SkyscraperCity banner

1281 - 1300 of 1314 Posts

·
Sarkimetal Death
Joined
·
17,015 Posts
Sad ne znam jel se Grof zajebaje il šta. :lol:

Uglavnom ako netko još sumnja, ovo u Gaženici nema veze s arhitekturom, instalacije su ostale gole zbog štednje. Ne samo da ne moraju trošiti na prekrivanje već su ovako i pristupačnije za popravke i održavanje. A ako je netko od projektanata koji su radili na terminalu, pokušao službeno podvaliti arhitekturu kao razlog, znajte da vas mulja
 

·
Registered
Joined
·
2,013 Posts
Trenutno?

Centar Pompidou je s istom filozofijom izgrađen još 70-ih: https://en.wikipedia.org/wiki/Centre_Georges_Pompidou
Cujes to dolazi ciklicno.
Nesto sto je bilo moderno 70ih je sad moderno, a nesto sto je bilo 80tih mozda bude 2025. ;)

Slazem se da je trebalo prekriti, ali ako je to sad fancy sto mi krkani mozemo?
Nista, nego se diviti tome popularnom stilu medju arhitektima.
 

·
Sarkimetal Death
Joined
·
17,015 Posts
Fora je u tome da kod zgrada koje namjerno zbog stilskog izričaja ostavljaju "gole" instalacije, to košta više nego da su ih sakrili, jer takve instalacije koje nose dizajnersku važnost su itekako zaštićene i puno kvalitetnije od onih sakrivenih, a sve to jako puno košta. Tak da ak vas muči jel nešto takvoga ima arhitektonsku težinu, samo se zapitajte, jesu li platili ekstra da se to sve vidi? Mislim da je u slučaju Gaženice odgovor i preočit :lol:
 

·
Registered
Joined
·
716 Posts
Luka Gaženica (Zadar Cruise Port) u Zadru jedan je od tri finalista najprestižnijeg izbora za najbolju svjetsku luku Seatrade Cruise Awards 2019. Ovo je veliko priznanje za Lučku upravu Zadar i koncesionara Zadar International Port Operations (ZIPO), odnosno Global Ports Holding (GPH). Naime, GPH, vodeći svjetski operator luka za kružna putovanja nominirao je zadarsku luku za kružna putovanja u kategoriji „Luka godine“ kojom se nagrađuju lučke uprave/kruzing kompanije koji su u upravljanju lukom za kružna putovanja postigli najveći napredak u posljednjih godinu dana. Prijaviti se mogu luke iz bilo kojeg dijela svijeta, a ove godine su finalisti i luke OldenLoen u Norveškoj te Yokohama u Japanu.

Ovom je prigodom ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić izjavio:

„Već sada, u prvoj godini suradnje s GPH-om i ZIPO-om vidimo jako dobre rezultate. Ulazak u finale, gdje se uz nas nalaze još samo dvije svjetske luke, dovoljno govori o našem zajedničkom uspjehu. Uvjereni smo da će u narednim godinama ova suradnja biti sve bolja i bolja i da će Zadar u što skorije vrijeme zauzeti mjesto koje mu i pripada u kruzerskom biznisu“.

Rebeka V. Pevec, direktorica tvrtke Zadar International Port Operations izjavila je:

„Jako smo uzbuđeni što smo jedni od troje finalista Seatradeove nagrade za luku godine u 2019. godini. Ovo je ujedno i priznanje za naš trud i trud ravnatelja Škifića i njegovog tima u pozicioniranju Zadra kao važne destinacije za kružna putovanja na Jadranu, povećanju broja putnika u luci te razvoju luke i pružanju još boljeg iskustva posjetiteljima Zadra. Sva su naša nastojanja usmjerena prema boljitku putnika na kružnim putovanjima, ali i čitave lokalne zajednice.“

Pobjednik izbora bit će proglašen 11. rujna 2019. u Hamburgu na najvećem sajmu industrije kružnih putovanja Seatrade Europe 2019. Na tome će sajmu zajedničkim snagama Zadar i Zadarsku županiju predstavljati i promovirati Lučka uprava Zadar, ZIPO i GPH, Turističke zajednice grada Zadra i Zadarske županije te Zračna luka Zadar. Cilj je kroz odličnu suradnju promovirati Zadar i Zadarsku županiju te privući još više gostiju u najbolju luku na Jadranu, a uskoro možda i u svijetu.

