SkyscraperCity banner

1 - 20 of 6930 Posts

·
Registered
Joined
·
10,663 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Gradska dionica Glavne gradske magistrale, prema sadašnjim tržišnim cijenama koštala bi oko 19, a vangradska 12 miliona KM. U obimnom dnevnom redu na majskom zasjedanju Općinskog vijeća Zenica, najviše vremena posvećeno je prezentacijama projektnog rješenja Glavne gradske magistrale - GGM-a - dionice 1 i 2 (petlja Blatuša - Bojin vir - spoj sa M-17), projektnog rješenja spoja GGM-a (Bojin vir sa raskrsnicom Crkvice) te prezentaciji BH-Gasa, vezanoj za izmjenu trase gasovoda Zenica - Travnik, koji prolazi kroz općinu Zenica.

GGM dugoročno rješava saobraćajne probleme

Prvo projektno rješenje prezentirao je Semir Mutapčić, dipl. ing. građevinarstva, direktor preduzeća Investprojekt d.o.o. Zenica.
- Početak GGM-a je od saobraćajne petlje u Blatuši, a završetak na priključku za auto cestu, u naselju Drivuša. Glavna gradska magistrala se sastoji od dvije dionice - prva je zapravo gradski dio u dužini od 3,25 kilometara i proteže se od petlje Blatuša do Bojinog vira, a druga od Bojinog vira do priključka na auto cestu. Prema današnjim tržišnim cijenama izgradnja GGM-a bi koštala oko 19 miliona KM, a vangradska dionica oko 12 miliona KM. Na gradskoj dionici gradit će se četiri saobraćajne trake, sa dva odvojena kolovoza, odvojeni razdjelnim pojasom širine 4,25 metara, sa obostranim pješačkim stazama, širine od po tri metra. Na vangradskoj dionici usvojen je uži normalni profil, koji se sastoji od dvije saobraćajne trake, odnosno od kolovoza širine 7,5 metara i obostranim pješačkim stazama širine po dva metra. Izgradnjom GGM-a, grad će faktički dugoročno riješiti sve saobraćajne probleme, istakao je gospodin Mutapčić.

Trebat će srušiti četrdesetak objekata

Na gradskoj dionici GGM-a neophodno je srušiti 23 glavna i dvadesetak pomoćnih objekata, za što bi, prema procjenama, trebalo osigurati oko četiri miliona KM. Vijećnici su izrekli i projektu GGM-a i njegovoj prezentaciji pohvale, usvojivši Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na idejni projekt GGM-a od Petlje Blatuša preko Bojinog vira, do priključka na magistralni put M-17 (veza na koridor Vc). O pretvaranju raskrsnice Drveni most i Crkvice u kružne tokove (rondoe, sa spojnom saobraćajnicom Kružni tok Drveni most - Kružni tok Crkvice), prezenteri su bili stručnjaci Građevinskog fakulteta Sarajevo, između ostalih prof. dr. Mehmed Bublin i Sanjin Albinović

bron:www.zenicablog.com

Update radova septembar 2015

I evo ga :)

Crveno rekonstruisane dionice, žuto novoizgrađene.

1. Gradska dionica GGM (u izgradnji)
2. Ulica Aska Borića
3. Fakultetska ulica i spoja cesta do Ekonomskog fakulteta
4. Gradska dionica GGM (izgrađeno/pri kraju gradnje)
5. Vangradska dionica GGM (u planu)
6. Ulica Prve zeničke brigade
7. Goraždanska ulica
8. Spojna cesta Lukovo Polje - Raspotočje (vangradska dionica)


Evo vangradske dionice posebno, odvojio sam je jer bi karta bila prevelika zajedno s ovim gore. Ova dionica uglavnom prati Sarajevsku ulicu s manjim korekcijama trase i mostom preko Bosne koji pravi spoj s petljom Drivuša (Zenica Jug)Veća rezolucija https://farm6.staticflickr.com/5571/14843779372_05598fc38b_o.png

Na kraju samo da se zahvalim Rambu za pomoć jer sam ovo ne bih znao napraviti :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
10,663 Posts
Discussion Starter #2
Ceremonija zvanicnog pocetka radova na projektu izgradnje GGM-a

