SkyscraperCity banner

1301 - 1318 of 1318 Posts

·
Registered
Joined
·
288 Posts
Projekt Nova luka Zadar – faza LOT IIIc Izgradnja obalnih zidova i zaštita nasipa

Izvršeni radovi do 30.09.2019.
Da kraja rujna ukupno je dovezeno i nasuto skoro 250 000 m3 nasipa. Količina betona koja je proizvedena za potrebe projekta je na razini od cca 35 000 m3 betona. Dosad je proizvedeno cca 900 betonskih blokova prosječne težine 85 tona i cca 150 blokova za razbijanje energije valova prosječne težine 115 tona. Od navedenog broja proizvedenih blokova dosad je postavljeno cca 800 blokova. Na Obali 8 i Spojnoj obali su postavljeni svi betonski blokovi težine 85 tona. Trenutno se postavljaju blokovi za razbijanje energije valova. Na Obali 7 je u tijeku je postavljanje blokova težine 85 tona.http://www.port-authority-zadar.hr/novosti.php
 

·
Registered
Joined
·
717 Posts
Slike nisu kronološki poredane pa je malo zbunjujuće al super! Jel ima ko završni render kako bi to trebalo izgledati?
 

·
Registered
Joined
·
19,046 Posts
Dijelovi za vjetroelektrane u teretnom dijelu luke.Pruga, skladišni prostori iz vremena staljingradske bitke, ali ajde funkcionalni su, CRODUXovi spremnici.Pogoni SOJARE, vlasnik AGROKOR, situacija nepoznata.

CRODUX kad malo bolje pogledam jedino upravu ima u Zagrebu, ali u Zadru im je sve.

Zalazak za kraj. :cheers::cheers:
 

·
Registered
Joined
·
19,046 Posts
U Zadru prvi put i najluksuzniji cruiser na svijetu11. travnja u luku Gaženica pristat će njemački cruiser Aidablue kapaciteta 2 tisuće 100 putnika i time označiti početak cruising- sezone u novoj putničkoj luci. U međuvremenu, Lučka uprava Zadar planira već sezonu 2021-u za koju je najavljen porast prometa sa 154 ticanja i 200 tisuća putnika.

Nakon što je 9 godina uzastopce bilježila porast ticanja i broja putnika, Lučka uprava nada se zadržati taj trend i u idućoj godini. Među ostalim , ravnatelj Robert Škifić najavljuje uplovljavanja poznatih cruisera koji još nisu bili u Zadru: Za sljedeću godinu opet bilježimo porast ticanja, za sada imamo najavu 154 ticanja i 200 tisuća putnika. Prvi puta se pojavljuju neki brodari kao legendarni Holland America Line , isto tako očekujemo Costa Mediteraneu da nas posjeti u idućoj godini, a najavio bih i izuzetno atraktivan brod sljedeće godine prvi put u Zadru a to je brod tvrtke Scientific American Cruises koji je zgotovljen u Hrvatskoj u brodogradilištu Uljanik u Puli i koji je u 2019. proglašen najboljim novim luksuznim cruiserom u svijetu i veseli nas da ćemo brod kojem je na porinuću kuma bila Helen Mirren moći ugostiti u našem gradu.

Ravnatelja Škifića pitali smo i o preduvjetima da Zadar postane matična luka za brodove na kružnim putovanjima. U tijeku je istraživanje o potrebama cruising-gostiju koje radimo u suradnji sa Sveučilištem u Zadru - navodi Škifić. Dodaje kako je jedan od većih problema koji u planu Lučke uprave u ovom projektu treba premostiti sljedeći: Zadar kreće putem koji je zacrtao, a to je ostvarenje home-porta uz pomoć Global Port Holdinga i firme ZIPO . Pri tom će najveći problem biti smještajni kapaciteti u Zadru, jer znamo da cruising kompanije automatski prodaju i smještaj jer 30 posto gostiju to traži. Ako gledamo brojku od 100-injak tisuća putnika koji bi trebali biti u home-portu kod nas, to znači da bi 30-ak tisuća gostiju u tijeku sezone trebalo smjestiti u nekom od zadarskih hotela a to trenutačno ne možemo, nemamo ni hotela visoke kategorije kakve traže ti putnici.

