swoj projekt. :cheers:
czy to aby nie jest reumatyzmogenne?

czy tak czy siak miejsca mamy pod dostatkiem
Prąd jeszcze jakos podciagna, kanalizacja bezproblemowa ha ha, ale skąd brać będą wodę to ja nie wiem, bo chyba nie spod siebie :)
1 - 20 of 59 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.