SkyscraperCity banner

1461 - 1480 of 1492 Posts

·
Registered
Joined
·
101 Posts
Golemi infrastrukturni projekt vrijedan pola milijarde kunaArhitektonski biro Ante Kuzmanić iz Splita dobio je prvu nagradu za projekt nove zadarske zračne luke u Zemuniku, a riječ je o golemom infrastrukturnom projektu vrijednom pola milijarde kuna, kojim će Zadar dobiti jedan od najsuvremenijih aerodroma u ovom dijelu Europe.

Kuzmanićev ured ima iskustva u planiranju velikih projekata, najsličniji ovome je projekt dubrovačke zračne luke, ali kad je riječ o ovom arhitektu i njegovim suradnicima, na čijem spominjanju uvijek inzistira, valja spomenuti kako su dobili u zadatak osmisliti i buduće najveće kupalište s naše strane Jadrana, splitski Žnjan, a već prije su im u “biografiji” i kupališna zgrada Bačvice, Muzej Sinjske alke i Alkarski dvori, Opća bolnica u Novoj Biloj, Obrtna tehnička škola, Nadbiskupsko sjemenište u Splitu, te niz stambeno-poslovnih sklopova.

Zračna luka u Zadru ipak je bila poseban izazov za iskusnog projektanta i njegov tim, a konkurencija na javnom natječaju bila je jaka; napomenimo kako je drugu nagradu dobio poljsko-njemačko-hrvatski stručni tim, treću skupina Krunoslava Šmita, dekana zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, a četvrtu “momčad” pod vodstvom dvojice akademika, Velimira Neidharta i Branka Kincla.

Mediteranski dnevni boravak
Ugledni zadarski arhitekt Nikola Bašić, predsjednik ocjenjivačkog žirija, pojasnio je zbog čega je Kuzmanićev biro pogodio “u sridu”.

– Sveobuhvatno sagledava postavljeni zadatak i s jednakom pažnjom superiorno rješava problem na svim razinama, od urbanizma i prometa do interijera i detalja. Ovakav strukturalistički pristup iskazuje se jednako zaokruženim i dovršenim ili nedovršenim u svakoj pojedinoj fazi izgradnje, što odgovara zahtjevima faznosti i kontinuiranom funkcioniranju terminala.Probijanjem “crvotočina” u tkivo zgrade unosi se prirodno svjetlo u njezinu dubinu, a velike dimenzije aerodromskih čekaonica svode se na mjerilo mediteranskog “dnevnog boravka”.

Posebno smo valorizirali pretakanje unutrašnjih prostora i vizualne prodore koji povezuju zemaljsku i zračnu stranu. Zgrada tako prestaje biti tehnička građevina i postaje dio pejzaža. Koncept energetske održivosti sadržan je i u arhitektonskom konceptu zgrade, koja jedan kompleksni infrastrukturni objekt unosi u krajolik metodom mimikrije – navodi akademik Bašić.

Arhitekt Kuzmanić rastumačio nam je njihov koncept zračne luke, koja je ove godine ponijela titulu hrvatskog rekordera po rastu broja putnika više od 30 posto, a konačni cilj im je 2,5 milijuna putnika godišnje. Zadarski aerodrom nije linijski i nema presjedanja, on je najčešće završno putničko odredište s velikim brojem niskotarifnih linija.

– Iz namjere da se nova zgrada proširi prema sjeveru, na prostor dijela današnje stajanke, proizlaze sve daljnje odluke urbanističkog rješenja šire zone. Jedan od glavnih zadataka je bio projektiranje u fazama. Krenuli smo od činjenice da je sortirnica prtljage “srce” aerodroma i kroz prve tri faze predvidjeli smo nadograđivanje na postojeću zgradu, kojoj je sortirnica u podzemnom dijelu i zbog normalnog funkcioniranja aerodroma ne može se odmah srušiti, pa tek u četvrtoj fazi “nestaje” stara zgrada.Što se tiče konstruktivnih elemenata predložili smo strukturu centralnog stupa koji nosi šest heksagonalnih modula, koji se na taj način šire u svim smjerovima kao saće.

Drvene obloge, koje naglašavaju strukturu šesterokutnih modula teksturom i toplinom naglašavaju “prirodnost” rješenja. Posebno nas je zainteresirao pristup objektu, koji vodi kroz pet, šest kilometara borove šume koju smo svakako nastojali ne samo sačuvati nego i uklopiti, uvući je u projekt – kaže Zadarskom.hr arhitekt Kuzmanić.