„Kao dio Global Ports Holdinga, vodećeg svjetskog operatora luka za kružna putovanja koji u svom portfelju broji 17 luka za kružna putovanja smještenih u nekim od najpoznatijih svjetskih destinacija, posvećeni smo pružanju visoke razine korisničkog iskustva putnicima te izvrsnosti u upravljanju lukama. Ovom prilikom zahvaljujemo lokalnoj zajednici na dosadašnjoj uspješnoj suradnji i pozivamo ih da zajedno proslavimo ovaj uspjeh“ nadodala je Rebeka V. Pevec.

Nagrada Seatrade Cruise Awards dodjeljuje se više od deset godina najizvrsnijim primjerima i praksama unutar industrije kružnih putovanja. Svake se godine u ovaj izbor prijavi više stotina luka, tako da je sam ulazak u finale ogroman uspjeh.

https://www.zadarskilist.hr/clanci/23082019/luka-gazenica-u-najprestiznijem-izboru-za-najbolju-svjetsku-luku
 

·
Registered
Joined
·
37 Posts
Luka Gaženica: Prije 3 godine nepoznati, a danas u finalu svjetskog izbora za luku godine


Svanulo je tmurno, kišno i vjetrovito jutro u Zadru. Grad je još bio uspavan, nije se još ni razdanilo, no Rebeka Victoria Pevec već prije šest sati ujutro u punom je pogonu na svom novom radnom mjestu. Od 4. srpnja ove godine generalna je menadžerica kompanije Zadar International Port Operations (ZIPO), hrvatske podružnice Global Ports Holdinga, glavnog koncesionara terminala u zadarskoj luci Gaženica.

Pod njezinim kratkim, ali odlučnim vodstvom luka je ušla u finale svjetskog izbora Seatrade Cruise Awards za luku godine, nagradu koja se dodjeljuje luci koja je u zadnjih godinu dana najviše postigla u razvoju infrastrukture i objekata za prihvat kruzera. Zadarska je luka prvi hrvatski finalist u povijesti, a za titulu se bori s lukom Olden u Norveškoj i lukom Yokohama u Japanu. U susret proglašenju pobjednika u Hamburgu 11. rujna, prvi smo prošli novim terminalom koji je službeno otvoren u travnju, i istražili što to Gaženica nudi čime bi možda mogla pomrsiti račune pitoresknoj norveškoj luci na fjordu ili pak ogromnoj i futurističkoj luci u Japanu.

Neiskorišten interijer
Na glavnom ulazu u veliku, ali još uvijek prilično pustu i praznu zgradu industrijskog stila dočekuje nas menadžerica Pevec i odmah ubrzanim korakom nastavljamo dalje. Kruzer, koji je u luku trebao pristizati oko sedam sati, uranio je pa već pristaje, govori mi u hodu. - To vam je tako često, ali mi smo spremni i kad urane - dodaje dok koračamo prema njezinom uredu koji ničim ne odaje da u njemu stoluje direktorica. U velikoj sobi postavljeni su radni stol, laptop, jedan ormar i jedan manji okrugli stol, ostatak prostora je još uvijek posve neiskorišten, dobrim dijelom baš kao i interijer cijele zgrade.

- Trebalo je prvo riješiti da posao funkcionira glatko. Ured i ostalo će tek doći na red - govori. Krećemo prema doku pred kojim kruzer izvodi posljednje manevre prije pristajanja, a Pevec nas provodi kroz velike i puste čekaonice i okolne prostore koji tek čekaju zakupce da bi novi lučki terminal mogao oživjeti. Putem srećemo tek nekoliko djelatnika koji postavljaju informativne štandove gdje će se putnici po iskrcaju moći informirati, a Pevec u hodu prva pozdravlja svakog od njih. Zastaje tek na kratko ispred LCD televizija koje vise na zidu. Na jednoj se vrti pogrešan video, druga ne radi. Odmah zove radnika zaduženog za tehniku i organizira rješavanje problema.

Još uvijek su, objašnjava, u fazi testiranja koliko glatko operacije prolaze. Idu u dobrom smjeru, ali ima još puno posla, govori. Pevec tako nadgleda pristajanje i odlazak svakog kruzera, prolazi cijelim terminalom, provjerava kako se koji dio “operacije”, kako nazivaju proces prihvata putnika, odvija i gdje nešto “šteka”. Naime, nakon što brod pristane, na njega se ukrca policijski službenik koji s brodskim osobljem rješava preostale formalnosti, a kako je popis putnika i brojeve njihovih dokumenata imao otprije, putnici nakon iskrcaja uglavnom ne moraju prolaziti graničnu kontrolu. Nakon što prođu kroz terminal, na izlazu iz zgrade već ih čeka nekoliko radnika koji ih upućuju u autobuse za izlete. Velika većina putnika, objašnjava nam Pevec, izlete u destinaciji ima dogovorene unaprijed pa sve teče prilično glatko, a za one koji još ne znaju što bi tu je i nekoliko informacijskih punktova. Po povratku na brod moraju proći kroz sigurnosne provjere, poput onih na aerodromu, a jedina su hrvatska luka koja ima rendgene za kontrolu čime život olakšavaju brodskom osoblju jer bi u suprotnom tu provjeru morali raditi oni na brodu.