U ponedeljak 26.3.2012.godine u periodu od 11-12,00 časova,održat će se ceremonija zvaničnog početka radova na projektu Izgradnje GGM-a u Zenici.
S tim u vezi dana 23.3.2012.godine održan je sastanak sa predstavnicima PU Zenica i izvršne Agencije za realizaciju projekta.
Ovim putem Služba za komunalne poslove i ekologiju Općine Zenica izdaje sljedeće:

S A O P Ć E NJ E

Dana 26.3.2012.godine, u ponedeljak, izvršit će se potpuna obustava saobraćaja na potezu raskrsnice u ulici Sarajevska, Branilaca Bosne-Fakultetska ulica pa do skretanja iz Sarajevske ulice u ulicu Štrosmajerova, kao i blokada dijela ulice Zukići. Period obustave je od 10,00-13,00 časova.
U cilju neometanog odvijanja saobraćaja i adekvatnog obezbjeđenja događaja PU Zenica će vršiti pojačane aktivnosti na spriječavanju nepropisanog parkiranja i uklanjanja vozila na široj lokaciji.
Vozila javnog prevoza u periodu obustave vozit će po izmijenjenom režimu.
Autopraonice „Lutvo“ i Autoparking JP Parking servis neće raditi i u periodu obustave.
Parking za ViP zvanice i goste iz drugih gradova bit će obezbijeđen ispred ulaza u Općinu Zenica i na platou Bosanskog narodnog pozorišta Zenica uz odgovarajuću regulaciju saobraćaja.Građani i učesnici u saobraćaju mole se za strpljenje kako bi na što bolji i dostojanstveni način ozvaničili početak radova na ovom velikom projektu.


PRESS OPCINE ZENICA

bron:www.zenica.ba
 

·
Registered
Joined
·
10,663 Posts
Discussion Starter #3 (Edited)

·
Registered
Joined
·
197 Posts
Oleeeeee:)

Ja sam na poslu pa nisam mogao da idem slikati svecano otvaranje nazalost.Ovih dana kako se bude mijenjala situacija tako ce i biti slike.Poslije postavljanja krana nista se nije vise diralo na gradilistu.Danas kada krenem kuci ipak ocekujem male promjene:)

@rambo

podrska za slanje obavjestenja Opcini
 

·
Registered
Joined
·
10,663 Posts
Discussion Starter #5
Eksproprijacija na trasi GGM-a

Na trasi gradske dionice Glavne gradske magistrale,čiji je početak gradnje najavljen na proljeće,aktivnost eksproprijacije je u poodmakloj fazi realizacije,potvrdio je danas Hazbo Ličina,direktor Uprave za imovinsko pravne i geodatske poslove i katastar nekretnina Općine Zenica.

-Gradsku dionicu inače,kada je u pitanju eksproprijacija tretiramo u dva dijela,pri čemu je prvi od Bojinog vira do mosta na rijeci Kočevi skoro u potpunosti nesporan,jer imamo samo jedan manji poslovno-stambeni objekat.

-Što se tiče drugog dijela,koji ide od Carine prema Blatuši,procjenjujemo da će oko 40 objekata biti predmet eksproprijacije,pri čemu smo za većinu njih na tragu postizanja sporazuma o zamjenskim poslovnim objektima ili stanovima,pojasnio je Ličina.

Prema njegovim riječima, za slučajeve za koje ne bude moguće postizanje sporazuma predviđena je isplata novčane naknade.

Prošle godine je u općinskom budžetu za ove namjene bilo planirano oko 300 hiljada maraka,ali sredstva nisu utrošena.

Ukupna dužina GGM-a je blizu 8 kilometara,dok je gradska dionica dužine 3,25 kilometara.

Gradnja će se finansirati kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj od 25 miliona dolara.
 

·
Moderator
Joined
·
43,731 Posts
sa srecom novom zenica stand alone threadu :)
 

·
Registered
Joined
·
10,663 Posts
Discussion Starter #7
:cheers:

Domaći konzorcij kojeg predvodi sarajevski Euro-Asfalt pobjednik je tendera za izbor izvođača radova glavne gradske magistrale u Zenici, čija će izgradnja početi u martu ove godine, potvrdila je za eKapiju Fikreta Hodžbo, sekretar Tenderske komisije .Gradsku dionicu dugu 3,25 kilometara, osim Euro-Asfalta, gradit će još pet bosanskohercegovačkih kompanija: "Jata" iz Srebrenika, "GP Put" iz Sarajeva, zenički "Almy-Transport", "Deling" Tuzla i "ŽGP Sarajevo".


