SkyscraperCity Forum banner

[Zamość] Stare zdjęcia, szkice, plany

108835 Views 218 Replies 45 Participants Last post by  Nyslion
Z sentymentu do Zamościa zakładam ten wątek
kilka fotek na zachęte:

lata 70 XXw.

lata 70 XXw.

lata 70 XXw.

lata 70 XXw.

lata 70 XXw.
1 - 20 of 219 Posts

1918

1912

lata 50
Bardzo ciekawe - Zamosc jest chyba dobrym przykladem miasta ktore o wiele gorzej wygladalo przed wojna niz teraz - wtedy to byla niesamowita bida - praktycznie trzeci swiat. Teraz, jednak wszystko sie sunie do przodu.... I bardzo dobrze, tak trzymac...

Ciekawe, ale moze ktos sie orientuje jak bogaty (w porownaniu do reszty Rzeczpospolitej) byl Zamosc za czasow zalozenia?
http://archiwum.zam.pl/galeria/
^^Polecam tą galerię naprawdę wiele starych zdjęć Zamościa.

Czy to są koszary? Bo patrzę, patrzę i nie mogę skojarzyć ( zdjęcie, prawy górny róg).
Tak to są koszary i nie istniejacy pomnik Józefa Piłsudskiego zburzony podczas wojny przez niemców. Stał on w miejscu jak wywnioskowalem z mapy i zdjec w miejscu Klubu Garnizowego. dlaczego go nie odbudowali to chyba niestety jest jasne :(

Mnie meczy pytanie czy sa gdzieś plany miasta z lat miedzy wojennych lub zaraz po wojnie ???
jak chcecie Piłsudskiego to w Lublinie mamy jednego na składzie tymczasowym....wciąż czeka na jakąś pewną lokalizację...;) gratis dorzucimy pana Wojciechowskiego, też wąsacza :D
kościół franciszkanów w Zamościu
Do końca XIX wieku:

obecnie:
Świetne zdjęcia!

Czy ma ktoś może plany Zamościa z lat PRLu? Pamiętam, że jak byłem mały to miałem kiedyś taki z lat 70/80, miał o ile pamiętam (wyblakłą) żółtą "stronę tytułową" po złożeniu. Może ktoś go posiada i byłby w stanie podzielić się skanem? Oczywiście każdy plan mile widziany :)
Dodam że będzie więcej zdjęć Zamościa dawniej myślę że około 3-4 tyś więc zaglądajcie ;)

pozdrawiam
^^
Zrób mirror tych zdjęć na SSC, dotrą do większej ilości osób
Niedawno do Lublina z Niemiec trafiły zdjęcia Zamościa i okolic z roku 1941.
Wykonane w kolorze przez niemieckiego fotografa prawdopodobnie jako dokumentacja dla Generalplan Ost.

zdjęcia dostępne na stronie Ośrodka Brama Grodzka - Teatr NN http://www.tnn.pl/ikonografia_szukaj.php?s_kolekcja=176&f_2z_mainPage=1
^^ oglądałem je kilka dni temu , jest tam wiele innych niezwykłych zdjęć , wrecz szokująco udowadniających kresowość tych ziem , niesamowitą biedotę tych terenów . Naprawdę warto to obejrzeć . Niesamowite że te zdjęcia przetrwały.

Nie wiem czy wiesz ale jedyne prawa do publikacji tych zdjeć ma TNN
^^ oglądałem je kilka dni temu , jest tam wiele innych niezwykłych zdjęć , wrecz szokująco udowadniających kresowość tych ziem , niesamowitą biedotę tych terenów . Naprawdę warto to obejrzeć . Niesamowite że te zdjęcia przetrwały.

Nie wiem czy wiesz ale jedyne prawa do publikacji tych zdjeć ma TNN
No i jeszcze Niemieckie muzeum historyczne w Berlinie, zresztą dałem odnośnik do strony skąd pochodzą wiec chyba nie łamie prawa ;)
A co do biedoty na zdjęciach to musimy pamiętać, ze zdjęcia robione przez niemieckiego oficera były dość subiektywne, ale fakt faktem, że bieda wtedy na zamojskiej wsi była ogromna.
plan z 1980 roku

MłodyWilk;44049764 said:
Świetne zdjęcia!

Czy ma ktoś może plany Zamościa z lat PRLu? Pamiętam, że jak byłem mały to miałem kiedyś taki z lat 70/80, miał o ile pamiętam (wyblakłą) żółtą "stronę tytułową" po złożeniu. Może ktoś go posiada i byłby w stanie podzielić się skanem? Oczywiście każdy plan mile widziany :)
zdjęcie planu z 1980 roku http://i45.tinypic.com/35a0h9h.jpg
To jest z książki pt Zamość miasto idealne pod redakcją Jerzego Kowalczyka z roku 1980.

a to na osłodę
możesz dopisać jakiś komentarz dot. ostatniego skanu ?
możesz dopisać jakiś komentarz dot. ostatniego skanu ?
W 1971 roku remontowaliśmy instalację elektryczną w kamienicy przy Rynku Wielkim i tam na strychu leżały niewykorzystane papierki do zawijania cukierków. Ponieważ zbieram wszystko co jest oryginalne to zabrałem kilka takich okazów na pamiątkę. Przeżyły kilka przeprowadzek.

1 - 20 of 219 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.