Skyscraper City Forum banner
21 - 40 of 1429 Posts

·
otišao i neće se vratiti
Joined
·
6,736 Posts
Discussion Starter · #23 ·
Thanks man! :eek:kay:

Šta fali prezentaciji? Meni jedino smeta što nisu bolje prezentirali same linije! I ne sviđa mi se što nisu donijeli odluku koje linije će se graditi, već su ostavljene 4 varijante.
 

·
Registered
Joined
·
4,920 Posts
Pa fali joj to što ništa nije rečeno... Slike i linije su neodređene, nema onog filmića koji su pokazivali na vijestima, zapravo ništa novo... Ovo je mogao i bilo tko od nas napraviti... Uzeti graf iz Beča, izmisliti jednu stanicu (Trg) i to je to... :sleepy:

Nisam očekivao da će u prezentaciji pisati "LGŽ smanjuje buku", "LGŽ je bolji" i sl., već sam očekivao konkretne stanice i skice...

OK bar smo most dobili :)

Inače kad skinete prezentaciju, skužit ćete zašto je abnormalno velika - slike si možete povećati tako da vidite svaku stanicu.
 

·
otišao i neće se vratiti
Joined
·
6,736 Posts
Discussion Starter · #26 ·
Dvije su podzemne stanice - Trg i Glavni kolodvor. Ali ovo je samo idejno rješenje. Dug je još put do projektne dokumentacije i do početka radova! Ja sam htio vidjeti točno definirane linije i točno definirane lokacije stanica, a toga nema. Četiri varijante linija su mi previše. Bolje bi blo da je samo jedna, pa koja god da je.
 

·
Registered
Joined
·
4,920 Posts
Dvije su podzemne stanice - Trg i Glavni kolodvor. Ali ovo je samo idejno rješenje. Dug je još put do projektne dokumentacije i do početka radova! Ja sam htio vidjeti točno definirane linije i točno definirane lokacije stanica, a toga nema. Četiri varijante linija su mi previše. Bolje bi blo da je samo jedna, pa koja god da je.
Ono što me još smeta je da je Milček opet rekao da če se čekati dok "se struka jednoglasno ne složi" i da ovo nije projekt "koji je ostvariv u jednom mandatu" i stekao sam dojam da će realizacija tek možda početi u sljedećem nejgovom mandatu...
 

·
Streetwalker
Joined
·
7,028 Posts
Prometni stručnjaci i Bandić predstavili projekt metroa

Predstavljena prometna studija: Najprije tangenta, a metro za 10 godina
Autor Vojislav Mazzocco


Program gradnje podzemne željeznice, nakon što je mjesecima odgađan, konačno je jučer i službeno predstavljen javnosti.

Lakotračna jeftinija
Prema autorima programa, znanstvenicima s Prometnog fakulteta, Zagrepčani bi se podzemnom željeznicom mogli voziti već za deset godina izdvoje li 600 milijuna eura, koliko bi stajala gradnja lakotračne željeznice, čemu treba pribrojiti i još nepoznatu cijenu potrebnog zemljišta.

Tim pod vodstvom dr. Ivana Legca preporučio je gradskoj upravi gradnju lake željeznice, a ne klasičnog metroa koji bi stajao 1,2 milijarde eura. No, usprkos nadanjima znanstvenika da će se brzo početi s gradnjom podzemne željeznice, čini se da gradska uprava ima drukčije prioritete.

Prometni problemi ne mogu se riješiti bez četiriju strateških projekata, a to su redom: izdizanje željezničke pruge od Podsuseda do Sesvetskoga Kraljevca, sjeverna tangenta, tunel kroz Medvednicu i podzemna željeznica rekao je gradonačelnik Milan Bandić koji ne vjeruje da će gradnja podzemne željeznice početi prije 2009. godine. Pozvao je prometne stručnjake da nakon skore prezentacije projekta izdizanja pruge prouče sve prometne studije i pronađu načina da ih usklade u jedinstven sustav.

Pruga Dolje-Buzin
Znanstvenici su predložili da željeznica prometuje u dva smjera: istok - zapad i sjever-jug, a samo bi manjim dijelom prolazila podzemljem. Ukopane dionice bile bi u strogom centru grada dok bi nadzemne većinom pratile postojeću tramvajsku mrežu s kojom se lakotračna željeznica jednostavno kombinira. Iako je po tko zna koji put ponovio da će o rješenjima odlučiti stručnjaci, gradonačelnik je jučer ipak iznio svoj stav.

