SkyscraperCity Forum banner

ZENICA | Зеница - Development News 2018

93154 558
Зеница - Development News 2018
Uz zelju da nam ova godina donese sto vise velikih infrastrukturnih projekata u nasem lijepom gradu otvaram thread za pracenje razvoja grada Zenice.
Status
Not open for further replies.
541 - 559 of 559 Posts
Britvar manipulise javnoscu.

Ono što je posebno privuklo pažnju građana Zenice jeste gradnja, kako je planirano, stambeno-poslovnog objekta na prostoru Trga rudara. Predloženo je da maksimalna visina objekta može biti 100 metara, ali prema riječima Britvara, na toj lokaciji se nalaze eksploataciona polja rudnika.
100 metara dalje se nalazi zgrada Lamela sa 26 spratova 110 metara visine, zamisli napravljena prije 35 godina.

Ovog covjeka i njegove nebuloze ne treba uzimati za ozbiljno, jer po njemu ovakvo stanje treba zadrzati zauvijek, bez novih zgrada, parkinga itd.

Volio bih vise nego ista cuti Bostjancica, Babahmetovic i Turkic na ovu temu.
SPO Emona/Talica brdo ;)U toku završni radovi na osvjetljenju Jalijskog i Bilinopoljskog mosta

Projekat Osvjetljenje pješačkih mostova Jalijski most i Bilinopoljski most LED rasvjetom kojeg realizuje Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica ulazi u završnu fazu.

Vrijednost investicije je 164.123,43 KM, a cilj projekta je stvaranje normalnih uslova za kretanje pješaka uz istovremeno postizanje vizuelnog efekta.Osvjetljenje pješačke staze izvršeno je postavljanjem Led modula u rukohvatu, sa obje strane, a osvjetljeni su donja konstrukcija mosta, pilon i zatezni kablovi. Led rasvjeta može mijenjati boje i tako postizati različite efekte. U narednim danima ostalo je još da se na oba mosta izvedu radovi na ugradnji sistema videonadzora, ofarbaju ograde, montiraju visokoelastične trake za zaštitu kablova na rukohvatima mostova i izvrši programiranje rasvjete i njeno puštanje u rad. Na Bilinopoljskom mostu uskoro će biti montirani reflektori za osvjetljenje pilona mosta i obavljeni završni radovi na jednoj strani donje konstrukcije mosta. Izvođač radova nakon objavljenog javnog poziva je konzorcij: Arcade d.o.o. Tuzla i Elektro TIM d.o.o. Banja Luka.


bron:www.zenicainfo.ba
  • Like
Reactions: DinoZe


Carina
  • Like
Reactions: indirekt
Usvojen Budžet Grada Zenica za 2019. godinu u iznosu od 60.672.190,00 KM


Na 32. sjednici Gradskog vijeća Zenica usvojen je Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2019. godinu.

U toku trajanja javne rasprave o Nacrtu budžeta dat je veliki broj prijedloga i sugestija kako od vijećnika Gradskog vijeća i političkih stranaka, tako i predstavnika javnih preduzeća i ustanova, nevladinih organizacija, udruženja, kao i mjesnih zajednica.

Prilikom procjene opravdanosti primjedbi i prijedloga vodilo se računa da se osigura nesmetano funkcionisanje svih oblasti iz nadležnosti Grada Zenica.

Izmjene u odnosu na ranije utvrđeni Nacrt budžeta odnose se na uvećanje sredstava na prihodovnoj i rashodovnoj strani.

Ukupno planirani prihodi i primici u Prijedlogu budžeta za 2019. godinu, zajedno sa akumulisanim viškom prihoda nad rashodima - akumulisanim suficitom, iznose 60.672.190,00 KM.

"Ovo je najveći budžet u istoriji Grada Zenica. Budžet je realan i ostvariv, ali traži maksimum svih koji su zaduženi za njegovu realizaciju. Kao što znate ovo je treći po redu budžet od preuzimanja mandata, Grad sam preuzeo maksimalno zadužen. Predloženi Budžet je razvojni, socijalni, ali i stabilizirajući. Također prvi puta smo oko tri miliona KM opredijelili za poticaj razvoju privrede i poljoprivrede", istakao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Gradski vijećnici su razmatrali i usvojili Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama.

