Sloop oude gemeentehuis Zaandam
5 april 2012
Eind vorig jaar is de gemeente Zaanstad verhuist naar het nieuwe stadhuis bij station Zaandam.
Vanaf de verhuizing stond het oude gebouw aan het Bannehof in Rooswijk leeg en had 24-uurs bewaking. De gemeente Zaanstad was gebaat bij een snelle aanbestedingsprocedure en start sloop om de bewakingskosten van het oude gebouw te beperken. Bovendien zitten er veel asbesthoudende materialen in het pand die voorafgaand aan de sloop verwijderd moeten worden. De gemeente Zaanstad heeft IBA begin februari gevraagd het RAW-bestek te maken, de onderhandse aanbestedingsprocedure te begeleiden en een gunningsadvies te leveren. Gezien de korte voorbereidingstijd heeft IBA ervoor gekozen om de resultaatsverplichtingen van de sloop in een prestatieachtige vorm zonder hoeveelheden te beschrijven.
Planning
Op 28 maart 2012 is de aannemer gestart met de voorbereidingen voor de sloop. De sloop moet voor eind juli gereed zijn. IBA verzorgt de directievoering en coördineert de back-office van de werkzaamheden.
Bron:
www.iba.amsterdam.nl
Herontwikkeling Bannehof
De gemeente neemt eind 2011 het nieuwe stadhuis in gebruik in het centrum van Zaandam. Hierdoor komt het terrein van het huidige gemeentehuis, aan het Bannehof in Rooswijk, vrij voor herontwikkeling. De herontwikkeling omvat ook het aangrenzende parkeerterrein, het plein en een deel van de omliggende watergangen.
Wijkreferendum Rooswijk krijgt vervolg
Vooralsnog gaat de ontwikkelcombinatie Heijmans/ZVH door met het ontwikkelplan ‘Hart voor Rooswijk’ voor de locatie Bannehof in Rooswijk, Zaandijk. Die partij won in 2007 het referendum voor een nieuwbouwplan op het Bannehofterrein. De onderhandelingen tussen gemeente en Heijmans/ZVH leidden de afgelopen zomer tot overeenstemming over het bouwplan.
Bouwplan uitwerken binnen kaders
Het bouwplan moest binnen de kaders van de prijsvraag en het wijkreferendum uitgewerkt worden. De ontwikkelcombinatie wilde en kon het bouwplan in ontwikkeling nemen, maar had daar meer tijd voor nodig. De sloop, het saneren en het woningbouwprogramma worden nu gerealiseerd onder een aantal bijgestelde voorwaarden. De ontwikkelaar krijgt anderhalf tot twee jaar langer de tijd voor het realiseren van het woningbouwplan ‘Hart voor Rooswijk’. De partijen gaan nu een stedenbouwkundig plan uitwerken. Daaruit volgt later een voorlopig ontwerp. Als alles volgens plan verloopt kan de bouw in 2018/2019 klaar zijn.
Bron:
www.zaanstad.nl