SkyscraperCity Forum banner

[Wrocław] Który to już raz?

912511 Views 4757 Replies 196 Participants Last post by  MarcinK
Witam serdecznie!

O Wrocławiu jest pełno wątków, w których są świetne zdjęcia, doskonałe technicznie jak u Skansena, czy przedstawiające wszystkie zakamarki miasta jak w wątku Grzybsona. Dlatego stwierdziłem że jedyną szansą żeby odróżnić się od innych jest uruchomienia ojcowskiego, ponad 20 letniego Zenita ET :D

Ja, dziecko ery cyfrowej, mający od prawie zawsze cyfrówki, miałem na początku trudności w opanowaniu analogu. Ale myślę że efekty moich pierwszych zabaw, a dokładnie pierwszego w całości wypstrykanego przeze mnie filmu są na tyle zadowalające że mogę się z wami tutaj nimi podzielić.
Wciągnęło mnie to strasznie, wydam teraz chyba fortunę na klisze i wywoływanie ;)

Dobra, nie będę za dużo marudził, zaczynamy ze zdjęciami:
1. Na pierwszy ogień idzie Renoma, obowiązkowy punkt dla każdego fotografa w mieście :|

2.
See less See more
2
21 - 40 of 4758 Posts
mam nadzieję, ze bogaty z domu jesteś... i kibicuję Ci z całego serca. Nie przejmuj się zrzędami "mój tatuś zenitem robił ostrzejsze" - to są twoje zdjęcia i tylko twoje. Niech spróbują zrobić takie, a najlepiej wywołać film i odbitki w łazience :p
Może wrzuć na luz? Lulek się nie obraził, a ty owszem?

Lulek, zapomniałem dopisać, że pomijając szumy zdjęcia są świetne. Może po części dzięki niedoskonałości mają ten klimat?
Jednak problem wypadało by próbować rozwiązać bo dasię bez szumów:
http://www.aparaty.tradycyjne.net/galeria_zdjec.php?aparat=zenit+et
Pozdro
See less See more
No, no, no - sporo fajnych ciekawych ujęć, wszystkie może NIE porażają, ale... :eek:kay:
Może wrzuć na luz?
O właśnie :cheers1: Ja każdą uwagę przyjmuję z otwartymi ramionami.

Z tymi szumami to jest tak, że robiąc ciągle zdjęcia moim nikonem może nie odzwyczaiłem się od szumów, ale jednak staram się ich unikać. Więc jak wywołałem te zdjęcia był efekt 'wow jaki to ma klimat!' ;) Teraz będę się starał te niedoskonałości techniczne usuwać stopniowo, tak żeby zdjęcia nie zatraciły swojej atmosfery retro, ale też dało się je oglądać :)

P.S Dzięki za linka, fajne rzeczy tam są.

20. Nowe zdjęcie na nową stronę. Tego zaszczytu dostąpił hotel Monopol:

21. Beton na Starym Mieście (nie, nie szukajcie tutaj ukrytego gdzieś naszego forumowego Betona ;) )
See less See more
2
No, no, no - sporo fajnych ciekawych ujęć, wszystkie może NIE porażają, ale... :eek:kay:
Oj, wiem Pawelski że wolisz kolory ;)
Taki depresyjno-szarobury klimat nie wszystkim może przypaść do gustu :|

22.

23.
See less See more
2
Oj, wiem Pawelski że wolisz kolory ;)
Taki depresyjno-szarobury klimat nie wszystkim może przypaść do gustu :|
^^
Oj, nieeee B&W nie zawsze działa depresyjnie - czasem tylko refleksyjnie - jak tutaj :eek:kay:.
See less See more
Kadry są świetne. Te z cyfrówki w wątku otwartym też były fajne. Jak nie będziesz miał na kliszę to wrzucaj z nikona.
A patrz, nie zastanawiałem się że te płaskorzeźby mogą mieć coś wspólnego ze starożytnym egiptem. Teraz jak na nie patrzę to faktycznie możesz mieć rację :)
Ciesze sie, ze Ci sie moglem przydać w wątku :)
^^ Jeszcze się przydasz nie raz, tym bardziej że w planach mam polowanie na jakiś modernizmek ;) A teraz chyba też Ci się spodoba, bo będzie kilka zdjęć z otoczenia Panoramy Racławickiej.
Świetny klimat, tak trzymaj:)
Dzięki ! :)
^^
Oj, nieeee B&W nie zawsze działa depresyjnie - czasem tylko refleksyjnie - jak tutaj :eek:kay:.
To się cieszę że jednak nie odrzucasz czarno-białych zdjęć ;) Dla mnie stare budynki, jak np. w Rynku czy okolicach wyglądają magicznie na takich zdjęciach. Ale może po prostu mam już dosyć takich cukierkowych ujęć :|

Kadry są świetne. Te z cyfrówki w wątku otwartym też były fajne. Jak nie będziesz miał na kliszę to wrzucaj z nikona.
Nie będę tutaj robił już bałaganu wrzucając z cyfrówki, najwyżej wątek będzie miał dłuższą przerwę :)
See less See more
28. Gdyby nie polska flaga na statku i napis "Wrocław' można by pomyśleć że cofnęliśmy się do Breslau :D