Osnovni razlog za donošenje izmjena i dopuna Odluke o komunalnim taksama je donošenje Presude Ustavnog suda Federacije BiH kojom je utvrđeno da odredba koja se odnosi na oporezivanje lutrija, igara na sreću i sportskih kladionica nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.

Novom Odlukom povećano je oporezivanje ovih pravnih lica. Tako će nakon stupanja na snagu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama lutrije, igre na sreću i sportske kladionice smještene u ekstra zoni grada Zenica biti u obavezi plaćati taksu u iznosu od 100.000 KM, dok će taj iznos za I gradsku zonu biti 40.000 KM.

Vijećnicima je predstavljen i projekat modernizacije i proširenja javne rasvjete na području grada Zenica, kojim se, između ostalog, predviđa zamjena postojećih rasvjetnih tijela visokoefikasnim LED rasvjetnim tijelima.

Ciljevi ovog projekta su povećanje sigurnosti u saobraćaju unaprjeđenjem postojećeg sistema rasvjete, zaštita okoliša te povećavanje energetske efikasnosti sistema javne rasvjete.

Realizacijom ovog projekta, sve ulice i putevi na području grada Zenica imat će javnu rasvjetu.
  • Like
Reactions: ButtersTM
Raste interes investitora za ulaganja u Zenicu, novi projekti u Poslovnoj zoni


Tokom 2018. godine u Poslovnoj zoni Zenica 1 prodato je 11 građevinskih parcela, što je značajan porast u odnosu na raniji period.
Evidentan porast interesa za investiranje na području Grada Zenica veže se uz poboljšanje poslovnog ambijenta, te činjenicu da je Gradska uprava uložila značajna sredstva u razvoj infrastrukture. Na tome se neće stati, pa se već za narednu godinu najavljuje realizacija 9 novih projekata.„Pozivi i posjete zainteresovanih investitora skoro su pa svakodnevni“, – kaže direktor agencije ZEDA Senad Pašalić, potvrđujući da je Poslovna zona Zenica 1 ove godine doživjela svojevrsni preporod. Usporedbe radi, kaže, zadnja investicija u Poslovnoj zoni bilježi se 2014.godine.

Pašalić dodaje da se u ovom momentu vrše radovi u cilju otvaranja novih parcela, unapređenju već postojeće i izgradnji nove infrastrukture. Na tome se neće stati, a garancija tome su predviđena sredstva u budžetu Grada Zenica za 2019.godinu, u ukupnom iznosu od milion KM.Sredstva će, između ostalog, biti utrošena za uređenje stacionarnog i mobilnog saobraćaja, hortikulturno unapređenje same zone, uređenje saobraćajnica, nastavak radova na razvoju infrastrukture, te gasifikacija zone. „Riječ je o čitavom nizu projekata koji će doprinijeti jednom drugačijem izgledu, ali i drugačijoj funkcionalnosti kompletne poslovne zone“, – rekao je Senad Pašalić. (R.Šabanović)
http://zenicainfo.ba/2018/12/21/ras...anja-u-zenicu-novi-projekti-u-poslovnoj-zoni/


video

https://www.youtube.com/watch?v=Yq7Mk2RKwh4

Terase Zenica je stambeno-poslovna zgrada smještena u naselju Crkvice u Zenici, smještena pored Babine rijeke. Riječ je o investiciji od oko 10 miliona konvertibilnih maraka.

Zgrada će imati sedam spratova. Terase Zenica će promijeniti izgled naselja Crkvice , ali i cijelog grada.

Terase Zenica, koje će biti smještene u blizini Kantonalne bolnice Zenica, imat će površinu od 6915,50 m² kvadratnih metara bruto, sa oko 50 stambenih jedinica i fleksibilnim sistemom koji odobrava projektovanje jedinica u zavisnosti od potreba kupca. Zgrada će imati preko 20 parking mjesta u samoj zgradi i jedan broj pokraj same zgrade, oko 600 kvadratnih metara poslovnog prostora, a kvalitet materijala koji se ugrađuje u objekat je u skladu sa najstrožijim standardima iz oblasti građevinarstva. Zgrada će imati dva prilaza za građane i jedan poseban cestovni pristup. Prizemlje će biti poslovni, a ostali spratovi bit će stambeni.