Ponuda ovog konzorcija teška 22 miliona KM ocijenjena je kao najpovoljnija, a odabir izvođača odobrio je i saudijski Fond za razvoj koji kreditira izgradnju saobraćajnice. Ugovor o realizaciji prve faze gradnje magistrale bit će potpisan ovog mjeseca.

Za ovaj posao konkurisali su još i austrijska kompanija “Strabag AG”, te konzorcij “Hering” iz Širokog Brijega i “Trgošped” Kakanj, dok se osječki Koteks povukao iako je prošao pretkvalifikaciju.Gradnja GGM-a će se vršiti u dvije faze. Prva faza predviđa izgradnju gradske dionice, od petlje u Blatuši do Bojinog Vira sa pratećim objektima i infrastrukturom, kao i izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju servisnih i veznih saobraćajnica u sklopu GGM-a .

Druga faza projekta podrazumijeva izgradnju vangradske dionice GGM-a i mosta preko rijeke Bosne na kraju magistrale u dužini 4,60 km

Izgradnja glavne gradske magistrale (GGM) cijenjena je kao najvažniji saobraćajni projekat u historiji Zenice, bez kojeg bi ovaj grad za nekoliko godina dospio u saobraćajni kolaps.

Stručnjaci su predvidjeli da, ukoliko ne dođe do značajnijih intervencija na saobraćajnoj mreži u gradu do 2027. godine, postotak izgubljenog vremena u koloni na pojedinim saobraćajnicama iznosio bi do 85 posto, a brzina bi pala ispod 20 kilometara na sat.

Ideja o izgradnji zeničke magistrala prvi put se pojavila još 1982. godine, ali prve konkretne aktivnosti su započete 2008. godine kada je potpisan ugovor između općine Zenica i firme "Investprojekt" Zenica o izradi idejnog i glavnog projekta gradske dionice GGM.Tokom 2010. godine izdate su urbanistička, okolinska i vodna saglasnost, te oformljena Komisija za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa između vlasnika nekretnina zahvaćenih eksproprijacijom.

U aprilu prošle godine, potpisivanjem ugovora o kreditnom zaduženju sa Saudijskim razvojnim fondom koji je izdvojio 25 miliona američkih dolara, riješeno je i pitanje finansiranja. Kredit će se uz kamatnu stopu od dva posto otplaćivai narednih 25 godina, uz grace period od pet godina.

Ukupna dužina GGM-a je 7,85 kilometara, od čega 4,6 km vangradske dionice. Gradit će se put sa četiri kolovozne trake i razdjelnim ostrvom, dva rondoa, raskrsnicama, pješačkim stazama i pratećom infrastrukturom.

GGM je predviđen za saobraćaj javnog prijevoza, saobraćaj teretnih vozila, putničkih vozila i pješake. Funkcija magistrale je da osigura brz i protočan saobraćaj i poveže primarnu i sekundarnu uličnu mrežu s ulazno-izlaznim pravcima, prevashodno s autocestom na Koridoru Vc.
 

·
Registered
Joined
·
10,663 Posts
Discussion Starter #10
Shmeker,Mirza i Lord :cheers:

BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON
OPĆINA ZENICA
JP ZA PROSTORNO PLANIRANJE I
UREĐENJE GRADA “ZENICA“ d.o.o. ZENICA
(IZVRŠNA AGENCIJA)


MEĐUNARODNI TENDER
SA PRETKVALIFIKACIJOM


1. PODACI O NARUČIOCU POSLA – UGOVORNOM ORGANU:

JP ZA PROSTORNO PLANIRANJE I UREĐENJE GRADA ”ZENICA” d.o.o. ZENICA
(IZVRŠNA AGENCIJA),
UL. MEHMEDALIJE TARABARA BR. 15, 72000 ZENICA, BOSNA I HERCEGOVINA,
Tel. + 387 32 241 180,
Fax: + 387 32 403 963,
E-mail: [email protected],
Kontakt osoba: Fikreta Hodžbo, dipl. pravnik.