U međuvremenu za ožujak se u Zadru priprema Okrugli stol s gospodarstvenicima i turističkim subjektima te predstavnicima Global Port Holdinga, gdje će se govoriti upravo o nastojanjima da Gaženica postane matična luka za brodove na kružnim putovanjima - najavio nam je ravnatelj Robert Škifić.

https://radio.hrt.hr/radio-zadar/clanak/u-zadru-prvi-put-i-najluksuzniji-cruiser-na-svijetu/219169/?fbclid=IwAR3bBN7vdsrOjSuWsdVdOEkNOC6HGZaPAtGfPeEaQJnuzBKOHqj6Z5cuaAI
 

·
Registered
Joined
·
288 Posts
Nema home porta bez hotela, a Sarag je u Gaženici najavio gradnju do ljeta

Je li LUZ dobio najavu kad će početi gradnja hotela u Gaženici i kada se
planira otvoriti?


LUZ je dobio potvrdu da je investitor Sarag Gaženica 21. 1. dobio dokumentaciju ovjerenu od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja bez koje nije mogao izabrati izvođača. Sad kad je to konačno riješeno, investitor očekuje da bi radovi mogli početi u prvoj polovici 2020. godine, pod uvjetom da sve daljnje aktivnosti teku glatko i bez kašnjenja.

Više na: http://057info.hr/vijesti/2020-01-31/nema-home-porta-bez-hotela-a-sarag-je-u-gazenici-najavio-gradnju-do-ljeta
 

·
Registered
Joined
·
19,046 Posts
Tri ponude za radove u ribarskoj luci Gaženica veće od procjene, ali novac je osiguranLučka uprava Zadar (LUZ) na je ponovljenom natječaju dobila tri ponude za izvođenje radova na uređenju i proširenju ribarske luke u Gaženici. Ponude su veće od procijenjene vrijednosti od 18 milijuna kuna, ali ravnatelj LUZ-a Robert Škifić je izjavio kako su osigurali dodatno financiranje iz EU programa preko Ministarstva poljoprivrede.

Najnižu ponudu od 21 875 000 kuna dala je Zajednica ponuditelja Kali gradnja sa Sladovićem, druga po veličini od 23.3 milijuna kuna je ona koju su dali Lavčević iz Splita i istoimena tvrtka iz Zadra dok je Strabag s podizvođačem Pomgradom bio najskuplji s 23. 7 milijuna kuna. S PDV-om sve su ponude nešto niže od 30 milijuna kuna.

Prvi natječaj je poništen jer su stigle dvije ponude koje su bile veće od 30 milijuna kuna, što uključuje PDV. Tada dodatno financiranje nije bilo osigurano pa je natječaj bio poništen. Ravnatelj LUZ-a nada se kako bi radovi mogli početi u lipnju.

http://www.057info.hr/vijesti/2020-03-01/tri-ponude-za-radove-u-ribarskoj-luci-gazenica-vece-od-procjene-ali-novac-je-osiguran
 

·
Registered
Joined
·
19,046 Posts
Zadarski brodar G&V i drugu sezonu za redom povezat će Kvarner i Dalmaciju: "Unatoč nikad neizvjesnijoj turističkoj sezoni nismo odustali od vožnje!"Zadarski brodar G&V Line Iadera drugu sezonu za redom povezat će Kvarner i Dalmaciju. Brzobrodska putnička linija od Rijeke, preko otoka Krka, Raba i Silbe do Zadra, ponovno će domaćima i gostima ponuditi najudobniji i najbrži prijevoz do željene destinacije u ljetnim mjesecima, a to je plovidba morem.

„Unatoč nikad neizvjesnijoj turističkoj sezoni uslijed epidemije koronavirusa te izazovima i riziku koje donosi poslovanje u ovakvim uvjetima, nismo odustali od naše sezonske linije već smo samo početak plovidbe pomakli s lipnja na srpanj.“ objašnjava direktor Dražen Montana te dodaje:

„Mi ćemo ploviti i ovog ljeta te tako dati svoj obol turističkoj ponudi naše obale i otoka.“

Planovi za ljeto 2020. počeli su već nakon protekle sezone i iskustava stečenih tijekom pokretanja i početka održavanja ove brzobrodske linije, koja jedina na ovakav način povezuje Rijeku i Zadar te otoke.

