SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 500 Posts

·
Super Moderator
Joined
·
19,134 Posts
Ja se nadam da ćemo u ovoj dretvi napokon i vidit tu Arenu :lol: :lol: :lol:
Aj...znate kako kažu- treća dretva=treća sreća! :banana: :banana:
 

·
cake or death
Joined
·
4,173 Posts
nisam vidio mate da je i 3-ca otvorena.Valjda ce biti sretnija od prethodne 2.Na poslovni.hr sam danas procitao da bandic mozda ipak odluci da se pravi kinclov projekat tj.da je mozda racunao na to ko alternativu ako propdane trigranit ali valjda su ipak male sanse za to.
 

·
Banned
Joined
·
10,534 Posts
28.05.2007 Ivan Pandžić
Bandićeve teško provedive alternative Zagreb Areni

Za Dom sportova i drugu Arenu potrebne su izravne pogodbe i kršenja procedure

Posljednji dan rok za dogovor konzorcija Ingra-Trigranit i grada o uvjetima za Arenu je sutra, ali kako se stvari do jučer nisu maknule s mrtve točke i obije strane su zaoštrile stavove što se tiče uvjeta i cijene, treba razmotriti i Bandićeve rezervne varijante. Prva rezervna varijanta je rekonstrukcija Doma sportova, a druga gradnja Arene u Blatu, na zemljištu grada, po projektu Branka Kincla - gotovo preko puta sadašnje konzorcijeve lokacije u Laništu. Dok je za Dom sportova pokrenuto imenovanja povjerenstava i raspisivanje natječaja za projektiranje, za Blato se nije napravilo ništa osim određivanja izgleda projekta. Zato je gotovo nemoguće da zagrebačko Poglavarstvo zakonito i poštujući proceduru napravi jedan ili oba projekta. Ne treba zaboraviti niti treću dvoranu koju je Milan Bandić obećao - rukometni dom na Sveticama za 185 milijuna kuna.

Izbjegavanje rizika

Unatoč tomu što se za Dom sportova krenulo u preprojektiranje, određena je okvirna cijena od 700 milijuna kuna sa svim popratnim garažama i pothodnicima, odlučeno da će projekt financirati Zagrebački holding i rekonstrukcija se stigne napraviti do studenog 2008. godine - najveća mana je što taj projekt prema najavama iz Rukometnog saveza neće biti prihvatljiv Međunarodnom rukometnom savezu (IHF). Čak i da IHF-u pokažu dozu popustljivosti, pa odluče u svojoj inspekciji za mjesec i pol pogledati gradilište Doma sportova, ono neće biti otvoreno. Još, naime, nije završeno projektiranje, a i kada bude, treba izabrati izvođača radova, što po zakonu uzima najmanje mjesec dana (uz žalbu i dvostruko više). Za izbjegavanje rizika neprihvaćanja Doma sportova kao adekvatne dvorane ostaje gradnja Arene na lokaciji u Blatu. Za tu varijantu nisu osnovana niti povjerenstva za izbor projektanta, nadzora, izvođača, kreditora, nadzora, a zbog kratkoće rokova propala bi svaka ideja ulaženja u javno privatno partnerstvo po regularnoj proceduri. Lokacijska i građevna dozvola za koje treba 30 dana nisu izdane. Nema, dakle, nikakvih mogućnosti da radovi počnu do 15. srpnja uz potpunu legalnost. Ništa nije urađeno niti za rukometni dom, ali kako je to dvorana za pet tisuća gledatelja, procedura se možda i stigne poštovati. "Kvaka" može biti samo slučaj da je Poglavarstvo neformalno već sve dogovorilo s projektantskim kućama i izvođačima radova. Odmah nakon objave propadanja pregovora s Ingrom i Trigranitom išlo bi se u nekoliko izravnih pogodbi za sve što nije napravljeno. Obrazloženje bi bilo na pozivanje stavka u zakonu - hitnost radova.

Izravne pogodbe

"Osim što je veoma upitno bi li se i u tom slučaju stigli otvoriti radovi u Blatu do inspekcije i bi li dvorana imala dozvole, Bandić ne bi mogao izbjeći konotaciju da je pogodovao drugim tvrtkama u milijunskim iznosima. Politički imidž bi mu bio dodatno ocrnjen, krenule bi žalbe, tužbe, istrage. Gradonačelnikovo opravdanje da se nije dao ucjenjivati i uradio sve da se prvenstvo održi ne bi prolazilo jer bi nasuprot toga bila pretpostavka da je s namjerom odugovlačio i blokirao ugovor s Ingrom i Trigranitom za korist trećeg. Takva situacija pogoduje konzorciju koji ju pokušao maksimalno iskoristiti, prvo raznim uvjetima zbog "pogrešnog prijevoda", pa zatim neprezentiranjem projekta i ne traženjem lokacijske do zadnjeg trena. U pregovorima se stiglo do trenutka kada se mora pristupiti kompromisima - Gradu i Vladi zbog prvenstva, konzorciju zbog dobivanja profitabilnog posla. Sutra će se vidjeti hoće li sukobljene strane ipak pokazati dozu odgovornosti na obostranu korist.

http://www.poslovni.hr/43867.aspx
 

·
Banned
Joined
·
10,534 Posts
Ilegalno? :eek:

Ma o čemu ti?
Danas sam razgovarao sa frendom u ZG koji mi kaže da ekipe koje je angažirao tip iz gradske uprave rade već oko mjesec dana na izradi izvedbenog projekta Kinclove Arene! :)

Ako frend laže (a ima vrlo dobar pristup informacijama) - lažem i ja! :nuts:

No, ako je to tako, i ja pretpostavljam da je ilegalno. Tko zna što se valja iza brda, nešto ipak moraju imatu u rukavu, Bandić ipak nije glup čovjek, a nastupa vrlo samouvjereno!
 

·
Banned
Joined
·
10,534 Posts
Krz, nemaš pojma koliko bi želio da si o pravu!
Zbilja se nadam da je tako nešto po sijedi.

zOOey ;)
Ni ja ne mogu vjerovati u sve ovo, ali mi taj frend (inače radi u IGH kao projektant) tvrdi da je to istina. Ako se sjećate Bandićeve izjave od prije dan-dva kada je rekao da su banke pune novca, ovaj frend mi govori da je alternativa Kinclova Arena koju bi financirala jedna domaća banka (nešto kao leasing model). Znači, banka bi bila investitor i vlasnik Arene sve dok ju grad i vlada ne otplate, što u konačnici dođe na isto kao u slučaju Ingre i Trigranita. Izgleda da i hrvatski novinari lutaju i da nemaju pravi pristup informacijama.

Daj Bože da je sve ovo istina i da se dogodi upravo ovaj scenario! :nuts: :nuts: :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
266 Posts
Danas sam razgovarao sa frendom u ZG koji mi kaže da ekipe koje je angažirao tip iz gradske uprave rade već oko mjesec dana na izradi izvedbenog projekta Kinclove Arene! :)
da, rade na izvedbenom projektu ali Dekatlon arene, i to na Lanistu.

firme su UPI2M i Urbane Tehnike, imas i u novinama...

tip iz grada je Slavko Dakic...
 
1 - 20 of 500 Posts
Status
Not open for further replies.
Top