SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
21 - 40 of 559 Posts

· Registered
Joined
·
12,436 Posts
Discussion Starter · #23 ·
ZENICA U cilju kvalitetnijeg smještaja i boljih uvjeta za mlade

U aprilu počinje izgradnja eko-doma na SmetovimaPočetkom aprila trebali bi započeti prvi građevinski radovi na izgradnji eko-kuće na Smetovima, koja će itekako obogatiti omiljeno izletište Zeničana.


Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača grada Zenice, kaže da je sretan što je ovaj projekt konačno dočekao početak realizacije.

Edukativni centar

- I prošle godine se o tome pričalo, međutim, sredstva su otišla za druge projekte. Izgradnja je ponovo aktuelizirana, s obzirom na to da je u budžet Grada ušla stavka od 100.000 KM za izgradnju eko-kuće, a na isti iznos u sufinansiranju projekta obavezao se i Kanton - pojašnjava Šarić.

Ističe da će eko-dom na Smetovima biti izgrađen od ekoloških materijala, s kapacitetom od 50 ležaja, u sklopu čega će se nalaziti edukativni i pokazni centar za djecu te škola u prirodi.

- Ovaj dom bit će namijenjen svima. Svojim kapacitetom i sadržajima doprinijet će kvalitetnijem smještaju i uvjetima za mlade iz Zenice, ali i ZDK, izviđače, sportske organizacije, manje ekipe - naglašava Šarić.

Vrijednost projekta je 340.000 KM, a svi detalji oko njegove realizacije dogovoreni su na sastanku održanom na Smetovima, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva za promet i komunikacije ZDK, Gradske uprave i Saveza izviđača grada Zenice.
ŠARIĆ: Budžetska sredstva

BRKIĆ: Veliki značajBrojni sadržaji

Prema riječima Fahrudina Brkića (SBB), koji je, također, prisustvovao sastanku, Vlada će shvatiti značaj izgradnje eko-kuće na Smetovima, a sredstva će zasigurno biti osigurana.

- To je jedan veoma značajan projekt za djecu, koja će tokom raspusta imati brojne edukativne sadržaje. Mi ćemo, također, uvrstiti u budžet 100.000 KM opredijeljenih za ovaj projekt, a uvjeren sam da ćemo dobiti podršku Vlade - kaže Brkić.

Preostalih 100.000 KM, neophodnih za izgradnju projekta, osigurat će kompanija “ArcelorMittal”, a iz Saveza izviđača ističu da su bile male revizije objekta, odnosno, da je smanjen radi jeftinije izgradnje i održavanja u odnosu na prvobitni projekt.
Budući izgled eko-doma

Botanički vrt


Osim brojnih sadržaja koje će ponuditi eko-dom, iz Saveza izviđača Zenice posebno ističu izgradnju botaničkog vrta.

- U planu je izgradnja botaničkog vrta, u kome bismo zasadili sve autohtono bilje koje imamo na području ZDK. Na taj način, ovaj vrt bit će edukacioni poligon za sve mlade ljude, kako iz ZDK tako i iz BiH - kaže Šarić.

bron:www.avaz.ba
 

· Moderator
Joined
·
52,529 Posts
Neuslovni prostori Opće biblioteke jedino su mjesto okupljanja ljubitelja knjige u ZeniciOpća biblioteka u Zenici jučer je podjelom zahvalnica volonterima i prigodnim muzičkim programom obilježila 64 godine postojanja, a okupljanje je bila i odlična prilika da se ukaže na probleme ali i pozitivne rezultate rada ove ustanove.

Uz zvuke gitare u čitaonici kroz koju godišnje prođe desetine hiljada posjetilaca danas je obilježen 64. rođendan Opće biblioteke u Zenici koja je tokom rata čitaocima bila više od knjige.

Iako je jedino mjesto okupljanja ljubitelja traga na papiru, Opća biblioteka u od svog osnivanja ima problem s prostorom. Iz godine u godinu, u biblioteku je došao veći broj knjiga, a njen knjižni fond danas prelazi cifru od 100.000 primjeraka.

"Kada je biblioteka osnovana 1954. godine, ponuđen nam je ovaj prostor uz obećanje da će se pronaći bolje prostorije. Godine su prolazile, nada je postojala, ali još uvijek smo ovdje i u našim ograncima u zeničkim naseljima. Osnivali smo nova odjeljenja, snalazili se, a kako je broj knjiga postao veći, Gradska uprava Zenice nam je prije tri-četiri godine omogućila da oko 15.000 primjeraka smjestimo u atomsko sklonište. Knjige su sada dostupne građanima i unesene su u elektronsku bazu”, izjavio je direktor zeničke biblioteke Midhat Kasap.

U naredne dvije sedmice bit će izvršena knjižna revizija kada će se znati koliko je naslova u ponudi građanima Zenice, a od 16. do 31. januara biblioteka neće biti otvorena za svoje korisnike. Trenutno broji oko 5.000 članova, ali Kasap je dodao da broj članova više nije mjerilo posjećenosti biblioteke.

"Biblioteka ima oko 5.000 registrovanih članova, ali mi smo izašli iz svojih prostora i dosta programa realizujemo u obdaništima i školama. Radimo s djecom s posebnim potrebama, gluhim i slijepim osobama, nacionalnim manjinama te organizujemo brojne promocije i izložbe izvan ove, ali i u ovoj ustanovi. Godišnje kroz naše programe i prostorije prođu desetine hiljada posjetilaca”, dodao je Kasap.

Ponuda knjiga iz godine u godinu je veći, kao i sadržaj usluga. Posjetiteljima su na raspolaganju i knjige stare više od stotinu godina, ali najveće bogatstvo ove biblioteke su volonteri kojih ima preko 500, a najvrjednijima su danas podijeljene zahvalnice.

Plaće zaposlenih se finansiraju iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona, a za knjižni fond i ostale troškove brine se grad Zenica koja je njen osnivač.

Kasap je dodao kako se nada da će u budućnosti biti riješen problem prostora Opće biblioteke u Zenici, a obilježavanju gosišnjice postojanja prisustvovao je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je izjavio kako je biblioteka jedan od sinonima ovog grada.

"Ovo je jedna od rijetkih ustanova s čijim sam poslovanjem zadovoljan. Kroz biblioteku je prošlo 500 volontera koji su tako ‘sklonjeni s ulice’, a grad Zenica i gradonačelnik će to znati podržati”, izjavio je Kasumović te se osvrnuo i na problematiku s prostorom:

"Danas je završen međunarodni tender za uređenje Trga Bosne i Hercegovine i izgradnje gradske vijećnice. U sklopu tog projekta planirano je da na vrhu bude prostorija za biblioteku i Televiziju Zenicu. Za realizaciju ovog projekta koristit ćemo sredstva Evropske unije za jačanje institucija.”

Jedna od volonterki koja je dobila zahvalnicu je i 23- godišnja Zeničanka Amila Heralić koja volontira već osam godina.

"Vodim kreativnu radionicu zajedno sa sestrom Ajlom i zaista u ovome uživamo. Odlična je prilika kada svoju kreativnost možete prenijeti na druge ljude, da vam to niko ne ubija i nadam se da će se ovaj projekt volontiranja nastaviti i u narednom periodu”, izjavila je Heralić.

Program povodom 64. rođendana biblioteke, izvođenjem pjesama uz pratnju gitare uljepšao je zenički umjetnik Haris Abdagić, a Kasumović i predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice Goran Bulajić najuspješnijim volonterima su uručili zahvalnice.
Klix
 

· Registered
Joined
·
12,436 Posts
Discussion Starter · #25 ·
Postoji idejno rjesenje biblioteke koje je radio Bostjancic i zaista ne mogu prezaliti sto taj projekat nikad nije ugledao svjetlo dana. Trebaju nam prepoznatljivi objekti duz glavnih zila kucavica u gradu (ovaj je na bulevaru).

http://stub.ba/Gradska biblioteka.html
 

· Moderator
Joined
·
52,529 Posts
Za nastavak izgradnje Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici potrebno više od 2 miliona KMMedžlis islamske zajednice Zenica prije dvije godine najavio je nastavak gradnje Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici po fazama, a osim jedne faze koja je obuhvatala radove na samo jednoj zgradi, ništa više nije urađeno. Godina završetka radova više nikom nije poznata, a problem je novac.
Posljednji radovi na izgradnji objekta B Sultan Ahmedovog kompleksa urađeni su prošle godine, a obuhvatili su oblaganje objekta kamenim pločama, postavljanje drvene stolarije i unutrašnjih pregrada u objektu. Donatorska sredstva za te radove osigurala je firma Urme Insaat iz Turske.

