SkyscraperCity Forum banner

Wspaniale miasto [Amsterdam]

10226 Views 90 Replies 26 Participants Last post by  Spencer
2
Witam!

Amsterdam jest wspanialy. Co tu duzo gadac :)

Na poczatku nie bylem zachwycony, bo Schiphol jest ogromniastym lotniskiem i strasznie daleko trzeba isc, zeby bagaz odebrac, a do tego na stacji kolejki smierdzi gorzej niz w Poznaniu na Glownym, ale juz po wejsciu do pociagu odczucia sie mocno zmieniaja...

1. Amsterdam swiatowa stolica rozpusty i zepsucia ;)

2. Nasz przewodnik po Amsterdamie:

Temu panu naleza sie ogromne podziekowania, bo zrobil z nami ladnych pare kilometrow, opowiadajac przy okazji sporo ciekawych rzeczy. Ogromne przeprosiny rowniez sie naleza, bo sie nie odezwalem nastepnego dnia... Niestety zdechla mi bateria w telefonie, a ladowarke gdzies zgubilem :( Ale mysle, ze to jest do nadrobienia, bo do Amsterdamu na pewno jeszcze wrocimy...

Wiecej zdjec bedzie jutro, bo mam ich blisko 300 i nie zdazylem ich wszystkich jeszcze obejrzec :)
See less See more
1 - 20 of 91 Posts
czekamy na wiecej, a tak IMO to rzeczywiscie super miasto. Ladna architektura, ciekawy klimat ;) i super restaracje :D
3
No to kolejne trzy zdjecia:

3. Schiphol:

4. i 5. Widoki z trasy Schiphol-Centraal Station (przez brudne szyby w kolejce):

Jutro wkleje duzo fotek samego Amsterdamu :)
See less See more
:) Przedowodnik poki co lepsze wrazenie robi niz miasto :p
maxWroc said:
To sie nazywa stopniowanie emocji;)
bez kitu
Pociagi ze Schiphol jada przez Amstel (stacja)?? Przeciez to na okolo :runaway:, czy moze sie myle??, jak to jest AMS Guy??
bb78 said:
Temu panu naleza sie ogromne podziekowania, bo zrobil z nami ladnych pare kilometrow, opowiadajac przy okazji sporo ciekawych rzeczy...
Zapomniałeś tylko dodać, że ten pan chwilami troche dziwnie mowil po polsku. :rofl:
Pamietasz jak sie śmialismy z tego?
:"To jest wieża "płaczącej kobiety". Tutaj w średniowieczu wychodziły kobiety ze swoimi mężami, ktorzy ruszali w morze i one płakały, bo morze ich potem zalewało i nie wracali..." :lol:

Castle_Bravo said:
Pociagi ze Schiphol jada przez Amstel (stacja)?? Przeciez to na okolo , czy moze sie myle??, jak to jest AMS Guy??
Nee, z lotniska pociagi jada przez Sloterdijk i Tomek u gory zamiescil fotke Crystal Tower, ktora stoi przy tym dworcu.
Przez dworzec Amstel jada pociagi z Utrechtu.

@Zoncu
Nie bałamuć mnie! ;)

PS Oj, kochani, szykuje sie naprawde zajebista porcja zdjec. To, co widzialem u Tomka w aparacie, bylo conajmniej imponujace.
See less See more
nie wiem czemu, ale niderlandzka architektura nie bardzo mi leży. może to ta ciemna tonacja, albo protestancka oszczędność w zdobieniach...
Świetnie, czekamy!

Na poczatek brawa dla fotografa i dla bohaterów głównych :)
bb78 wrzucaj fotki bo tylko smaku narobiles. Nie krepuj sie i wrzuc troche fotek, az tak to sie nie ograniczaj.
Ursyn said:
bb78 wrzucaj fotki bo tylko smaku narobiles. Nie krepuj sie i wrzuc troche fotek, az tak to sie nie ograniczaj.
Nom, w sumie fakt.
AMS
rozgrzewka to był ten Król Lew: http://img484.imageshack.us/img484/3342/ams011jz.jpg
;)
10
Przyjemnosci trzeba sobie sprawiac w malych dawkach :)

Dam:

I rozne uliczki w centrum, po ktorych bladzilismy:

Do tego zdjecia nalezy sie dodatkowy komentarz. Otoz w Amsterdamie jest sporo waskich uliczek, na ktorych jest tylko jeden tor tramwajowy. Tramwaje mijaja sie na mostach, na ktorych sa przystanki i podwojne tory. Wyglada to dosc dziwnie na pierwszy rzut oka, ale dziala chyba skutecznie...

ciag dalszy nastapi...
:)
See less See more
o jaaaa

to wąskie... :drool: rewelka...
See less See more
hermit said:
Ale dlaczego zaraz krol? :dunno:

@bb78
Bardzo fajnie uchwyciles klimat miasta. Nie wiem dlaczego, ale Amsterdam nie jest zbyt fotogenicznym miastem, lecz na twoich fotkach wyszedl bardzo naturalnie. Super!

To moze ja podpisze co jest co.

1. Dam - jak juz wiemy
2. Nieuwezijds Voorburgwal - jedna z glownych arterii na starowce
3. Nieuwezijds jeszcze raz
4. Spui - ulica rownolegle biegnaca do Nieuwezijds
5. Chyba Spui :dunno:
6. Skrzyzowanie kanalow Ksiazecego i Leidsegracht
7. Herengracht - Kanal lordow, najdrozszy skrawek na starym miescie, tak zwany Gouden Bocht - Zloty zakret.
8. Okolice Placu Mennicy, budynki na wodzie to Hotel Europa i Universytet
9. Leidsestraat, jedna z glownych ulic handlowych na starym miescie.
10. Okolice Placu Mennicy.
See less See more
10
AMS guy said:
Bardzo fajnie uchwyciles klimat miasta. Nie wiem dlaczego, ale Amsterdam nie jest zbyt fotogenicznym miastem, lecz na twoich fotkach wyszedl bardzo naturalnie. Super!
Dzieki :)
Ale musze przyznac, ze nie wszystkie zdjecia wyszly mi tak, jak chcialem...

Teraz czesc kolejna, czyli rowery w Amsterdamie:

Barierka przy ulicy nieopodal Centraal Station:

Uliczka. Najprawdopodobniej Westerpark, choc byc moze Pijp. Nie pamietam :(

Wielopoziomowy parking dla rowerow:

jw.

I ten sam parking z daleka:

ciag dalszy nastapi :)
See less See more
1 - 20 of 91 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.