U ponudi su stanovi od 38,50 m2 do 127,20 m2.

https://www.remax-bh.ba/Stan-Za-prodaju-Zenica-Zenicko-dobojski-kanton_820061001-294

2.260 BAM ,1.153,05 €


^^

Uh sto bi ovdje legao ovaj most prvobitno zamisljen od Uniprojekta...

Slikano sa 14-tog sprata iz Kineskog zida. To mi govori da su skoro na visini. :cheers:
SPO Emona/Talica brdo ;)  • Like
Reactions: leopol
Punionica za električna vozila i u Zenici

Elektroprivreda BiH realizuje projekat instalacije šest novih punionica za električna vozila, koje će u naredna tri mjeseca biti instalirane na javnim mjestima u Tuzli, Zenici, Travniku, Mostaru i Bihaću.

Tačne lokacije još nisu poznate, ali će vjerovatno biti uz poslovne zgrade distributivnih podružnica Elektroprivrede BiH, potvrdila je za zenicainfo.ba Midheta Kurspahić, portparol ove kompanije...

bron:www.zenicainfo.ba
  • Like
Reactions: ButtersTM
U četvrtak tematska sjednica Gradskog vijeća Zenica o deponiji Rača

Za četvrtak, 27. decembar zakazana je tematska sjednica Gradskog vijeća Zenica na temu „Deponija industrijskog otpada Rača“. Ovom prilikom bit će razmatrana procedura izbora strateškog partnera za uklanjanje otpada i sanaciju Odlagališta industrijskog otpada Rača, te razmatranje materijala koji se odnose na deponiju iz aspekta ekologije i zaštite životne sredine.

bron:www.zenicainfo.ba
Nastavak realizacije projekta “Salonitni krovovi Grada Zenica”

Na tragu dosadašnjih aktivnosti na realizaciji projekta „Salonitni krovovi Grada Zenica“ ovim putem informišemo javnost o nastavku aktivnosti na realizaciji istog u narednom periodu.

U tom smislu predsjednicima kućnih savjeta ćemo putem e-maila uputiti potpunu informaciju o uslovima i mogućnostima finansiranja učešća etažnih vlasnika stambenih zgrada iz namjenskih sredstava EBRD-a za projekte provođenja mjera energijske efikasnosti. E-mailove mogu očekivati u drugoj sedmici januara naredne godine.

Budući da se na naš Javni poziv prijavilo 70 zgrada sa preko 1.500 etažnih vlasnika ovim putem obavještavamo kućne savjete prijavljenih zgrada da u narednom periodu intenziviraju razgovore sa svim etažnim vlasnicima i usaglase zajednički stav prema dobivenim informacijama.

Od strane udruženja GEOPA formirane su dvije tročlane komisije koje će obići sve prijavljene zgrade i dodatno na terenu indentificirati sve eventualne činjenice koje bi mogle uticati i biti relevantne za nastavak procesa provođenja projekta.

Informacije dostavljene putem e-maila će poslužiti kao priprema za sastanak i razgovore sa etažnim vlasnicima i sve nedoumice koje nastanu pri tim sastancima riješavale bi se na sastanku organizovanom od strane udruženja GEOPA sa predstavnicima prijavljenih zgrada. O tom sastanku svi predstavnici zgrada biće blagovremeno obavješteni.

NVO GEOPA Zenica

bron:www.zenicablog.com
Kasumović: Sporazum je korak naprijed, uskoro nabavka novih autobusa za Zenicatrans
Potpisivanje ugovora o reprogramu duga između „Zenicatransa-Prevoz putnika“ i Porezne uprave Federacije BiH ocijenjen je ključnim za budućnost ovog preduzeća i 170 uposlenih radnika.

Međutim, na putu do ozdravljenja i stabilizacije poslovanja preduzeća, osim ovog, potrebno je riješiti i niz drugih problema.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, ističe da je stanje u preduzeću „Zenicatrans-Prevoz putnika“, blago rečeno, teško i složeno, prije svega jer je ranija vlast bila neodgovorna, što je na kraju rezultiralo milionskim dugom i gubljenjem licence. Potpisivanjem ugovora o reprogramu duga sa federalnom Poreznom upravom, kaže, stvari se počinju kretati u pozitivnom smijeru.

