SkyscraperCity Forum banner

[Wrocław] Stare Miasto - nie tylko Rynek i Ratusz

79714 Views 389 Replies 39 Participants Last post by  hetmantom
Witam w moim pierwszym autorskim wątku fotograficznym, którego tematem będzie tylko i wyłącznie wrocławskie Stare Miasto. Tak jak w temacie nie będzie to tylko znany i lubiany Rynek z Ratuszem, zwykłe, boczne uliczki, często wyglądające jakby znajdowały się na jakimś osiedlu mieszkaniowym, a nie kilkadziesiąt metrów od Rynku. Dla wielu, szczególnie nie znających Wrocławia może to być szokujący obraz - dlaczego Stare Miasto tak wygląda? Spowodowane jest to oczywiście zniszczeniami wojennymi sięgającymi na Starym Mieście około 60%. Również po wojnie przy ponownej zabudowie pustych placów popełniono wiele błędów. Przede wszystkim zawiniła tu moda na modernistyczną urbanistykę, zakładającą luźną zabudowę (25% powierzchni zabudowanej danego kwartału zamiast przedwojennych, co najmniej 80%) odejście od obrzeżnej zabudowy na rzecz budowy bokiem do ulic, czy np. punktowców, brak też powierzchni usługowych w parterach niektórych budynków. W przeciwieństwie do błędnej urbanistyki, architektura przynajmniej części bloków jest do przyjęcia, przynajmniej moim zdaniem (forum uczy ;)). Po dobrej modernizacji mogą stanowić ciekawy element krajobrazu Starego Miasta, które jest chyba najbardziej zróżnicowaną częścią miasta: są to i średniowieczne kamieniczki, XIX wieczne kamienice czynszowe o zróżnicowanej architekturze, modernistyczne domy towarowe i biurowce, późno modernistyczne bloki czy w końcu postmodernistyczne budowle z ostatniego dziesięciolecia XX wieku. Czyli, jak to się mówi, do wyboru, do koloru. ;) Dobra koniec pisania, czas na zdjęcia. Mam nadzieję, że będzie się podobać, chociaż z jakością zdjęć może być różnie. :| Dlatego wszelkie porady mile widziane. ;) No to zaczynamy! :cheers:
See less See more
1 - 20 of 390 Posts
5
Pierwsza staromiejska fotorelacja pt.:
Z kamerą wśród bloków​

1. Trzy punktowce przy Kotlarskiej

2.

3. Róg Kotlarskiej i Łaciarskiej

4. Łaciarska

5. Blok i kamienica na rogu Łaciarskiej i Nożowniczej
See less See more
5
6. Łaciarska 27

7. Urokliwy budynek

8. Skrzyżowanie Łaciarskiej i Nożowniczej

9. Nożownicza w kierunku zachodnim

10. Nożownicza 37 (kamienica) i 35 (blok)
See less See more
5
11. Galeriowiec na Nożowniczej

12. "Galeria Nożownicza" :nuts:

13. Róg Szewskiej i Nożowniczej - północno-zachodni...

14. i północno-wschodni

15.
See less See more
http://i671.photobucket.com/albums/vv71/elwro2/Stare Miasto/P1080149.jpg

To kojarze :) Nie będę ukrywać, że co najmniej opadła mi szczęka ze zdziwienia, jak to ujrzałem :eek: Po prostu w życiu bym się nie spodziewał czegoś takiego na "Starówce" ;)
W ogóle punktowce są nie do pomyślenia na Starym Mieście, ale cóż stoją i szybko nie znikną, poza tym jest ich więcej niż tylko te 3 sztuki. ;)
5
16. Nożownicza w kierunku zachodnim

17. Blok na Szewskiej

18. Skrzyżowanie Nożowniczej i Szewskiej - narożnik południowo-wschodni

19. Szewska w kierunku południowym - widać wieże (bez hełmów :() Św. Marii Magdaleny oraz dwa domy handlowe: Magdalena i Kameleon

20. Znowu galerie ;)
See less See more
5
21. Szewska w kier. północnym

22. Kolejny blok przy Szewskiej

23. Stare i Nowe na Szewskiej, stare jest remontowane :)

24. Perspektywa ul. Szewskiej na południe - widać tym razem trzy domy handlowe: ponownie Magdalenę i Kameleona oraz dodatkowo flagi na Renomie ;)