Predviđeno je da se zračna luka poveže izravnom željezničkom prugom s lučkim terminalom Gaženica, a ta bi linija stizala u podzemlje aerodromskog parkirališta.

Pristup cestom omogućio bi se tunelom, pa bi tako legendarna zadarska prometnica koja se zatvarala kad ateriraju zrakoplovi otišla u povijest, odnosno pod zemlju.

Cijeli krov - solarne ploče
Što se tiče estetike projekta, koji je privukao najviše pažnje, Kuzmanić pojašnjava kako je riječ o prostranoj dvoetažnoj zgradi, materijali bi bili čelik, staklo i drvo, a sve zajedno odaje dojam mirnoće.

– Posebnu pažnju posvetili smo energetskoj održivosti prema novim europskim propisima, koji određuju da zgrade stvaraju 30 posto vlastite energije. Tako bi cijeli krov nosio solarne ploče, uz vjetroelektrane i energetske pumpe, koje bi proizvodile 1500 kilovata električne energije – ističe Kuzmanić.

– Kroz “crvotočine” s krovišta zgrade skupljala bi se kišnica, koja bi zalijevala zelenilo u zgradi, pa bi uz puno prirodnog svjetla to doista bio pravi mediteranski tinel na 29 tisuća kvadrata, ugodan za putnike. Šupljine u krovištu ujedno su i konvektori za izmjenu toplog i hladnog zraka, postaju i vertikalne komunikacije umetanjem dizala, ali i “topovi” za ubacivanje svježeg zraka.Istodobno, što je najvažnije, kroz njih u dubinu zgrade prodire prirodno svjetlo i stvaraju se zeleni otoci. Primarni izvori energije su voda, zrak, zemlja te sunčeva energija i energija vjetra za dobivanje električne energije.

Svi tehnički sustavi koji se koriste za grijanje, hlađenje, pripremu tople vode, kao i ventiliranje i klimatizaciju su kombinirani hibridni sustavi s dizalicama topline, koje energiju koriste iz navedenih izvora. Planirano je da podzemna voda iz bušotina i električna energija iz solarne elektrane budu primarni izvori energije – opisuje nagrađeni projektant, ukazujući na predstojeće promjene u prometu putnika, koje se očekuju ulaskom Hrvatske u Schengenski sustav.

Na ulazu u zgradu iz aviona odmah se odvajaju domaći i međunarodni putnici (u budućnosti Schengen i Non-Schengen putnici). Uz prostor za kontrolu putovnica su službene prostorije i sanitarije.

Tisuću i pol sjedećih mjesta
Nakon kontrole putovnica ulazi se u centralni prostor za preuzimanje prtljage, u kojem su smještena dva karusela duljine 60 metara i jedan duljine 80 metara. Kroz središte karusela prtljaga se pokretnom trakom doprema iz sortirnice. U izlaznoj dvorani manjih dimenzija uz prostor za doček putnika smješteni su komercijalni prostori i caffe-bar.

– Današnja situacija funkcionira kao međunarodni i domaći dolazak, a za očekivati je da će se ulaskom Hrvatske u schengenski prostor promijeniti odnos Schengen i Non-Schengen dolazaka. Kontrola putovnica kroz kućice je na istom pravcu i instalacije se mogu izvesti odmah te promjena ne iziskuje posebne napore – napominje.

Statistički podaci pokazuju da 30 posto ljudi čeka letove u ugostiteljskim objektima, pa je njihova površina neposredno uz čekaonice. Prostor je organiziran u devet izlaza, koji su formirani preboarding prostorima, u grupama za sjedenje ima 1044 sjedeća mjesta, ne računajući plohe za odlaganje ručne prtljage i kaputa ugrađene nakon svakog trećeg sjedala i na krajevima, a u ugostiteljstvu ih je 435.

Ukupno je to 1479 sjedećih mjesta. Krajnja čekaonica (gate) odijeljena je za domaće putnike i u nju se može sići posebnim dizalom ili stubama. U fazi nakon ulaska Hrvatske u prostor Schengena taj dio bit će odijeljen dvama kućicama s četiri mjesta za kontrolu putovnica. Fleksibilna pregrada omogućava zauzimanje više izlaza za potrebe domaćeg/Non-Schengen prometa.

Osim spomenutih sadržaja na istoj razini smješteno je i više trgovačkih radnji vezanih za unutarnji trg, kao i dvije zone sa sanitarijama za putnike.

– Ovo je velik i dosta složen projekt, no ponosni smo što smo još jednom uspjeli prezentirati našu ideju i uvjeren sam kako će Zadrani biti ponosni na svoju novu zračnu luku – zaključuje Ante Kuzmanić.

