SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 17 of 17 Posts

· Registered
Joined
·
674 Posts
U uredjenoj zemlji...Kod nas glava leti za to. Ako ne glava onda najmanje izbori. Ne zajebaje se se IZ. Zbog toga sto se ne drzimo pravila i procedura i jesmo u krc-u.
 

· Registered
Joined
·
674 Posts
Tja, sta reci. Sve aktivnosti u ZE u proteklom periodu su se svele na diskreditovanje novog nacelnika. To nam govori koliko su stranke koje su dosad bile na prijestolju (konkretno SDA) zainteresovane za boljitak ZE i gradjana. Sto se aktivnosti gradonacelnika tice iznijecu ti svoje misljenje.


ZE budzet je poprilicno opterecen (izmedju ostalog ratom GGM-a) i dosadasnje aktivnosti su se svodile na raspisivanje konkursa za rjesavanje Gradske kafane i pripadajuceg trga kao i konkursa za zgradu gradske uprave/trga/podzemne garaze. Mislim da uskoro mozemo ocekivati konkurs za Trg Alije Izetbegovica. Takodjer pokrenuto je niz aktivnosti za rjesavanje dvije poslovne/industrijske zone. Krenulo je rjesavanje gradskog grijanja. Ukoliko ove aktivnosti urode plodom misljenja sam da cemo dugorocno dobiti veoma mnogo jer su ovo decenijski projekti koji se ne rjesavaju preko noci.
Sigurno da se radi koliko se moze raditi trenutno. Kapitalni projekti koji su u toku ukljucuju rijesavanje problema grijanja (u procesu), snabdjevanje vodom s izvorista Plava Voda (u procesu), ti projekti su od kapitalnog znacaja za Zenicu. Sa zavrsetkom oba navedena projekta, Zenica ce imati manje vise samo brigu o zagadjenju, sto se nadam da ce biti rijeseno dodatnim projektima od kojih su neki vec u toku.

Ovo ostalo je sve manje, od SPO, do poslovnih zona. Zenica je uradila mnogo u smislu infrastrukture u poslijednjih 10tak godina, tako da je po meni naprednija od mnogih drugi mjesta u drzavi.
 

· Registered
Joined
·
674 Posts
Ma dobro te su se ustede malo i navlacile na osnovu javnih radova, malo sto se pokoja rupa iz koje su pare izlazile zatvorila. Sve u svemu poenta nije kreirati suficit vec potrositi novac tako da sa 7.5 miliona pokrijes 20 miliona potreba.

Mi smo se cesto prosle godine na ovom forumu zalili npr. na signalizaciju u gradu, linije cim se izvuku dva dana kasnije ih nema. Evo sad neka dio tih sredstava utrose na kvalitetan kamion za te namjene i mogu i lovu zaradjivati s njim odrzavanjem cesta i u susjednim opstinama.
 

· Registered
Joined
·
674 Posts
Da li postoji neki plan za obnovu ostatka osnovnih skola na prostoru opstine? Gledam slike iz svoje nekadasnje skole i stanje je kriticno. Okolo i nekako izgleda uredu, ali ucionice su strava i uzas.
 

· Registered
Joined
·
674 Posts
Ne znam da li se radi o projektnom zadatku koji je identican onom s ranijeg konkursa ali ovo sto sam procitao na gornjem linku je veoma dobro sroceno i izvedeno. Ne ostavlja puno prostora za nagadjanja.
 

· Registered
Joined
·
674 Posts
I ne treba najavljivati. Samo se jos kod nas postavljanje kontenjera najavljuje. Samo nek grade i uredjuju. Ta vrsta ocekivanja treba da bude sasvim normalna i ne treba da bude povod za slavlje.
 

· Registered
Joined
·
674 Posts
Odmaralište Bistričak prodaje se za 3,67 miliona KM

Kompanija Željezara Zenica u stečaju raspisala je oglas za prodaju Kompleksa odmarališta Bističak usmenim javnim nadmetanjem.

Nekretnine koje se prodaju nalaze se u naselju Bistričak i to su: Pansion „Bistričak“, Vila „Garsonjera“, Restoran „Ograjina“ i „Brvnara sa sportskim terenom“.

Procijenjena vrijednost kompleksa iznosi 3.674.000 KM, što je ujedno i početna cijena u nadmetanju, piše BiznisInfo.

Usmeno javno nadmetanje održat će se 18. septembra u 13 sati u Pansionu „Bistričak“.

Kompleks se može razgledati svakog radnog dana od 12 do 15 sati.

Odmaralište Bistričak kod Zenice decenijama je bilo omiljeno odmaralište brojnih građana zeničkog kraja i šire.

Propadanjem Željezare Zenica, ali i zbog poplava iz 2014. godine, nekadašnje odmaralište danas je uglavnom pusto.

Izvor: Zenit.ba
 

· Registered
Joined
·
674 Posts
Sto se tice gradske kafane i trga, intezivno se radi.
Sto se tica parka u Suncanoj dolini, asfaltirane su setnice, ceka se Alba sa klupama i sadnicama, drveca i grmlja..
Sto se tice trga u Radakovu radovi prosle sedmice nastavljeni, asfaltiraju se parkinzi iza zgrada jer nece biti dozvoljeno vise ulaziti sa automobilima gdje ce biti postavljenje ploce, tj unutar zgrada.
Sto se tice mostova, bili su vec postavili neku rasvjetu na dio ali je povucena vjerovatno jer je nadzor ocijenio da je loseg kvaliteta. Ceka se isporuka kvalitetnije led rasjvete. Sporo ide..
Ovo boldirano je u najvecem broju slucajeva nus produkt lose napisanog tendera, gdje se specifikacije zanemaruju. Na srecu eto bar u tom slucaju se greska ispravlja, na zalost to dovodi do hronicnih kasnjenja.
 

· Registered
Joined
·
674 Posts
http://zenicainfo.ba/2018/12/09/zimska-carolija-u-zenici-dobrodosli-u-studengrad/

Ovo sam morao da stavim pod development....Male stvari ali veoma vazne. Ah, zivot pocesto i cine male stvari...:cheers:
Mislim da sam ranije na jednoj (ako ne i ovoj) temi pisao, ali ja bih problem ulicnih prodavaca u centru grada rijesio ovako ovim kucicama. 20-30 kucica za citav grad i izdaj po niskim cijenama. Puno bi grad izgledao pitomije da se eliminisu one skalamerije od standova. Jos kad bi limitirali sta se moze prodavati to bi bio pun pogodak. Stomak me zaboli kad vidim standove sa salovima, i usput onako i igrackama, suvenirima, ono nista ni sa cim.

Btw.. lijepo ovo izgleda, moze i mora jos i bolje. Samo naprijed!
 
1 - 17 of 17 Posts
Status
Not open for further replies.
Top