Problemi koji i dalje ugrožavaju poslovanje preduzeća svakako su milionska potraživanja radnika, od kojih se traži da prestanu rezati granu na kojoj sjede, te kako u postojećim uslovima poslovanja mjesečno namaknuti dodatnih 110 000 konvertibilnih maraka za reprogram duga.


Sa druge strane, nedostatak voznih jedinica, što svakako otežava poslovanje, gradska uprava djelomično je riješila i na tome se neće stati. U opciji su dvije varijante, prva je kupovina autobusa iz fonda za zelene gradove, koji bi umjesto nafte koristili plin, a druga da gradska uprava na „leasing“ kupi 40 novih voznih jedinica.

Imajući u vidu sve ove činjenice, kaže Kasumović, može se sa sigurnošću reći kako pred menadžmentom i radnicima, ali i gradskom upravom, stoje brojni izazovi čiji epilog će u završnici odrediti sudbinu preduzeća „Zenicatrans-Prevoz putnika“.

bron:www.zenicainfo.ba
Prodata imovina Metalnog – kupac kompanija Almy

Imovina preduzeća Metalno Zenica prodata je krajem prošle sedmice u stečajnom postupku za cijenu od 4,4 miliona konvertibilnih maraka, potvrdio je za RTV Zenica stečajni upravnik, Sead Begagić.
Kupac je kompanija Almy Zenica, pri čemu su prodate nekretnine, odnosno zemljište, oprema i mašine, kao i objekti koji su pripadali Metalnom.

Stečajni upravnik je napomenuo da je preostalo da se izvrši uplata od strane kupca, koji, kako je istakao, namjerava reaktivirati proizvodne pogone nekadašnjeg brenda metaloprerađivačke industrije.Begagić podsjeća da se sredstvima od prodaje imovine prvo namiruju hipotekarni povjerioci, te očekuje da će se uspješno riješiti i neuvezan staž za bivše radnike Metalnog, odnosno obaveze prema Poreznoj upravi po osnovu neuplaćenih doprinosa za PIO i zdravstvo.

U kompaniji Almy u ovom trenutku nisu željeli iznositi detalje o ovom poslovnom potezu, kazavši da postupak kupovine imovine Metalnog još nije okončan.

Stečaj za preduzeće Metalno, čija se ukupna dugovanja procjenjuju na preko 20 miliona maraka, otvoren je krajem oktobra 2016. godine. (Š.Babić)

http://zenicainfo.ba/2018/12/26/pro..._muqZBJUSU61zQuttNaD2-g4Ab6ZDncaFtMErqZ2gYBzQ

Jedna jako lijepa vijest :cheers:
Ovo zvuci zaista dobro. Almy je dobra opcija za simbiozu sa Metalnim...Pretpostavljam da vise nikada nece dozivjeti staru slavu ali vaznije je prezivjeti..
Investitor Most prijateljstva d.o.o.?
Izvodjac radova Neimari Serici http://neimari-serici.com/
kvadrat stana 2000+ KM-ova Najskuplji u ZE , zar ne?
Da sam iznenađen vala i nisam...

Radovi nisu zavrseni, ovi krajevi nisu postavljeni nikada ni na ovom a ni na drugom mostu kod A. stanice.

ps.

https://www.facebook.com/zenitzenica/videos/535350026945022/

4 minuta 10 sec..

Kasumovic najavljuje u 2019 godini velelepan objekat tipa BBI Centar Sarajevo na Trgu rudara..

Tu je planinara ona kula od 100 metara.
Samo je pitanje vremena kada ce to neko poskidati, bez obzira sto to na slici tako stoji danima (radnici ostavili).

Ja bi isto spomenuo jako losu kvalitetu LED modula, neki su vec pregorili, a dobar dio treperi (znaci brzo ce).
Da sam iznenađen vala i nisam...

541 - 559 of 559 Posts
Status
Not open for further replies.
Top