2. PREDMET JAVNOG POZIVA

Međunarodni tender sa pretkvalifikacijom za odabir izvođača radova kojim je obuhvaćeno:

A. IZGRADNJA GLAVNE GRADSKE MAGISTRALE U ZENICI (GRADSKA DIONICA)
- GGM
B. IZGRADNJA VEZNIH SAOBRAĆAJNICA U SKLOPU GGM-a
C. REKONSTRUKCIJA I MODERNIZACIJA SERVISNIH SAOBRAĆAJNICA U
SKLOPU GGM-a
D. IZGRADNJA KRUŽNIH RASKRSNICA (ROTORA) VEZANIH ZA GGM
E. KOMUNALNA INFRASTRUKTURA U SKLOPU GGM-a (GRAĐEVINSKI RADOVI)
F. HORTIKULTURA U SKLOPU GGM-a

3. VRSTA RADOVA

A. IZGRADNJA GLAVNE GRADSKE MAGISTRALE U ZENICI (GRADSKA DIONICA)

1. Trasa GGM-a u dužini 3.250,00 m, normalnog profila 24,50 m,
2. Izgradnja oborinske kanalizacije uključujući i pumpno postrojenje podvožnjak Blatuša,
3. Saobraćajna signalizacija i oprema,
4. Semaforizacija i centralno upravljanje semaforima,
5. Rasvjeta na trasi GGM-a,
6. Izgradnja mostova M1 i M2 u sklopu GGM-a, raspona 45,00 m (26+19) i 40,00 m (20+20).

B. IZGRADNJA VEZNIH SAOBRAĆAJNICA U SKLOPU GGM-a

1. Vezna saobraćajnica Fakultetska-Zukići-Pišće-Ekonomska škola,
2. Most nad rijekom Kočevom u sklopu saobraćajnice dužine L= 20,00 m,
3. Javna rasvjeta uz saobraćajnicu Fakultetska-Zukići-Pišće-Ekonomska škola,
4. Vezna saobraćajnica - Aska Borića,
5. Vezna saobraćajnica između kružnih raskrsnica “Drveni most“ i “Crkvice“,
6. Zamjena rasponske konstrukcije podvožnjaka (L= 2 x 16,00 m) između kružnih
raskrsnica,
7. Vezna saobraćajnica GGM (vangradska dionica, lokalitet Raspotočje)-Kružna raskrsnica Lukovo polje-Goraždanska (u sklopu vezne saobraćajnice izgradnja mosta preko rijeke Bosne L= 87,50 m i izgradnja rasvjete uz dio vezne saobraćajnice u ulici Goraždanska).

C. REKONSTRUKCIJA I MODERNIZACIJA SERVISNIH SAOBRAĆAJNICA U SKLOPU GGM-a

1. Servisna saobraćajnica Poreska uprava-Ulica S.C. Mulalića,
2. Servisna saobraćajnica Željezarska-Sandžačka-Tehnički pregled,
3. Servisna saobraćajnica Adolfa Goldbergera-Pedagoški fakultet,
4. Servisna saobraćajnica Raskrsnica broj 5 (GGM)-Vatrogasni dom-V.Sudije Građeše,
5. Servisna saobraćajnica Lovački dom-Osnovna škola Vladimir Nazor, sa vezom Mokušnice i Štrosmajerova ulica,
6. Servisna saobraćajnica Raskrsnica 10 (GGM) -Travnička/Fakultetska – Raskrsnica 11 (GGM).

D. IZGRADNJA KRUŽNIH RASKRSNICA (ROTORA) VEZANIH ZA GGM

1. Izgradnja kružne raskrsnice „Drveni most“ sa javnom rasvjetom,
2. Izgradnja kružne raskrsnice „Crkvice“ sa javnom rasvjetom i potpornim zidom,
3. Izgradnja kružne raskrsnice „Metalurg“ (Lamela) sa javnom rasvjetom i odvajanjem
fekalnog gradskog kolektora „Bulevar“ i oborinske kanalizacije iz Školske ulice.

E. KOMUNALNA INFRASTRUKTURA U SKLOPU GGM-a (GRAĐEVINSKI RADOVI)

1. Građevinski radovi u sklopu projekta modernizacije vodovodne i kanalizacione mreže u trupu saobraćajnice GGM-a,
2. Građevinski radovi u sklopu projekta izgradnje magistralnog vrelovoda DN 500 u trupu saobraćajnice GGM-a,
3. Građevinski radovi u sklopu projekta izmještanja elektroinstalacija iz trupa saobraćajnice GGM-a,
4. Građevinski radovi u sklopu projekta izmještanja i zaštite telekomunikacijskih instalacija u trupu saobraćajnice GGM-a.

