485 Posts
Wrocławskie mosty.
Zabrałem się ostatnio do opracowania tematu jak w tytule. Zbiór panoram i zdjęć jeszcze długo nie bedzie kompletny
(ach, te ponad 100 mostów i kładek), ale coś już można wybrać ze starych i nowych ujęć.
Most Grunwaldzki, za nim Most Pokoju w widoku z Wieży Ciśnień MPWiK.
Na dalszym planie kościół Św. Krzyża, katedra Św. Jana Chrzciciela oraz obiekty Uniwersytetu Wrocławskiego przy ul. F. Joliot-Curie.
Widok wzdłuz Mostu Grunwaldzkiego.
Most Pokoju w widoku z Mostu Grunwaldzkiego.
Nieopodal urokliwy, XIX-wieczny Most Oławski, którego ujęcie z boku jeszcze mnie czeka.
Równie urokliwy Most Tumski:
Po sąsiedzku Mosty Młyńskie:
Tuż obok most św. Klary:
Pobliski Most Piaskowy:
Nieco dalej Most Uniwersytecki w historycznym już ujęciu:
Mosty Pomorskie -południowy i północny:
Kładka Słodowa w historycznym ujęciu:
Kładka Bielarska i jej otoczenie całkiem niedawno:
Most Władysława Sikorskiego:
Kawałek w dół Odry Mosty Mieszczańskie, stary (z 1876 roku) i nowe (z 1995 roku) w widoku od zachodu.
Mosty Mieszczańskie nowe w widoku z boku złożone z trzech konstrukcyjnie odrębnych segmentów - jezdni tramwajowej i dwóch segmentów drogowych.
Stary Most Mieszczański, zapewne na prawach zabytku, jak widać czekający przynajmniej na konserwację:
Most Milenijny na wysokości Osobowic:
I rodzaj mostu - kładki nad Jazem Rędzińskim:
Jeden z dwóch autentycznych mostów nad śluzami w Rędzinie:
Ominąłem dwa mosty na Starej Odrze:
Most Osobowicki:
Most Trzebnicki:
Cofamy się w górę rzeki do Mostu Zwierzynieckiego, jednego z piękniejszych wrocławskich mostów:
Nieopodal Kładka Zwierzyniecka:
Tyle wybrałem z aktualnych zasobów, jak uda mi się zebrać coś nowego postaram się do tematu powrócić.
Więcej jak zawsze na www.panoramy.wroclaw.pl Zapraszam :cheers:
Zabrałem się ostatnio do opracowania tematu jak w tytule. Zbiór panoram i zdjęć jeszcze długo nie bedzie kompletny
(ach, te ponad 100 mostów i kładek), ale coś już można wybrać ze starych i nowych ujęć.
Most Grunwaldzki, za nim Most Pokoju w widoku z Wieży Ciśnień MPWiK.
Na dalszym planie kościół Św. Krzyża, katedra Św. Jana Chrzciciela oraz obiekty Uniwersytetu Wrocławskiego przy ul. F. Joliot-Curie.

Widok wzdłuz Mostu Grunwaldzkiego.

Most Pokoju w widoku z Mostu Grunwaldzkiego.

Nieopodal urokliwy, XIX-wieczny Most Oławski, którego ujęcie z boku jeszcze mnie czeka.

Równie urokliwy Most Tumski:

Po sąsiedzku Mosty Młyńskie:

Tuż obok most św. Klary:

Pobliski Most Piaskowy:

Nieco dalej Most Uniwersytecki w historycznym już ujęciu:

Mosty Pomorskie -południowy i północny:

Kładka Słodowa w historycznym ujęciu:

Kładka Bielarska i jej otoczenie całkiem niedawno:

Most Władysława Sikorskiego:

Kawałek w dół Odry Mosty Mieszczańskie, stary (z 1876 roku) i nowe (z 1995 roku) w widoku od zachodu.

Mosty Mieszczańskie nowe w widoku z boku złożone z trzech konstrukcyjnie odrębnych segmentów - jezdni tramwajowej i dwóch segmentów drogowych.

Stary Most Mieszczański, zapewne na prawach zabytku, jak widać czekający przynajmniej na konserwację:

Most Milenijny na wysokości Osobowic:

I rodzaj mostu - kładki nad Jazem Rędzińskim:

Jeden z dwóch autentycznych mostów nad śluzami w Rędzinie:

Ominąłem dwa mosty na Starej Odrze:
Most Osobowicki:

Most Trzebnicki:

Cofamy się w górę rzeki do Mostu Zwierzynieckiego, jednego z piękniejszych wrocławskich mostów:

Nieopodal Kładka Zwierzyniecka:

Tyle wybrałem z aktualnych zasobów, jak uda mi się zebrać coś nowego postaram się do tematu powrócić.
Więcej jak zawsze na www.panoramy.wroclaw.pl Zapraszam :cheers: