Chciałbym pokazać Forumowiczom trochę zdjęć z zeszłorocznego urlopu na jednej z wysp, mianowicie Lanzarote, miejscowość Playa Blanca.
Na początek coś z samolotu.
Opuszczamy kontynent
Jedna z wysp widziana z powietrza.
Kanary, to jak widać, wyspy pochodzenia wulkanicznego
Lotnisko na Lanzarote położone jest w Arrecife.
Pas startowy zaczyna się nad samą wodą. Ma to swoje plusy (piękne widoki), jak i minusy (przy powrocie bardzo mocno wiało, co w połączeniu z dosyć krótkim pasem spowodowało, że samolot zatankowano małą ilością paliwa, i mieliśmy międzylądowanie na zatankowanie w Maladze).
W drodze do Playa Blanca.
Krajobrazy mocno księżycowe, wulkany, małe białe domki, puste przestrzenie. Moje pierwsze skojarzenie: "jakiś Meksyk"
identyczny klimat jak na Fuertaventurze, sam sie zbieram zeby załorzyc temat z mojej wycieczki ale jakos nie mam czasu, tak jak napisles na pierwszy rzut oka Meksyk albo Kalifornia, co do karaluchow, jesli nie spotkales zadnego mozesz mowic o szczesciu u nas regularnie kazdego ranka conajmniej jeden konczyl nokautem w starciu ze szczotka, na przyszlosc polecam wlasnie Fuerte i miasteczko Corralejo jak i wspaniale plaze i laguny na okolo niego
Park Narodowy Timanfaya../ Inaczej zwany Górami Ognia - Montañas del Fuego. Zainteresowanych odsyłam do stron opisujących park i poczytania o osobie, która przyczyniła się do jego powstania - Cesara Manrique.
Park można zwiedzać wyłącznie z pokładu autobusu. Wycieczki przyjeżdżające swoim autobusem wpuszczane są bez kolejki, natomiast ludzie w osobówkach kierowani są na parking, zbiera się dużą grupę, pakuje w autobus i jazda W parku występuje cała paleta barw i kształtów lawy: biały, szary, żółty, czerwony, czarny itp; ostre kamienie, łagodne i pofałdowane przestrzenie, kratery wulkanów. Niesamowite wrażenie robi widok autobusów jeżdżących po parku krętymi dróżkami, jak jakieś kosmiczne stonogi na Marsie w filmach S-F
Teraz kilka zdjęć z Jameos del Agua. We fragmencie tunelu, którym lawa płynęła od wulkanu do oceanu, zawalił się "sufit", odsłaniając grotę, która teraz jest atrakcją turystyczną
La Geria, czyli największy region uprawy winorośli na Lanzarote. Winorośl uprawia się na pyłach wulkanicznych, które dzięki porowatej strukturze bardzo dobrze przewodzą wodę.
This is an older thread, you may not receive a response, and could
be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
SkyscraperCity Forum
A forum community dedicated to skyscrapers, towers, highrises, construction, and city planning enthusiasts. Come join the discussion about structures, styles, reviews, scale, transportation, skylines, architecture, and more!