SkyscraperCity Forum banner

[Wybrzeże Normandii] Honfleur i okolice czyli francuskie nadmorskie klimaty

14411 Views 47 Replies 14 Participants Last post by  Salitz
Witam wszystkich.
Korzystając ze światecznej przerwy udało mi się wczoraj wybrać nad francuskie morze a konkretnie do okolic Honfleur w Normandii. Chciałbym się ze wszystkimi podzilić zdjęciami. Pogoda była genialna. 30 stopni, ludzie opalający się na plaży i taka wakacyjna aura się zrobiła:)
No to na początek trochę zdjęć z podróży. Autostrady były momentami bardzo zatłoczone ale nie było tak źle:) heh

See less See more
8
1 - 20 of 48 Posts
No to czas na Honfleur... Miasto bajka! Miejsce francuskich impresjonistów i w chwili obecnej również miasto pełne artystów malarzy... Wszędzie galerie obrazów, kawiarnie, restauracje itd...kilmat nie do opisania!

See less See more
10
Opuszczamy Honfleur i udajemy się teraz wzdłuż linii brzegowej... Obok Honfleur znajduje się bardzo ładne i spokojne nadmorskie miasteczko- Villerville. Oto kilka zdjęć. Osobiście po zatłoczonym Honfleur to właśnie tutaj można było odpocząć i poopalać się na plaży.

Villerville:

Tam daleko w tle widać Le Havre:

See less See more
9
Bardzo przyjemne klimaty, będę śledził wątek, zwłaszcza, że nadszedł najwyższy czas by do Francji choć spróbować się przekonać. ;)
Tak się zastanawiam patrząc na te wszystkie klimatyczne miasta i miasteczka Francji. Kto wie, czy i u nas nie było by podobnie gdyby nie zniszczenia wojenne (nie liczę 40 lat komuny). Bo przecież Francja raczej niewiele ucierpiała w wyniku bombardowań chyba...
Zdjecie majace ilustrowac zatloczone autostrady pokazywalo autostrade wlasciwie pusta, jak na holenderskie standardy. W ogole we Francji poza okolicami Paryza wlasciwie nie ma ruchu na autostradach :)

Do Honfleur jakos mnie nie zawialo - wybralismy Etratat - pod wzgledem plazowym lepiej, pod miastowym - duzo gorzej, bo to zapyziala miescina bez wyrazu :)
Zdjecie majace ilustrowac zatloczone autostrady pokazywalo autostrade wlasciwie pusta, jak na holenderskie standardy. W ogole we Francji poza okolicami Paryza wlasciwie nie ma ruchu na autostradach :)

Do Honfleur jakos mnie nie zawialo - wybralismy Etratat - pod wzgledem plazowym lepiej, pod miastowym - duzo gorzej, bo to zapyziala miescina bez wyrazu :)
te zdjecia nie ilustruja korkow. We Francji sa wielkie korki w okresach wakacyjnych. Sierpien np... masakra bo wszyscy wyjezdzaja w tym samym czasie. Poza tym punkty poboru oplat zatrzymuja dodatkowo ruch. Czasami korki potrafia byc na calej dlugosci autostrady...np tej z Paryza na poludnie kraju!
Bardzo przyjemne klimaty, będę śledził wątek, zwłaszcza, że nadszedł najwyższy czas by do Francji choć spróbować się przekonać. ;)
Masz jakies opory w stosunku do Francji?:)
Właśnie w tym problem, że tak, a co gorsza postawa wielu ludzi tutaj tylko te opory pogłębia. Od dwóch lat planuję wyjazd (chociaż na weekend) do Paryża, ale zawsze coś mi wypada, poza tym mam cholernie niemiłe doświadczenia z Walonią, a jak zwykli mawiać miejscowi, "we Francji jest jeszcze gorzej".
Właśnie w tym problem, że tak, a co gorsza postawa wielu ludzi tutaj tylko te opory pogłębia. Od dwóch lat planuję wyjazd (chociaż na weekend) do Paryża, ale zawsze coś mi wypada, poza tym mam cholernie niemiłe doświadczenia z Walonią, a jak zwykli mawiać miejscowi, "we Francji jest jeszcze gorzej".
No cóż! To fakt, ze Francuzi to specyficzny naród i można im wiele zarzucić! Ich ignorancja czasami powala! Jednak trzeba mieć do nich dystans! Jest tak, ze jak sie ich pozna bliżej to okazują sie być naprawdę fajnymi ludźmi! Mam tutaj super znajomych ale tez spotykam takich, dla których świat kończy sie na granicy francuskiej! Poza tym poziom wiedzy ogólnej niektórych jest żenujący! Nie wolno jednak posługiwać sie stereotypami bo wtedy nic nie poznamy! Znajomi Francuzi mieli obraz Polski jako biednego, zacofanego kraju do momentu,kiedy przyjechali w 2005 roku i odkryli prawdziwa Polskę! Byli w szoku ale wrócili pełni wrażeń! W sumie ja osobiście czuje sie tu bardzo dobrze ale może dlatego, ze jestem romanista z biegła znajomością języka i kraju. Na studiach aż za dobrze poznałem Francję wiec nie dziwią mnie pewne sytuacje! Jedno jest pewne! Kraj jest przepiękny i różnorodny! Północ północą ale południe...lub Masyw Centralny...Owernia...można by wymieniać i wymieniać! A spotkać można naprawdę bardzo sympatycznych ludzi! Tak wiec wpadaj i zwiedzaj, odkrywaj i daj szanse Francuzom:) hehe
See less See more
Widzisz, mnie stosunek Francuzów do Polski nie bardzo interesuje, natomiast Belgia pokazuje jak duży dysonans istnieje między społecznością niderlandzko i francuskojęzyczną, a problem belgijski bezpośrednio przebija się na grunt niderlandzki. Wiele osób w Niderlandach wciąż ma do Francuzów pretensje o językowe i kulturowe ogółem zawłaszczenie Brukseli a jeżeli dodać do tego np. francuskich turystów wymagających od nas znajomości francuskiego to pole do ugruntowania negatywnych stereotypów jest dość spore. Choć osobiście ostatnio cierpię niemiłosiernie na pewną Francuzkę, więc na Francję patrzę w ostatnim czasie nieco bardziej przychylnym okiem. A do Paryża przecież rzut beretem, można i na jeden dzień pojechać by choć trochę tej Francji zobaczyć, póki co znam tylko Lille, które mnie nie zachwyciło.
See less See more
te zdjecia nie ilustruja korkow. We Francji sa wielkie korki w okresach wakacyjnych. Sierpien np... masakra bo wszyscy wyjezdzaja w tym samym czasie. Poza tym punkty poboru oplat zatrzymuja dodatkowo ruch. Czasami korki potrafia byc na calej dlugosci autostrady...np tej z Paryza na poludnie kraju!
Jechalem w sierpniu z Chartres na lazurki, jezdzilem potem po samych lazurkach - wierz mi, ze to nic w porownaniu z tym, co jest w Holandii :)
1 - 20 of 48 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.