SkyscraperCity Forum banner

ZENICA | Зеница - Development News 2018

93282 Views 558 Replies 37 Participants Last post by  zona032
Зеница - Development News 2018
Uz zelju da nam ova godina donese sto vise velikih infrastrukturnih projekata u nasem lijepom gradu otvaram thread za pracenje razvoja grada Zenice.
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 111 Posts
Ima dosta sitnih projekta kao sto su mostovi, nabavka novih javnih satova i slicno..

-Kantonalna bolnica, rekonstrukcija i utopljavanje - 10 mil eur

Takodjer imaju i projekti privatnih kompanija koji su od izuzetnog znacaja za grad Zenicu a u vrijednosti nekoliko desetina miliona eura..

-Arcelor Mittal remont visoke peci i dodatni filteri

Onda imamo most u Drivusi i sve vezano za obilaznicu.
http://www.072info.com/u-zenickom-naselju-mokusnice-na-proljece-pocinje-izgradnja-novog-trga/

Trg na Mokusnicama i u Radakovu sa prvim danima proljeca , nakon izgradnje zabrana za parkiranje vozila.
  • Like
Reactions: ButtersTM
http://zenicainfo.ba/2018/01/10/uskoro-pocinje-izgradnja-eko-doma-na-smetovima/

Eko dom na Smetovima biće izgrađen od ekoloških materijala, sa kapacitetom od 50 ležaja, u sklopu čega će se nalaziti edukativni i pokazni centar za djecu, te škola u prirodi. (R.Š.)
Mozda je prijavio da ce poceti do 2026 godine ? :lol:


Ovo je ta nova cesta, od petlje u Blatusi do novog mosta koji ce voditi prema petlji Ze-sjever na koridoru Vc .
https://www.klix.ba/vijesti/bih/pro...vorit-ce-nova-radna-mjesta-u-zenici/180202031

Proizvodnja kamene vune iz nusproizvoda čelika otvorit će nova radna mjesta u Zenici
Informacije o konkursu za izradu idejnog rješenja Gradske vijećnice
05/02/2018

Okončan je rok za dostavljanje ponuda u arhitektonsko-urbanističkom konkursu za izradu idejnog rješenja Gradske vijećnice sa uređenjem centralnog gradskog trga i podzemnom garažom u Zenici dana 29.01.2018. godine.

Analizu i ocjenu ponuđenih idejnih rješenja izvršit će ocjenjivački sud u sastavu:

ZvjezdanTurkić, dipl. ing. arh. (Aksa d.o.o. – Zenica, član AABH), predsjednik; Maroje Mrduljaš d.i.a. (Arhitektonski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, predložen od strane AABH), član; Mladen Burazor d.i.a., Sarajevo (Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, član AABH), član; Idis Turato d.i.a (Studio Turato - Rijeka, predložen od strane AABH), član; Dean Lah d.i.a. (Studio Enota - Ljubljana, predložen od strane AABH), član.

Analiza i ocjena ponuđenih idejnih rješenja počinje danas, 05. februara i trajat će najkasnije do 09. februara 2018. godine.

Odluka o dodjeli nagrada, kao i obavještenje o terminu i mjestu održavanja izložbe svih pristiglih konkursnih radova i javne sjednice Ocjenjivačkog suda, bit će objavljene na web stranicama Grada Zenica i Asocijacije arhitekat
https://www.zenicablog.com/grading-kgm-planira-gradnju-novog-proizvodnog-pogona/

U Grading KGM su zadovoljni postignutim rezultatima, idu dalje te nastavljaju proširenje proizvodnog programa, nastavljaju stanogradnju na nekoliko novih lokacija, povećavaju broj radnika i planiraju gradnju novog proizvodnog pogona.
Pa koje je pobjednicko idejno rjesenje trga i vijecnice ?
Gradska uprava Zenice proglasila je večeras najbolja rješenja međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa za projekat gradske vijećnice, sa uređenjem centralnog gradskog trga i podzemne garaže u Zenici.
Na konkurs je pristigla 31 ideja, a ocjenjivački žiri i članovi komisije izabrali su pet najboljih.

Vernesu Čauševiću i firmi Projekt V Arhitektura dodijeljeno je peto, Vladimiru Bojkoviću iz Crne Gore, četvrto, treće mjesto pripalo je firmi Multiplan Arhitekti iz Ljubljane, a drugo Adnanu Pašiću iz Sarajeva.

Najbolje rješenje za izgled buduće gradske vijećnice imao je tim arhitekata iz Makedonije i Slovenije, u sastavu: Katarina Vidimce (autor), Silvija Shaleva (koautor), Mirjana Lozanovska (koautor) i Erik Jurisevic (koautor), čiji će rad biti otkupljen i ići u dalju proceduru.

Stav ocjenjivača je da da je prvonagrađeni rad izabran jer je uspješno riješio makro i mikro urbanističku situaciju. “Autori su prepoznali da je Zenica grad vertikale nebodera. Zgrada nije previsoka, ali predstavlja novi znak u prostoru koji dobro završava fizionomiju trga. Sve građevine su prepoznatljivog arhitektonskog jezika na tom području i ništa ne treba ulaziti u konkurenciju izgleda. Ima neutralnu fasadu, a vertikalnom proporcijom govori o prisustvu gradske vijećnice”, navode ocjenjivači.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, kazao je da će provedba idejnog projekta uslijediti ubrzo i da će biti finansirana putem javno-privatnmog partnerstva.

