SkyscraperCity Forum banner

ZENICA | Зеница - Development News 2018

93154 558
Зеница - Development News 2018
Uz zelju da nam ova godina donese sto vise velikih infrastrukturnih projekata u nasem lijepom gradu otvaram thread za pracenje razvoja grada Zenice.
Status
Not open for further replies.
41 - 60 of 559 Posts
Gradska uprava Zenice proglasila je večeras najbolja rješenja međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa za projekat gradske vijećnice, sa uređenjem centralnog gradskog trga i podzemne garaže u Zenici.
Na konkurs je pristigla 31 ideja, a ocjenjivački žiri i članovi komisije izabrali su pet najboljih.

Vernesu Čauševiću i firmi Projekt V Arhitektura dodijeljeno je peto, Vladimiru Bojkoviću iz Crne Gore, četvrto, treće mjesto pripalo je firmi Multiplan Arhitekti iz Ljubljane, a drugo Adnanu Pašiću iz Sarajeva.

Najbolje rješenje za izgled buduće gradske vijećnice imao je tim arhitekata iz Makedonije i Slovenije, u sastavu: Katarina Vidimce (autor), Silvija Shaleva (koautor), Mirjana Lozanovska (koautor) i Erik Jurisevic (koautor), čiji će rad biti otkupljen i ići u dalju proceduru.

Stav ocjenjivača je da da je prvonagrađeni rad izabran jer je uspješno riješio makro i mikro urbanističku situaciju. “Autori su prepoznali da je Zenica grad vertikale nebodera. Zgrada nije previsoka, ali predstavlja novi znak u prostoru koji dobro završava fizionomiju trga. Sve građevine su prepoznatljivog arhitektonskog jezika na tom području i ništa ne treba ulaziti u konkurenciju izgleda. Ima neutralnu fasadu, a vertikalnom proporcijom govori o prisustvu gradske vijećnice”, navode ocjenjivači.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, kazao je da će provedba idejnog projekta uslijediti ubrzo i da će biti finansirana putem javno-privatnmog partnerstva.

“Želja mi je da u ovom gradu imamo riješen problem parkinga, pa smo zbog toga, iako je akcenat na vijećnici, projektom obuhvatili i gradnju podzemnih garaža i centralni trg. Sada imamo neadekvatne prostore za rad, a pristiglo je 31 idejno rješenje koje može riješiti naše probleme”, istakao je Kasumović dodajući da će za jačanje institucija i izgradnju ovog objekta biti iskorišteni evropski fondovi.

Poslije ovoga slijedi izrada projektne dokumentacije. Po riječima gradonačelnika Kasumovića, ovo nije jedini projekat, jer su već u toku aktivnosti na izradi idejnog rješenja rekonstrukcije Trga Alije Izetbegovića.

Prvoplasiranom je dodijeljena nagrada u vijednosti 20.000 KM, drugoplasiranom 10.000 KM, trećeplasiranom je uručen iznos od 6.000 KM. Preostala dva rada nagrađena su iznosom od po 2.000 KM.

Evo malo detaljnije, a kazu da ce uskoro biti i objavljen detaljnije pobjednicki idejni projekat
  • Like
Reactions: ramboamadeus
Zgrada u Radakovu bi u martu mogla biti useljiva

U zeničkom naselju Radakovo u toku je izgradnja stambene zgrade sa 62 stana koja će biti dodijeljena raseljenim osobama i izbjeglicama, a vrijednost projekta za Zenicu iznosi pet miliona KM. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo raseljenih, u saradnji s lokalnim zajednicama provodi projekat stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba. Idejni projekat te sve procedure za izgradnju zgrade u Radakovu obavljene su početkom početkom 2015. godine, a kako saznajemo, moguće da će već u martu biti useljiva.Sumea Mujkanović, šefica Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti, o ovom projektu kaže:

„ Grad Zenica je u ovom projektu prošao prije pet godina i to su sredstva iz kontribucije, znači sredstva Vijeća Evrope, u kojem i lokalne zajednice zajedno s ostalim subjektima učestvuju s određenim finansijiskim i ili nekim drugim sredsvima koji su u protuvrijednosti finansijama. Zenica je dobila zgradu sa 62 stana, u njoj će biti smješteni ljudi koji su raseljena lica, bilo da imaju status ili su nekada imali status, ali nemaju nadu u povratak. Dakle, ili im je imovina srušena, postoji strah od povratka , ili su stari i bolesni i nemaju porodicu koja im može pomoći, ili nikad nisu imali imovinu u mjestu iz kojeg su raseljeni. Lista budućih stanara se zna, javni poziv je proveden za sve zainteresovane raseljene osobe koje su ispunjavale uslove propisane Pravilnikom. Prošle godine je završen javni poziv, verifikovana je lista od 62 korisnika i sad oni čekaju useljenje .Konture zgrade su završene, fasada i unutrašnji radovi, i prema nekim procjenama iniženjera, iako ne znamo tačnan datum, očekujemo da bi zgrada mogla već u martu biti useljiva. Gradska uprava je u tim radovima učestvovala sa parcelom, to jest zemljištem“.