Na oko 4.000 kvadratnih metara do sada su trebale biti izgrađene zgrade i smještena administracija Islamske zajednice, multidisciplinarne učionice, kabineti za strane jezike, biblioteka te brojni drugi sadržaji.

U izjavi za Klix.ba potpredsjednik Odbora za izgradnju Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici Muhamed Begagić je izjavio kako su radovi obustavljeni zbog zimskog perioda i da nisu dogovoreni dalji koraci izgradnje objekta.

“Nemamo dalji dogovor za nastavak gradnje i o tome ćemo morati razgovarati u narednom periodu. Nismo uspjeli dogovoriti dodatna sredstva s donatorom koji je osigurao novac za B zgradu kompleksa, a sredinom ove godine bismo trebali dogovoriti detalje za dalje aktivnosti. Imamo nekoliko opcija, radi se o vanjskim donatorima, a detalje još uvijek ne mogu otkrivati”, pojasnio je Begagić.

I na preostalim objektima Sultan Ahmedovog kompleksa planirano je oblaganje kamenim pločama te postavljanje stolarije. Begagić je dodao da se radi o velikoj investiciji te da je veoma teško pronaći donatore koji bi do kraja finansirali gradnju objekta.

Izgradnja kompleksa počela je 2008. godine, a za skoro deset godina, na mjestu kompleksa izgrađen je parking uz naplatu koji projektom nije planiran. Vrijednost cjelokupnog projekta izgradnje Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici iznosi više od pet miliona KM, a do sada je investirano više od dva miliona KM, uglavnom donacijama pojedinaca, džematlija i donatora.
Klix
 

· Registered
Joined
·
12,436 Posts
Discussion Starter · #27 ·
U uredjenoj zemlji bi odavno izdali naredbu da se nedovrseni objekat mora zavrsiti u odredjenom periodu inace u posjed ulaze bageri koji ga ruse do temelja (o trosku vlasnika objekta). Zatim bi isti morao urediti zemljiste da ne predstavlja ruglo (vec deceniju!) u centru-centra grada.
pih
 

· Registered
Joined
·
298 Posts
Da se zakon postuje taj se objekat ne bi ni poceo praviti uopce. Samo u Bosni se Nacionalni spomenik drzave moze "modernizovati"...
 
  • Like
Reactions: DinozzoM6

· Registered
Joined
·
12,436 Posts
Discussion Starter · #30 ·
Uskoro javni poziv za prodaju zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica 1


Ovim putem želimo najaviti da će se u narednih 7 dana objaviti Javni poziv za prodaju 6 parcela u Poslovnoj Zoni Zenica 1, namijenjenih za mala i srednja preduzeća iz proizvodne djelatnosti.

Gradsko vijeće Zenica, 30.novembra 2017.godine donijelo je Odluku o načinu i uslovima prodaje građevinskog zemljišta koje se nalazi u Poslovnoj zoni Zenica 1,putem licitacije.

Napominjemo: Odlukom Gradskog vijeća, 30.novembra 2017.godine upravljanje Poslovnom zonom Zenica 1, povjereno je Agenciji ZEDA.

Brojni privrednici iz grada Zeniceali i drugih sredina izrazili supotrebu za kupovinom zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica 1, kako bi realizovali svoje investicione projekte, razvili svoje poslovanje ali i stvorili uslove za nova radna mjesta. Na incijativu Agencije ZEDA i privrednika iz Biznis inkubatora Zenica, Grad Zenica u saradnji s Agencijom ZEDA pokrenuo je procesparcelizacije zemljišta u dijelu Poslovne zone Zenica 1, kako bi se omogućilo malim i srednjim privrednim subjektima da putem Javnog natječaja – licitacije kupe neku od parcela u svrhu izgradnje proizvodnih kapaciteta i vlastitog objekata te nastavili razvijati svoje poslovanje.

