SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 14 of 14 Posts

· Registered
Joined
·
379 Posts
-trgovi u gradu (imamo li ijedan pravi?)
Nemamo nijedan :eek:hno: naš glavni trg se sastoji od bivše ceste kojom su nekada tutnjali četverotočkaši, tako nešto se teško može zvati trgom. Što se estetike tiče to bi trebao biti neki prioritet a što se funkcionalnosti tiče - permanentno riješiti problem grijanja. Za sve ostalo ne treba polagati neke prevelike nade pored mase započetih i nezavršenih/napuštenih projekata.
 

· Registered
Joined
·
379 Posts
KP je i u ovakvoj formaciji sasvim OK i ne zahtijeva prevelike rezove već eventualno bolje održavanje. Sportskih/rekreativnih kapaciteta ima više nego u bilo kojem drugom sličnom parku u BiH: atletski/fudbalski stadion, tereni za odbojku, košarku, tenis, skate board, malonogometni teren sa umjetnom travom, 2 dječija igrališta, nekoliko kilometara staza za pješačenje/jogging, sezonski bude tu i carting/luna park... Lično nisam mišljenja da tu kompoziciju treba da naruše ugostiteljski objekti. Pređeš preko ceste - Shopping centar/Arena/Hotel. Pređeš preko mosta eto te u staroj čaršiji.

Ono čime bi se mogla zaokružiti cjelina je izgradnja nekog manjeg botaničkog i/ili zoološkog vrta, naravno prilagođeno "našem tržištu" :D Naravno trebalo bi ispitati koliko bi klima dozvolila tako nešto, ali to je već utopija i nerealno za očekivati na našem podneblju u današnjim vremenima. Možda nekada...

Prije par godina je bila neka predizborna o izgradnji tematskog muzeja ako me sjećanje dobro služi pa ako neko ima u arhivi neka posta.
 

· Registered
Joined
·
379 Posts
^^ 100% se slažem, ni ja nisam za tu opciju međutim to mi je bilo interesantno kao prvi i jedini do sada prijedlog ozbiljnijeg updatea Kamberovića Polja. Dobro je da je sve ostalo na pokušaju.
 

· Registered
Joined
·
379 Posts
Ne znam zašto se toliko potencira Vilsonovo, valjda zbog činjenice da je to jedina preostala zelenija površina u užoj gradskoj jezgri. Živio sam tu u blizini, milion puta protutnjao uz duž i poprijeko i ako ćemo iskreno - ništa posebno. Barem po meni, stvar ukusa. Obično part time šetalište, sa jedne strane kafići, sa druge stambene zgrade, jedino sprave za vježbanje što su OK ali nije ni to neko svjetsko čudo. Kamberovića polje ako ga gledamo od mosta u Blatuši do Ušća je višestruko sadržajnije. Ništa manje bitna je i činjenica da je za razliku od Vilsonovog malo više izolovano od gradske gužve a opet u isto vrijeme veoma lako dostupno kako pješice tako i motorizovanim prevozom.. Vils k'o Vils je OK ali ništa "wow" iskreno, mislim da je Safet Zajko dosta pismeniji za sada, ako se i on ne "modernizira" u skorije vrijeme. Moje mišljenje...
 

· Registered
Joined
·
379 Posts
Međutim tu je i druga strana medalje i još jedan prepoznatljivi zenički feature - nedovršeni projekti ili projekti kojima treba čitava viječnost da se završe. Strah me i pomisliti koliko bi grad estetski moćnije izgledao da se samo pola ovih rugoba makne sa mrtve tačke :eek:hno:I apsolutni nepobjedivi prvak u ovoj kategoriji


 

· Registered
Joined
·
379 Posts
Unazad par godina 15-ak novih sasvim lijepih i funkcionalnih objekata krasi grad, za svaku pohvalu :cheers:Not bad s obzirom na cjelokupnu ekonomsko/političku situaciju i okruženje. Još kad' bi se nekim čudom i sve one mnogobrojne ruševine nekako završile/srušile :eek:hno:
 
1 - 14 of 14 Posts
Status
Not open for further replies.
Top