Zbiór kadrów bez zastrzeżeń
Będę zaglądał. W szczególności czekam na WZW (choć prawdziwe WZW to jednak "warszawskie"
)
Tam podróbka^^ Dzięki Filoss za wizytę
Wiadomo że prawdziwe WZW to Warszawskie, ale Wrocławska podróbka też może spodoba![]()
Niestety nie śledzę wątków o regermanizacji (poproszę o link) Ale chyba doleję oliwy do ognia... Choć...Czesi odbierają co swoje, a Polacy to co NiemieckieTak mi się nasunęło to po burzliwych dyskusjach w wątku o regermanizacji kamienic we Wrocławiu. Spora część ludzi nie zdaje sobie sprawy że Wrocław był też czeskim miastem. No ale Czesi to tacy "mili nieszkodliwi" ludzi, nie to co ci "źli" Niemcy
![]()
Ja mam tak samo w przypadku dwóch miast najbliższych memu sercu. Oddałbym rok życia za dzień spędzony w Warszawie sprzed 01.09.1939 r.A propos tego powrotu do granic z 39 roku (trochę idealistycznym, bo jednak Śląsk czy Pomorze jest/było bardziej rozwinięte niż zachodnia Ukraina czy Litwa) moim marzeniem jest mieć maszynę czasu i cofnąć się do Wrocławia lat 20 XX wieku. To miasto tamtego okresu musiało być niesamowite...
WZW w oryginale to Warszawa Z WysokościWłaśnie odkryłem wątek i musiałem przejrzeć cały. Genialne kadry, dopieszczone i precyzyjne na maksa. Tak trzymaj! :cheers:
A ja myślałem, że WZW to Widok z Wieży![]()
No nie ma, aż tak dużo "W" Z Wysokości...Dzięki za wszystkie komentarze!Wątek na dniach powróci do żywych i coś tu powrzucam(jak tylko ogarnę zdjęcia z wakacji :|).
P.S Dobrze że Filoss nie opatentował skrótu "WZW" bo byśmy się mu na forum nie wypłacili![]()
KontynuującOdniosę się tylko do tego bo to bardzo interesująca kwestia. Byłem przy wszystkich stadionach wybudowanych na Euro i muszę powiedzieć że okolice stadionu bardzo zmieniają odbiór samych aren. Jeżeli dla mnie najlepiej skomunikowanym stadionem w Polsce jest obecnie ten we Wrocławiu (no bo obok którego jest autostrada? :baeh3to jednak najpiękniejsze położenie ma Narodowy. Widok nocą ze Starówki (z placu Zamkowego) na iluminowany Narodowy to jest coś niesamowitego :bow: Ale do czasu wybudowania II nitki metra to jednak jest tam lekki chaos w czasie imprez (szczególnie w czasie Euro tak było).
Nie zgodzę się z budowaniem w jednym stylu przez wieki... Nikt w życiu na to nie poszedł i nie pójdzie... Każda epoka ma to do siebie, że wnosi coś nowego. Sęk w tym, że po jednej stronie mamy styl gotycki i romański, a po drugiej renesans, barok, klasycyzm i próby połączenia dwóch stylów z odmiennych "paczek" to dla mnie najgorsze z możliwych połączenie... Z kolei łączenie w ramach jednej ekipy wygląda ciekawie. Barokowy kościół z elementami klasycystycznymi - dla kogoś "niewtajemniczonego" nie do odróżnienia co w którym stylu wybudowano...^^ Paskudztwo? Może nie od razu paskudztwo, ale faktycznie dziwnie to wygląda. Moim zdaniem nie powinno się tak robić tzn. jeśli kościół został wybudowany w jednym stylu to dobudówka (nawet jeśli budowana już w zupełnie innych czasach) wciąż powinna prezentować ten sam styl. Tak więc dobudówka w tym przypadku powinna być gotycka. Pytanie tylko brzmi czy potrafiono by to zrobić tak, by się nie gryzło z oryginalną bryłą? Wciąż jednak kontrast byłby zdecydowanie mniejszy, jeśli nie w ogóle zauważany...
Skądże znowuNo tak, ja to wszystko rozumiem, ale co mamy zrobić z takimi kościołami gotyckimi (bo najczęściej to o nich mowa), które zostały rozbudowane w stylu barokowym? Posłać do piachu "bo nie pasują"?![]()
Może będę "brutalny", ale śmiem rzec, że raczej nigdy nie uda się doścignąć W-wy pod tym kątem... Dla jednych niestety... Dla innych stety... Wrocław bez wieżowców jest kapitalnym miastem. Sky Tower niestety nie wzbogacił wrocławskiego skyline, ale go zakłócił...591. Skyline. Chciałoby się rzec: jakie miasto taki skyline. Panorama Wrocławia mimo jednego wysokiego "kikuta" długo jeszcze nie dorówna niedoścignionej stolicy. Moim zdaniem nie ma nawet sensu się z nią ścigać jakby chcieli co poniektórzy. Warszawa jest tu z góry na wygranej pozycji, w końcu to tak naprawdę jedyne "wieżowcowe" miasto w Polsce, gdzie pasują one najlepiej![]()
Hm... Twoja opinia Thomasie, ale wg mnie dość fantastycznie brzmi określenie "te bloki bym zachował". Nie za naszego życia drogi Panie kolego... I kto wie czy w ogóle kiedykolwiek...596 - Monumentalnie i przytłaczająco. Nie taki Wrocław lubię, ale widzę potencjał w Manhattanie. To jedne z niewielu rodzajów bloków, które chciałbym by zachowano. Szkoda, że większość tak nie wygląda.