Czarny kamień, biały kamień może być ciekawe
Hm... cegly i pustaki sie koncza, wiec wracamy do tradycyjnych materialow? :lol:Czarny kamień, biały kamień może być ciekawe![]()
Bo ulica jest za szeroka. Jak się zwęzi, to zaraz będą wolniej jeździćdzis caly dzien mieszkancy drugiej strony Dlugiej, a dokladnie Żiżki trabia w radio, ze w ciagu miesiaca pod ich domem jest kolo 20 wypadkow, samochody zamiast 50 jada 150 na godzine i wbijaja im sie do chaty non toper. zaiste, idealna lokalizacja, autostrada pod oknem![]()
Może tym razem będzie lepiej. Ten czarny budynek przeznaczony na hotel może być szczególnie interesujący.Tylko ciekawe, dlaczego na Czystej walnęli takie badziewie. Mało prestiżowa lokalizacja?
Tak właśnie uważam.badziewie? jak pojawil sie projekt, to byla nowa jakosc, wtedy sie podobal bardzo!
Być może, w tym wypadku zbyt mało uważnie przyglądałem się wizualkom, jednak odnosze wrażenie, że wyglądał na nich lepiej niż w rzeczywistości. Ale jak wiemy "wizualizacje kłamią", więc nie warto dalej o tym mówić.nie bardzo rozumiem te Twoje słowa krytyki wobec czystej, szczególnie, gdy piszesz,że jako projekt byl jeszcze "interesujący" a po wybudowaniu to juz "badziewie"
ja tam specjalnie wielu różnic nie widzę - przeciwnie - moim zdaniem jest bardziej zbliżony do wizualizacji niz "deweloperska średnia" - czasami budynki są kompletnie nie do poznania...
Nad tym można niestety tylko ubolewac.rzeczywiście żólty kolorek pasuje jak pięść do oka- ale to bardzo częsta przypadłosć budynków - w stosunku do których deweloper pod koniec realizacji zaczyna podejrzewać ze są za : nowoczesne/odważne /surowe/proste i trzeba je "ocieplić" .(moim zdaniem ten sam mechanizm zadziałał np . przy Arkadach)
Postawienie tam Galerii na Czystej, uniemożliwia pełną zabudowę kwartału. Apartamentowiec jest dośc głęboko wciśnięty, ale i tak będzie go widać. Nie ma jednak jednej spójnej koncepcji zabudowy tamtej okolicy, najpierw musi paść szkoła, potem należy rozwiązać kwestię dwóch zółtych budynków na południowej części działki. Od storny Kościuszki są cofnięte socreale. Nie wiadomo więc co i jak. Apartamenty niby w głębi ale jednak psują mi koncepcję tamtego miejsca. Poza tym ich architektura bardziej nadaje się na osiedla gdzie nie ma zabudowy pierzejowej, na Gądowie Małym wyglądały by nieźle.a urbanistyka ?
rzeczywiscie lokalizacja dość przypadkowa- ale wewnątrz kwartału, jak wiele oficyn, także(a może głównie) przedwojennych.
w żadnym stopniu nie blokuje potencjalnej odbudowy kwartału ( pytanie czy to akurat najbardziej wymagające tego miejsce)
a już zupełnie nie trafia do mnie teoria, że lepszy byłby ten budynek wyższy - IMO właśnie wtedy psułby urbanistykę, tworząc dominante w drugiej linii, wystającą "zza pleców"