SkyscraperCity banner

1 - 20 of 1314 Posts

·
Banned
Joined
·
2,692 Posts
Discussion Starter #2
25.04.2009.
IZABRANI IZVOĐAČI RADOVA ZA GRADNJU NOVE LUKE

Gaženica: radovi Nijemcima, početak neposredno prije izbora

Konzorcij sastavljen od njemačkih tvrtki Strabag AG i Josef Moebius iz Hamburga dao je najpovoljniju ponudu na međunarodnom natječaju Lučke uprave Zadar, a vrijednost ugovora iznosi 43,4 milijuna eura


Računalna simulacija Nove luke Zadar u Gaženici

Piše Ivica Nevešćanin / EPEHA

ZADAR - Prvu fazu izgradnje Nove luke Zadar u Gaženici izvodit će konzorcij sastavljen od njemačkih tvrtki Strabag AG i Josef Moebius iz Hamburga. Njihova ponuda bila je najpovoljnija na međunarodnom natječaju Lučke uprave Zadar, a vrijednost ugovora iznosi 43,4 milijuna eura.

Početak radova, koji uključuju zemljane radove i izgradnju sekundarnog lukobrana, najavljeni su za početak svibnja, neposredno prije lokalnih izbora, i trajat će godinu dana.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Ivica Burić nije nam mogao precizno reći koliku će vrijednost poslova njemački konzorcij prepustiti podizvođačima, ali smatra da to ne bi trebalo biti više od 50 posto vrijednosti ugovorena posla.

- Građevinsku dozvolu za prvu fazu radova izdalo nam je Ministarstvo graditeljstva u Zagrebu, a za izvođenje druge i treće faze radova očekujemo još sedam do osam dozvola. U ovom trenutku na terenu se već formira gradilište - kazao je ravnatelj Burić dodajući kako će nasipanje gotovo 20 hektara mora, na kojem će niknuti cijela Nova luka Zadar, potrajati do svibnja 2010., dok će izgradnja 270 metara dugog sekundarnog lukobrana započeti na jesen, završetkom ovogodišnje turističke sezone.

Samo za nasipanje mora njemačkom će konzorciju trebati 1,8 milijuna kubika materijala koji namjeravaju osigurati isključivo iz legalnih kamenoloma sa širega zadarskog područja.

- Uskoro namjeravamo raspisati i natječaje za izvođače druge i treće faze. Druga faza uključuje izgradnju obalnog i zaobalnog dijela luke s potrebnom infrastrukturom, gatovima, cestama i instalacijama, a treća izgradnju zgrade lučkog terminala.

Natječaj za drugu fazu radova trebao bi biti završen do konca ove, a za treću fazu do sredine 2010. godine. Projektnu dokumentaciju za Gaženicu, vrijednu 39 milijuna kuna, izrađuju Institut IGH iz Splita i Marinaprojekt iz Zadra i, prema Burićevim riječima, nalazi se u “završnoj fazi”.

Nadzor IGH-u

Posao nadzora nad izgradnjom Nove luke Zadar dobio je Institut IGH iz Zagreba za 1,75 milijuna eura, dok je za posao tehničkog savjetnika, također na međunarodnom natječaju, izabrana francuska konzultantska tvrtka Egis BCEOM International s ponudom od 2,65 milijuna eura. Zajedno s prvom fazom radova, vrijednost dosad ugovorenih poslova za Gaženicu iznosi 47,8 milijuna eura. Ukupna investicija Nove luke Zadar inače je teška 236 milijuna eura.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Zadar/tabid/73/articleType/ArticleView/articleId/51503/Default.aspx
 

·
Banned
Joined
·
2,692 Posts
Discussion Starter #4


Piše: Ljubica Ivićev-Balen
VJESNIK 27.02.2009.

ZADAR - Realizacija godinama planiranoga gospodarskog projekta, jedne od najvećih državnih pomorskih investicijskih projekata u Hrvatskoj, gradnja međunarodne luke Gaženica, započinje uskoro nasipavanjem mora. Projekt vrijedan 236 milijuna eura, uz jamstvo države, kreditiraju Njemačka razvojna banka sa 120 milijuna i Europska investicijska banka sa 100 milijuna eura. Tim će se novcem financirati premještanje trajektnog terminala iz središta Zadra u 3,5 kilometara udaljenu luku u Gaženici. Završetak gradnje očekuje se 2012. godine, a gradnja će se odvijati u tri faze. Uz operativnu obalu, luka će imati i pristanište za kruzere dužine do 350 metara, ribarsku luku, pristanište za dužobalne brodove i trajekte za otoke te teretni i putnički terminal s garažom.