Novi terminal gostima, ali i brodskom osoblju, uglavnom se sviđa. Novo je, čisto i uredno, nabrajaju nam dok čekaju ukrcaj u svoj autobus i izlet na Plitvička jezera. Ipak, dodaju, nedostaje im bežični internet, kojeg još nema, a bilo bi zgodno i kad bi na terminalu bilo dućana sa suvenirima pa da “po obični magnet za frižider ne moraju ići sve do starog grada”. Svjesni su toga i naši sugovornici, do iduće će sezone terminal zaživjeti u punom sjaju, kažu.

Izmijenjen prvotni plan
Naime, industrijski stil kojim zgrada iznutra odiše nije najvještije odrađen. Riječ je o tome da je prvotni projekt zgrade koji je izradio poznati arhitekt Nikola Bašić, autor Morskih orgulja i pozdrava Suncu, 2013. odbio tadašnji ministar Siniša Hajdaš Dončić uz obrazloženje da je projekt megalomanski, preskup i neisplativ. Njegovo je Ministarstvo stoga dogovorilo gradnju, kažu, jednostavnije zgrade pri čemu je samo ljuska ostala onakvom kako ju je osmislio Bašić. Dogovorili su da se zgrada sagradi, ali da se komercijalni prostori unutar terminala dovedu do visoke roh-bau faze. Bašić pak drži da je takva promjena plana rezultirala “glupom jednoznačnom kućetinom”, a prvotni projekt nije prežalio ni Božidar Longin, župan Zadarske županije i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar.

Bilo kako bilo, putnički terminal za kruzere i međunarodni putnički promet je službeno otvoren u travnju ove godine, a Pevec je upravljačku palicu preuzela prije dva mjeseca. Došavši u samoj špici sezone, njezin je glavni fokus bio na što boljoj organizaciji prihvata i ispraćaja putnika i brodova, a uređenje zgrade te dovođenje sadržaja koji bi danas praznjikavom terminalu udahnuli život tek će uslijediti. Recimo, na kruzeru britanske kompanije P&O Cruises koji je prošli utorak uplovio u Zadar bilo je 1800 ljudi, uglavnom Britanaca srednjih godina i umirovljenika. Vrijeme ih nije najbolje poslužilo pa su pospano i pomalo mrzovoljno prolazili terminalom. No Pevec i tu uskače, želi dobrodošlicu svakome koga sretne, šali se zbog kiše i neraspoloženim gostima uspijeva izmamiti osmijeh na lice.

- Mi smo prvi kontakt koji gosti imaju s cijelom destinacijom i cilj nam je da se ovdje osjećaju što bolje. Gosti i brodovi koji nam dolaze su zapravo najbolji ambasadori za našu luku - govori menadžerica.

S doka brod izgleda nadmoćno veliko, no Pevec nas upozorava kako je zapravo riječ o jednom od manjih kruzera. Mogu primiti i znatno veće brodove s po 6000 putnika, a Gaženičin maksimalni ukupni kapacitet je prihvat 14.000 ljudi istovremeno. U godinu dana, razdoblju koje se i promatra na Seatrade Cruise Awardsu, broj putnika koji su kruzerom posjetili Zadar i pristali u Gaženici porastao je za više od 20 tisuća. Dok ih je lani bilo 166.528, ove godine očekuju da će kroz luku proći njih 190 tisuća. Pred pet godina, kada je luka tek počinjala s radom, doduše bez terminala, bilo ih je 53 tisuće, pokazuju podaci ravnatelja Škifića.

Ogroman potencijal
- Vidi se značajan porast, ali treba uzeti u obzir da se obično itinerariji kruzing kompanija kreiraju godinu i pol do dvije godine unaprijed. Znači da će se zapravo rezultati našeg rada ovdje vidjeti kroz godinu i pol dana. Zato nam je i važan odlazak u Hamburg, da se za nas čuje i da razgovaramo s potencijalnim klijentima - realna je Pevec.

