SkyscraperCity Forum banner

Wasza ocena:

[Wrocław] Rotunda Panoramy Racławickiej

12196 Views 49 Replies 49 Participants Last post by  ziutek2
Obiekt, który w czasach PRL-u stał się jednym z symboli miasta, nie tylko przez odważną i co by nie mówić efektowną architekturę, ale przez jego wymiar propagandowy. Długi spór który toczył się o dzieło głównie między Wrocławiem i Krakowem, a także po części Warszawą, został ostatecznie rozstrzygnięty na korzyść stolicy Dolnego Śląska, z czego w pewnym sensie Wrocławianie stali się dumni. W obecnej chwili miejsce to taki sztampowy punkt wycieczek szkolnych oraz zagranicznych. Nie dyskredytuje to go jednak, bo walorów architektonicznych odmówić mu trudno, tym bardziej że został postawiony a parku i nieźle wkomponowany w otoczenie.

Budowa: 1966-1985.
Architekci: Ewa i Marek Dziekońscy
(W ramach ciekawostki dodam że otrzymali za niego po 33 tysiące złotych)

Jeśli ktoś jest zainteresowany hisotrią obiektu jak i samego obrazu, odsyłam tutaj:
http://www.wroclaw.hydral.com.pl/95,artykul.html

1 - 20 of 50 Posts
Dam 6,5..jakiś taki nijaki..:p
8,5/10 Ten betonik by się tylko przydało wyczyścic :)
Anty love

fajna ,fajna 8 daje . fajne wspomnienia. :cheers:
jest z pewnością ciekawa i jak na tamte czasy wyróżniająca się zdecydowanie z szeregu, ale przydałoby się jej zdecydowane odświeżenie.
Nie podoba mi sie, wole zdecydowanie bardziej ogladac to, co ma wewnatrz.
4/10
daję 8, jak będzie lifting to dorzucę o 2 więcej :tongue3:
7/10 Sama hala mnie nie porywa ale za to budynek obok i otoczenie już tak, przypomina mi to muzeum w Mexico City, przydałoby się oczyszczenie.
8,5 bardzo fajna.w tamtych czasach w prl trudno było o dobrą architekturę,to jest na prawdę niezły projekt.
Ma swietny detal i jest rewelacyjnie wykonana moim zdaniem. Z budynkow epoki PRL to na pewno jeden z moich ulubionych. 9.5
6. fajnie iluminowana w nocy, przynajmniej tak wyglada na fotce :)
Nie jest zła, ale to jeden z tych budynków który wolę oglądać od środka... ;) 6.5/10
Bardzo sobie cenię ten obiekt za nowatorstwo (popatrzcie kiedy projektowany), funkcjonalność i moim zdaniem całkiem nieżle komponuje się z otoczeniem (kiedy Muzeum mam za sobą). Wymaga rzeczywiście liftingu. 9/10.
Jak widzę wcięło zdjęcia, podrzucam coś od siebie.
Pamiętam, że zobaczywszy ten obiekt kilka lat temu (choć już 10 lat wcześniej byłem z wycieczką oglądać panoramę) byłem zszokowany jakością jego architektury. Rotunda rewelacyjna - świetny jest motyw "naciągów" w betonie... plus jeszcze te bluszcze nieregularnie ją obrastające. Pawilon absolutnie bez zarzutu

9,5/10

ps jaka jest funkcja tego wklęsłego, sciętego stożka?
BARTzZABŁOCIA;13378067 said:
ps jaka jest funkcja tego wklęsłego, sciętego stożka?
Zdziwiłbym się gdyby się okazało, że nie jest to wentylacja.
1 - 20 of 50 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.