SkyscraperCity Forum banner

ZENICA | Зеница - Development News 2018

93154 558
Зеница - Development News 2018
Uz zelju da nam ova godina donese sto vise velikih infrastrukturnih projekata u nasem lijepom gradu otvaram thread za pracenje razvoja grada Zenice.
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 210 Posts
Pokusavam da u mislima rezimiram proslu godinu i da se osvrnem na zavrsene ili zapocete infrastrukturne projekte. Ne mogu da se otrgnem zapazanju da je 2017 godina, sto se tice projekata i razvoja grada, bila prilicno mrsava ali se takodjer nadam da se u proslih 12 mjeseci pravila baza za vece projekte koji se nisu mogli planirati (niti zapoceti) bez rjesavanja pravne problematike (nedostatak zakona, pravilnika, regulacionih planova niti dugorocni prostorni plan grada ZE).

Sto se mene tice najvise nade polazem u sljedece;

-pocetak rjesavanja problematike centra grada -Trg Alije Izetbegovica

-rjesavanje problematike parkiranja u centru grada-najava izgradnje podzemne garaze

-projekat idejnog rješenja Gradske vijećnice sa uređenjem centralnog gradskog trga i podzemnom garažom u Zenici/

-projekat Gradske kafane i pripadajuceg trga

-pocetak izgradnje vodovoda Plava voda

-pocetak radova na izgradnji i rjesavanju problematike centralnog grijanja u gradu

-nadam se i ubrzanim radovima na rjesavanju i realizovanju poslovnih zona u Perinom Hanu i u Banlozima


Sto se mene tice ovo su ogromni projekti za grad koji ce mu u buducnosti obezbijediti prosperitet ali i uciniti zivot atraktivnijim.

Zamolio bih ostale forumase da upotpune ovaj post i dodaju sve one projekte koje sam ja izostavio.

Sretna vam 2018 godina!
  • Like
Reactions: ButtersTM
Super ali moraju konacno da uspostave prioritete i da po ubrzanoj proceduri izgrade garaze/velike parkinge po naseljima jer je situacija neizdrziva.

U Radakovu se misli na onaj veliki prostor kod Bingo samoposluge , okruzen stambenim zgradama? Onaj prostor (ukoliko se o njemu radi) je mnogo pogodniji za trg nego ovaj na Mokusnicama.
Besplatan WiFi HotSpot na 59 lokacija u Zenici

Grad Zenica i kompanija BH Telecom uspješno su realizovali projekat uspostave WiFi HotSpot pristupnih tačaka. Besplatan WiFi postavljen je na 52 lokacije, tako da od ranije uspostavljenih sedam, u našem gradu trenutno ima 59 HotSpot pristupnih tačaka. Na ovaj način, grad Zenica postao je jedan od prvih evropskih gradova sa ovako rasprostranjenom mrežom besplatnog WiFi signala.

"Cilj ovog projekta je poboljšanje kvalitete života svih građana. Trebamo ići u korak sa vremenom i sigurno je da ovakvi projekti doprinose i stvaranju ljepše slike o našem gradu", kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, na čiju se ideju i krenulo u realizaciju ovog projekta.

Uspostava besplatnih WiFi tačaka na području Zenice bit će nastavljena i u narednom periodu jer je cilj Gradske uprave pokriti što veću teritoriju sa besplatnim WiFi signalom.

Podsjećamo, SSID mreže na svim lokacijama je Grad Zenica. Pristup je slobodan i bez potrebe za ukucavanjem pristupne šifre.

Osim novih 52 lokacije, od ranije postoje instalirane WiFi pristupne tačke na pješačkim zonama u gradu, koje su realizovane u saradnji sa kompanijom Telemach. To su:

1. Trg Alije Izetbegovića
2. Kamberovića polje I - (preko puta glavnog ulaza u tržni centar)
3. Kamberovića polje II - (preko puta ulaza u Gradsku arenu, igralište kod Turske česme)
4. Stanični Trg (platno ispred autobuske i željezničke stanice)
5. Trg BiH i plato ispred Prve gimnazije
6. Titova ulica (od Carine do robne kuće Zeničanka)
7. Plato iza zapadne tribine stadiona Bilino polje

bron:www.zenica.ba
Po meni otprilike ovaj redoslijed (po vaznosti). Pohvalno je da se rjesavanje vaznih stvari pokrenulo sa mrtve tacke. Da se razumijemo, ne radi se samo o gradnji..