Najpotrebnija nam je pruga od Dolja do Buzina rekao je Bandić i dodao da gradnja nije problem. Oni u Europi su mali mravi za nas kad je riječ o gradnji, ali treba nam dugo dok se dogovorimo tvrdi Bandić.

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/regions/zagreb/714249/index.do
 

·
Registered
Joined
·
7,716 Posts
Ono što me još smeta je da je Milček opet rekao da če se čekati dok "se struka jednoglasno ne složi" i da ovo nije projekt "koji je ostvariv u jednom mandatu" i stekao sam dojam da će realizacija tek možda početi u sljedećem nejgovom mandatu...
Ako do ovoga svega dodje grad ce nam liciti na prvu liniju fronte bar 5-7 godina. Sve ce biti razrovano i u banani! Al ajde, prezivjet cemo! Ak budemo imali 4 linije ,hebate jaci smo od Praga ;) ...oni imaju sam 3 :) :nuts:
70 novih tramvajaca, pa jos 70 , pa metro .....mi smo amerika covjece :bow: :master:
:cheers:
 

·
Streetwalker
Joined
·
7,028 Posts
Zagrebački ‘laki metro’ sagradit će se u četiri godineCijena sustava bila bi između 600 milijuna i 1,14 milijardi eura, a konačne trase i izgled prometnice na koju će se pričekati još najmanje 12 godina ovisi o usklađivanju s planovima HŽ-a koje tek treba napraviti

S velikim ogradama glede cijene, rokova realizacije, izvodljivosti i usklađivanjem s postojećim željezničkim sustavima, jučer su profesori s Fakulteta prometnih znanosti predstavili program realizacije podzemno-nadzemnog tračničkog (PNT) sustava u Zagrebu, tzv. lakotračne željeznice ili “lakog metroa”.FPZ je utvrdio da Zagrebu nije potreban metro koji bi u cijeloj svojoj dužini bio pod zemljom, nego željeznica koja će se samo u središtu grada spuštati pod zemlju, a zatim se izdizati i dopunjavati s postojećim tramvajskim i željezničkim sustavom.

Četiri varijante
Razrađene su četiri varijante sustava, a najprihvatljivija cijenom i potrebama je ona koja bi stajala 600 milijuna eura, sa širinom kolosijeka od jednog metra, i čije bi četiri osnovne trase bile Malešnica - Dubec, Susedsko polje - Borongaj, Dolje - Buzin i Prečko - Dubec. Najpovoljnija varijanta uključuje i podzemni krak ispod Savske ceste.Cijena uključuje i vozni park, a ako bi se odlučilo za 435 milimetara širi kolosjek, izgradnja bi poskupjela za 540 milijuna eura. Sama gradnja u desetak faza, predvidili su stručnjaci, može biti gotova u četiri godine, ali ako se prije toga obave temeljite pripreme.

Pripreme, koje uključuju usklađivanja prometnih rješenja, otkup zemljišta, promjene prostornih planova, izradu projekta i studija, trajale bi i do osam godina, tako da bi za realizaciju projekta Bandićevoj upravi bilo potrebno i tri mandata.“Ovo je tek početni program i zato su procjene što se tiče cijene maksimalno 20 posto točne. Cijena i izgled željeznice zavisi o studiji izvodljivosti, detaljnog istraživanja tla, na koliko razina i kako bi se željeznica organizirala, arhitektonskih projekta i ostalih detaljnih ispitivanja. Smatramo da je projekt podzemno-nadzemnog sustava potreban, ali nikako ga ne treba ad hoc raditi”, rekao je, među ostalim, profesor Ivan Legac s FPZ-a na prezentaciji. Uime Grada pročelnik ureda za strategijsko planiranje Slavko Dakić poručio je da su svjesno dali odvojenim institucijama da predlože svoja rješenja prometnih pitanja, ali da ona međusobno nisu usklađena, nego to tek treba učiniti i izabrati najbolja rješenja.