Gaženica će, uz splitsku, biti najveća luka na istočnoj obali Jadrana. Prednost nove luke je i njen izravni spoj brzom cestom na autocestu Zadar - Zagreb. Gradnjom luke želi se postići razdvajanje trajektnih i brodskih linija koje prevoze cestovna vozila od brzih turističkih putničkih linija te oslobađanje središta Zadra od golemog broja vozila. U postojećoj putničkoj luci oslobodit će se veliki dio obalnih površina za prihvat putničkih, izletničkih i nautičkih brodova i stvoriti atraktivni obalni ambijent privlačan pješacima i turistima koji posjećuju povijesnu jezgru grada, a smanjit će se i zagađenost zraka od ispuha automobila i brodova.

U novom lučkom prostoru slijedit će se dva zahtjeva: prvi za prostorno-prometnom organizacijom lučkog prostora po najsuvremenijim tehnološkim standardima i drugi za oblikovanjem koherentnog obalnog urbanog tkiva jasne i prepoznatljive fizionomije. Sustav budućih prometnih terminala u Gaženici afirmiran je kao element temeljne prostorno-prometne razvojne koncepcije Zadra, regije i Republike Hrvatske.

Taj je sustav jedan od najsnažnijih jadranskih čvorova u kojemu su povezani pomorski, kopneni i zračni putevi. U sustavu su pomorski prometni terminali, stara gradska luka, terminal selektivnog putničkog prometa Uvala Bregdetti - Brodanov jaz, otočni trajektni terminal (OTT), terminal dužobalne linijske plovidbe (TDP), međunarodni putnički terminal (MT), terminal za turistička kružna putovanja, kontejnerski terminal i ostali terminali u sklopu luke. Terminali kopnenog prometa obuhvaćaju: postojeći željeznički i autobusni terminal, terminal brze jadranske željeznice, ranžirni kolodvor Pelegrinovo polje, kamionski terminal u zoni kamenoloma te pozadinski skladišni terminal u zoni kamenoloma, a u terminale zračnog prometa spada zrakoplovni terminal u Zemuniku. Buduća trajektna luka zaprema zapadni dio gradske industrijske zone u Gaženici u prostoru Brodanova jaza.

Osim navedenih otočnih trajektnih, dužobalnih, međunarodnih, autobusnih, željezničkih i kontejnerskih terminala u sklopu luke nalazit će se i Otočni distributivni centar, hotel, poslovno-trgovački centar, poslovni lučki sadržaji, mala privredna luka... Cijeli kompleks luke gradit će se u etapama, prva je gradnja otočnog trajektnog terminala, zatim međunarodni terminal i terminal dužobalne plovidbe i potom novi autobusni i željeznički terminali. U međuetapama gradit će se Otočni distributivni centar, hotel, višeetažno parkiralište, univerzalni kamionski predterminal, kamionski terminal, pozadinska skladišta, trgovačko-poslovni centar, ostale poslovne građevine i mjesna lučica sv. Klement.

Kalmeta: Višestruka korist za Zadar

»Prelociranjem sadašnje luke, Zadar dobiva višestruko. U prvome redu pomicanje težišta najfrekventnijeg prometa na južni dio grada znači rasterećenje povijesne gradske jezgre i očuvanje onog najvrjednijeg što Zadar ima, a to je tek prvi korak u ostvarivanju vizije povijesnog središta kao pješačke zone. Istodobno, nova će trajektna luka omogućiti dosad neizvedivo pristajanje brodova dubokoga gaza, što gradu donosi nove brodske pruge te još kvalitetnije i brojnije veze sa svijetom«, kaže ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Dodaje kako će time u potpunosti sazreti uvjeti da Zadar postane središte najkraće prometne okosnice između jugoistočne i jugozapadne Europe.

Prema otocima više dnevnih linija

Uspostavit će se i novi sustav povezivanja otoka s većim brojem dnevnih linija, što znači veliku potporu gospodarskom i svekolikom razvitku otoka i njihovo integriranje s kopnom. Tri su razine pomorskih funkcija u zadarskoj luci: međunarodna, državna i lokalna. Međunarodne brodske veze prema Anconi, Veneciji i Trstu preko Lošinja i Pule povezuju Zadar s najvažnijim lukama na zapadnoj obali Jadrana. Državno značenje prometne funkcije luke Zadar je u stalnoj dužobalnoj liniji Rijeka -Zadar, Split-Dubrovnik i sezonskoj liniji Pula-Lošinj-Silba-Zadar. Te linije povezuju nekoliko županija čime je uspostavljena kvalitetna prometna i gospodarska integracija jadranskog prostora. Lokalno značenje luke u povezivanju je otoka srednjodalmatinskog arhipelaga koji prirodno gravitiraju Zadru kao makroregionalnom i županijskom središtu.

