SkyscraperCity Forum banner

Nowa Renoma:

[Wrocław] Renoma

76257 Views 266 Replies 166 Participants Last post by  xvbvcv
7
Rozbudowa Renomy:

Czas budowy: 2006 - 2009
Koszt: 100 mln. EUR.
Architekt: Zbigniew Maćków z zespołem

Renoma to jeden z najsłynniejszych domów handlowych we Wrocławiu. Wybudowana 80 lat temu, jako dzieło rodziny Wertheimów. Do Renomy dobudowano drugi budynek. Powierzchnia handlowa sklepu powiększyła się dzięki temu niemal dwukrotnie. Zamiast 16 tys. mkw., klienci będą mieli do dyspozycji aż 31 tys. mkw.

Trochę moich wypocin:

Renoma Department Store by Maciek Lulko, on Flickr

Renoma by Maciek Lulko, on Flickr

Renoma by Maciek Lulko, on Flickr
A ta focia wisi teraz na głównej na archdaily ;)

Dycha dla Renomy! :)

więcej zdjęć: tutaj

See less See more
1 - 20 of 267 Posts
Dla mnie nowa część jest przepiękna.

Ogromnym minusem jest niezaprzeczalnie zmiana funkcji "starego pedetu" z domu handlowego, na galerię (CH). Dlatego wstrzymam się z oceną do momentu gdy sam, naocznie będę wstanie określić na ile ten minus jest znaczący. Co myślę, że nastąpi w przeciągu miesiąca.
Potrzeba więcej fotek bo te nie oddają w całości charakteru tego budynku - a jest piękny, wspaniały, genialny :) Zawsze jak przechodzę w dzień czy w nocy szczęka mi opada i muszę z ziemi zbierać :D daje 10 bo jak nie Renomie to komu się 10 należy ? :)
Aha, zapomniałem dopisać, że oceniamy tylko nową część ;)
No właśnie Panowie, więcej zdjęć. Parkingu chyba nie będziemy oceniać ;)
Wyjście na parking jest naprawdę świetne :)

Michał78;37855356 said:
:)
4

i jeszcze foto by alsen strasse67 ( mam nadzieje że się nie obrazi ale w końcu to w słusznej sprawie ;) )

See less See more
Dziesiątka.

Jadę do Wrocławia, mam nadzieję, że jak najszybciej.
Dyszka. Imho najlepszy budynek we Wro po 1989 r.
10/10 ofkors. Stare skrzydło jest nie do pobicia IMO, ale nowe jest także genialne. Coś czuję, że to będzie tegoroczne MP.
10/10 ofkors. Stare skrzydło jest nie do pobicia IMO, ale nowe jest także genialne. Coś czuję, że to będzie tegoroczne MP.
Z zewnątrz jest chyba lepsze niż Browar nawet ;].
10/10, swego rodzaju nowy symbol Breslau. Po kiczowatych postmodernistycznych realizacjach takich jak Galeria Dominikańska, Pasaż Grunwaldzki czy Justin, Renoma wskazuje nowy kierunek. Obiekt przełomowy w nowoczesnej architekturze Wrocławia. Oby więcej tego pokroju inwestycji. :)
IMO na pewno.
IMO na pewno.
Nie napisałem tego w takim stylu tylko dlatego, że żal byłoby mi Browaru :p.
10/10

Nowa część jest świetna, ale starej, zwłaszcza po remoncie nie przebije nic ;) Oceniamy jednak dobudówkę, a ta pasuje idealnie.
10/10 byłem widziałem, jednym słowem super :cheers: a widoki z dachu wieczorem są rewelacyjne.

ps: Jak możecie to dorzućcie kilka zdjęć starej części od strony fosy, Świdnickiej i od placu Kościuszki.
Za to wnętrza Renomy nie zachwycają, są w każdym razie parę klas gorsze niż budynek z zewnątrz. Może ktoś wklei zdjęcia ze środka?
1 - 20 of 267 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.