SkyscraperCity Forum banner

[Wrocław] Który to już raz?

911853 Views 4757 Replies 196 Participants Last post by  MarcinK
Witam serdecznie!

O Wrocławiu jest pełno wątków, w których są świetne zdjęcia, doskonałe technicznie jak u Skansena, czy przedstawiające wszystkie zakamarki miasta jak w wątku Grzybsona. Dlatego stwierdziłem że jedyną szansą żeby odróżnić się od innych jest uruchomienia ojcowskiego, ponad 20 letniego Zenita ET :D

Ja, dziecko ery cyfrowej, mający od prawie zawsze cyfrówki, miałem na początku trudności w opanowaniu analogu. Ale myślę że efekty moich pierwszych zabaw, a dokładnie pierwszego w całości wypstrykanego przeze mnie filmu są na tyle zadowalające że mogę się z wami tutaj nimi podzielić.
Wciągnęło mnie to strasznie, wydam teraz chyba fortunę na klisze i wywoływanie ;)

Dobra, nie będę za dużo marudził, zaczynamy ze zdjęciami:
1. Na pierwszy ogień idzie Renoma, obowiązkowy punkt dla każdego fotografa w mieście :|

2.
See less See more
2
1 - 20 of 4758 Posts
świetne! :applause:

Wszystkie zdjęcia mają po prostu niepowtarzalny klimat i zapewniają nowe spojrzenie na miasto, niezły pomysł z tym zenitem:eek:kay:

Tylko żebyś nie zbankrutował przez wywoływanie negatywów i robienie odbitek;)
See less See more
Lulek89 podaj nr konta bo widzę że Agrest07 martwi się o stan twojego posiadania i pewnie go z nieodpartą chęcią zasili :)
Oj tam, oj tam:) Po prostu nie chcę żeby Lulek zamknął przedwcześnie ciekawy wątek z powodu bankructwa;)
Na panoramie ze zdj. 157 kominy elektrociepłowni idealnie chowają się za wieżą kościoła NMP na Piasku i nie psują widoku. Dziwnie to musi wyglądać w sezonie grzewczym jak z kościoła wydobywa się słup dymu ;)

Świetne zdjęcia miasta, bardzo kunsztowne :eek:kay:
Nie wiem jak to się stało, ale dopiero teraz natrafiłem na Twój wątek. Już się biorę za nadrabianie zaległości i dodaję do subskrybowanych:)
See less See more
Świetny pomysł z tymi tematycznymi setami, jestem jak najbardziej za :eek:kay:
Zastanawiam się co następne by zarzucić, dworca czy stadionu już tu chyba jest dosyć... :|
Może to będzie dla Ciebie inspiracją:

[...] zaczerpnąłem z Leksykonu architektury Wrocławia(swoją drogą polecam, pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika Wrocławia):
Na pewno masz już na dysku zdjęcia niejednego obiektu z tej książki ;)
See less See more
Zdj. 272 - barbi golf? :D Kolor auta całkiem dobrze współgra z kolorem kamienicy ;)
A budynek NOT-u świetny, zwłaszcza portal wejściowy robi niezłe wrażenie. Taka trochę ukryta perełka schowana w kamieniczną pierzeję ul. Piłsudskiego.
^^Na placu Kościuszki można zawsze spotkać nie tylko ludzi, ale także szczury (choć na tym zdjęciu tego nie widać ;))
A gdzie ten budynek, coś więcej z historii obiektu ?
Jak więzienie to musi być przy ul. Więziennej ;)

A tutaj możesz dowiedzieć się o nim coś więcej.

