SkyscraperCity Forum banner

[Września] Budowa fabryki Volkswagena (wraz z inwestycjami kooperantów)

232324 Views 424 Replies 93 Participants Last post by  Maciej78
Dwie wizualizacje terenu na którym stanie przyszła fabryka VW.

Źródło:nowawrzesnia.pl
See less See more
2
1 - 20 of 425 Posts
Obok Inalfa Roof Systems, ale bezpośrednio przy torach, 18 ha działki ma Clip:

Podejrzewam, że to będzie jeden z pierwszych kooperantów, którzy tam się wybudują.
See less See more
Tutaj jeszcze wycinek z lokalnej gazety wrzesnia.info.pl jak to będzie wyglądać.

Niestety słaba jakość dlatego podaje legendę :)

Jasno niebieski obszar - teren inwestycyjny VW - 220 ha
Cienka przerywana linia - Wrzesińska strefa aktywności gospodarczej - 360 ha
Brązowe linie - nowe drogi wokół terenu inwestycyjnego
Zielona linia - fragment drogi przeznaczony do likwidacji
Grubsza przerywana linia - tory kolejowe
See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^ zastanawiam się co będzie z trasą kolejową 281 gniezno - jarocin, wydaję się logiczny przystanek pkp przy VW, oraz przede wszystkim wznowienie przewozów pasażerskich.
^^ Ja rowniez, ale niezaleznie od tego troche smiac mi sie chce. :)

Wrzesnia zawsze kojarzyla mi sie z symbolem oporu przeciw germanizacji - patrz strajk dzieci wrzesińskich, a teraz czego to sie nie robi zeby sciagnac Niemcow do Wrzesni. ;)

Ech, jak to czasy sie zmieniaja... ;)
  • Like
Reactions: 3
^^
Ja tam żadnej wizualizacji nie widzę na tych slajdach - to raczej już istniejące zakłady we Wrześni...

edit: mateq, dzięki za podpowiedź - przejrzałem galerię, ale nie zauważyłem tego zdjęcia - czas iść do okulisty ;)
^^

http://nowawrzesnia.pl/index.php/aktualnosci/item/939-wizyta-prezydenta-rp-we-wrzesni-relacja

Przesuń w dół :)

Poza tym patrząc na gotowe koncepcje, nikt nie powie mi, że powstały one przez ostatnie dwa tygodnie ;)
See less See more
Dzięki VW Września powinna się nieźle rozwinąć :) Zatrudnie może znaleźć z 8-10 tysięcy osób (wliczając zakłady pomocnicze) .Może stać się miastem liczącym ponad 50 tysięcy mieszkańców a może i nawet dorównać Gnieznu :)
Dzięki VW Września powinna się nieźle rozwinąć :) Zatrudnie może znaleźć z 8-10 tysięcy osób (wliczając zakłady pomocnicze) .Może stać się miastem liczącym ponad 50 tysięcy mieszkańców a może i nawet dorównać Gnieznu :)
U mnie w pracy słysze od mieszkańców Gniezna że dużo ludzi z Gniezna uciekło i że to miasto szybko się wyludnia. Osobiście nie zwracałbym uwagi na statystyki bo przekłamuja. Np ludzie mieszkający w Anglii prawie na pewno sa zameldowani w Polsce. Ta ksamo osoby które wynajmuja meiszkanie w innym mieście.
Ponoć sam prezydent Gniezna przyjechal pogratulować Kałużnemu. W samym Gnieźnie już został ochszczony sołtysem za nic nie robienie. Kumpel z Gniezna przyjechał ostatnio na miejsce inwestycji to widział jak rowerzyści zabierali pamiątki z terenu w plecak;-)
Owszem będą ludzie z Gniezna ale 2/3 załogi napewno to nie będzie. W Swarzędzu sam szef Vw mòwił ze sporo ludzi z Wrześni, Słupcy będzie przeniesionych do nowej fabryki. Boje się że tych nowych miejsc pracy w Vw wcale tak dużo nie będzie. Napewno zwolnią się miejsca w obecnym zakładzie.

Dużo nowych miejsc pracy pojawi się u podwykonawców, ponoć już z 4 podmiotami prowadzone są rozmowy.
Generalnie dojeżdżający mają wpływ na obniżanie wynagrodzeń. U nas od kilku lat dążą do zmniejszania stawek miesięcznych i zatrudniają głównie ludzi z daleka - mają dużo niższe wymagania płacowe bo u siebie nie mogą liczyć na żadną prace. Do takich miejsc zalicza się Gniezno.

Podwykonawcy = Work Service?
Vw we Wrześni w 70% załogi też będzie się = Worki. Wszyscy obecnie przyjmowani w Antoninku na produkcje, pierwsze dwa lata są zatrudniani przez agencje. Inna sprawa będzie tyczyć się obecnych pracowników, oni zostaną przeniesieni na dotychczasowych warunkach.
http://bip.wrzesnia.pl/portal/download/file_id/28641/pid/16326.html

Wprowadza się do załącznika wieloletnich przedsięwzięć inwestycyjnych nowe zadania:
1. przebudowa systemu rowów melioracji szczegółowej z celu zapewnienia właściwego funkcjonowania Wrzesińskiej Strefy Aktywizacji Gospodarczej o wartości 2.000.000 zł,
2. budowa drogi gminnej zapewniającej komunikację Wrzesińskiej Strefy Aktywizacji Gospodarczej z węzłem autostradowym o wartości 6.600.000 zł,
3. budowa zbiornika retencyjnego w celu zapewnienia odprowadzania wód opadowych z terenu Wrzesińskiej Strefy Aktywizacji Gospodarczej o wartości 2.500.000 zł,
4. budowa parkingów publicznych dla samochodów osobowych i ciężarowych w obrębie Wrzesińskiej Strefy Aktywizacji Gospodarczej o wartości 8.370.000 zł,
5. budowa drogi publicznej po północno - zachodniej części Wrzesińskiej Strefy Aktywizacji Gospodarczej o wartości 29.000.000 zł.
Łączna wartość nowych planowanych zadań do realizacji przez Gminę Września to kwota 48.470.000 zł, z czego ze środków własnych gminy finansowane będą zadania (1. i 2.) na łączną kwotę 8.600.000 zł. Pozostałe zadania (3. 4. i 5.) sfinansowane zostaną przez Wałbrzyską Specjalną Strefą Ekonomiczną „Invest Park” Sp. z o.o. na mocy zawartego porozumienia o utworzeniu WSAG.
http://bip.wrzesnia.pl/strona-16335...skiej_we_Wrzesni_z_dnia_31_marca_2014_r_.html

Uchwała nr XXXI/356/2014
Rady Miejskiej we Wrześni
z 31 marca 2014 r.

w sprawie: wyrażenia zgody na włączenie do podstrefy Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „INVEST-PARK" nieruchomości położonych w Białężycach oraz Obłaczkowie.

(...)

Wyraża się zgodę na włączenie w granice Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „INVEST-PARK" nieruchomości położonej w Białężycach oznaczonej jako działki: nr 105/14 o powierzchni 2,9570 ha, nr 106/6 o powierzchni 7,7868 ha, oraz nieruchomości położonej w Obłaczkowie oznaczonej jako działki: nr 103 o powierzchni 2,4090 ha, nr 102/4 o powierzchni 0,1778 ha, nr 42/4 o powierzchni 4,5455 ha.
Wymienione wyżej działki należą do Clip Logistics Sp. z o.o.
1 - 20 of 425 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.