Obiekt, który w czasach PRL-u stał się jednym z symboli miasta, nie tylko przez odważną i co by nie mówić efektowną architekturę, ale przez jego wymiar propagandowy. Długi spór który toczył się o dzieło głównie między Wrocławiem i Krakowem, a także po części Warszawą, został ostatecznie rozstrzygnięty na korzyść stolicy Dolnego Śląska, z czego w pewnym sensie Wrocławianie stali się dumni. W obecnej chwili miejsce to taki sztampowy punkt wycieczek szkolnych oraz zagranicznych. Nie dyskredytuje to go jednak, bo walorów architektonicznych odmówić mu trudno, tym bardziej że został postawiony a parku i nieźle wkomponowany w otoczenie.
Budowa: 1966-1985.
Architekci: Ewa i Marek Dziekońscy
(W ramach ciekawostki dodam że otrzymali za niego po 33 tysiące złotych)
Bardzo sobie cenię ten obiekt za nowatorstwo (popatrzcie kiedy projektowany), funkcjonalność i moim zdaniem całkiem nieżle komponuje się z otoczeniem (kiedy Muzeum mam za sobą). Wymaga rzeczywiście liftingu. 9/10.
Jak widzę wcięło zdjęcia, podrzucam coś od siebie.
Pamiętam, że zobaczywszy ten obiekt kilka lat temu (choć już 10 lat wcześniej byłem z wycieczką oglądać panoramę) byłem zszokowany jakością jego architektury. Rotunda rewelacyjna - świetny jest motyw "naciągów" w betonie... plus jeszcze te bluszcze nieregularnie ją obrastające. Pawilon absolutnie bez zarzutu
9,5/10
ps jaka jest funkcja tego wklęsłego, sciętego stożka?
This is an older thread, you may not receive a response, and could
be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
SkyscraperCity Forum
A forum community dedicated to skyscrapers, towers, highrises, construction, and city planning enthusiasts. Come join the discussion about structures, styles, reviews, scale, transportation, skylines, architecture, and more!