SkyscraperCity Forum banner

[Wrocław] Legnicka Business House

25103 Views 118 Replies 42 Participants Last post by  TerrorMole
Szkielet ożyje

Wtorek, 17 maja 2005r.

Już za trzy tygodnie na budowie jednego z najbardziej oryginalnych biurowców w mieście znów pojawią się robotnicy
Zojan Finance Center miał powstać przy skrzyżowaniu ul. Legnickiej z Niedźwiedzią, w miejscu autokomisu, obok byłych zakładów mięsnych. Prace ruszyły w 2001 roku i po kilkudziesięciu miesiącach stanęły. Zamiast nowej wizytówki ulicy Legnickiej został niedokończony szkielet, który straszy tam już prawie dwa lata. Jednak pojawiła się nadzieja na jego dokończenie.
– Jeszcze w czerwcu prace zostaną wznowione – obiecuje Edward Jończyk z firmy Accord’Nex, która zajmuje się tą budową. – Planujemy, że pierwsze firmy będą mogły się wprowadzić do biurowca na przełomie 2005 i 2006 roku – obiecuje.
Budynek powstanie według tego samego projektu. Będą tylko kosmetyczne zmiany. Najpoważniejszą z nich będzie nowa nazwa. Przez ostatnie dwa lata nazwa Zojan zdążyła się już zacząć kojarzyć z niedokończonym projektem.
– Budynek będzie się nazywać Legnicka Buissnes House. Zmieniliśmy nazwę, żeby uniknąć negatywnych skojarzeń – tłumaczy Edward Jończyk.
Budynek ma 8 pięter. Na parterze będzie bank i salon samochodowy. Na najwyższym piętrze restauracja i klub fitness. Na pozostałych będzie do wynajęcia łącznie 6 tysięcy mkw. powierzchni biurowej, czyli dwa razy mniej niż ma Poltegor, najwyższy biurowiec Wrocławia. W podziemnym garażu będzie mogło parkować 50 aut, a kolejnych 120 miejsc parkingowych powstanie na placu wokół budynku.

(BK) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
See less See more
1 - 5 of 119 Posts
miałem nadzieję, że przejmie ten budynek jakiś poważny developer. Jakoś to nazwisko na W źle mi się kojarzy.
Może nie do końca jestem tą "budowlanką" ale grudzień to absolutnie niemożliwe. Mamy jeszcze 5 miesięcy a samo pozwolenie na użytkowanie zajmuje minimum miesiąc. Już tyle "bajek" o LBH słyszałem, że w tym przypadku jak nie zobaczę to nie uwierzę.
biurowiec rzeczywiście oryginalny, ale widać, że pożałowano pieniędzy na frontową elewację. Mówcie co chcecie, ale nie wygląda to nalepiej. Z daleka porażają przeszklenia w sytemie Metalplast Bielsko. I to najtańsza wersja tego systemu - Nawet ten nasz rodzimy system przeszkleń daje już spore mozliwości za niewielką dopłatą.
See less See more
^^ niestety - tynk i to nie najwyższych "lotów".
Doszły mnie słuchy (nie wiem na ile prawdziwe), że architektura budynku powoduje beznadziejną funkcję wnętrz tj. wiele powierzchni jest źle doświetlonych albo niemożliwych do doświetlenia (np ponad 12 m szerokości powierzchni biurowej z oknami tylko z jednej strony i korytarzem (ciemnym z drugiej). I w związku z tym właściciele obiektu mają trochę problemów z wynajęciem powierzchni biurowej.
See less See more
^^ super. Rzec można że w zasadzie to już niemal historyczna fotka. Kogucie - trzymaj to zdjęcie w archiwum - kto wie ile kiedyś LC za takie gratki zapłaci jak będzie chciał porównywać swoje "imperium" ST do tego co było przed tym ;);)
1 - 5 of 119 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.