Velike nade ona, baš kao i Longin te ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić, polažu u finalno okupljanje u Hamburgu. Osim što će se tamo predstavljati stotinjak svjetskih luka i jedna hrvatska, takav događaj privlači i sve relevantne igrače u kruzing biznisu. Sastanci s cruise kompanijama su, govori nam Pevec, već dogovoreni tijekom sva tri dana koliko će hrvatska delegacija boraviti u Njemačkoj. Plan je “ubaciti” Zadar kao postaju u putne itinerarije što više kompanija, a glavni je cilj Gaženicu pretvoriti u matičnu luku iz koje kružno putovanje počinje i u kojoj završava.

- Zna se da niti jedan gost koji dođe u matičnu luku, ne dolazi isti dan kada ide na brod, svi dođu nekoliko dana prije pa malo obiđu kraj, pa kad se vrate opet ostanu još koji dan kasnije. Takvi gosti imaju više prilike trošiti i prespavati u destinaciji, ali za takve goste moramo imati hotele s pet zvjezdica - smatra Longin.

Jedan takav hotel visoke kategorije smještaja u listopadu se počinje se graditi upravo u sklopu lučkog kompleksa, dodaje. U glavi nam se zavrte kaotične slike s dubrovačkog Straduna kada se nekoliko tisuća putnika s netom pristiglog kruzera odluči istovremeno prošetati starim gradom pa pitamo ima li mjesta za zabrinutost. Hoćemo li slične scene uskoro gledati i s Morskih orgulja? Razloga za strah, odlučno nam odgovaraju, nema jer se za razliku od Dubrovnika u kojem prevelik broj gostiju istovremeno nahrli na jedno mjesto, gosti ovdje rasprše na širokom području Zadarske županije, pa i šire. U blizini je više nacionalnih parkova i parkova prirode, putnici se odlučuju za različite izlete i ne idu svi na isto mjesto u isto vrijeme.

- Nema šanse da se tako zakrčimo. Evo, neki dan smo imali istovremeno dva kruzera, dolje je bilo četrdesetak autobusa koji su ih razvozili na izlete i par stotina taksija i to se nije ni osjetilo - govori Longin dok ravnatelj Škifić dodaje kako planiraju održivi rast te se nadaju da će kroz pet do deset godina godišnje kroz Gaženicu prolaziti 600 tisuća gostiju s kruzera. Zadarska luka je danas po broju svih prevezenih putnika treća na Jadranu, ispred nje su samo splitska luka i ona u Igoumenitsi u Grčkoj, govori Škifić. Kada je riječ o putnicima na kruzerima, Zadar je tu na sedmom mjestu. Za sada.

- Nama su konkurencija Venecija, koja ima 1,5 milijun putnika godišnje, ili Dubrovnik sa 700 tisuća. Ali tek smo počeli, pa tko je u industriji kruzer turizma znao za Zadar pred samo tri godine? - zaključuje.

https://novac.jutarnji.hr/makro-mikro/luka-gazenica-prije-3-godine-nepoznati-a-danas-u-finalu-svjetskog-izbora-za-luku-godine/9331409/ 

·
Registered
Joined
·
716 Posts
Nisam političan baš ali hvala SDPu da su promijenili projekt i zamislili visoki roh-bau na već odobreni kredit njemačke investicijske banke. Nema veze sa industrijskim dizajnom posto dizajna nema.. good job..
 

·
Sarkimetal Death
Joined
·
17,015 Posts
nedovršenost i industrijski dizajn su dva različita pojma. Ovo je nedovršenost
Dovršenost ovisi o tome je li ovako zamišljeno projektom ili nije. S obzirom da je vjerovatno ovako zaista zamišljeno projektom, onda je dovršeno. To dosita jest industrijski dizajn, ali loš industrijski dizajn :lol:

Nego ljudi, šta filozofirate? Kolko para, tolko muzike!

Ako je sve ovo napravljeno za spominjani iznos, onda je to u svakom slučaju uspjeh. Poprilično sam siguran da nikad prije u Hrvatskoj nije izgrađena tolika zgarada za toliko malo novca.

Bandić bi za taj budžet sagradio 3 montažna zahoda koja bi bila u blatu jer bi se put do njih gradio odvojeno u 2. fazi u drugom mandatu

Al zaista ostaje pitanje zašto su ga morali na kraju usrat da nisu mogli pljunut još bar milju pa da sa nekim ukrasnim letvama sakriju goli beton i instalacije. Možda je Dončić ipak bio u pravu, možda bi se našao koji rodijak ili kum da 3 puta naplati farbanje. Ovako nema farbe, nema posla
 

·
Registered
Joined
·
716 Posts
jel tebi Nikola Bašić izgleda kao hipster? Pa promijenili su projekt..
 