F. HORTIKULTURA U SKLOPU GGM-a

Nabavka i ugradnja sadnica uz trasu GGM-a.
Detaljan tehnički opis radova dat je u tenderskoj dokumentaciji.

4. ROK IZVOĐENJA

24 mjeseca.
 

·
Registered
Joined
·
10,663 Posts
Discussion Starter #12
I konacno-pocetak !

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, Eid Mohammed A. Althakafi, ambsador Saudijske Arabije u BiH, načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, te Hamed Ramić, direktor preduzeća Euroasfalt Sarajevo, koje je na čelu konzorcija bh. izvođača radova, danas su otkrivanjem gradilišne table ozvaničili početak građevinskih radova na izgradnji Glavne gradske magistrale u Zenici. Pogledajte fotose sa ceremonije koje je za ZB priredio naš prijatelj i novi saradnik Edo Babić, a onda i video sa potpisivanja Ugovora i animaciju 3D kako će GGM izgledati.

Izgradnja magistrale koštat će 25 miliona dolara, a sredstva za realizaciju projekta čiji je rok izgradnje 24 do 36 mjeseci, osigurana su kreditnim zaduženjem kod Saudijskog fonda za razvoj.

“Ovo je najveći saobraćajni projekt u historiji Zenice i znači novi pristup Zenici, novi razvoj, to znači bolje povezivanje unutrašnjeg saobraćaja, bolje uvezivanje desne i lijeve obale Bosne i uvezivanje na koridor 5-C. Za Zenicu ovo znači angažovanje domaće građevinske operative, otvaranje novih radnih mjesta i novih perspektiva“, između ostalog rekao je zenički načelnik Smajlović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je kako izgradnja puteva i mostova može značiti samo jedno – povezivanje ljudi, naroda, država. „U BiH danas je vrlo malo kranova, ali u Zenici ih ima. Ovo je još jedan znak optimizma“, istakao je Inzko.

Glavna gradska magistrala u Zenici ukupne je dužine je 7,8 km, od čega 3,2 km gradske, a 4,6 km vangradske dionice.

Izgradnja će se odvijati u dvije faze, od kojih prva predviđa izgradnju gradske dionice, od petlje u Blatuši do Bojinog Vira s pratećim objektima i infrastrukturom, kao i izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju servisnih i veznih saobraćajnica u sklopu GGM-a.

U drugoj fazi gradit će se dionica od Bojinog Vira do uključenja na autoput koridor 5-C, u mjestu Drivuša
 

·
Registered
Joined
·
1,615 Posts
Hajde neka nam je sa srecom da izguramo ovo kako treba sljedece 4 godine.
Poslije ovoga nista nece biti kao prije, nadam se da ima dovoljno slika kako ovo izgleda danas, da mladze genarecije mogu vidjeti kako je to prije nekada bilo.
 

·
Moderator
Joined
·
43,731 Posts
eh pa dovas je da nam sve to poslikate i postavite ovdje

da bude solidna arhiva kako je to nekad izgledalo
 

·
Registered
Joined
·
21,120 Posts
Inzko?! :nuts: :nuts: :nuts:

Kakve veze Inzko ima sa ovim?!

:cripes:
 

·
Registered
Joined
·
10,663 Posts
Discussion Starter #17
^^
quote gdin Inzko..
"Putevi povezuju ljude..." :lol:


Shmeker nam je tu u ZE , a i LethalThreat ,ja cu dole u junu , do tada imam neke trupe u ZE , bice toga i po Zenicablogu, RTVZE... ma nema frke snalazimo se , nece faliti materijala...
 

·
Registered
Joined
·
506 Posts
Ovo ce biti odlicno, dosta je bilo ulaganja samo u Sarajevo i u Tuzlu, doslo je vrijeme da se i Zenica razvija.

Vec mozemo biti ponosni na Zenicu da se moze bez pretjerivanje nazvati centar sportske infrastrukture u BiH-u, a kamoli sta nas jos ceka... :D
 
1 - 20 of 6930 Posts
Top