Mujkanović ističe da će to biti zgrada s modelom socijalnog stanovanja, stanovanje neće biti besplatno.

Grad i Kanton rade na Odluci o subvenciji stanarine, i to bi moglo biti operativno već polovinom ove godine. Odluka podrazumijeva da oni koji budu mogli plaćati stanarinu po po propisanim uslovima imati mogućnost subvencije od 5o posto Grada i Kantona.

bron:www.nasarijec.ba
Svečano pušteno u rad centralno grijanje u školi u Orahovici

Premijer ZDK Miralem Galijšević i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović je prošle sedmice posjetio područnu školu OŠ „Ćamil Sijarić“ u Orahovici, te je ovom prilikom upriličena svečanost puštanja u rad sistema centralnog grijanja u što je Vlada ZDK uložila 75 hiljada KM. U okviru ovog projekta izvršena je i sanacija podova u većini učionica ove područne škole koju pohađa 166 učenika u devet odjeljenja što je čini najbrojnijom područnom školom na području ZDK. Treba istaći i da su se učionice u ovoj školi do puštanja sistema centralnog grijanja u rad zagrijavale pećicama na ćumur što je predstavljalo i potencijalnu opasnost za djecu i školsku imovinu.

Wesovke zamijenilo moderno grijanje

na pelet

Direktor škole, Ahmed Buljubašić, ističe da je realizacija ovog projekta veoma važna za učenike i 11 nastavnika koji sada u ovoj školi rade u dosta boljim uvjetima. Prethodno je u ovoj školi zamijenjena i stolarija, tako da je stanje puno bolje.

To su prilikom posjeta premijera i ministra učionicama i učenicima potvrdili i nastavnici Zehrudin Polovina, Derviša Vejzović i Emir Lužić, a Enes Lužić je i nastavnik i roditelj djeteta koje pohađa ovu školu i ističe da je ovo vrlo značajan trenutak za ovu školu, djecu i lokalnu zajednicu.

bron:www.nasarijec.ba
Na par portala se provlaci ovaj idejni crtez kao odabrano rjesenje za Gradsku vijecnicu/trg/podzemnu garazu..Jos uvijek prilicno nejasna vizualizacija ...


Hajmo malo nagadjat....;) ja tipujem na ovo rjesenje...ako nista drugo jer skroz desno vidim ovu cesto postanu sliku na portalima ...mada me poprilicno buni izgled zgrade na ovom nejasnom prikazu ako ga poredim sa ovim detaljnim izgledom skroz lijevo...

Sto se vanjskog izgleda zgrade tice, ovo bi bio moj favorit...
eeeh...

VIJEĆNICA U ZENICI: Nagrađeni radovi

Autor: AABH

Grad Zenica u partnerstvu sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovini i Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada – Zenica organizovao je međunarodni, otvoreni, anonimni, projektni, jednostepeni arhitektonsko – urbanistički konkurs za izradu idejnog rješenja GRADSKE VIJEĆNICE SA UREĐENJEM CENTRALNOG GRADSKOG TRGA I PODZEMNOM GARAŽOM U ZENICI. Proglašenje pobjednika, kako smo već objavili, održano je juče, 7.2.2018. u hotelu Zenica u Zenici.

Članovi žirija bili su:

1. ZvjezdanTurkić d.i.a. (Aksa d.o.o. – Zenica, član AABH), predsjednik
2. Maroje Mrduljaš d.i.a., (Arhitektonski fakultet,Sveučilište u Zagrebu, predložen od strane AABH), član
3. Mladen Burazor d.i.a., Sarajevo (Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, član AABH), član
4. Idis Turato d.i.a (Studio Turato – Rijeka, predložen od strane AABH), član
5. Dean Lah d.i.a. (Studio Enota – Ljubljana, predložen od strane AABH), članOcjenjivački sud je konkursne radove ocijenio prema slijedećim kriterijima:

Urbanistička postavka

- Postavka objekta Gradske vijećnice na lokaciji i prostorne relacije prema centralnom trgu i susjednim okolnim objektima
- Veza Gradske vijećnice sa centralnim gradskim trgom
- Rješenje kolskog i pješačkog pristupa, rješenje pješačkih komunikacija unutar zgrade Gradske vijećnice, pješačka veza Gradske vijećnice prema centralnom trgu i podzemnoj garaži

Kvalitet prostorno-funkcionalnog rješenja

- Inovativnost u prijedlogu korištenja unutrašnjeg raspoloživog prostora
- Inovativnost i fleksibilnost u korištenju raspoloživog prostora
- Fleksibilnost i jednostavnost prilikom promjene veličine ili namjene pojedinih prostora i prostornih cjelina
- Inovativnost, fleksibilnost i modularnost primjenjenog konstruktivnog sistema (u kontekstu adaptabilnosti)
- Moguća faznost gradnje

Arhitektonsko oblikovanje građevine

- Atraktivnost i originalnost
- Artikulacija volumena i materijalizacija

Racionalnost i ekonomičnost

- Racionalnost i ekonomičnost prilikom izgradnje objekta
- Racionalnost i ekonomičnost obzirom na izbor materijala
- Racionalnost i ekonomičnost prilikom korištenja i održavanja objekta
- Racionalnost i ekonomičnost obzirom na energetsku učinkovitost objekta i primjenjena rješenja energetske učinkovitosti
- Sveukupna rentabilnost
NAGRAĐENI RADOVIPrva nagrada (nagradu u iznosu 20.000 KM): rad pod šifrom L5271

Autori: Katerina Vidimce, Skopje
Koautori: Silvja Shaleva, Mirjana Lozanovska, Erik Jurisevic


Polazište za rad je uvjerljiva studija siluete Zenice koja je bitno obilježena vertikalama. Nizom studijskih perspektivnih prikaza, autori su pokazali kako bi baš na lokaciji projekta vertikala skladnih proporcija obogatila vizure grada, a trenutno ponešto amorfnom prostoru dala prepoznatljivu fizionomiju. Temeljem tih premisa, autori se odlučuju sa logično, čisto i kompoziciono ispravno rješenje u kojem se javni sadržaji smještaju u horizontalni lebdeći volumen koji je kontrapunkt vertikali sa uredima. Na taj način većina plohe trga ostaje slobodna, a natkriveni javni prostor može funkcionirati kao gradska loggia. Obzirom da horizontalni volumen ima atrij, prostor ispod kvalitetno diše. Dvije etaže horizontalnog volumena tretirane su kao otvoreni prostor unutar kojeg „plutaju“ volumeni sa dvoranama i drugim sadržajima što je sigurno kvalitetna ideja, no daljnji potencijal postoji u jačem otvaranju prema eksterijeru. Ipak, konstruktivno rješenje horizontalnog volumena je previše suzdržano i konzervativno, i žiri tu vidi potencijal za unapređenje koje bi išlo u pravcu eliminiranja nepotrebne kolonade u prizemlju.Presjek vertikale je „porozan“ i zanimljivo kombinira jednoetažne i dvoetažne prostore, te favorizira open-space urede.

Prezentirana pročelja su crtana razmjerno shematski, i tu bi bila potrebne daljnje dorade, naročito u horizontalnom bloku. Ideja da vertikala bude što bliža „monolitu“ je svakako
ispravna.Rad je dao značajan doprinos razmišljanju o kompoziciji grada, vraća se na modernističke izvore i time se uklapa u kontinuitet urbane kulture Zenice.


bron:www.aabh.ba
Bice da ja to ne vidim dobro ali kao i slucaju Gradske kafane je izabrano najslabije konkretizovano idejno rjesenje (ili makar detalji nisu izneseni javno). Ne vidim detalje trga, zgrade niti pristupa garazi.
  • Like
Reactions: Lamela
Potpuno podržavam ovo idejno rješenje!

Kao da su mene pitali šta tom trgu treba :cheers:
Zgrada je sasvim jasno opisana, a rampa za garažu je tačno preko puta ulaza u Pozorište, na sadašnjem malom parkingu između Grada i IKB, vidi se na skici
Ne vidim detalje trga, zgrade niti pristupa garazi.
Zato kazem, bice da ja to ne vidim na pravi nacin. Osim sto mi se gradjevina od Multiplan arhitekta najvise svidila (dizajn, volumen, nije odvise pretenciozna, moderna) nalazim da je rjesenje otvorenosti prema Skolskoj ulici (u njihovom rjesenju) bilo veoma dobro smisljeno i doprinosi uklapanju cjeline i na tu stranu a brine se i o potrebnoj zivosti pjesacke zone u toj ulici (preko potrebno ako mene pitas).

