SkyscraperCity banner

1 - 20 of 1492 Posts

·
Registered
Joined
·
18,892 Posts
Discussion Starter #1


Uploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.us

Zračna luka Zadar (IATA identifikacijski kod ZAD) jedna je od devet zračnih luka u Hrvatskoj.

Utemeljena je 1968. godine u blizini naselja Zemunik Donji i udaljena je 7 km istočno od Zadra. Nalazi se na nadmorskoj visini od 88 m.

Najveći je zrakoplovni centar u Hrvatskoj. Radi svoje dvije poletno-sletne staze (u okomitim odnosima) u mogućnosti je prihvaćati zrakoplove bez obzira na vremenske uvijete. Specijaliziran za prihvat i održavanje vatrogasnih zrakoplova (Canadaira i Air traktora) kojima je ujedno i matična luka. Ujedno je i baza Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva ovlaštena za izobrazbu i trening profesionalnih pilota. Opremljena je sa opremom: MI-8, MI-17, AT-802, PC-9, Zlin-242, Bell-206B3. U sklopu Zračne luke Zadar djeluje i Lufthansina škola letenja InterCockpit.

Tijekom srpske agresije na Hrvatsku zračna luka je u potpunosti devastirana. Obnovljena Zračna luka Zadar u vlasništvu je Republike Hrvatske s udjelom 55%, Zadarske županije s 20%, grada Zadra s 20%, te općine Zemunik Donji s 5%. Zračna luka Zadar je važan čimbenik u povezivanju sjeverne Dalmacije i Like s ostalim djelovima Hrvatske i svijeta, te važan čimbenik za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Zbog uspostave novih zračnih linija početkom 2007. godine dodatno je proširena zgrada putničkog terminala, čime je Zračna luka Zadar osposobljena za prihvat daleko većeg broja putnika.Od 2008 godine posjeduje i VIP terminal, te je time postala omiljena zračna luka bogatim gostima koji anonimno privatnim zrakoplovima posjećuju Hrvatsku.

Zadar je redovitim letovima Croatia Airlinesa povezan sa Zagrebom i Pulom; Lufthansa sa Munchenom, Germanwings povezuje Zadar s Kölnom, Stuttgartom i Dortmundom, SkyEurope s Bečom i Prag, Ryanair s Londonom, Dublinom, Osloom, Düsseldorfom, Bruxellesom, Londonom, te Intersky sa Friedrichshafenom. Charter letovima Zadar ima i direktnu zračnu vezu s Zürichom, Augsburgom, Bozenom, Innsbruckom i Linzom.
 

·
Registered
Joined
·
18,892 Posts
Discussion Starter #14
Zagorje tehnobeton dobio posao na dogradnji putničke zgrade zadarskog aerodromaUploaded with ImageShack.us

Ugledna građevinska tvrtka Zagorje tehnobeton dobila je posao na trećoj fazi proširenja putničkog terminala u Zračnoj luci Zadar.

Jučer je stručno povjerenstvo donijelo takvu odluku, na koje ostali sudionici natječaj imaju pravo žalbe. Zagorje tehnobeton dalo je ponudu na iznos od 10,2 milijuna kuna, što je ocjenjeno najpovoljnijom ponudom. Prošlog tjedna su otvarana ponude po natječaju Zračne luke. Najveća ponuda dosegla je 13.9 milijuna kuna, a stigla je od Alfa plan građenje iz Dubrovnika. Na natječaj se, među osam ponuđača javile zadarske tvrtke Ploter i Duca, čije su ponude iznosile 11,4, odnosno 11,1 milijuna kuna.Iako su u zračenoj luci rekli kako će zbog tehničkog Državnog proračuna odgoditi te radove za povoljnije vrijeme, ipak je odlučeno da se u „izbacivanje" pročelja zgrade za 14 metara, ide početkom iduće godine.