Ponajviše će se koplja lomiti na tome kako najbolje uskladiti planove HŽ-a s novim sustavom jer se oni sada ne podudaraju. Primjerice, željeznica prolazi u blizini i paralelno s trasom PNT sustava, a na Glavnom kolodvoru zamišljene su dvije podzemne razine - jedna za PNT, a druga za obični vlak, dok HŽ i Grad planiraju izdići prugu iznad zemlje.Gradonačlenik Milan Bandić poručio je da je prva od četiri kapitalne prometne investicije izdizanje pruge od Savskog Marofa do Dugog Sela, a zatim redom sjeverna obilaznica, laki metro i tek na kraju tunel kroz Medvednicu. Očito iznerviran brojnim kritikama na račun dosad prezentiranih projekta, Bandić je pozvao struku na jedinstvo i konsenzus.Svaki put nakon što dva stručnjaka kažu da je nešto dobro, nađu se dvojica koji to ospore. To su hrvatski posli s kojima nećemo napredovati.

Poručujem da je temelj za sva četiri projekta konsenzus struke i komplementarnost sva četiri projekta. Neće se više događati da različiti stručnjaci crpe novac iz grada za studije koje će stajati u ladicama. Zato pozivam struku na dogovor. Tek nakon usklađivanja svih projekta ići ćemo u izmjene GUP-a, zatim rješavanje imovinsko-pravnih poslova i onda možemo pristupiti realizaciji”, rekao je Bandić.

Srednji vijek
Slavko Dakić poručio je da je temelj razvoja Zagreba, ali i rješavanja njegove prometne problematike, regionalna redefinicija glavnog grada. Po njemu je metropola danas zatvorena poput grada srednjeg vijeka, poodvajana od Zagrebačke županije i njenih središta. Prospretitet vidi prvenstveno u željezničkom, kvalitetnom povezivanju Zagreba s okolicom. “Zemljišta je sve manje i sve je skuplje, a to rezultira pritiscima kojima se traže pranamjene zemljišta u građevno”, rekao je Dakić. S njim se složio i predsjednik uprave Putničkog prijevoza HŽ-a Marijan Klarić koji je poručio kako je prigradski i gradski prijevoz prioritet njegove kompanije.

Metro dva puta skuplji
Metro je dvostruko skuplji i može prevesti maksimalno 70.000 putnika u jednom smjeru po satu. Analize su pokazale kako će se do 2020. godine po satu u jednom pravcu prevoziti 6-7 tisuća punika pa je PNT sustav koji može prevesti maksimalno 24.000 putnika po satu sasvim dovoljan.

http://www.poslovni.hr/30857.aspx
 

·
Registered
Joined
·
2,784 Posts
necu da budem pesimista.. no u vjesniku sam ove rjecenice prociatao:

Naravno, ?itav bi projekt tražio i veliku suradnju s HŽ-om, kako bi se pomo?u prigradskih vlakova poboljšala povezanost s okolnim županijama.
Gradona?elnik Milan Bandi? ponovno je naglasio da je PNT sustav jedan od ?etiri kapitalna projekta, uz tunel kroz Medvednicu, sjevernu tangentu i izdizanje željezni?ke pruge. Dodao je da se nijedan projekt ne može gledati nepovezano s ostalima; još je potrebno vidjeti i projekt izdizanja pružnoga prometa, što je, ustvari, i najprioritetniji projekt Grada. »U Skupštinu ne?emo uputiti nikakvu odluku dok se svi ne usuglase oko sadržaja sva ?etiri projekta. Ne?emo pla?ati nešto što ?e ostati mrtvo slovo na papiru«, rekao je Bandi?.

Nadam se da ce od ovog projekta nece ostati samo neki leprsav trag kao sto je sa Zagrebom na Savi i Aerodromom..
 

·
otišao i neće se vratiti
Joined
·
6,736 Posts
Discussion Starter · #35 ·
Zagreb na Savi se već "gradi", jer nije riječ samo o jednom projektu, već o nizu razvojnih programa - npr Bundek, pa nova arena za SP itd. Za Zračnu luku sam i ja skeptičan - već 10 godina slušam priče o njoj i još ništa.