1.grijanje

2.popravljanje poslovnog ambienta (ukidanje ili smanjenje taksi, omoguciti ekspresno rjesavanje dozvola za otvaranje preduzeca, otvaranje poslovnih zona, redovan kontakt sa privrednicima).

3. Izgradnja parkiralista/garaza ili omoguciti privatne investicije u ovu infrastrukturu.

4. Privlacenje investicija na Smetove i Bistricak (rjesavanje putne i druge infrastrukture) -eventualno aktualizirati pitanje zicare prema Smetovima. Takodjer je potrebno da se obnovi zatvoreni bazen u industrijskoj skoli koji bi morao biti u opticaju cijele godine (znam da nije gradski ali bi vrijedilo razmisliti o evt preuzimanju). Bazeni u Babinoj rijeci bi se rigorozno trebali prosiriti i dodatno obogatiti sadrzaji. Sve ovo nabrojano radi bogatije i raznovrsnije ponude za razonodu.

Nema nekog smisla ostalo stavljati po nekom redoslijedu (subjektivno kao i ovo gore) ali bolne tacke su nam;

-stanje djecijih igralista
-trgovi u gradu (imamo li ijedan pravi?)


...nadopunite me
^^
Nadam se da je sad stvarno istina da pocinju sa gradnjom. Najavljuju je vec dvije godine. I ja sam primjetio da je ove godine odvojen novac u budzetu za ovu svrhu..ovo idejno rjesenje je u radilo JP za prostorno planiranje i uredjenjePo internetu se vrtilo i ovo idejno rjesenje koje se meni licno vise dopada. Mislim da bi trebalo iskoristiti priliku da se u sklopu ovog objekta napravi i i ponudi ugostiteljska usluga. Eventualno iznajmljivanje bi (makar u sezoni) sigurno bilo zanimljivo.

Pod cijom je ingerencijom ski lift na Smetovima? Fudo bi na relativno jeftin nacin mogao zaraditi mnogo poena ukoliko se isti obnovi. Ne bi kostalo mnogo novca a znacajno bi obogatilo ponudu na Smetovima, makar to bio samo baby lift.
Bilo je nekakvih radova na izmjestanju toplovoda (?) od strane grada nedavno.
Arhitektonski konkurs za izradu idejnog rjesenja Gradske vijecnice , uredjenja trga i podzemnom garazom je pomjeren (predavanje radova) do 29-01. Na donjem linku se mogu pogledati zanimljiva pitanja ucesnika konkursa..http://www.zenica.ba/aktuelnosti/og...detail&cHash=6eee6385537e1347948b3a373a514d50

Bice zanimljivo vidjeti kako ce se planovi za ovu cjelinu uklopiti sa idejnim rjesenjem zgrade opstinskog suda... Mada se renderi zgrade opstinskog suda i kantonalnog tuzilastva nisu posebno bavili trgom kao cjelinom meni se ovaj dio koji je ipak prikazan veoma svidja. Velike otvorene povrsine za setanje koje omedjuju zelenilo i dovoljan broj klupa za odmor...Lijepo bi bilo vidjeti kakvu fontanicu (pored one koja je zamisljena na trgu kod Gradske kafane)

U svakom slucaju, dobra je vijest da plan uredjenja trga obuhvata kompletan potez pored zgrade kantonalnog tuzilastva do Masarykove ulice ...

  • Like
Reactions: DinozzoM6
^^
U projektnom zadatku gradske vijecnice,trga i garaze se moze pronaci i sljedeca informacija;

Bitno je napomenuti da je uz zgradu Općinskog
suda projektovana zgrada Kantonalnog
tužilaštva sa proširenjem prostorija suda. U
prvoj fazi izgrađena je zgrada Kantonalnog
tužilaštva Ze-Do kantona, dok proširenje
prostorija suda još uvijek nije izgrađeno (autor
Sonja Kulenović, d.i.a.). Izgradnja druge faze
projektovanog objekta započet će u skorije
vrijeme.
Naravno da je informacija jos uvijek nepotvrdjena ali eto mala zanimljivost...
:cheers: Mozemo ovo u saobracajnu infrastrukturu.
ZENICA U cilju kvalitetnijeg smještaja i boljih uvjeta za mlade

U aprilu počinje izgradnja eko-doma na SmetovimaPočetkom aprila trebali bi započeti prvi građevinski radovi na izgradnji eko-kuće na Smetovima, koja će itekako obogatiti omiljeno izletište Zeničana.


Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača grada Zenice, kaže da je sretan što je ovaj projekt konačno dočekao početak realizacije.

Edukativni centar

- I prošle godine se o tome pričalo, međutim, sredstva su otišla za druge projekte. Izgradnja je ponovo aktuelizirana, s obzirom na to da je u budžet Grada ušla stavka od 100.000 KM za izgradnju eko-kuće, a na isti iznos u sufinansiranju projekta obavezao se i Kanton - pojašnjava Šarić.

Ističe da će eko-dom na Smetovima biti izgrađen od ekoloških materijala, s kapacitetom od 50 ležaja, u sklopu čega će se nalaziti edukativni i pokazni centar za djecu te škola u prirodi.

- Ovaj dom bit će namijenjen svima. Svojim kapacitetom i sadržajima doprinijet će kvalitetnijem smještaju i uvjetima za mlade iz Zenice, ali i ZDK, izviđače, sportske organizacije, manje ekipe - naglašava Šarić.

Vrijednost projekta je 340.000 KM, a svi detalji oko njegove realizacije dogovoreni su na sastanku održanom na Smetovima, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva za promet i komunikacije ZDK, Gradske uprave i Saveza izviđača grada Zenice.
ŠARIĆ: Budžetska sredstva

BRKIĆ: Veliki značajBrojni sadržaji

Prema riječima Fahrudina Brkića (SBB), koji je, također, prisustvovao sastanku, Vlada će shvatiti značaj izgradnje eko-kuće na Smetovima, a sredstva će zasigurno biti osigurana.

- To je jedan veoma značajan projekt za djecu, koja će tokom raspusta imati brojne edukativne sadržaje. Mi ćemo, također, uvrstiti u budžet 100.000 KM opredijeljenih za ovaj projekt, a uvjeren sam da ćemo dobiti podršku Vlade - kaže Brkić.

Preostalih 100.000 KM, neophodnih za izgradnju projekta, osigurat će kompanija “ArcelorMittal”, a iz Saveza izviđača ističu da su bile male revizije objekta, odnosno, da je smanjen radi jeftinije izgradnje i održavanja u odnosu na prvobitni projekt.
Budući izgled eko-doma

Botanički vrt


Osim brojnih sadržaja koje će ponuditi eko-dom, iz Saveza izviđača Zenice posebno ističu izgradnju botaničkog vrta.

- U planu je izgradnja botaničkog vrta, u kome bismo zasadili sve autohtono bilje koje imamo na području ZDK. Na taj način, ovaj vrt bit će edukacioni poligon za sve mlade ljude, kako iz ZDK tako i iz BiH - kaže Šarić.

bron:www.avaz.ba
Postoji idejno rjesenje biblioteke koje je radio Bostjancic i zaista ne mogu prezaliti sto taj projekat nikad nije ugledao svjetlo dana. Trebaju nam prepoznatljivi objekti duz glavnih zila kucavica u gradu (ovaj je na bulevaru).

http://stub.ba/Gradska biblioteka.html
U uredjenoj zemlji bi odavno izdali naredbu da se nedovrseni objekat mora zavrsiti u odredjenom periodu inace u posjed ulaze bageri koji ga ruse do temelja (o trosku vlasnika objekta). Zatim bi isti morao urediti zemljiste da ne predstavlja ruglo (vec deceniju!) u centru-centra grada.
pih
  • Like
Reactions: DinozzoM6
Uskoro javni poziv za prodaju zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica 1


Ovim putem želimo najaviti da će se u narednih 7 dana objaviti Javni poziv za prodaju 6 parcela u Poslovnoj Zoni Zenica 1, namijenjenih za mala i srednja preduzeća iz proizvodne djelatnosti.

Gradsko vijeće Zenica, 30.novembra 2017.godine donijelo je Odluku o načinu i uslovima prodaje građevinskog zemljišta koje se nalazi u Poslovnoj zoni Zenica 1,putem licitacije.

Napominjemo: Odlukom Gradskog vijeća, 30.novembra 2017.godine upravljanje Poslovnom zonom Zenica 1, povjereno je Agenciji ZEDA.

