SkyscraperCity Forum banner

ZENICA | Зеница - Saobraćajna Infrastruktura

275609 Views 1842 Replies 68 Participants Last post by  Fuzija
Thread za pracenje razvoja saobracajne infrastrukture u ZE i blizoj okolini.
Uz blagoslov administratora, naravno. :eek:kay:
1 - 20 of 1843 Posts
http://zenica.ba/index.php?id=137&tx_newsflexible_article[id]=1660&cHash=352814490

Izvršna agencija za realizaciju projekta GGM-a i Grad Zenica ovim putem obavještavaju učesnike u saobraćaju da je od četvrtka 28.01.2016. godine planirana izmjena režima saobraćaja na Bulevaru Ezhera Arnautovića, počev od kružne raskrsnice Bojin Vir do kružne raskrsnice Metalurg, na Bulevaru Kulina bana i Bulevaru Kralja Tvrtka I.

Do izmjene režima saobraćaja dolazi zbog početka radova na rekonstrukciji i sanaciji kolovoznih kao i pješačkih površina i izgradnje biciklističkih staza sa obje strane trotoara navedenih bulevara.

Izmjena režima saobraćaja obuhvata:

– U okviru prve faze će se skidati postojeći granitni ivičnjaci sa obje strane kolovoza

– Nakon toga će se vršiti frezanje postojećeg asfaltnog sloja jedne saobraćajne trake, te će dolaziti do povremenih gradilišnih obustava saobraćaja jednom saobraćajnom trakom, kao i povremenog gradilišnog preusmjeravanja saobraćaja iz jedne u drugu saobraćajnu traku s naizmjeničnim propuštanjem saobraćaja vozila iz oba pravca sa totalnom obustvom saobraćaja na jednoj saobraćajnoj traci.

Saobraćaj će biti organizovan na principu naizmjeničnog propuštanja saobraćaja vozila iz oba pravca, uz postavljenu adekvatnu gradilišnu signalizaciju.

Izmjena režima saobraćaja stupa na snagu 28.01.2016.godine od 8:00 sati i ostaje na snazi do daljnjeg.

O svim eventualnim promjenama javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Sve izmjene bit će adekvatno tretirane gradilišnom saobraćajnom signalizacijom.

Izvršna agencija za realizaciju projekta GGM-a i Grad Zenica
  • Like
Reactions: 3
Odlican potez, jesm li ja dobro razumio da se radi i novi asfalt na kolovoznim trakama i pjesackim povrsinama?
Ako sam dobro shvatio iz ovog, ide i rekonstrukcija Bulevara kralja Tvrtka...?
Ovo mi "nako" zvuči. Ko da se tek tolko dovede bulevar u red. U prvoj rečenici se spominje sanacija bulevara, a ne rekonstrukcija što je velika razlika. Negdje poslije se spominje frezanje asfalta (opet ukazuje na sanaciju).

Al hajd, bit će bolje nego što je bilo, samo koliko će dugo izdržat. Kod drvenog mosta je smješten euroasfalt, izgleda da oni rade...
Kako napisah na pogrešnom mjestu :D, još Talića brdo i gotov posao u Zenici :cheers:
Kako napisah na pogrešnom mjestu :D, još Talića brdo i gotov posao u Zenici :cheers:
Eto gotov!?! A Zukići, Zacarina i slične crne rupe?
Da ne pričam o parkinzima, vangradskoj dionici GGma, mostu u Drivuši, pretvaranju M17 u gradsku saobraćajnicu nakon izgradnje obilaznice Vc?