Spoj na autocestu već završen

U novoj luci stvorit će se lučka urbana struktura koja će poticati daljnji razvitak gospodarstva. Već sagrađenim cestovnim spojem na autocestu i željezničkom obilaznom prugom u samu luku omogućit će se njeno kvalitetno povezivanje sa širim prostorima cijele županije te državnim i međunarodnim prometnicama. Razvitkom sustava terminala, lučkih i kopnenih, dobit će se i preduvjeti za kvalitetno povezivanje na međuregionalne prometnice državnog i međudržavnog značenja. Temeljni prostorni parametri su, naime, povoljna mogućnost povezivanja luke s postojećim i planiranim magistralnim prometnim pravcima, mogućnost dobivanja potrebnih kopnenih površina nasipanjem plitke obale Brodanova jaza do potrebnih dubina, mogućnost etapne realizacije korištenjem postojeće infrastrukture i postojećih objekata te djelomična zaštićenost akvatorija.

http://www.tzzadar.hr/events.php?id=1&el_id=3146
 

·
Banned
Joined
·
2,692 Posts
Discussion Starter #8
puno hvala na otvaranju dretve!!!

:cheers2:
Pa i bilo je vrijeme. Ipak se radi o jednom od najvećih projekata u modernoj Hrvatskoj. A budući da je riječ o Zadru, možemo biti sigurni da će od projekta nešto i biti, a ne samo puste riječi i obećanja. Zadar je Zadar - provjereno i dokazano. Hrvatska kvaliteta.:lol:

:cheers:
 

·
Sarkimetal Death
Joined
·
17,015 Posts
A budući da je riječ o Zadru, možemo biti sigurni da će od projekta nešto i biti, a ne samo puste riječi i obećanja. Zadar je Zadar - provjereno i dokazano. Hrvatska kvaliteta.:lol:

:cheers:
Da? A što se to napravilo u Zadru što se nije napravilo i drugdje u Hrvatskoj? Barem jednu stvar spomeni?!

Btw, pohvale za dretvu. Ali mogao bi staviti prave rendere(one prikazane u člancima iz novina koje si stavio), izgleda da si stavio sve moguće osim onih po kojima će se graditi.:lol: Ljudima koji nisu upoznati s projektom će sto različitih rendera biti zbunjujuće.
 

·
Banned
Joined
·
2,692 Posts
Discussion Starter #10
Da? A što se to napravilo u Zadru što se nije napravilo i drugdje u Hrvatskoj? Barem jednu stvar spomeni?!
Pa recimo Arena. U Zadru započeta i završena prije ostalih.

Zračna luka Zemunik (preuređena, u planu proširenje, konstantan rast prometa) - za neusporediti s nekim drugim, da im ime ne spominjemo.:lol:

Brza cesta Kalmetina - istina da je "pukla" priča oko cijene, ali opet ni blizu nije ispala "trakavica" kao s obilaznicama oko tvoga grada.:lol:

I tako dalje, i tako bliže...

Btw, pohvale za dretvu. Ali mogao bi staviti prave rendere(one prikazane u člancima iz novina koje si stavio), izgleda da si stavio sve moguće osim onih po kojima će se graditi.:lol: Ljudima koji nisu upoznati s projektom će sto različitih rendera biti zbunjujuće.
Da ti pravo kažem, s renderima uopće nisam upoznat. Što se budu bližili počeci radova, valjda će biti jasniji i renderi.
 

·
Sarkimetal Death
Joined
·
17,015 Posts
Pa recimo Arena. U Zadru započeta i završena prije ostalih.