Na kraju sezone letenja u Zračenoj luci Zadar danas se svečano otvara dograđeni dio putničke zgrade koji je završen još u proljeća ove godine.Ipak je preko Ministarstva prometa za dogradnju novog domaćeg dolaska od 690 metara četvornih dobiveno 4.39 milijuna kuna u vrijednosti radova od 5,6 milijuna kuna. Ostatak investicije plaćen je iz blagajne Zračne luke.
 

·
Registered
Joined
·
18,892 Posts
Discussion Starter #15
Zračna luka Zadar sutra otvara novi terminalUploaded with ImageShack.us

U srijedu, 23. studenog 2011. godine s početkom u 10 sati na Zračnoj luci Zadar svečano će biti otvoren dograđeni putnički terminal domaćeg dolaska, čime je završena 2. faza uređenja putničke zgrade.Radovi na dogradnji ovog putničkog terminala, odnosno putničke zgrade na sjevernoj strani gdje se uredio novi odvojeni dio zgrade namijenjen za putnike domaćeg dolaska, započeli su završetkom najuspješnije turističke sezone u povijesti Zračne luke 2010. godine.

Dogradnjom novog domaćeg dolaska dobilo se 690 metara četvornih novog prostora, vrijednost radova iznosi 5,6 milijuna kuna od čega je 4,39 milijuna kuna osigurano u državnom proračunu, a ostalo su bila vlastita sredstva Zračne luke.S obzirom da Zračna luka Zadar iz godine u godinu postavlja nove rekordne rezultate po broju putnika te da je jedina zračna luka u Republici Hrvatskoj koja je udvostručila broj putnika u odnosu na promet prije Domovinskog rata, ova ulaganja bila su nužna te su planirana u tri faze.

S obzirom da se u budućnosti planira daljnji porast broja putnika, a postojeći kapaciteti bili bi ograničavajući faktor, po konačnom dovršetku uređenja putničke zgrade, Zračna luka Zadar bit će uređena za prihvat oko 700.000 putnika godišnje. Istodobno će ova ulaganja pružiti bolju protočnost putnika, što će rezultirati povećanjem kvalitete usluge prihvata i otpreme za sve korisnike zračne luke.U tijeku je priprema za izvođenje konačne treće faze dogradnje zgrade-proširenje centralnog hola gdje će po dovršetku radova putnička zgrada za sezonu 2012. imati površinu od gotovo 7200 m2.Svečanost će se održati u novouređenom terminalu domaćeg dolaska na sjevernoj strani putničke zgrade.
 

·
Registered
Joined
·
18,892 Posts
Discussion Starter #16
S Lufthansom izravno iz Zadra za BerlinUploaded with ImageShack.us

Lufthansa će nakon otvaranja nove berlinske zračne luke Willy Brandt u lipnju iduće godine prvi put svojim zrakoplovima redovitim linijama izravno povezati Berlin sa Zagrebom, Zadrom, Splitom i Dubrovnikom, najavili su predstavnici Lufthanse na konferenciji za novinare.

Hrvatska je i bez letova za Berlin tržište na kojem Lufthansa ostvaruje dobre rezultate, rečeno je. Od početka godine do danas na Lufthansinim letovima prema Hrvatskoj i iz nje, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj putnika veći je za više od 25 posto.
 

·
Registered
Joined
·
18,892 Posts
Discussion Starter #17
Dogodine i Zadar - ParizUploaded with ImageShack.us

Direktorica Zračne luke Zadar obavijestila nas je da se sada, kada je to pregovarano i stavljeno na javnu objavu Croatia Airlinesa, moguće i javnosti prenijeti da će u 2012. godini Zadar imati direktnu zračnu vezu s Parizom. Zrakoplovi će letjeti jednom tjedno od 1. svibnja do 23. listopada. Time je želja svih ljudi koji prate rad Zračne luke Zadar, odnosno turizam ovog kraja, ispunjena. Nekad davno imali smo čartere iz Francuske, dogodi se koji i sada, no dugo je prometovanje bilo vezano za Club Mediterane dok smo ga imali. Francuska posebice Pariz bili su dakle, na vrhu želja ovdašnjih djelatnika od mogućih novih destinacija. Činjenica je da smo Francuzima slabo dostupni bez zrakoplova, kao što je činjenica da imaju značajan interes za ovdašnji turizam, pa i da u Zadru možemo čuti mnogo Francuza. Nije isključeno da nam se dogodi još jedna veza s Francuskom, ali o tom po tom.