Analizirajući rezultate i uvažavajući prijedloge putnika, linija je doživjela neke izmjene, pa će tako ovog ljeta ploviti drugačijom rutom i umjesto u Novalju na Pagu pristajati na otok Silbu. Također, pored mogućnosti prijevoza bicikla, uvedena je i mogućnost prijevoza kućnih ljubimaca.


Nije vijest iz Gaženice, ali je iz zadarskog porta. Možda bi tribali prominiti naslov topica.
 

·
Registered
Joined
·
19,046 Posts
LUČKA UPRAVA ZADAR IZABRALA IZVOĐAČA

Kali gradnja nakon Lamjane dobila i radove na proširenju ribarske luke u Gaženici

View attachment 178769Lučka uprava Zadar odabrala je ponudu Kali gradnje za izvođenje građevinskih radova na proširenju i modernizaciji ribarske luke Gaženica. Za posao procijenjen na 18 milijuna kuna bez PDV-a u veljači su pristigle tri ponude, a kako je ponuda zajednice ponuditelja Kali gradnja, El-tim Zadar, Sladović Zagreb i Briv Construction Kotor od 21,9 milijuna kuna bez PDV-a bila najpovoljnija te je udovoljila svim zahtjevima naručitelja, povjerenstvo ju je jučer prihvatilo. Podsjetimo, tvrtka virskog poduzetnika Krešimira Miličevića dobila je prošle godine posao širenja ribarske luke u Lamjani istog naručitelja.
Ponuda od 23,3 milijuna kuna bez PDV-a koju su dali Lavčević iz Splita i istoimena tvrtka iz Zadra nije razmatrana jer izvođač nije dokazao svoje iskustvo u izvođenju pomorskih infrastrukturnih radova. Naime, kao dosadašnje iskustvo naveli su radove na obnovi Bihaćke ulice i sustava odvodnje na području Biogradske rivijere. Treća ponuda Strabaga iz Zagreba i Pomgrada iz Splita bila je najskuplja.
Idejnim projektom predviđeno je proširenje obale, odnosno izgradnja servisnog platoa za podizanje i spuštanje plovila u more (travel lift), izgradnja skladišta s pripadajućim pomoćnim objektima, te uređenje prometnice, parkirališta, zelenih površina i manipulativnog prostora. Urbanističkim rješenjem parcele osigurano je približno 80 metara operativne obale za istovremeni prekrcaj ribe. Na dijelu Operativne obale 1 dužine 85 metara osigurano je 15 krmenih vezova za velike ribarske brodove (dužine preko 18 m), te 125 metara za 14 bočnih vezova za srednje brodove.
Realizacijom projekta, navode u Lučkoj upravi Zadar, steći će se uvjeti za trajno i kvalitetno rješenje internih prometnica (promet u kretanju i mirovanju), manipulativnih površina, prostora za krpanje i pranje mreže, odvodnje oborinskih i otpadnih voda, vanjske rasvjete, vanjske hidrantske mreže, obalnog zida. Isto tako, osigurat će se prostor za skladištenje rezervnih dijelova, ribarskih alata i opreme.
Rok dovršetka radova je 14 kalendarskih mjeseci (što uključuje praznike, blagdane i neradne dane), i to računajući od dana uvođenja izvođača radova u posao.

(y)
(y) (y)
 

·
Registered
Joined
·
19,046 Posts
SUSPORT s 265.000 eura za obnovljive izvore u Luci GaženicaU okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska CBC Programme 2014-2020, Europski fond za regionalni razvoj odobrio je 7,1 milijuna eura za Projekt SUSPORT –SUSTAINABLE PORTS. Riječ je o programu prekogranične suradnje Italije i Hrvatske u kojem uz vodećeg partnera, odnosno Port Network Authority of the Eastern Adriatic Sea, sudjeluje još petnaest projektnih partnera, od čega osam iz Italije i sedam iz Hrvatske.

Glavni cilj SUSPORTA je poboljšati okolišna održivost i energetsku učinkovitost jadranskih luka provođenjem pilot projekata u različitim područjima utjecaja poput buke, kvalitete zraka i emisija CO2. SUSPORT je jedini strateški projekt u transportnom prometu koji je odobren u okviru Programa prekogranične suradnje. Njime su obuhvaćene sve talijanske luke – Trst, Venecija, Ravena, Ancona, Bari i Porto Nogaro, a s hrvatske strane Jadrana Rijeka, Zadar, Split, Ploče te istraživačke ustanove i razvojne agencije.