Zračna luka Zemunik (preuređena, u planu proširenje, konstantan rast prometa) - za neusporediti s nekim drugim, da im ime ne spominjemo.:lol:

Brza cesta Kalmetina - istina da je "pukla" priča oko cijene, ali opet ni blizu nije ispala "trakavica" kao s obilaznicama oko tvoga grada.:lol:

I tako dalje, i tako bliže...Da ti pravo kažem, s renderima uopće nisam upoznat. Što se budu bližili počeci radova, valjda će biti jasniji i renderi.
Malo prenapuhano u vezi ovih projekata, ali dobro, takav je stav u javnosti zbog Kalmete. Što je najgore, da Država nije uskočila sa 70 milijuna kuna za Arenu zbog rukometa, bojim se da ona ne bi još uvijek bila otvorena, baš kao i bazen. Zemunik je u planu za proširenje kao i još barem tri aerodroma u državi, s time da je to još samo na papiru za razliku od recimo Dubrovnika gdje se zaista i gradi. A to što je obnovljena, nema veze, obnovljen je i aerodrom na Braču, pa za to ni ne znaš. Kalmetina nije jedina spojna cesta..........blabla

PS. konačni nacrti i renderi za luku postoje već najmanje 2 godine i poprilično su detaljni. Imaš ih negdje na zadarskoj dretvi.:cheers:
 

·
Banned
Joined
·
2,692 Posts
Discussion Starter #13
Ovdje je riječ o Gaženici, a ako ćeš raspravljati o ostalim zadarskim projektima imaš Construction dretvu.:cheers:

Na kojoj ćeš se uvjeriti da stvari nisu uopće napuhane (s Kalmetom ili bez Kalmete), već da ljudi rade, bez velike pompe i galame.

Ajd živio!:cheers:
 

·
Sarkimetal Death
Joined
·
17,015 Posts
Ovdje je riječ o Gaženici, a ako ćeš raspravljati o ostalim zadarskim projektima imaš Construction dretvu.:cheers:

Na kojoj ćeš se uvjeriti da stvari nisu uopće napuhane (s Kalmetom ili bez Kalmete), već da ljudi rade, bez velike pompe i galame.

Ajd živio!:cheers:
Wtf?!!! Pa ti si sve to spomenuo prvi! I Kalmetinu i arenu i Zemunik. Ja možda jesam malo pod gasom od večerašnjeg izlaska, ali ti si izgleda već ispod stola.:lol::banana: Živio mi i ti!:cheers:
 

·
Banned
Joined
·
2,692 Posts
Discussion Starter #15
Wtf?!!! Pa ti si sve to spomenuo prvi! I Kalmetinu i arenu i Zemunik. Ja možda jesam malo pod gasom od večerašnjeg izlaska, ali ti si izgleda već ispod stola.:lol::banana: Živio mi i ti!:cheers:
Pa ti si me povukao za jezik!
Ne, ne... ja sam na nogama. Samo pola litre bijelog vina za večeru i crna piva kasnije vani.

Živjeli mi!:cheers:
 

·
Sarkimetal Death
Joined
·
17,015 Posts
Pa ti si me povukao za jezik!
Ne, ne... ja sam na nogama. Samo pola litre bijelog vina za večeru i crna piva kasnije vani.

Živjeli mi!:cheers:
Pa naravno kada si me izazvao!


A sada trebam svoj beauty sleep, treba se rano ustat, otić ne misu!:lol::banana:
 

·
free-lance
Joined
·
9,904 Posts
Ovo je jedan od najboljih projekata u HR.
Jedva čekam da se počne izvodit, a naročito kad se uvede brza trajektna linija od Patrasa/Igumenitse do Zadra!

Imam negdje u memoriji (neznam ni gdje) fotke iz te dvije luke pa ću stavit kad pronađem...
 

·
free-lance
Joined
·
9,904 Posts
Šta, jel' to stvarno u planu?
Pa nemam tu informaciju , no putujući mnogo puta od Ancone :)ohno:) do Patrasa i to sa Hrvatima u razgovorima saznao sam da je do prije desetak godina i postojala dužobalna jadranska linija od Zadra i Splita do Patrasa!

Danas je više nema, a autocesta je izgrađena.

Mislim trebam li više išta napisat. To je situacija kao na volej u nogometu!
Zašto bi inače i gradili tako ambiciozno zamišljen projekt?
Sa izgradnjom A7 stvar postaje još konkurentnija!

Kamionskog prometa će biti ko šodra (da vidite koliko turskih/grčkih i ostalih kamiona dolazi svaki dan u Anconu i Veneziu:nuts:) ,samo treba jadrolinija ili neka druga kompanija napraviti par brzih brodova (kao Minoan ili Anek ili Superfast i kako se već ne zovu svi ti prevoznici) isposlovati koncesiju i početi business!
To je samo jedan segment Gaženice ali vrlo značajan!
Drugi segment je kruzing turizam, o tome drugom prilikom:)
 
1 - 20 of 1314 Posts
Top