Ali glede metroa imam nekoliko nedoumica. Jasno mi je da je ovo samo idejno rješenje (koje čak nije do kraja definirano), ali mislim da su se ipak trebali odlučiti za konačnu varijantu. Mislim, jebi ga, jesu li oni stručnjaci ili nisu? Ako jesu, oni su ti koji trebaju definirati finalni projekt. Ako nisu, zašto su uopće radili na njemu? Ovako imam osjećaj da se izišlo s 4 varijante, da bi političari mogli odabrati onu koja se njima najviše sviđa, što me strašno frustrira. Kao da odeš u dućan s cipelama i onda ti prodavač donese 4 modela pa ti biraš! Metro nije stvar ukusa, već struke. Dakle, imam osjećaj da će političari sljedeće 4 godine birati jednu od 4 varijante, a zatim još 4 godine izrađivati dokumentaciju, pa još 4 graditi prvu liniju. Ok, pozitivno je to što će Zagreb do tada biti razvijen grad pa će moći financirati gradnju bez problema. Drugo što me smeta je što misle sustav vezati na ZET (prema jednom programu). Meni je to čista besmislica. Ako će ga vezati na tramvajski sustav, onda neka ukinu tramvaje prema Dolju, kroz Zvonimirovu i niz Maksimirsku prema Dubravi. Ne vidim svrhe da po istoj pruzi vode dvije vrste prijevoza, samo će smetati jedan drugoj. Tramvaji bi se mogli okretati na starom okretištu kod ZOO-a, a dalje prema istoku neka ide samo metro. Linije koje idu kroz Zvonimirovu mogle bi se okretati na TŽF-u, a one prema Dolju ne bi trebale ići dalje od Trga. Vezanje na HŽ-ovu mrežu mi je još manje jasno i još manje simpatično. Ne znam kako nešto od 1000 mm misle vezati na mrežu od 1435 mm? Dalje, mislim da su linije kroz Av. Dubrovnik (nadzema) i ispod Savske (podzemna) apsolutno nepotrebne. Nama ne treba 5 jebenih linija (ZG nije Beč), već dvije i njih treba početi gradit išto prije. Odnosno treba što prije izgraditi jednu dionicu od 5-6 km, pustiti vlak da vozi po njoj, a zatim je svake godine produživati za jednu stanicu, kao što rade u Varšavi.

Nadam se da će se ove nejasnoće ispraviti, vidjet ćemo!
 

·
Registered
Joined
·
2,784 Posts
LF slazem se s tim sto si napisao.. i ja nevidim nikaku svrhu tome da si LGZ dijeli tangentu sa tramvajem.. kad sam to citao prvo pitanje koje mi je doslo na um je: Dali tramvaj ikako moze voziti 35 km/h ili je mozda tramvaj brzi nego li LGM, kako to onda oni misle "ustimati" a da jedna drugoj ne smeta?!? Druga stvar koja mi nekako zvuci glupa je ta brzina od 35km/h... pa to nije nikakva brzina?!? Zncai kad bi vozili se sa Sesveta prema Zapadu za citavu trasu bi treabali gotovo sat vremena.. onda cu radije uzeti auto i sa novom tangentom zagrebacke zaobilaznice sjever se uputiti na put i brze stici na posao nego sa LGZ. Malo sam isto razocaran da osim varijante 3 niti jedna ne predvidja da LGZ spoji centar sa aerodromom.. moderan aerodrom bez prikljucak na bilo kakvu zeljeznicu stoji automatski za prometni infarkt.. to su morali cak i u Münchenu da okuse.. no dobro.. na drugu stranu bi bilo glupo prikljuciti stari aerodrom dok se jos tocno nezna dali ce se i na kojoj tocnoj lokaciji graditi nova zracna luka...

sta da kazem dalje osim zivi bili pa vidjeli :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
2,784 Posts
Predstavljena prometna studija: Najprije tangenta, a metro za 10 godina

hehe.. zamisli tunel kroz medvjednicu i zapadna tangenta vaznija od metroa ;)

Program gradnje podzemne željeznice, nakon što je mjesecima odga?an, kona?no je ju?er i službeno predstavljen javnosti.

Lakotra?na jeftinija
Prema autorima programa, znanstvenicima s Prometnog fakulteta, Zagrep?ani bi se podzemnom željeznicom mogli voziti ve? za deset godina izdvoje li 600 milijuna eura, koliko bi stajala gradnja lakotra?ne željeznice, ?emu treba pribrojiti i još nepoznatu cijenu potrebnog zemljišta.