Danas u Poslovnoj zoni Zenica 1 samostalno djeluje 36privrednih subjekata, a u prostorima Biznis inkubatora Zenica i TechnoParka Zenica, sastavnih dijelova Poslovne zone Zenica 1, djeluje još 35 start-up firmi sa 180-190 usposlenih.

Pod uslovima i na način regulisan Odlukom Vijeća, sprovest će se Javni konkurs-licitacija, javne prodaje građevinskog zemljišta za šest parcela u Poslovnoj zoni. Paralelno s ovim aktivnostima Gradska uprava je pokrenula i aktivnosti na daljnjoj izgradnji infrastrukture u Zoni, kako bi se svim budućim investitorima kreirali što povoljnji uslovi za realizaciju njihovih investcija i novo zapošljavanje.

Ubrzo nako prve faze parcelizacije, a uporedo sa stvaranjem preduslova – izgradnje infrastrukture (sobraćajnice, kanalizacije i instalicje pitke vode), očekuje se i druga faza parcelizacije zemljišta koja će biti sprovedena u 2018.godini.

Postupak licitacije nekretnina provest će Komisija za sprovođenje Javnog konkursa-licitacije za prodaju nekretnina u skladu s Pravilnikom o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona, općina i gradova, imenovana od strane Gradskog vijeća.

Kupovinom ovih parcela i izgradnjom objekata očekuje se rast broja preduzeća, zaposlenih i povećanje prihoda što direktno vodi ka jačanju zeničke privrede odnosno lokalnog ekonomskog razvoja.bron:www.zenicablog.com
 

· Registered
Joined
·
1,679 Posts
Informacije o konkursu za izradu idejnog rješenja Gradske vijećnice
05/02/2018

Okončan je rok za dostavljanje ponuda u arhitektonsko-urbanističkom konkursu za izradu idejnog rješenja Gradske vijećnice sa uređenjem centralnog gradskog trga i podzemnom garažom u Zenici dana 29.01.2018. godine.

Analizu i ocjenu ponuđenih idejnih rješenja izvršit će ocjenjivački sud u sastavu:

ZvjezdanTurkić, dipl. ing. arh. (Aksa d.o.o. – Zenica, član AABH), predsjednik; Maroje Mrduljaš d.i.a. (Arhitektonski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, predložen od strane AABH), član; Mladen Burazor d.i.a., Sarajevo (Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, član AABH), član; Idis Turato d.i.a (Studio Turato - Rijeka, predložen od strane AABH), član; Dean Lah d.i.a. (Studio Enota - Ljubljana, predložen od strane AABH), član.

Analiza i ocjena ponuđenih idejnih rješenja počinje danas, 05. februara i trajat će najkasnije do 09. februara 2018. godine.

Odluka o dodjeli nagrada, kao i obavještenje o terminu i mjestu održavanja izložbe svih pristiglih konkursnih radova i javne sjednice Ocjenjivačkog suda, bit će objavljene na web stranicama Grada Zenica i Asocijacije arhitekat
 

· Registered
Joined
·
1,679 Posts

· Moderator
Joined
·
52,529 Posts
Izabrana najbolja idejna rješenja za gradsku vijećnicu u Zenici

Gradska uprava Zenice večeras je proglasila pobjednike međunarodnog tendera arhitektonsko-urbanističkog konkursa za izradi idejnog rješenja gradske vijećnice s uređenjem centralnog gradskog trga i podzemne garaže u Zenici.

Na konkurs je pristigla 31 ideja, a ocjenjivački žiri i članovi komisije izabrali su pet najboljih.

Peto mjesto pripalo je Vernesu Čauševiću i firmi Projekt V Arhitektura, četvrtoplasirani je bio Vladimir Bojković iz Crne Gore, treće mjesto je pripalo firmi Multiplan Arhitekti iz Ljubljane, dok je drugo mjesto zauzeo Adnan Pašić iz Sarajeva.

Prvoplasirani je rad tima autora arhitekata iz Makedonije i Slovenije kojeg čine Katarina Vidimce (autor), Silvija Shaleva (koautor), Mirjana Lozanovska (koautor) i Erik Jurisevic (koautor). Njihov rad će biti otkupljen i stavljen u dalju proceduru.

