SkyscraperCity Forum banner

[Wrocław] Legnicka Business House

25066 Views 118 Replies 42 Participants Last post by  TerrorMole
Szkielet ożyje

Wtorek, 17 maja 2005r.

Już za trzy tygodnie na budowie jednego z najbardziej oryginalnych biurowców w mieście znów pojawią się robotnicy
Zojan Finance Center miał powstać przy skrzyżowaniu ul. Legnickiej z Niedźwiedzią, w miejscu autokomisu, obok byłych zakładów mięsnych. Prace ruszyły w 2001 roku i po kilkudziesięciu miesiącach stanęły. Zamiast nowej wizytówki ulicy Legnickiej został niedokończony szkielet, który straszy tam już prawie dwa lata. Jednak pojawiła się nadzieja na jego dokończenie.
– Jeszcze w czerwcu prace zostaną wznowione – obiecuje Edward Jończyk z firmy Accord’Nex, która zajmuje się tą budową. – Planujemy, że pierwsze firmy będą mogły się wprowadzić do biurowca na przełomie 2005 i 2006 roku – obiecuje.
Budynek powstanie według tego samego projektu. Będą tylko kosmetyczne zmiany. Najpoważniejszą z nich będzie nowa nazwa. Przez ostatnie dwa lata nazwa Zojan zdążyła się już zacząć kojarzyć z niedokończonym projektem.
– Budynek będzie się nazywać Legnicka Buissnes House. Zmieniliśmy nazwę, żeby uniknąć negatywnych skojarzeń – tłumaczy Edward Jończyk.
Budynek ma 8 pięter. Na parterze będzie bank i salon samochodowy. Na najwyższym piętrze restauracja i klub fitness. Na pozostałych będzie do wynajęcia łącznie 6 tysięcy mkw. powierzchni biurowej, czyli dwa razy mniej niż ma Poltegor, najwyższy biurowiec Wrocławia. W podziemnym garażu będzie mogło parkować 50 aut, a kolejnych 120 miejsc parkingowych powstanie na placu wokół budynku.

(BK) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
See less See more
61 - 80 of 119 Posts
coś czuję, że jedyną osoba jakiej się podziękuje będzie... wrocman :)
Jego czas na forum skraca sie do zera z każdym postem pisanym w nocy ;)
NO COMMENTS
Wrocman idż więc i zagłosuj na Kubackiego, Dobrosza albo Czajkowskiego :D Wszyscy oni są przeciez tacy wspaniali :D

ps: Wrocman w "Po godzinach" masz specjalny topik o Wyborach we Wrocławiu...
Dobra :) Dzięki Darek za info, ale szkoda mi czasu na osobne dyskusje o wyborach , bo je po prostu olewam:) Z tego też powodu nie zagłosuję na żadnych Kubackich czy innych Dobroszy:) A Dutkiewiczowi już wcześniej podziękowałem :) Jednym słowem BOJKOT:) Chyba mi wolno ? ;)
Dobrze, że np. ta inwestycja idzie do przodu, ale to nie jest zasługą naszych kochanych samorządowców, ani z obozu władzy, ani z opozycji :) Wystarczy, że politycy nie będą przeszkadzać prywatnemu biznesowi, to już on sam sobie poradzi tak, że nam z wrażenia szczena opadnie :) To najlepiej widać na przykładzie obciązeń podatkowych itp. Im tego mniej, tym biznes lepiej kwitnie. I wtedy nawet z niskich podatków są duże wpływy (kasa na drogi itd.), bo dużo biznesu, to duże dochody z (niewysokich) podatków. W USA i UK już dawno to zrozumieli, ale my lubimy się wzorować na socjalistycznej UE (już nawet nie socjalnej, tylko socjalistycznej de facto) :(
See less See more
Skoro olewasz wybory, to póżniej nie śmiej narzekać...
Skoro olewasz wybory, to póżniej nie śmiej narzekać...
Właśnie dlatego je teraz oleję - bo mija 17 lat i ciągle między wyborami jest tak, że trudno nie narzekać... Choćby AOW - ani ci w Warszawce się nie spisali, ani ci tu w samorządach, a minęło już 17 lat !!! I minie jeszcze minimum 4 zanim ewentualnie ujrzymy to dzieło - 21 lat !!! Tak długo nie buduje nawet Trzeci Świat !!!
See less See more
Wrocman myślisz że inwestorzy to tak sami przyjechali ? Trzeba ich było zachęcić.Czepiłeś się AOW - to inwestycja rządowa.Most Szczytnicki ? Jeszcze nie skończyli remontu a Ty już wiesz że będzie wąskie gardło i korki po horyzont.Mówisz tak jakby nasze władze były jak np w Szczecinie.Najwyraźniej Ty nie wiesz jak wygląda zła władza.A jak Ci już napisano - jest stosowny topik o wyborach etc ,tam wylewaj swoje żale.
See less See more
Jeżeli tak trudno Ci rozgryźć o co mi chodzi, to po prostu jeszcze raz przeczytaj mój post, tylko po-wo-li :) (...)

