SkyscraperCity Forum banner

[Wrocław] Kurkowa 14 / Dubois 41

222236 Views 588 Replies 143 Participants Last post by  LARIX
powstanie przy ulicy Kurkowej na terenie po bazie Trans Formers.
Będzie go tworzyły dwa budynku, jeden poktyry białym i jeden czarnym kamieniem. W pierwszym będzie hotel a w drugim apartamenty. Wizualki pojawiły sie w GW Nieruchomośći i będą także na weekendowych targach mieszkań w Orbicie. Na stronie Profitu zapewne pojawią się po targach :)

widze, że Michał juz zamieścił skan więc wstawiam:

See less See more
1 - 20 of 589 Posts
Czarny kamień, biały kamień może być ciekawe;)
Czarny kamień, biały kamień może być ciekawe;)
Hm... cegly i pustaki sie koncza, wiec wracamy do tradycyjnych materialow? :lol:
dzis caly dzien mieszkancy drugiej strony Dlugiej, a dokladnie Żiżki trabia w radio, ze w ciagu miesiaca pod ich domem jest kolo 20 wypadkow, samochody zamiast 50 jada 150 na godzine i wbijaja im sie do chaty non toper. zaiste, idealna lokalizacja, autostrada pod oknem ;)
dzis caly dzien mieszkancy drugiej strony Dlugiej, a dokladnie Żiżki trabia w radio, ze w ciagu miesiaca pod ich domem jest kolo 20 wypadkow, samochody zamiast 50 jada 150 na godzine i wbijaja im sie do chaty non toper. zaiste, idealna lokalizacja, autostrada pod oknem ;)
Bo ulica jest za szeroka. Jak się zwęzi, to zaraz będą wolniej jeździć ;)
See less See more
problem w tym, ze most, ktory mial stanowic wazna czesc obw. staromiejskiej wypadl z wpi. a bez niego lobby madmaxow nie pozwoli na zwezenie tej drogi.
Nieźle się zapowiada :)

To strasznie zapuszczony rejon, wreszcie zmienia się coś na lepsze. Profit Plaza, apartamenty Verity na Kurkowej, po drugiej stronie Kępa Mieszczańska czekająca na inwestora..oby tak dalej ;)

Może przy okazji wyremontują w końcu Stary Most Mieszczański - jest w takim stanie że jeszcze trochę i się sam zawali :(
See less See more
Swietna architektura, no i kamien na elewacji - zapowiada sie ciekawie :)
To trójka (LO) zyska kolejne cywilizowane bloczki w okolicy :) Zapowiada się bardzo ciekawie.
^^ Jeszcze długo, zanim droga do tej szkoły będzie cywilizowana... a ja już 20 lat tamtędy nie chodzę na co dzień, heh :|
Architektura wydaje się byc naprawdę niezła :cheers:. Mam nadzieje, ze to ożwi jako tako te jedne z najbardziej zapuszczonych terenów Wrocka, a wraz z inwestycją zaczną remontowac stojące obok kamienice.
łooooo:):)jak dla mnei 100/10:)
to czarne takie średnie ale to w głębi:cheers:
Tylko ciekawe, dlaczego na Czystej walnęli takie badziewie. Mało prestiżowa lokalizacja?
badziewie? jak pojawil sie projekt, to byla nowa jakosc, wtedy sie podobal bardzo!
Tylko ciekawe, dlaczego na Czystej walnęli takie badziewie. Mało prestiżowa lokalizacja?
Może tym razem będzie lepiej. Ten czarny budynek przeznaczony na hotel może być szczególnie interesujący.
badziewie? jak pojawil sie projekt, to byla nowa jakosc, wtedy sie podobal bardzo!
Tak właśnie uważam.
Sam projekt i jego wizualizacje, wyglądały interesująco, jednak wykonanie moim zdaniem pozostawia wiele do życzenia. Szczególnie żółty kolor ścian psuje efekt.

Co więcej, ten budynek z punktu widzenia urbanistyki jest fatalny. Jeśli już miałby stanąc na tej działce co stoi to ja widziałbym tam coś wyższego, coś na poziomie przynajmniej wysokości nowej części Renomy. Jednak wtedy, musiałby mieć zupełnie inną estetykę, coś w deseń projektu na Kurkową. Tutaj koło krytyki się zamyka, więc osobiście jestem do niego nastawiony negatywnie.

Inwestycja przy ul. Kurkowej zaś bardzo mi się podoba, tylko martwi mnie jedna rzecz, mianowicie że hotel będzie za 'krótki" i trochę zaburzy logiczną zabudowę przestrzenii. Ale jedna wizualizacja to za mało by to ocenić.