·
Registered
Joined
·
252 Posts
Zadarska Putnička luka Gaženica (Zadar Cruise Port) proglašena je Lukom godine 2019. godine na najprestižnijoj dodjeli nagrada lukama za kružna putovanja Seatrade Cruise Awards, održanoj u Hamburgu.

Priznanje je to struke koja je ocijenila u kategoriji Luka godine između Zadar Cruise Porta, norveškog OldenLeona te japanske Yokohame da je putnička luka u Gaženici u posljednjih godinu dana postigla najveći napredak u upravljanju lukom za kružna putovanja.

Nagrada Seatrade Cruise Awards dodjeljuje se više od 10 godina najboljima u industriji kružnih putovanja. Svake godine za titulu najbolje svjetske luke konkurira nekoliko stotina luka što pobjedu Zadar Cruise Porta čini izrazito značajnom za zadarski turizam i gospodarstvo, ali i razvitak turizma cijele Hrvatske. "Otkako je Zadar Cruise Port ušao u Global Ports Holdinga (GPH), globalnu mrežu luka za kružna putovanja, potpuno smo se posvetili uvođenju najboljih praksa i standarda u upravljanju lukama koje smo stekli kroz godine iskustva", istaknuo je predsjednik uprave GPH-a Emre Sayın.

"Jako nas veseli ova nagrada koju dodjeljuje struka jer je ona potvrda da se sav trud uložen u ovu luku, od strane Zadarske županije, Lučke uprave Zadar i GPH-a, isplatio. Ova nagrada motivira nas da nastavimo s radom u Zadru i u svim ostalim lukama kojima upravljamo", dodao je.

Nova glavna direktorica Zadar International Ports Holdinga Rebeka V. Pevec, koja je radila na procesu nominacije te je upoznata s procedurama koje su bile potrebne za ulazak među tri finalista, kazala je kako se radi o velikom priznanju koje poticaj za daljnje napredovanje. "S obzirom na to da smo prva hrvatska putnička luka koja je osvojila ovu nagradu, ovo je ujedno i iznimna promocija grada Zadra, zadarske regije, a i Hrvatske. Zadar je predivan grad i Zadarska županija ima toliko toga za ponuditi. Pružajući najbolju moguću uslugu gostima i posjetiteljima, posadi i kompanijama za kružna putovanja, sigurna sam da će pored struke i oni prepoznati napredak koji je Zadar Cruise Port ostvario kroz ovih proteklih godinu dana", rekla je Pevec.

Nagrade su dodijeljene u sklopu najvećeg sajma kružnih putovanja Seatrade Europe 2019, a Zadar i Zadarsku županiju predstavljali su ZIPO i GPH, Lučka uprava Zadar, Turistička zajednica grada Zadra i Zadarske županije te Zračna luka Zadar. Ta suradnja dovela je zadarsku luku do titule Luke godine, a cilj je uz daljnju suradnju u Zadar i Zadarsku županiju privući još veći broj posjetitelja. "To je dodatan poticaj da nastavimo razvijati sve potencijale luke s izvrsnom infrastrukturom, s konačnim ciljem da Zadru vratimo povijesni značaj ključne prometne točke istočne strane Jadrana, ali i da Gaženica bude primjer uspješnog prožimanja turizma, prometa i zaštite okoliša. Ukratko, luka s vizijom“, naglasio je župan Zadarske županije Božidar Longin.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić rekao je kako se pokazalo ono što su najavljivali, da je kombinacija izvrsne infrastrukture i jednog od najvećih svjetskih lučkih operatera najbolji mogući put u izgradnji prepoznatljivosti Zadra i Zadarske županije kao svjetski relevantne destinacije kruzerskog turizma.
http://www.poslovni.hr/hrvatska/gazenica-je-najbolja-kruzerska-luka-na-svijetu-357338
 

·
Registered
Joined
·
818 Posts
Malo ste zastranili.
Nije sve u sjaju i zlatu.
Osobno sam bia unutar same zgrade terminala i izgleda odlično samo fale sadržaji (dućani ,kafići...)
Sagledavajući je kao cjelinu (interijer+eksterijer) odlično, a da se ostvarila Bašićeva prvotna ideja e to bi bilo vrhunski!
 
1281 - 1300 of 1314 Posts
Top