Inače Croatia Airlines ima još planova sa Zadrom, a za sada znamo da će promet prema Zürichu podići na triput tjedno počevši od 30. travnja. Osim snaženja ovih linija snaži i veza s domaćim avioprijevoznikom što je uvijek značajno, a i smanjuje se ovisnost Zadra o tzv. niskotarifnim avioprijevoznicima.

U svakom slučaju počinjemo gotovo svakog tjedna primati informacije o novim linijama kao i nadu da će Zadar učvrstiti i osnažiti svoj prodor i u destinacije vezane za zračni turizam. Naravno da je cestovni dominantan, ali se ovim smanjuju rizici, širi krug dohvatljivih zemalja i prodire se na nova ili snaži slabije zastupljena tržišta. Konačno dolaze i novi trendovi i ponude, a ukupno gledano - produžava se sezona jer većina letova starta i završava duboko u predsezoni i posezoni.
 

·
Registered
Joined
·
18,892 Posts
Discussion Starter #18
Zadru se vraća linija za Dublin, a očekuje se i deveta veza s EuropomUploaded with ImageShack.us

ZADAR- Ryanair je uspostavio zračni most između Zadra i Karlsruhe, aerodrom grada Baden-Baden, koji je blizu granice s Francuskom te se očekuje da ta nova zračna veza pokrije šire tržište.

- To je značajna linija iako se iza nje ne krije atraktivna destinacija, a dobro je što će se linija uspostaviti odmah od 28. ožujka 2012. godine komentirala je direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrač, najavljujući kako se ljetnim redom letenja vraća i veza s Dublinom koja je bila ugašena prošlog mjeseca.
Već sada to je povećanje za jednu liniju u odnosu na prošlogodišnjih sedam, a radi se na uspostavi i devete linije, koja, međutim, nije za Barcelonu za koju su tek počeli pregovori.
I s manje linija Ryanaira u odnosu na prethodnu godinu, Zračna luka Zadar oborila je rekord u broju putnika. Rekord je premašen dva mjeseca ranije nego li prošle godine kada je kroz aerodrom prošlo 275 500 putnika. - Rekord je oboren prošlog ponedjeljka, s ponosom će direktorica Zračne luke kojoj bi najveći uspjeh trebao biti uspostava linije za Pariz od strane nacionalnog avio - prijevoznika.
 

·
Registered
Joined
·
18,892 Posts
Discussion Starter #19
Ryanair uvodi izravnu liniju za Barcelonu?Uploaded with ImageShack.us

Da, prošlog tjedna bio sam, zajedno s direktoricom Zračne luke Zadar, u Londonu gdje smo razgovarali s direktorom za nove rute u Ryanairu i iz sata u sat čekamo informaciju hoćemo li dobiti traženu rutu Zadar - Barcelona, potvrdio nam je informaciju o mogućem uvođenju direktne linije Ryanaira za relaciju Zadar - Barcelona, dogradonačelnik grada Zadra Dražen Grgurović.

Nakon što se na zadarskim ulicama ove sezone sve češće čuo i španjolski jezik, Grad Zadar je odlučio lobirati u ovoj niskotarifnoj aviokompaniji za uvođenje direktne linije iz Barcelone u Zadar kako bi španjolski gosti zainteresirani za naš grad mogli lakše stizati do svog odredišta.