29. Wspomniana Panorama Racławicka:
See less See more
2
Dzięki za komentarze! :)
Dopiero się uczę robić zenitem zdjęcia, więc może też dlatego :| Poza tym na próbę kupiłem najtańszy film, jakiś czeski, to też swoje zrobiło.
Tutaj zdjęcie zrobione przez mojego ojca, robione tym samym aparatem, tylko że X lat temu. Skan własnoręcznie zrobiony, ze slajdu. Też zero szumów.
Jeśli wrzucone przez Ciebie zdjęcia to skany zrobione w labie z filmów, to nic dziwnego, że mają taki charakter - wbrew pozorom, skanery w minilabach potwornie szumią, tylko że ten szum na odbitkach się gubi. Poczciwa czeska Foma jest tu niewinna - jak zeskanujesz sam, pewnie zobaczysz zupełnie inne zdjęcia :) . Zresztą, co tu o winie mówić, ten smaczek jak widać większości pasuje.

Może wrzuć na luz? Lulek się nie obraził, a ty owszem?
Oki, już się nie nadymam.
See less See more
Lubię takie zdjęcia, ale zastanawiam się czy nie prościej byłoby obrobić zwykłe zdjęcia w ten deseń. Chyba wyszłoby szybciej i taniej.
no faktycznie, jako rzekł, tak zapostował :D Dzieki bardzo za Panoramkę. Nie wiedzialem ze ona ma na tym zwienczeniu od pawilonu odciski szalunku ułożone we wzór.
Nie będę tutaj robił już bałaganu wrzucając z cyfrówki, najwyżej wątek będzie miał dłuższą przerwę :)
To do otwartego:)
Zdjęcia panoramy, można wrzucić na hydral, z data sprzed kilkudziesięciu lat. nikt się nie połapie:D
^^ Ale to już podpada pod oszustwo :D

Jeśli wrzucone przez Ciebie zdjęcia to skany zrobione w labie z filmów, to nic dziwnego, że mają taki charakter - wbrew pozorom, skanery w minilabach potwornie szumią, tylko że ten szum na odbitkach się gubi. Poczciwa czeska Foma jest tu niewinna - jak zeskanujesz sam, pewnie zobaczysz zupełnie inne zdjęcia :) . Zresztą, co tu o winie mówić, ten smaczek jak widać większości pasuje.
W czwartek będę miał już swój skaner to wywołam tylko negatyw i mam nadzieję będzie poprawa :)
Poza tym dzisiaj kupiłem film Ilforda z iso 100, podobno mało szumi.
Swoją drogą, czy wywołanie samego czarno białego negatywu to jakaś skomplikowana sprawa? Ma ktoś tutaj jakieś doświadczenia z tym?

Lubię takie zdjęcia, ale zastanawiam się czy nie prościej byłoby obrobić zwykłe zdjęcia w ten deseń. Chyba wyszłoby szybciej i taniej.
Wiem, zdaję sobie z tego sprawę. Bawiłem już się w takie przeróbki, jedna nawet przypadła do gustu i wygrałem tym zdjęciem jedną z edycji UPC :cheers:
Ale co analog to analog. Jak robię nikonem zdjęcia to trzaskam na spacerze po 100-200 ujęć a potem robię selekcje. Teraz mając tylko 36 klatek zastanowię się dwa razy nim zrobię zdjęcie.

32. Ostatnie dwa zdjęcia które mi wyszły z pierwszej kliszy:

33. Zza drzew wystaje Muzeum Narodowe:

Następna wrzutka dopiero w czwartek, już ze swojego skanera.
Pozdrawiam :)
See less See more
2
^^ Ale to już podpada pod oszustwo :D

Poza tym dzisiaj kupiłem film Ilforda z iso 100, podobno mało szumi.
Swoją drogą, czy wywołanie samego czarno białego negatywu to jakaś skomplikowana sprawa? Ma ktoś tutaj jakieś doświadczenia z tym?
Skomplikowane to nie jest, ale trzeba mieć:
a - klasyczny film srebrowy do wywoływania w koreksie, znaczna część tego, co jest obecnie w obrocie jest przeznaczona do wywoływania w labie w chemii do filmów barwnych,
b - chemię do wywoływania takowych filmów (aby się opłacało, trzeba takich filmów wywoływać trochę, jeden miesięcznie to za mało, bo chemia się starzeje),
c - koreks - taki specjalny światłoszczelny pojemnik, dzięki któremu po zapakowaniu do niego filmu resztę operacji możemy wykonać przy świetle dziennym. To wbrew pozorom najmniejszy problem, używka powinna być dostępna za grosze.

Zabawa przednia, adrenalina też - niepowtarzalna okazja, by nieodwracalnie uwalić właśnie wykonane zdjęcia :) Ale bez paniki - filmy wbrew pozorom mają niezła tolerancję, i jeśli nie oczekujemy konkursowej jakości, wiele da się uratować na powiększalniku. Aby uwalić film tak, by nic się nie dało uratować, to trzeba się postarać - a takie uwalone troszeczkę to maja dopiero klimat :)
See less See more
21 - 40 of 4758 Posts