Brojni privrednici iz grada Zeniceali i drugih sredina izrazili supotrebu za kupovinom zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica 1, kako bi realizovali svoje investicione projekte, razvili svoje poslovanje ali i stvorili uslove za nova radna mjesta. Na incijativu Agencije ZEDA i privrednika iz Biznis inkubatora Zenica, Grad Zenica u saradnji s Agencijom ZEDA pokrenuo je procesparcelizacije zemljišta u dijelu Poslovne zone Zenica 1, kako bi se omogućilo malim i srednjim privrednim subjektima da putem Javnog natječaja – licitacije kupe neku od parcela u svrhu izgradnje proizvodnih kapaciteta i vlastitog objekata te nastavili razvijati svoje poslovanje.

Danas u Poslovnoj zoni Zenica 1 samostalno djeluje 36privrednih subjekata, a u prostorima Biznis inkubatora Zenica i TechnoParka Zenica, sastavnih dijelova Poslovne zone Zenica 1, djeluje još 35 start-up firmi sa 180-190 usposlenih.

Pod uslovima i na način regulisan Odlukom Vijeća, sprovest će se Javni konkurs-licitacija, javne prodaje građevinskog zemljišta za šest parcela u Poslovnoj zoni. Paralelno s ovim aktivnostima Gradska uprava je pokrenula i aktivnosti na daljnjoj izgradnji infrastrukture u Zoni, kako bi se svim budućim investitorima kreirali što povoljnji uslovi za realizaciju njihovih investcija i novo zapošljavanje.

Ubrzo nako prve faze parcelizacije, a uporedo sa stvaranjem preduslova – izgradnje infrastrukture (sobraćajnice, kanalizacije i instalicje pitke vode), očekuje se i druga faza parcelizacije zemljišta koja će biti sprovedena u 2018.godini.

Postupak licitacije nekretnina provest će Komisija za sprovođenje Javnog konkursa-licitacije za prodaju nekretnina u skladu s Pravilnikom o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona, općina i gradova, imenovana od strane Gradskog vijeća.

Kupovinom ovih parcela i izgradnjom objekata očekuje se rast broja preduzeća, zaposlenih i povećanje prihoda što direktno vodi ka jačanju zeničke privrede odnosno lokalnog ekonomskog razvoja.bron:www.zenicablog.com
U toku izgradnja sistema javne rasvjete u nekoliko zeničkih naselja

Izvođač radova, zenički ‘Tranzitelektro’, nakon procedura izbora najboljih ponuđača, uveden je sredinom januara u posao izgradnje javne rasvjete u ulicama Talami, Werostin put i Bijeli put, Zvečajska i Crkvice.

U naselju Talami završeni su svi projektom predviđeni radovi, ugrađeno je 1.000 metara SKS kabla, 10 svjetiljki i uzemljenje.

Na lokaciji Werostin put i Bijeli put položeno je 1.300 metara kabla, ugrađeno 14 svjetiljki i urađeno je uzemljenje.

U Zvečajskoj ulici je ugrađeno 850 metara kabla i 13 svjetiljki.

Količina izvedenih radova na ove tri lokacije predstavlja prvu fazu izgradnje javne rasvjete, kojom je obuhvaćeno cca 45 posto radova predviđenih projektno – tehničkom dokumentacijom, saopšteno je iz Gradske uprave.

Radovi u ulici Crkvice broj 26 do 32 su još u toku, položen je SKS kabal, vrši se betonaža temelja za montažu stubova. Na ovoj lokaciji će biti izvedeni u cjelosti svi radovi predviđeni projektno-tehničkom dokumentacijom. Bitno je napomenuti da je u naselju Talami novoizgrađeni dio javne rasvjete pod naponom i u funkciji. Što se tiče Zvečajske i Werostinog puta i Bijelog puta planirana je ugradnja dva nova mjerna ormara. Ormari su šemirani ali nisu ugrađeni iz razloga što je za iste potrebno da se provede procedura pribavljanja elektro-energetske saglasnosti, kako bi se i ove lokacije priključile na sistem javne rasvjete.

Ukupna vrijednost investicije po ovom Ugovoru je 25.947,20 KM bez PDV-a.

bron:www.zenicainfo.ba
Ostavljaju nas u napetosti..;)

Ovako na prvi pogled ima lijepih rjesenja (koliko se moze vidjeti na ovim isjeccima)..rjesenje trga, iluminacija, zgrada administracije..