- Budući da imamo podatke iz turističke zajednice i od naših radnika u turizmu o velikom priljevu španjolskih turista posljednjih godina koji ne mogu ostvariti direktan let za Zadar, Grad Zadar je odlučio uložiti maksimalan napor, u poznatom modelu otvaranja i zadržavanja linija za Ryanair, da stupi u kontakt s odgovornima i pokuša stvoriti novu liniju za grad Zadar, kazao je Grgurović.

Unatoč zatvaranju linija zbog krize iz Zadra se ipak nadaju pozitivnom odgovoru. Naime, Ryanair je u mnogim gradovima od počeka krize ukinuo nekoliko linija, a četiri su ukinute i u Zadru. Grgurović ističe kako je Zadar, unatoč ukinute četiri linije, na preostalih sedam uspio povećati broj letova, tako da je broj letova u ukupnom broju ostao nepromijenjen.

- Možda javnost ne zna, ali Ryanair je ukinuo četiri od jedanaest linija za Zadar, ali zato je neke linije, kao što su one za London ili Bruxelles, pojačao tako da smo ukupno ostali na 612 letova, što je u ovim kriznim vremenima ipak uspjeh za naš grad. I dalje smo vodeći sektor u Hrvatskoj i široj regiji po broju letova za Ryanair i u tom kontekstu zadovoljni smo dosadašnjom suradnjom s njihove strane. Učinili smo sve što smo mogli da pokušamo obrazložiti našu poziciju i, zajedno s direktoricom Zračne luke Zadar, stekao sam odličan dojam u razgovoru s direktorom za nove rute Ryanaira u Londonu te očekujem pozitivan odgovor, optimističan je zadarski dogradonačelnik.

Kao i do sada Zadar će i ovu liniju, ako je Ryanair odluči uvesti, novčano poduprijeti. Ipak, Grgurović ističe da se ne radi o subvencioniranju linije, nego o novčanom doprinosu za vlastiti marketing.

- Radi se o aviokompaniji koja je prva u svijetu po broju putnika koji prelaze međunarodne granice i ovoga je ljeta oborila rekord po broju putnika prevezenih u jednom mjesecu, njih osam milijuna, što u povijesti nije uspjelo ni jednoj kompaniji. Procjenjuje se da na svojoj web stranici imaju godišnje pola milijarde klikova i možete zamisliti koja je to reklama za grad Zadar. Prema tome mi plaćamo, s minimalnim troškovima - Turistička zajednica Hrvatske, Zadarska županija i Grad Zadar - marketing, a od svih u regiji plaćamo najmanju stopu što samo govori da smo ipak nekakav potencijal u budućnosti.

Grad Zadar najveće adute za dodatnu promociju Zadra u Španjolskoj vidi u Sveučilištu u Zadru koje surađuje s katalonskim sveučilištem u Valenciji.
 

·
Registered
Joined
·
18,892 Posts
Discussion Starter #20
Zadarska zračna luka uzletjela za 10 postoUploaded with ImageShack.us

Promet u Zračnoj luci Zadar tijekom kolovoza iznosio je 53.567 putnika, što je u odnosu na kolovoz 2010. pad od 10 posto. Unatoč padu prometa u najfrekventnijem mjesecu u godini Zračna luka Zadar nalazi se i dalje u plusu. Tijekom ove godine promet putnika iznosio je 263.379, što je za 10.000 putnika više nego lani u istom razdoblju.

- Do pada prometa u kolovozu došlo zato što je Ryanair ukinuo linije za Pisu, Bari, Edinburgh i Bremen zbog lošije popunjenosti. Iz istog razloga aviokompanija Germanwings ukinula je liniju za Hannover, kaže direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić-Bakrač, ističući da su i dalje u plusu.

- Travanj nam je bio odličan, ostvareno je povećanje prometa od 80 posto. Listopad nam je također odličan i do sada smo zabilježili rast od 10 posto u odnosu na 2010. godinu.
 
1 - 20 of 1492 Posts
Top