"Prvonagrađeni rad smo odabrali jer je bio unutar okvira kriterija da je na uspješan dan riješio makro i mikro urbanističku situaciju. Autori su prepoznali da je Zenica grad vertikale nebodera. Zgrada nije previsoka, ali predstavlja novi znak u prostoru koji dobro završava fizionomiju trga. Sve građevine su prepoznatljivog arhitektonskog jezika na tom području i ništa ne treba ulaziti u konkurenciju izgleda. Ima neutralnu fasadu, a vertikalnom proporcijom govori o prisustvu gradske vijećnice", stav je ocjenjivača.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je poručio kako će veoma brzo uslijediti provedba idejnog projekta s obzirom na to da već ima zainteresovanih koji bi ulagali preko javno-privatnog partnerstva.

"Želja mi je da u ovom gradu imamo riješen problem parkinga te smo zbog toga, iako je akcenat na vijećnici, projektom obuhvatili i gradnju podzemnih garaža i centralni trg. Sada imamo neadekvatne prostore za rad, a pristiglo je 31 idejno rješenje koje može riješiti naše probleme. Iskoristit ćemo evropske fondove za jačanje institucija sistema za gradnju vijećnice", pojasnio je Kasumović.

Najavio je i konkurs za rekonstrukciju Trga Alije Izetbegovića koji se nalazi u centru grada i čiji potencijal treba biti iskorišten.

Prvoplasirani na međunarodnom konkursu dobio je nagradu od 20.000 KM, drugoplasirani je nagrađen s 10.000 KM, dok je trećeplasiranom pripalo 6.000 KM. Preostala dva rada otkupljena su sa po 2.000 KM.
Klix
 

· Registered
Joined
·
12,436 Posts
Discussion Starter · #37 ·
U toku izgradnja sistema javne rasvjete u nekoliko zeničkih naselja

Izvođač radova, zenički ‘Tranzitelektro’, nakon procedura izbora najboljih ponuđača, uveden je sredinom januara u posao izgradnje javne rasvjete u ulicama Talami, Werostin put i Bijeli put, Zvečajska i Crkvice.

U naselju Talami završeni su svi projektom predviđeni radovi, ugrađeno je 1.000 metara SKS kabla, 10 svjetiljki i uzemljenje.

Na lokaciji Werostin put i Bijeli put položeno je 1.300 metara kabla, ugrađeno 14 svjetiljki i urađeno je uzemljenje.

U Zvečajskoj ulici je ugrađeno 850 metara kabla i 13 svjetiljki.

Količina izvedenih radova na ove tri lokacije predstavlja prvu fazu izgradnje javne rasvjete, kojom je obuhvaćeno cca 45 posto radova predviđenih projektno – tehničkom dokumentacijom, saopšteno je iz Gradske uprave.

Radovi u ulici Crkvice broj 26 do 32 su još u toku, položen je SKS kabal, vrši se betonaža temelja za montažu stubova. Na ovoj lokaciji će biti izvedeni u cjelosti svi radovi predviđeni projektno-tehničkom dokumentacijom. Bitno je napomenuti da je u naselju Talami novoizgrađeni dio javne rasvjete pod naponom i u funkciji. Što se tiče Zvečajske i Werostinog puta i Bijelog puta planirana je ugradnja dva nova mjerna ormara. Ormari su šemirani ali nisu ugrađeni iz razloga što je za iste potrebno da se provede procedura pribavljanja elektro-energetske saglasnosti, kako bi se i ove lokacije priključile na sistem javne rasvjete.

Ukupna vrijednost investicije po ovom Ugovoru je 25.947,20 KM bez PDV-a.

bron:www.zenicainfo.ba
 

· Registered
Joined
·
12,436 Posts
Discussion Starter · #39 ·
Ostavljaju nas u napetosti..;)

Ovako na prvi pogled ima lijepih rjesenja (koliko se moze vidjeti na ovim isjeccima)..rjesenje trga, iluminacija, zgrada administracije..

Zanimljivo mi je da Kasumovic tvrdi da vec ima zainteresovanih za koncept javno-privatnog vlasnistva.
 
21 - 40 of 559 Posts
Status
Not open for further replies.
Top