Wrocman, czego Ty się najadłeś lub nawąchałeś. Czytaj uważnie wątki o inwestycjach drogowych i innych, bo Ci sie wszystko miesza, i to nie pierwszy raz. Most Szczytnicki będzie miał 2 x 2 plus wydzielone torowisko!!! Kapujesz??? :)
A do wyborów jednak warto iść, oczywiście jeśli ukończyłeś 18 lat, bo inaczej szkoda butów ;)
See less See more
O Szczecinie nawet nie wspominajmy - tam szkodliwość władzy jest skrajna. Co z tego, że AOW jest rządowa ? A rząd się bierze skąd ? Z parlamentu. A ten ? Z wyborów Kolego. Podobnie, jak samorząd. A most ? Jechałeś tamtędy choć raz od czasu rozpoczęcia jego remontu ? Ja jeżdżę tam CODZIENNIE. I wk..... mnie, że projekt zamierza poszerzyć go o astronomiczną wprost wartość 16 % (słownie szesnaście !!!) i nie zostanie wydzielone torowisko z lewych pasów, a dodatkowym spowalniaczem staną się światła... Więc może wypowiadaj się za pomocą KONKRETNYCH argumentów, a ogólniki sobie podaruj. Pozdrawiam
P.S. OK, koniec o tym , bo to topic o LBH, a nie o durnych wyborach.
See less See more
Most Szczytnicki będzie miał 2 x 2 plus wydzielone torowisko
Taaaaaaak ? Pierwszy raz słyszę takiego newsa ! Gdzieś Ty to wyczytał ? W "fachowej" literaturze pt."Gazeta Wrocławska" czy czymś podobnym ?
Wrocman przenieśmy się do topiku o wyborach bo tu robimy bałagan.Tam zadaj mi te pytania :).Dopowiem tylko że nie pisałem ogóników.Te drogi ,co ma budować miasto - buduje.

Tutaj : EOT ,przenosimy się do wątku wyborczego !

Edycja : gdzie ten topik jest ? Nie mogę go znaleźć w ''po godzinach :(''
See less See more
Wrocman, albo ja jestem ślepy i coś ze mna nie tak, albo z Toba? Teraz czytaj:

ZDiK
Zakres projektu obejmuje : - podniesienie parametrów technicznych obiektu mostowego poprzez wzmocnienie konstrukcji i dostosowanie ich do norm unijnych (nośność obiektu mostowego klasa B + dostosowanie do obciążenia ruchomego typu STANAG) na długości 0,0664 km,- przystosowanie nawierzchni jezdni do przenoszenia nacisku 11,5 T/oś na długości 0,8 km, w tym 0,4 km na drodze krajowej,- oddzielenie ruchu kołowego od szynowego poprzez budowę wydzielonych torowisk tramwajowych na długości 0,35 km. ,- poszerzenie jezdni na moście o 16%,- budowę węzła przesiadkowego dla komunikacji tramwajowej i autobusowej szt. 1,- budowę sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniach ul. Grunwaldzkiej z pl. Grunwaldzkim oraz al. Kochanowskiego z ul. Różyckiego szt. 2,- budowę ciągu pieszo – rowerowego na długości 0,8 km.Ponadto dla potrzeb przebudowy mostu przewidziano budowę mostu tymczasowego, mającego na celu przejęcie ruchu kołowego na czas wyłączenia z ruchu istniejącej przeprawy.

I co? Chłopie trochę wicej wiary...
Pozdro

P.S. Kończę już ten OT. Sorki.
See less See more
Oglądałeś Wrocman smerfy?? Podaj mi swój adres, przyniosę Ci niespodziankę...

Wszystko co mówisz nadaje się do programu wyborczego nowej partii: "Teraz My, którzy nie zdążyliśmy jeszcze nic spieprzyć". Twoje posty są żałosne. Chcę widzieć Twoją minę jak dogrzebiesz się do wątku mostu Szczytnickiego, w ogóle chciałbym zobaczyć Twoją minę - musi być idiotyczna.

Przez takich ludzi jak Ty, piszę pół strony zupełnie nie na temat!!!

...więc aby wrócić do tematu spytam. Co to za wątek??

edit: denks BTWro :)
See less See more
I strasznie ciągną się z robota w tym budynku...
Strasznie dziwny ten budynek jest.
To fakt. Bardzo jestem ciekawy jak ostatecznie będzie się prezentował.
Na pewno będzie to dość oryginalny biurowiec, o nietypowych kształtach (od tyłu).
61 - 80 of 119 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.