Zanimljivo mi je da Kasumovic tvrdi da vec ima zainteresovanih za koncept javno-privatnog vlasnistva.


web je u pripremi....

www.lsinvest.ba
  • Like
Reactions: Lamela
Zgrada u Radakovu bi u martu mogla biti useljiva

U zeničkom naselju Radakovo u toku je izgradnja stambene zgrade sa 62 stana koja će biti dodijeljena raseljenim osobama i izbjeglicama, a vrijednost projekta za Zenicu iznosi pet miliona KM. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo raseljenih, u saradnji s lokalnim zajednicama provodi projekat stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba. Idejni projekat te sve procedure za izgradnju zgrade u Radakovu obavljene su početkom početkom 2015. godine, a kako saznajemo, moguće da će već u martu biti useljiva.Sumea Mujkanović, šefica Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti, o ovom projektu kaže:

„ Grad Zenica je u ovom projektu prošao prije pet godina i to su sredstva iz kontribucije, znači sredstva Vijeća Evrope, u kojem i lokalne zajednice zajedno s ostalim subjektima učestvuju s određenim finansijiskim i ili nekim drugim sredsvima koji su u protuvrijednosti finansijama. Zenica je dobila zgradu sa 62 stana, u njoj će biti smješteni ljudi koji su raseljena lica, bilo da imaju status ili su nekada imali status, ali nemaju nadu u povratak. Dakle, ili im je imovina srušena, postoji strah od povratka , ili su stari i bolesni i nemaju porodicu koja im može pomoći, ili nikad nisu imali imovinu u mjestu iz kojeg su raseljeni. Lista budućih stanara se zna, javni poziv je proveden za sve zainteresovane raseljene osobe koje su ispunjavale uslove propisane Pravilnikom. Prošle godine je završen javni poziv, verifikovana je lista od 62 korisnika i sad oni čekaju useljenje .Konture zgrade su završene, fasada i unutrašnji radovi, i prema nekim procjenama iniženjera, iako ne znamo tačnan datum, očekujemo da bi zgrada mogla već u martu biti useljiva. Gradska uprava je u tim radovima učestvovala sa parcelom, to jest zemljištem“.

Mujkanović ističe da će to biti zgrada s modelom socijalnog stanovanja, stanovanje neće biti besplatno.

Grad i Kanton rade na Odluci o subvenciji stanarine, i to bi moglo biti operativno već polovinom ove godine. Odluka podrazumijeva da oni koji budu mogli plaćati stanarinu po po propisanim uslovima imati mogućnost subvencije od 5o posto Grada i Kantona.

bron:www.nasarijec.ba
Svečano pušteno u rad centralno grijanje u školi u Orahovici

Premijer ZDK Miralem Galijšević i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović je prošle sedmice posjetio područnu školu OŠ „Ćamil Sijarić“ u Orahovici, te je ovom prilikom upriličena svečanost puštanja u rad sistema centralnog grijanja u što je Vlada ZDK uložila 75 hiljada KM. U okviru ovog projekta izvršena je i sanacija podova u većini učionica ove područne škole koju pohađa 166 učenika u devet odjeljenja što je čini najbrojnijom područnom školom na području ZDK. Treba istaći i da su se učionice u ovoj školi do puštanja sistema centralnog grijanja u rad zagrijavale pećicama na ćumur što je predstavljalo i potencijalnu opasnost za djecu i školsku imovinu.

Wesovke zamijenilo moderno grijanje

na pelet

Direktor škole, Ahmed Buljubašić, ističe da je realizacija ovog projekta veoma važna za učenike i 11 nastavnika koji sada u ovoj školi rade u dosta boljim uvjetima. Prethodno je u ovoj školi zamijenjena i stolarija, tako da je stanje puno bolje.

To su prilikom posjeta premijera i ministra učionicama i učenicima potvrdili i nastavnici Zehrudin Polovina, Derviša Vejzović i Emir Lužić, a Enes Lužić je i nastavnik i roditelj djeteta koje pohađa ovu školu i ističe da je ovo vrlo značajan trenutak za ovu školu, djecu i lokalnu zajednicu.

bron:www.nasarijec.ba
Na par portala se provlaci ovaj idejni crtez kao odabrano rjesenje za Gradsku vijecnicu/trg/podzemnu garazu..Jos uvijek prilicno nejasna vizualizacija ...
1 - 20 of 210 Posts
Status
Not open for further replies.
Top