@lulek89 - po Twoich ostatnich zdjęciach można odnieść wrażenie, że przygotowujesz nas na nadchodzącą nieuchronnie jesień (kolorowe liście lub ich całkowity brak, nostalgiczny klimat b&w) ;)
See less See more
^^ Wrocław Z Wysokości, ewentualnie Warszawa, ale w tym wątku raczej to pierwsze ;)
Piękne wnętrza Wydziału Filologicznego UWr, zresztą z zewnątrz też mu niczego nie brakuje ;)
Ciekawe ile jeszcze takich cudów ukrywa się w naszym mieście za drzwiami wszelakich instytucji publicznych, które mijamy na co dzień zupełnie obojętnie.
Mam nadzieję zaskoczyłem Was trochę tym osiedlem, bo w końcu ileż można tych kościołów albo architektury współczesnej ;)
Bardzo pozytywne zaskoczenie :eek:kay:

@Lulek - 'cyknąłeś' może pomnik, który nawiązuje do nazwy osiedla oraz ulicy?

JankoskoKaś;96508976 said:
a skąd ta nazwa ?

w Warszawie mamy os. przyjaźń ;) mieszkali tam budowniczowie Pałacu Kultury
^^ w tym przypadku chodzi dokładnie o tą samą "przyjaźń". Wcześniej osiedle miało nawet dłuższą nazwę: osiedle przyjaźni polsko-radzieckiej.
See less See more
467. W mieście. Serce miasta z najbardziej monumentalnym i najpotężniejszym budynkiem w Rynku.
Jak dla mnie to ten opis pasuje równie dobrze do ratusza ;)
Świetny budynek, a ten narożny apartament ze 100 metrowym tarasem po prostu bajka:drool:
Najazd nierodzimego gatunku żółwia narazie zatrzymał się na fosie ;)
Ja widziałem dwa żółwie czerwonolice, które wygrzewały się nad Odrą. Co prawda tuż przy moście Sikorskiego, a więc blisko fosy, ale jednak ;)
Te żółwie mnie zawsze fascynowały, jak to możliwe że są wstanie przetrwać w tak niesprzyjających warunkach :nuts:
Na zimę zagrzebują się w mule więc mrozy im nie straszne. Na szczęście nasz klimat uniemożliwia im rozmnażanie, ale mimo wszystko stanowią one spore zagrożenie dla rodzimej fauny.

Co do zdjęć to jak zwykle pierwsza klasa :eek:kay:. Widzę, że jest sporo wieczorowych z długimi czasami, czyżby jakiś nowy statyw? ;)
See less See more
Widzę że dzisiaj sięgnąłeś głęboko do archiwum ;)

Tak nas już przyzwyczaiłeś do swojego szerokokątnego obiektywu, że te "zwykłe" zdjęcia wyglądają teraz mało "lulkowo" ;)
649. Prawie jak Tetris. Elewacja niedawno tu przedstawianego budynku Prawa i Adminstracji UWr od strony ul. Uniwersyteckiej. Czasami można z niej wycisnąć ciekawe efekty ;)
Jak dla mnie, to elewacja bardziej nawiązuje do Arkanoida niż Tetrisa ;)
^^ EXIF pokazuje, że zdjęcie robione w czasie wakacji, czyli po prostu brak studentów w mieście;)
No to już wiadomo skąd miałeś energię do dzisiejszej foto-aktualizacji wrocławskich wątków inwestycyjnych, po prostu spalałeś pączki lwowsko-wrocławskie;)
  • Like
Reactions: 1
741. Gmaszysko. Parafrazując pewną stronę internetową: naziści byli źli, ale architekturę mieli świetną. Gmach obecnego Urzędu Wojewódzkiego zaprojektowany w latach 30, po dojściu nazistów do władzy miał przytłaczać i wzbudzać respekt do totalitarnej władzy. Dziś, mimo wielu nieprzyjemnych skojarzeń, nie można mu zarzucić elegancji i potęgi. Na pewno jest to jeden z bardziej charakterystycznych budynków Wrocławia.
http://img820.imageshack.us/i/dsc15571.jpg
Raczej nie można mu zarzucić braku elegancji i potęgi, ew. nie można mu ich odmówić ;)

Zdjęcia jak zwykle klasa, ale wrzutka dot. ASP to już mistrzostwo :cheers:
See less See more
1 - 20 of 4758 Posts