SkyscraperCity Forum banner

[Wyspy Kanaryjskie] Laznazrote, Playa Blanca

7050 Views 24 Replies 10 Participants Last post by  Marek85Lublin
Chciałbym pokazać Forumowiczom trochę zdjęć z zeszłorocznego urlopu na jednej z wysp, mianowicie Lanzarote, miejscowość Playa Blanca.

Na początek coś z samolotu.

Opuszczamy kontynent :)

Jedna z wysp widziana z powietrza.

Kanary, to jak widać, wyspy pochodzenia wulkanicznego :)

Lotnisko na Lanzarote położone jest w Arrecife.

Pas startowy zaczyna się nad samą wodą. Ma to swoje plusy (piękne widoki), jak i minusy (przy powrocie bardzo mocno wiało, co w połączeniu z dosyć krótkim pasem spowodowało, że samolot zatankowano małą ilością paliwa, i mieliśmy międzylądowanie na zatankowanie w Maladze).

W drodze do Playa Blanca.

Krajobrazy mocno księżycowe, wulkany, małe białe domki, puste przestrzenie. Moje pierwsze skojarzenie: "jakiś Meksyk" :)

1 - 20 of 25 Posts
Jak tam dużo karaluchów?
Żadnego.
To wrzucaj kolejne zdjęcia :)
Plaża Papagayo

Trochę zdjęć z Playa Blanca

Widok na wulkany.

Wyspa w oddali to Fuertaventura.

Plaża wieczorem.

Nowe osiedle a w tle... no tak, znowu wulkany ;)

"Warownia" strzegąca cieśniny pomiędzy wyspami przed piratami :)

W oddali widać pokazane już wcześniej przeze mnie plaże Papagayo.

identyczny klimat jak na Fuertaventurze, sam sie zbieram zeby załorzyc temat z mojej wycieczki ale jakos nie mam czasu, tak jak napisles na pierwszy rzut oka Meksyk albo Kalifornia, co do karaluchow, jesli nie spotkales zadnego mozesz mowic o szczesciu u nas regularnie kazdego ranka conajmniej jeden konczyl nokautem w starciu ze szczotka, na przyszlosc polecam wlasnie Fuerte i miasteczko Corralejo jak i wspaniale plaze i laguny na okolo niego
Niby tam ładnie ale jak dla mnie za surowo i łyso. Dzięki za fajną relację.
Nie dziękuj, jeszcze sporo zdjęć do wrzucenia ;)

Cd. Playa Blanca

Przejdziemy teraz do zdjęć z całodniowej objazdowej wycieczki po wyspie :)

Solanki.

Los Hervideros. Lawa wpływająca do oceanu zastygała w różne ciekawe formy, groty itp.

El Golfo. Krater wulkanu, w dużej części pochłonięty przez ocean. Zielone jeziorko barwę zawdzięcza algom.

Park Narodowy Timanfaya../ Inaczej zwany Górami Ognia - Montañas del Fuego. Zainteresowanych odsyłam do stron opisujących park i poczytania o osobie, która przyczyniła się do jego powstania - Cesara Manrique.

Park można zwiedzać wyłącznie z pokładu autobusu. Wycieczki przyjeżdżające swoim autobusem wpuszczane są bez kolejki, natomiast ludzie w osobówkach kierowani są na parking, zbiera się dużą grupę, pakuje w autobus i jazda ;) W parku występuje cała paleta barw i kształtów lawy: biały, szary, żółty, czerwony, czarny itp; ostre kamienie, łagodne i pofałdowane przestrzenie, kratery wulkanów. Niesamowite wrażenie robi widok autobusów jeżdżących po parku krętymi dróżkami, jak jakieś kosmiczne stonogi na Marsie w filmach S-F :)

Jedno z typowych miasteczek Lanzarote, Yaiza.

Krajobrazy jak w Mordorze. ;)
Jardin de Cactus czyli Ogród kaktusów. Duuuużo kaktusów w jednym miejscu ;)

Jakby komuś było mało to po drugiej stronie drogi również rosną kaktusy ;)

Teraz kilka zdjęć z Jameos del Agua. We fragmencie tunelu, którym lawa płynęła od wulkanu do oceanu, zawalił się "sufit", odsłaniając grotę, która teraz jest atrakcją turystyczną :)

A tutaj Lanzarote widziane z góry :)

Wracamy po długiej nieobecności ;) Dziś kilka zdjęć z położonego w górach punktu widokowego.

Jakieś miasteczko po drodze. Jak widać ciasne, ale miejscowi kierowcy dają radę :)

Góry.

Tą droga jechaliśmy :)

W oddali widać ocean.

La Geria, czyli największy region uprawy winorośli na Lanzarote. Winorośl uprawia się na pyłach wulkanicznych, które dzięki porowatej strukturze bardzo dobrze przewodzą wodę.

1 - 20 of 25 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.