12,063 Posts
Nadszedł czas na wątek z mojego rodzinnego miasta, w którym spędziłem 19 lat życia, zanim pojechałem na studia do Warszawy. Centrum miasta zmienia się diametralnie dzięki pieniądzom z UE i Norwegii. Nie ma tu praktycznie żadnej produkcji, więc miasto musi żyć z handlu i turystyki. Dzięki temu, że Starówka została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO, miasto otrzymuje gruby hajs na rewitalizację założenia miasta idealnego i wszelkich związanych z tym prac. Nie mają one końca - w tej chwili trwa przebudowa kolejnych ulic i remont kolejnych elewacji. Mimo skasowania połączeń kolejowych i braku (na razie) dobrego połączenia drogowego, Zamość rocznie odwiedza ponad 200 tys turystów. I wreszcie mają na co popatrzeć.
Niegdyś miasto wojewódzkie, teraz na prawach powiatu. Padwa Północy, Perła Renesansu i Miasto Arkad. Dawniej oparło się wojskom Chmielnickiego, Szwedom podczas potopu, a w trakcie powstania listopadowego poddało się jako ostatnia polska twierdza. Było tyglem kulturowym, gdzie wspólnie mieszkali Polacy, Niemcy, Żydzi, Ormianie, Grecy i przedstawiciele wielu innych nacji. Po przemianach ustrojowych upadł przemysł, wzrosło bezrobocie. Miasto powoli się odradza w kierunku turystyki, a także niedawno weszło w skład Specjalnej Strefy Ekonomicznej Mielec.
Wątek zaczynam od relacji z krótkiego spaceru z aparatem po Starówce bliskich przyległościach. Nie bywam w Zamościu zbyt często, ale raz na jakiś czas wątek będę aktualizował.
Niegdyś miasto wojewódzkie, teraz na prawach powiatu. Padwa Północy, Perła Renesansu i Miasto Arkad. Dawniej oparło się wojskom Chmielnickiego, Szwedom podczas potopu, a w trakcie powstania listopadowego poddało się jako ostatnia polska twierdza. Było tyglem kulturowym, gdzie wspólnie mieszkali Polacy, Niemcy, Żydzi, Ormianie, Grecy i przedstawiciele wielu innych nacji. Po przemianach ustrojowych upadł przemysł, wzrosło bezrobocie. Miasto powoli się odradza w kierunku turystyki, a także niedawno weszło w skład Specjalnej Strefy Ekonomicznej Mielec.
Wątek zaczynam od relacji z krótkiego spaceru z aparatem po Starówce bliskich przyległościach. Nie bywam w Zamościu zbyt często, ale raz na jakiś czas wątek będę aktualizował.