Jesi li ti mogao dokuciti nesto u vezi uredjenja trga (zelenilo, otvoreni prostor, sjedenje, fontana etc) ili je to nesto za sljedecu fazu?
..dalje posmatrajuci izabrano rjesenje ..slazem se sa zamisli da zgrada ne pretendira isuvise u pravcu trga (vertikala) (u tom smislu mi se rjesenje od Pasica ne svidja pretjerano-po meni je zgrada previse pretenciozna na racun trga) jer sam misljenja da taj trg treba ostaviti sto slobodnijim a dobro smisljenim odvajanjem zona za setanje/okupljanje/odmor/zeenilo/voda kreirati odredjenu dozu intime u razlicitim zonama trga
...nista sad...;) neka pokusaju gradjevini da daju elemente iz Multiplan-ovog rjesenja i ja cu biti zadovoljan ;)nije nemoguce....by Katerina Vidimce
Ako nisi vidio, cijela zgrada iz prvonagrađenog rada stoji na stubovima, da bi komunikacija sa zaleđem bila neometana, dakle dobija se natkriveni dio trga.
Dalje, potom slijedi horizontalni dio u visini 2 sprata za javnu funkciju, pa potom visoki dio, po open space konceptu.

U konačni izgled zgrade i plato nisu ni ulazili, jer se tražilo urbanističko rješenje a ne idejni projekat zgrada
Ok trazilo se urbanisticko rjesenje ali to ne iskljucuje po defaultu da arhitekta ne smije/ ne treba da prikaze kompletnije rjesenje . Mislim da mom misljenju doprinosi i cinjenica da su se svi komentari zirija odnosili na pozicioniranje/gabarite/ rjesenje enterijera zgrade dok je trg u tom smislu ostavljen u drugom planu. Garazu ne bih ni spominjao. Sta je sad urbanisticko rjesenje ako je vec bilo poznato da ce garaza biti izgradjena ispod trga a uredjenje/raspored trga apsolutno nije razradjen? Samo zgrada?

Koliko je obavezan arhitekta da se drzi idejnog rjesenja ukoliko je istim ponudio prilicno detaljnu vizualizaciju gradjevinske cjeline (staklene povrsine/vrsta fasade etc). Drugim rijecima, koliko sanse imamo da se naknadno uhvatimo za glavu kada dobijemo detaljnije rjesenje fasadnih elemenata (ili rjesenja onih slijepih bocnih zidova) ili detalja trga ili, ili..

Ponavljam da se slazem sa relacijom koju gradjevina ima sa trgom ali sam rado vidio nesto vise detalja (kao kod par drugih radova). Ovako je, sto se mene tice, mnogo (previse) detalja ostavljeno za neku od sljedecih faza.

p.s. na stranu to sto ja nisam ljubitelj ovako clean dizajna nego sam rado vidio da iskoriste ovu sansu za wow efekat zgrade..
Namjenu prostora, tipa PSO ili SPO, garaža, gabariti, visina i slično određuje RP

Posebna područja od interesa, npr spomen područja, važni gradski lokaliteti, mega objekti se pored RP regulišu i posebnim Urbanističkim projektom, koji definiše dodatne detalje ali ne ulazi u detalje završnog dizajna, npr kaže da će trg biti popločan sa fontanom, ali ne kaže koje će biti ploče i kakva će biti fontana.

Objekat dobija urbanističku i građevisnku na osnovu idejnog ili glavnog projekta, s tim da glavni mora postojati a idejni može biti preskočen i odmah urađen glavni projekat. U njemu su razrađeni svi detalji, dakle takva i takva fasada, te i te ploče, taj i taj rukohvat, itd itd

Ok trazilo se urbanisticko rjesenje ali to ne iskljucuje po defaultu da arhitekta ne smije/ ne treba da prikaze kompletnije rjesenje
Ozbiljan biro će uraditi upravo ono što su ovi Makedonci uradili: ograničiti se na zadate zadatke. Ovo što je uradio ovaj Multiplan bi vjerovatno na ozbiljnim konkursima završio diskvalifikacijom, jer je fokus stavio na ono što uopšte nije bio predmet konkurska, tipa detaljno unutrašnje uređenje objekta i prostorija. Mislim da su se ovi zapravo već vidjeli kao pobjednici konkursa, ili im je to bilo obećano pa su projekat razradili do u detalje gdje će ko sjediti u gradskoj vijećnici^^

