SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 342 Posts

·
Maks
Joined
·
9,511 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Prije tačno mjesec dana imao sam priliku da posjetim Zagreb i Beograd i to u samo 24 h.

Za mene ove posjete su bile posebno interesantne, jer su mi oba grada bila "turistički nedorečena". Za vrijeme bivše države nebrojeno sam puta bio u Zagrebu, ali ga se sjećam kao svoga prvog rođendana. U Beogradu sam prvi put bio desetak godina, u sklopu saveznog takmičenja iz fizike. Tada je moj turistički pokušaj bio osujećen od strane antislobinih protesta, pa se za vrijeme boravka nisam mrdao dalje od Slavije. Poslije toga, skoro, kada god sam bio u njima, bio sam poslom (obično negdje na periferiji) i nisam imao vremena da skoknem do samih srži gradova. Uglavnom, baksuzni gradovi za posjetiti.

Da želja za posjetom bude još veća, skontao sam da sam bolje poznavao Ljubljanu nego ova dva grada zajedno. Takođe, u turističkoj biografiji sam imao Vaci ulicu u Budimpesti, Ramble ulicu u Barseloni i Damrak i Rokin ulice u Amsterdamu, a nisam imao jednu Ilicu i Knez Mihajlovu. Šta više, opet sam bolje poznavao ove evropske gradove nego Zagreb i Beograd zajedno.

Stoga iskoristio sam svoje posjete Rokaj Festu u Zagrebu i IQ Festivalu u Beogradu, da obiđem i ove gradove, barem njihove glavne turističke zone.

Pošto se manje više sve zna o ovim gradovima, nema mnogo teksta i naglasak je na slikama.

Slijedi Zagreb, jer sam njega prvo posjetio.
 

·
Maks
Joined
·
9,511 Posts
Discussion Starter · #8 ·


Sve, što vas zanima o klimi Zagreba, ovdje možete naći.Nemam komentara. Zagrebčanima je ovdje fenomenalno za odmoriti se. Vjerovatno bih se i ja zadržao u ovom parku duže da nisam imao samo sat i po za obiđem sve što sam naumio. :)Praška ulica.

 

·
Maks
Joined
·
9,511 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Trg bana Jelačića.Gradska štedionica.Pošto je bio prvi dan Eura u Poljskoj i Ukrajini, sve je bilo u znaku fudbala. Ovaj šator je toliko zag(r)adio prostor trga da na prvu nisam skontao gdje je uopšte spomenik bana.Nisam se mnogo zadržao ovdje (vratiću se), pa sam produžio prema katedrali.

 

·
Maks
Joined
·
9,511 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Katedrala. S obzirom da imam fetiš na katedrale, ovdje sam morao uhvatiti koju sliku više, pa čak i otići skoro do pijace Dolac da bih je uhvatio cijelu u kadru. :)Stub sa Djevicom Marijom.

 

·
Maks
Joined
·
9,511 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Ilica. Ne volim šetališta sa tramvajima jer prosto rastjeruju ljude i čine ih praznim i mrtvim. Za sada sam upoznao tri grada sa takvim šetalištima - Brno, Dizeldorf i Zagreb.ZET-ova uspinjača.

 
1 - 20 of 342 Posts
Status
Not open for further replies.
Top