Tko je bio u timu?
Arhitekt Kuzmanić poznat je po promoviranju svih stručnjaka koji su radili na njegovim projektima, pa tako navodimo cijeli tim koji je projektirao novu zadarsku zračnu luku: autori su arhitekti Ante Kuzmanić, Ivan Jurić, Andrej Čikeš, Mate Jurić i Mirjana Radoš, suradnici su Samantha Pavić, Marin Kaliterna i Darinka Kuzmanić, za konstrukciju je bio zadužen prof. dr. Josip Dvornik, energetiku dr. Miro Bugarin, a 3D modele je izradio Marijan Katić.

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/foto-golemi-infrastrukturni-projekt-vrijedan-pola-milijarde-kuna/9749203/
 

·
Registered
Joined
·
1,701 Posts
Zračna luka Zadar večeras dočekuje 800.000 putnika!

Riječ je o novom apsolutnom rekordu u prometu putnika koji je ove godine za 32 % viši u odnosu na prošlu godinu.

Tom prigodom direktor Josip Klišmanić sretnom putniku/ci uručit će prigodan dar Zračne luke Zadar.

Kratka prigodna svečanost održat će se u prostoru dolaska zgrade putničkog terminala oko 22:00 sata kada se očekuje slijetanje zrakoplova Croatia Airlinesa iz Zagreba.
 

·
Registered
Joined
·
712 Posts

·
Registered
Joined
·
712 Posts
Prosinac 2018 / 2019
2.293 / 2.611
+13,87%
+318

YTD 2018 / 2019
604.039 / 801.347
+32,66%
+197.308

Po mjesecima 2018 / 2019
Siječanj - 1.985 / 2.419 (+21,86%, +434)
Veljača - 2.067 / 1.414 (-31,59%, -653)
Ožujak - 11.019 / 2.880 (-73,86%, -8.139)
Travanj - 45.705 / 74.434 (+62,86%, +28.729)
Svibanj - 67.024 / 90.416 (+34,9%, +23.392)
Lipanj - 86.140 / 123.753 (+43,66%, +37.613)
Srpanj - 113.870 / 145.364 (+27,66%, +31.494)
Kolovoz - 118.421 / 153.634 (+29,73%, +35.213)
Rujan - 93.039 / 116.394 (+25,1%, +23.355)
Listopad - 59.854 / 83.585 (+39,65%, +23.731)
Studeni - 2.622 / 3.873 (+47,71%, +1.251)
Prosinac - 2.293 / 2.611 (+13,87%, +318)
 

·
Registered
Joined
·
18,892 Posts
Discussion Starter #1,480
Zadarski aerodrom platit će 5.5 milijuna kuna za glavni projekt rekonstrukcije vojne piste

Godinu dana od tripartitnog sporazuma o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina Zračne luke Zadar, raspisan je natječaj za izradu glavnog projekta i provođenje geotehničkih istražnih radova za trofaznu rekonstrukciju i dogradnju vojne piste (USS-a 13-31) i rulnice (staza za vožnju „A-H").

U sklopu posla procijenjenog na 5.5 milijuna kuna potrebno je izraditi geomehanički elaborat i glavni projekt za ishođenje građevinske dozvole. Odabrani projektanti moraju se voditi idejnim projektom za ishođenje lokacijske dozvole, kojeg je 2016. godine izradila zagrebačka tvrtka Aking. Prema njihovom projektu, ističe se kako je stanje loše te da postojeća asfaltna i betonska kolnička konstrukcija ne zadovoljava uvjete nosivosti za planirano opterećenje. No, nadogradnja bi iziskivala vrlo velike troškove izgradnje, koji bi iznosili više od potpune rekonstrukcije USS-a i staze za vožnju. Projektnim rješenjem postojeća kolnička konstrukcija će se ukloniti razgradnjom na licu mjesta te će se deponirati u manje zahtjevne konstrukcije - za ojačanje sigurnosnih površina uz USS, staze za vožnju, servisne i makadamske ceste.

Tijekom provođenja istražnih radova sonde će se postaviti na sveukupno 43 pozicije, na maksimalnoj dubini od 5 metara. Rok za dostavu ponuda projektanata je 9. ožujka.

http://www.057info.hr/vijesti/2020-02-21/zadarski-aerodrom-platit-ce-55-milijuna-kuna-za-glavni-projekt-rekonstrukcije-vojne-piste
 
1461 - 1480 of 1492 Posts
Top