“Želja mi je da u ovom gradu imamo riješen problem parkinga, pa smo zbog toga, iako je akcenat na vijećnici, projektom obuhvatili i gradnju podzemnih garaža i centralni trg. Sada imamo neadekvatne prostore za rad, a pristiglo je 31 idejno rješenje koje može riješiti naše probleme”, istakao je Kasumović dodajući da će za jačanje institucija i izgradnju ovog objekta biti iskorišteni evropski fondovi.

Poslije ovoga slijedi izrada projektne dokumentacije. Po riječima gradonačelnika Kasumovića, ovo nije jedini projekat, jer su već u toku aktivnosti na izradi idejnog rješenja rekonstrukcije Trga Alije Izetbegovića.

Prvoplasiranom je dodijeljena nagrada u vijednosti 20.000 KM, drugoplasiranom 10.000 KM, trećeplasiranom je uručen iznos od 6.000 KM. Preostala dva rada nagrađena su iznosom od po 2.000 KM.

Evo malo detaljnije, a kazu da ce uskoro biti i objavljen detaljnije pobjednicki idejni projekat
  • Like
Reactions: ramboamadeus
Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović primio je danas Biju Naira, generalnog direktora ArcelorMittal Zenica, Nikhila Mehtu, direktora departmenta za finansije i računovodstvo i Azru Sivro, direktoricu departmenta za društvenu odgovornost, okoliš i menadžment kvaliteta pri kompaniji AMZ.

Sastanak je nastavak zajedničkih aktivnosti na formiranju joint venture kompanije i konačnom rješavanju problema zagrijavanja grada. Ovaj problem prisutan je više od jedne decenije, a gradonačelnik Kasumović koji je od prvog dana svoga mandata posvećen njegovom rješavanju, zajedno sa menadžmentom ArcelorMittal Zenica konstatovao je, kako bi proces danas bio jednostavniji da je u ranijem periodu urađen adekvatan projekat, odnosno da Grad nije kreditno zadužen.

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal tokom sastanka je potvrdio da su u ovoj kompaniji poduzete sve pripremne aktivnosti, te da su spremni da se pitanje formiranja joint venture kompanije što prije riješi.

"Kao što znate za mene lično i građane Zenice je ovo najbitniji projekat, obzirom da ćemo osim grijanja riješiti i problem prekomjernog zagađenja. Volio bih da se problem grijanja riješi što prije ali sam svjestan i proceduralnih pitanja i faktora koji utiču na formiranje nove kompanije. Učinit ću sve da se procedure formiranja kompanije ubrzaju i da Grad Zenica u najskorije vrijeme dobije grijanje. Gradska uprava sa mnom na čelu će u svako vrijeme biti na raspolaganju za sve što je potrebno da se projekat izgradnje novih kotlovskih postrojenja što prije realizuje", kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Na projektnim rješenjima buduće "Toplane Zenica" angažovane su najprestižnije domaće i međunarodne kompanije, a očekuje se, da će se o projektu uskoro pozitivno izjasniti i Konkurencijsko vijeće BiH kojem je dostavljen kompletan projekat.
  • Like
Reactions: indirekt
Kazu odmah na proljece.

Cijena od 1.800 KM/m² - 2.000 KM/m² sa PDV-om u predprodaji za avansno plačanje.

- Termo fasada 10cm
- Ulazna blindirana vrata
- Prvoklasne podne obloge
- Staklene balkonske ograde
- Prvoklasna PVC stolarija
- Klima uređaj
- Omogučeno kreditiranje po posebnim,
povoljnijim i jednostavnijim uslovima preko
komercialnih banaka uz:

● Niže kamatne stope
● Rok otplate do 20 godina
● Nenamjensko korištenje dijela sredstava
● Pojednostavljena procedura obrade kredita
● Bez dodatnih troškova procjene vrijednosti
SPO Talića brdo iizgleda predobro..jel ima info kada bi mogla da počne izgradnja?
  • Like
Reactions: Sejmen
Projektni biro
DOMUS DESIGN d.o.o.

Tel.: +387 (0) 61 475 505
Tel.: +387 (0) 61 472 000
E-mail: [email protected]

Prodaja
GRUNT Invest d.o.o.

Tel.: +387 (0) 66 406 666
Tel.: +387 (0) 61 713 333
E-mail: [email protected]
Ko je radio projekat?
druge kategorije..?? Da to nisu Koceva i Babina rijeka ?

Jos nista ne rade povodom onog tendera za obale rijeke Bosne..
http://www.zenica.ba/aktuelnosti/ja...detail&cHash=027a711dd2d98c87bc4eebff5778e22b

Evo na webu grada najava uređenja obala i korita vodotoka druge kategorije na području Grada Zenica...
Po svemu sudeci radovi bi trebali krenuti u iducih mjesec dana jer je kafanu uzeo Eldin Vrace na ponovljenom tenderu.
Ono sto sam cuo da trenutno skuplja ponude za radove i adaptaciju.
Odlični projekti.
4. malo podsjeća na historijski muzej u Sarajevu

Usput da pitam, dokle se došlo sa Gradskom kavanom? I onaj konkurs je bio zanimljiv
Eto docekali smo konacno ono sto smo najvise pisali ovdje, danas masine i radnici na terenu, krenulo ciscenje obala i korita rijeke Bosne..

Od Usca do zeljeznickog mosta u Blatusi, obje strane.
1 - 20 of 111 Posts
Status
Not open for further replies.
Top