Nakon prvog oduševljenja, vidim da je Bulevar ipak obična predizborna šminka. Ali neka je, samo neka se uređuje.
a trg A I ?! svasta..ne kontam njihove prioritete
Na sta lici ova pjeska zona boze sacuva.. Trg ce na ljeto :)
  • Like
Reactions: 1
Kod MUP-a postavili podlogu za autobusko stajalište, odnosno dva :D :D
Bio bi red da se narkriju ta frekventna stajalista, mup, mokusnice itd
Sanacija i rekonstrukcija Obalnog bulevaraPočeli su radovi na djelimičnoj rekonstrukciji i sanaciji Bulevara Ezhera Arnautovića, Bulevara Kulina bana i Bulevara Kralja Tvrtka I u Zenici.
U okviru projekta radit će se odvodnja, ivičnjaci, gornji sloj asfalta na kolovoznim površinama i pješačkim stazama i djelimična sanacija betonske podloge.
U sklopu rekonstrukcije i sanacije pješačkih staza s obje strane Bulevara planirana je izgradnja biciklističkih staza. Radove izvodi firma "Euro-Asfalt" .
Poslovi bi trebali biti gotovi do sredine marta ukoliko to vremenski uvjeti dozvole, a finasiraju se sredstvima u sklopu projekta izgradnje GGM-a.
U vrijeme izvođenja radova izmjenjen je režim saobraćaja.
bron:www.zenica.ba

Pitam se da li ce biciklisticka staza biti fizicki odvojena od saobracajnih traka. Buduci da se radi "od nule" bilo bi steta da ne bude. Btw, vecinu radova na rekonstrukciji bulevara radi Almy kao podizvodjac. Kao i na GGM-u , for de show izadje par radnika EA i podje kuckati par dana a onda sve preuzme podizvodjac. Da se razumijemo, ja nisam ni ocekivao da to bude neko drugi osim Amy-ja ali cemu cirkusijada pitam se?
U toku "desemaforizacije" Zenice smo se cesto pitali kako ce se vrsiti vozacka obuka na obaveznom dijelu "raskrsnici sa semaforom"... Pri tome nam je omakla vijest na webu EA ...

Zenica - Glavna gradska magistrala

Trenutno se na glavnoj gradskoj magistrali u Zenici, na dionici III, izvode radovi na pješačkim stazama, postavljaju se ivičnjaci, nasipaju i kompaktiraju tamponi te asfaltiraju pripremljene površine.
U toku su i radovi na izradi horizontalne i vertikalne signalizacije te radovi na hortikulturalnom uređenju saobraćajnice.

Paralelno sa ovim radovima izvode se i radovi na javnoj rasvjeti. Otpočeti su i radovi na semaforizaciji ulice "Vatrogasni put".

Svi radovi se odvijaju planiranom dinamikom i u predviđenim rokovima.
bron:www.zenica.ba
Pitam se da li ce biciklisticka staza biti fizicki odvojena od saobracajnih traka. Buduci da se radi "od nule" bilo bi steta da ne bude.
Kako sam ja shvatio postojeće pješačke staze će biti popolovljene uzduž i podijeljene na biciklističku i pješačku stazu.
Prvo sam mislio da će staza biti na kolovozu, no zbog drvoreda se gabariti saobraćajnice ne mogu širiti tako da će biciklistička staza biti fizički odvojena od kolovoza drvoredom s desne, odnosno zelenim pojasom (i pokojim drvetom) sa lijeve strane.

Samo mi se ne sviđa činjenica da se sredstva za GGM koriste u ovu svrhu, što znači da ćemo se dobro načekati za vangradsku dionicu.
U toku "desemaforizacije" Zenice smo se cesto pitali kako ce se vrsiti vozacka obuka na obaveznom dijelu "raskrsnici sa semaforom"... Pri tome nam je omakla vijest na webu EA ...
Taman blizu poligona, vjerovatno će biti ugašeni većinu vremena, ali hajde fino :D
Otkud ti info da su ovo sredstva od GGM-a? Ne kazem da nisu (veze nemam) ali je istinski steta da preostala sredstva (? koliko je to) nisu ulozena u pocetak vangradskog dijela GGM-a.

Ukoliko je istina da su ovo preostala sredstva zaista se pitam kako se dogovore sa zajmodavcem da ih koriste za sve i svasta ?! Ista sredstva su koristena i za ekstra radove (KT..) u toku izgradnje GGM-a
Koliko sam razumio iz izlaganja Osmana hekica u onom videu ovdje na Bulevaru Kralja Tvrtka na krizanju sa Aska Borica dolazi novi kruzni tok.
polako se stvaraju pretpostavke za ozivljavanje (i uljepsavanje) ovog ZE portala/ trga ispred zeljeznicke stanice...
See less See more
  • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 1843 Posts
Top