Tim pod vodstvom dr. Ivana Legca preporu?io je gradskoj upravi gradnju lake željeznice, a ne klasi?nog metroa koji bi stajao 1,2 milijarde eura. No, usprkos nadanjima znanstvenika da ?e se brzo po?eti s gradnjom podzemne željeznice, ?ini se da gradska uprava ima druk?ije prioritete.

Prometni problemi ne mogu se riješiti bez ?etiriju strateških projekata, a to su redom: izdizanje željezni?ke pruge od Podsuseda do Sesvetskoga Kraljevca, sjeverna tangenta, tunel kroz Medvednicu i podzemna željeznica rekao je gradona?elnik Milan Bandi? koji ne vjeruje da ?e gradnja podzemne željeznice po?eti prije 2009. godine. Pozvao je prometne stru?njake da nakon skore prezentacije projekta izdizanja pruge prou?e sve prometne studije i prona?u na?ina da ih usklade u jedinstven sustav.

Pruga Dolje-Buzin
Znanstvenici su predložili da željeznica prometuje u dva smjera: istok - zapad i sjever-jug, a samo bi manjim dijelom prolazila podzemljem. Ukopane dionice bile bi u strogom centru grada dok bi nadzemne ve?inom pratile postoje?u tramvajsku mrežu s kojom se lakotra?na željeznica jednostavno kombinira. Iako je po tko zna koji put ponovio da ?e o rješenjima odlu?iti stru?njaci, gradona?elnik je ju?er ipak iznio svoj stav.
Najpotrebnija nam je pruga od Dolja do Buzina rekao je Bandi? i dodao da gradnja nije problem.

Oni u Europi su mali mravi za nas kad je rije? o gradnji, ali treba nam dugo dok se dogovorimo tvrdi Bandi?.

Stvarno neznam.. LF mora da smo preuranili sa Zagreb - Metro threadom.. kako bi rekao stari narod.. TRLA BABA DLAN, DA JOJ PRODJE DAN!
 

·
otišao i neće se vratiti
Joined
·
6,736 Posts
Discussion Starter · #39 ·
Da, i meni je to jedna od najčudnihi stvari oko ovog projekta. Nije mi jasno tko uopće i zašto predlaže 1000 mm? Obrazloženje da je varijanta 1345 duplo skuplja mi je neuvjerljivo. Nitko me ne može uvjeriti da je projekt duplo skuplji samo zbog širih tračnica, ako su svi ostali parametri isti (duljina linija, duljina podzemnih dionica, broj podzemnih stanica, mostovi, vijadukti). Ne može neki tunel samo zato što je širi jedan metar biti odmah duplo skuplji. A najbolja stvar s LGŽ-om od 1345 mm je ta što se kasnije može jednostavno prenamijeniti u metro punog profila. A metro punog profila će nam trebati za 30 godina sigurno. Ako sad izgradimo 1000 mm, ta opcija otpada za odućih 100 ili više godina, zajebali smo se dugoročno. Valjda nam je tramvaj od 1000 mm nekakvo iskustvo, što se toga tiče. Tako da se nadam da će se opredijeliti za opciju 1345 mm, makar i koštala duplo više.
 

·
Registered
Joined
·
4,920 Posts
Da, i meni je to jedna od najčudnihi stvari oko ovog projekta. Nije mi jasno tko uopće i zašto predlaže 1000 mm? Obrazloženje da je varijanta 1345 duplo skuplja mi je neuvjerljivo. Nitko me ne može uvjeriti da je projekt duplo skuplji samo zbog širih tračnica, ako su svi ostali parametri isti (duljina linija, duljina podzemnih dionica, broj podzemnih stanica, mostovi, vijadukti). Ne može neki tunel samo zato što je širi jedan metar biti odmah duplo skuplji. A najbolja stvar s LGŽ-om od 1345 mm je ta što se kasnije može jednostavno prenamijeniti u metro punog profila. A metro punog profila će nam trebati za 30 godina sigurno. Ako sad izgradimo 1000 mm, ta opcija otpada za odućih 100 ili više godina, zajebali smo se dugoročno. Valjda nam je tramvaj od 1000 mm nekakvo iskustvo, što se toga tiče. Tako da se nadam da će se opredijeliti za opciju 1345 mm, makar i koštala duplo više.
Apsolutno se slažem! Samo bih ja ipak 1435 mm :lol: :cheers:
 
21 - 40 of 1429 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top