25. Ponowne spojrzenie na Łaciarską - widok na południe
See less See more
Dobry wątek. Niektóre budynki to jakbym pierwszy raz w życiu widział. Już tak się do nich przyzwyczaiłem, że na co dzień nie zauważam. Punktowce i wszystkie bloczki na Szewskiej powinny pójść do piachu, szczególnie ten na przeciwko Ossolineum. Bloki na Łaciarskiej i na Nożowniczej (pomiędzy Kuźniczą i Szewską) po porządnym remoncie byłyby znośne :)
Dzięki Alsen za taki wątek. Większość z was tutaj zna moje zdanie na temat tych bloków. Obawiam się jednak, że za kilkadziesiąt lat znajdą się na jakiejś liście UNESCO jako piękne przykłady powojennego modernizmu. Obawiam się też, że za kilkadziesiąt lat - jeśli dożyję - już będą mi się podobały...
^^ Niekoniecznie, blok ze zdjęcia numer 13, jeżeli odpowiednio go dopieścić, wcale nie rujnowałby wyglądu okolicy.
Stąd, dla mnie, Wrocławskie Stare Miasto nie ma w ogóle klimatu...ciepła...
Dziękuję za komentarze. :) Moje zdanie nt. bloków jest niezmienne: budynki nie stojące w pierzei, punktowce czy znajdujące się na dawnym przebiegu ulic do usunięcia. Reszta do renowacji, dobrej renowacji, a nie pomalowania na bajkowe kolory, do tego w miarę możliwości przerobienie parterów na lokale usługowe.
Naturalnie my sobie tu marzymy, planujemy, a rzeczywistość jest taka, że rozbiórka jakiegokolwiek bloku to czyste SF, dlatego liczę przynajmniej na wyburzenie szkoły na Kuźniczej i dalsze uzupełnianie wyrw w zabudowie. :)
Aż się przeraziłem, nie widziałem ze tych bloków jest aż tyle :O ! Najważniejszy i tak jest rynek , który jest o niebo lepszy niż nasz poznański ... Fajny wątek
5
26. Południowa pierzeja placu Nankiera

27. Remontowana kamienica na rogu pl. Nankiera i Łaciarskiej

28. Wlot ul. Jodłowej do pl. Nankiera

29. Ulica Jodłowa - widok na południe, w kierunku pl. Nowy Targ

30. "Galeria pod Szkłem" przy pl. Nankiera 8
See less See more
Nie no stare miasto takie złe nie jest. Na zachód od Szewskiej zachowana jest większość tkanki starej i to rewelacyjny kawał miasta. Zaś kwartał Szewska, Oławska, Piaskowa, Nankiera poza paroma wyjątkami to po prostu tragedia ...

Pewnie skończy się niestety tak jak Skansen mówi. Zamiast zrównania z ziemią tej części miasta doczekamy się jej odmalowania itd.

Fakt ta część jest paskudna niemniej nie może to psuć ogólnego wrażenia. Trzeba oddać sprawiedliwość sprawie i jasno powiedzieć. Na zachód od Szewskiej jest pięknie, na wschód beznadziejnie w większości. Przynajmniej takie moje zdanie.
No to jesteś D.J. w mniejszości.
Być może. Choć nie mówię tutaj o samym rynku czy solnym . Ale biorąc niestety całość starego miasta...
Ja też tak uważam, niemniej nie posunąłbym się tak daleko w tym stwierdzeniu jak Ty :)

Dlatego napisałem to troszkę inaczej ;)

Fakt faktem i nie ma się tu co oszukiwać. Wrocław z pożogi wojennej jeszcze długo będzie się podnosił. Niemniej zanim weźmiemy się za rekonstrukcję proponuję wyremontować te kilkanaście tysięcy przedwojennych budynków.
Nie generalizujmy, Stare Miasto nie wygląda tak tragicznie jak na moich zdjęciach ;) Owszem znajduje się tu trochę bloków, ale też wiele bardzo urokliwych uliczek i zaułków. Tak jak już napisałem zniszczenia (60%) i powojenne działania (rozbiórki i odbudowa) zrobiły swoje. Można o tym przeczytać w wywiadzie Gazety Wrocławskiej z prof. O. Czernerem: Miasto wstało z gruzu.
1 - 20 of 390 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.