U sklopu projekta za hrvatske partnere odobreno je ukupno 2,7 milijuna eura od čega je 2,2 milijuna eura namijenjeno lučkim upravama Rijeka, Zadar, Split, Ploče i Dubrovnik. Ukupni dio budžeta za svaku lučku upravu pojedinačno iznosi 440 000 eura od čega bespovratna sredstva EU-a iznose 374 000 eura ili 85% vrijednosti projekta. Ovim će se sredstvima financirati razvojni projekti usmjereni na jačanje okolišne održivosti i energetske učinkovitosti hrvatskih luka.

Lučka uprava Zadar će dodijeljena sredstva usmjeriti na razvoj projekta korištenja obnovljivih izvora energije u Luci Gaženica, odnosno instalaciju fotonaponskog sustava vrijednog 265.000 eura koji će osigurati energiju za osvjetljenje luke i za solarni terminalni sustav za toplu vodu i grijanje. Cilj projekta je ušteda električne energije i daljnji razvoj Luke Gaženice u „zelenu“ luku.

Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar, izjavio je da je ovo još jedan od projekata u nizu koji pokazuje da je Lučka uprava Zadar luka s vizijom, jer se snažno usmjerava na postizanje održivog razvoja, odnosno razvoja bez posljedica za buduće generacije. Projekt će započeti u srpnju 2020. godine. Očekuje se da će provedba i implementacija projekta trajati do 31. prosinca 2022. godine

 

·
Registered
Joined
·
19,046 Posts
Luka Zadar privukla je sav teret vjetroturbina koje se iz Gaženice odvoze KalmetinomTeretna luka Gaženica za koju koncesiju ima Luka Zadar, postala je prepoznatljiva po iskrcaju vjetroturbina. Nova je to vrsta tereta koja je dovela do povećanje opsega poslovanja Luke Zadar d.d.
Potvrdili su nam to iz Luka Zadar, istaknuvši kako je u prethodnih desetak godina, uz ostale terete koje prekrcava, specijalizirala i za segment specijalnih tereta, odnosno dijelova vjetroturbina koji stižu brodovima.

- Setovi vjetroturbina koji su zadnjih godina stizali na području teretne luke Gaženica, iskrcavani su za niz klijenata i projekata u području geografskog dohvata Luke Zadar. Kroz ove projekte Luka Zadar ojačala je brojne partnerske odnose s domaćim i inozemnim tvrtkama, navodi se u pisanom očitovanju iz Luke.

Iz te zadarske firme, čiji su vlasnici Kinezi, pohvalili su se kako su neki od najzahtjevnijih projekata te vrste, koji su instalirani na području Republike Hrvatske, iskrcani baš u luci Gaženica, u organizaciji Luke Zadar.Zašto baš Gaženica?

- Ovakav trend podupire konkurentni položaj kao i prometna povezanost koja je karakterizirana jednostavnošću pristupa cestovnoj i drugoj prometnoj infrastrukturi. Otvoreni skladišni kapaciteti i manipulativni prostori za pomicanje tereta uz jednostavan pristup specijalnih tereta, što vjetroturbine u svojoj osnovi jesu, projektnim lokacijama, bez dodatnih značajnih napora i troškova zatvaranja prometnica i uklanjanja prometne signalizacije uvelike olakšava prijevozničkim tvrtkama otpremu tereta iz luke prema odredištu, te zbog nižih troškova čini Luku Zadar još konkurentnijom, navode iz uprave Luke.

Luka Zadar nabavila je i opremu za prekrcaj tereta. Uložili su, kako je bilo i najavljeno u mobilnu lučku dizalici kapaciteta 124 tone, koja je u mogućnosti samostalno iskrcavati elemente vjetroturbina. Bez takve dizalice, dijelovi vjetroturbina, nisu mogli biti samostalno iskrcavani, te time doprinijela operativnoj i komercijalnoj efikasnosti poslovanja, informirali su na novinarski upit iz Luke Zadar.

 
1301 - 1318 of 1318 Posts
Top