Makedonci su pristupili profesionalno, kao što bi svaka građevinska firma postupila da je ti angažuješ za popločavanje dvorišta - nikada ti u sklopu tog posla ne bi uradili fasadu i predložili ugradnju krovnih prozora...
Ah pa onda su imali jednostavan zadatak ali toga nisu bili ni svjesni. :lol:
Ne stvarno, prostor trga BiH je poprilicno definisan tako da nije bila masa nepoznanica niti mogucnosti.
Ispada ponovo ona stara skandinavska "Less is more." 100% na mjestu. ;)

No dobro... ono ja iznosim svoje misljenje koje apsolutno ne mora biti na mjestu ali u toj nekakvoj zelji da sto prije budemo upoznati sa sto vise detalja, razmisljam ovako kako razmisljam.
Trebamo organizovati neku zvaničnu SkysrapercityZe delegaciju da nas predstavlja na izložbi pristiglih radova sa zadatkom da sve to fino pregleda i poslika i sve nas upozna sa rezultatima :D :D :D
Imaju veće slike na www.aabh.ba  • Like
Reactions: mirza-sm
Ocjenjivački sud je konkursne radove ocijenio prema slijedećim kriterijima:

Urbanistička postavka

- Postavka objekta Gradske vijećnice na lokaciji i prostorne relacije prema centralnom trgu i susjednim okolnim objektima
- Veza Gradske vijećnice sa centralnim gradskim trgom (1=2 :nuts:)
- Rješenje kolskog i pješačkog pristupa, rješenje pješačkih komunikacija unutar zgrade Gradske vijećnice, pješačka veza Gradske vijećnice prema centralnom trgu i podzemnoj garaži

Kvalitet prostorno-funkcionalnog rješenja

- Inovativnost u prijedlogu korištenja unutrašnjeg raspoloživog prostora
- Inovativnost i fleksibilnost u korištenju raspoloživog prostora
- Fleksibilnost i jednostavnost prilikom promjene veličine ili namjene pojedinih prostora i prostornih cjelina
- Inovativnost, fleksibilnost i modularnost primjenjenog konstruktivnog sistema (u kontekstu adaptabilnosti)
- Moguća faznost gradnje


Mozemo li ovo dokuciti iz predstavljenog?

Arhitektonsko oblikovanje građevine

- Atraktivnost i originalnost
- Artikulacija volumena i materijalizacija
:)

Racionalnost i ekonomičnost

- Racionalnost i ekonomičnost prilikom izgradnje objekta
- Racionalnost i ekonomičnost obzirom na izbor materijala
- Racionalnost i ekonomičnost prilikom korištenja i održavanja objekta
- Racionalnost i ekonomičnost obzirom na energetsku učinkovitost objekta i primjenjena rješenja energetske učinkovitosti
- Sveukupna rentabilnost

sto vise citam ove kriterije sve mi je manje jasan izbor zirija
Projekat “Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici” dobio podršku Vijeća ministara BiH

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine utvrđen je prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma kojim se definiše projekat “Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici”.

Od ranije je poznato da projekat sufinansiraju Savezna Republika Njemačka i Švicarska Konfederacija, a ukupna vrijednost je 13,5 miliona eura grant sredstava.

Ovim sredstvima će u Zenici biti izgrađeno mehaničko-biološko postrojenje za tretman otpadnih voda, proširit će se glavni kolektori na lijevoj i desnoj obali rijeke Bosne, a radit će se i priključenje Blatuše na glavni kolektor na lijevoj obali.

Osim toga, izgradiće se i novi kolektori, te će se obnoviti dijelovi postojećih, kao i mreža otpadnih voda u našem gradu.

Projektom će također biti finansirana i izgradnja biciklističke staze uz rijeku Bosnu, a pojačat će se i resursi Javnog preduzeća VIK Zenica u smislu ispravnog i održivog rada sistema vodosnadbijevanja i otpadnih voda.

Stranka demokratske akcije Zenica ovim putem želi izraziti zahvalnost Vijeću ministara BiH na čelu sa premijerom Denisom Zvizdićem, te ministarstvu finansija na finalizaciji projekta otpočetog još u vrijeme rahmetli Husejina Smajlovića.

Ovim činom je pokazana stvarna a ne deklarativna spremnost da se realiziraju veliki infrastrukturni projekti. Ovo naglašavamo zbog pokušaja aktuelne vlasti u Zenici da se minimiziraju zasluge SDA iz minulog perioda, te da se iz politikantsko-demagoških razloga prisvoje njeni rezultati.


bron:www.zenit.ba

:puke:
41 - 60 of 559 Posts
Status
Not open for further replies.
Top