Projekt oceniam wysoko. To jest nowa jakośc we Wrocławiu:)
See less See more
nie bardzo rozumiem te Twoje słowa krytyki wobec czystej, szczególnie, gdy piszesz,że jako projekt byl jeszcze "interesujący" a po wybudowaniu to juz "badziewie"

ja tam specjalnie wielu różnic nie widzę - przeciwnie - moim zdaniem jest bardziej zbliżony do wizualizacji niz "deweloperska średnia" - czasami budynki są kompletnie nie do poznania...
rzeczywiście żólty kolorek pasuje jak pięść do oka- ale to bardzo częsta przypadłosć budynków - w stosunku do których deweloper pod koniec realizacji zaczyna podejrzewać ze są za : nowoczesne/odważne /surowe/proste i trzeba je "ocieplić" .(moim zdaniem ten sam mechanizm zadziałał np . przy Arkadach)

a urbanistyka ?
rzeczywiscie lokalizacja dość przypadkowa- ale wewnątrz kwartału, jak wiele oficyn, także(a może głównie) przedwojennych.
w żadnym stopniu nie blokuje potencjalnej odbudowy kwartału ( pytanie czy to akurat najbardziej wymagające tego miejsce)
a już zupełnie nie trafia do mnie teoria, że lepszy byłby ten budynek wyższy - IMO właśnie wtedy psułby urbanistykę, tworząc dominante w drugiej linii, wystającą "zza pleców"
See less See more
nie bardzo rozumiem te Twoje słowa krytyki wobec czystej, szczególnie, gdy piszesz,że jako projekt byl jeszcze "interesujący" a po wybudowaniu to juz "badziewie"
ja tam specjalnie wielu różnic nie widzę - przeciwnie - moim zdaniem jest bardziej zbliżony do wizualizacji niz "deweloperska średnia" - czasami budynki są kompletnie nie do poznania...
Być może, w tym wypadku zbyt mało uważnie przyglądałem się wizualkom, jednak odnosze wrażenie, że wyglądał na nich lepiej niż w rzeczywistości. Ale jak wiemy "wizualizacje kłamią", więc nie warto dalej o tym mówić.

rzeczywiście żólty kolorek pasuje jak pięść do oka- ale to bardzo częsta przypadłosć budynków - w stosunku do których deweloper pod koniec realizacji zaczyna podejrzewać ze są za : nowoczesne/odważne /surowe/proste i trzeba je "ocieplić" .(moim zdaniem ten sam mechanizm zadziałał np . przy Arkadach)
Nad tym można niestety tylko ubolewac.

a urbanistyka ?
rzeczywiscie lokalizacja dość przypadkowa- ale wewnątrz kwartału, jak wiele oficyn, także(a może głównie) przedwojennych.
w żadnym stopniu nie blokuje potencjalnej odbudowy kwartału ( pytanie czy to akurat najbardziej wymagające tego miejsce)
a już zupełnie nie trafia do mnie teoria, że lepszy byłby ten budynek wyższy - IMO właśnie wtedy psułby urbanistykę, tworząc dominante w drugiej linii, wystającą "zza pleców"
Postawienie tam Galerii na Czystej, uniemożliwia pełną zabudowę kwartału. Apartamentowiec jest dośc głęboko wciśnięty, ale i tak będzie go widać. Nie ma jednak jednej spójnej koncepcji zabudowy tamtej okolicy, najpierw musi paść szkoła, potem należy rozwiązać kwestię dwóch zółtych budynków na południowej części działki. Od storny Kościuszki są cofnięte socreale. Nie wiadomo więc co i jak. Apartamenty niby w głębi ale jednak psują mi koncepcję tamtego miejsca. Poza tym ich architektura bardziej nadaje się na osiedla gdzie nie ma zabudowy pierzejowej, na Gądowie Małym wyglądały by nieźle.

Co do wysokości, to miałem na myśli to, że skoro od strony ul. Czystej galeria jest niska, to wyrastający zza ich pleców apartamentowiec np. z usługami w parterze tworzyłby ciekawą dominantę we wnęce - nastawionej na handel i usługi, skoro dzięki Renomie tamto miejsce odżyje. Kwartał zabudowało by się zaś na około tej części.
See less See more
Panowie, to jest temat o inwestycji na Kurkowej, a nie na Czystej.

A z oceną tego projektu pn: PROFIT PLAZA wstrzymam się, bo na razie widzę tylko jedną, skromną wizualkę...
Wieksza wizualka:

Dzisiaj demontowane sa billboardy oplatajace dzialke:

See less See more
3
1 - 20 of 589 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.