SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 465 Posts

·
Registered
Joined
·
12,100 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Ferrostal i Christof grade Kombiniranu Toplanu-Elektranu u Zenici


Ferrostaal iz Njemačke i njegov partner u konzorciju Christof Group iz
Austrije, gradit će Kombiniranu Toplanu—Elektranu u Zenici.
U srijedu, 20. aprila predstavnici ove dvije kompanije potpisali
su ugovor sa KTG Zenica, firmom u vlasništvu KTG AG iz Švicarske i Općinom
Zenica.
KTG Zenica povjerila je projekat konzorciju Ferrostaal-Christof po
principu ključ u ruke što uključuje inžinjering, nabavku i izgradnju (EPC).
Cetnrala će se graditi u fazama sa ukupnim instaliranim kapacitetom koji
će po projektu biti dostignut sredinom 2014. godine. Ovo plinsko
postrojenje koje će proizvoditi 240 MW električne energije i 170 MWth
toplotne energije bit će dovoljno fleksibilno da odgovori promjenjljivim
nivoima potražnje za energijom u Bosni i Hercegovini. Ono će se
sastojati od dvije gasne turbine i jedne parne turbine koje omogućavaju
varijabilan rad i u otvorenom i u kombiniranom režimu rada, sa i bez
daljnskog grijanja.
Ukupna investicija u ovu centralu bit će preko € 250 miliona i predstavljat
će značajan doprinos razvoju i stabilizaciji plinske mreže u državi i
mogućnostima isporuke gasa u regionu, a obezbijedit će električnu
energiju i za domaće potrebe i za izvoz. Nova centrala će također
predstavljati i pouzdan izvor toplone energije za sistem daljinskog
grijanja u Zenici.
Ovo je jedna od najvećih investicija u Bosni i Hercegovini u
poslijeratnom razdoblju od koje se očekuje unaprenenje kvaliteta života
u gradu i regiji. Projekat će sasvim izvjesno donijeti nova radna mjesta i
upošljavanje firmi iz oblasti proizvodnih i uslužnih djelatnosti. Osim toga,
plinska toplana će u grijnoj sezoni zamijeniti sadašnju potrošnju od oko
700 tona uglja dnevno što će značajno doprinijeti smanjenju zaganenja
Centrala će biti izgradjena po međunarodnim standardima i u potpunosti
će biti usklađena sa zakonima o okolišu i građevinskim standardima i
propisima.Prilikom izgradnje nove centrale koristit će se globalni izvođački potencijali , aveliki dio komponenti i usluga dolazi iz Bosne i Hercegovine, Njemačke i Austrije.

bron:www.zenica.ba

Vijest od 21.04.2011
 

·
Registered
Joined
·
12,100 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Zvanično počeli radovi na pripremi terena za buduću Termoelektranu-toplanu u Zenici

Danas su zvanično počeli radovi na pripremi terena za izgradnju Kombinirane termoelektrane-toplane u Zenici. U posao je ušla firma Geosonda iz Zenice, koja će u naredna četiri mjeseca pripremiti teren za početak gradnje najveće investicije u poslijeratnom razdoblju u Bosni i Hercegovini. Investicija je vrijedna oko 402 miliona eura. Ovo je zajednički projekat Općine Zenica i kompanije KTG AG Lugano iz Švicarske.

U aprilu ove godine potpisan je ugovor o izgradnji sa kompanijama, Ferrostaal (Njemačka) i konzorcijem „Christof Group“ (Austrija). Buduća Termoelektrana – toplana proizvodit će 390 megavata električne energije i 170 megavata toplotne energije.

Za realizaciju strateškog projekata priprema se teren veličine 45.861 kvadratnih metara, i slobodno se može reći, da je ovo historijski trenutak za naš grad i šire okruženje. U martu iduće godine, postavljanjem kamena temeljca, ozvaničit će se početak gradnje Termoelektrane - toplane.

Centrala će se graditi u fazama sa ukupnim instalisanim kapacitetom koji će po projektu biti dostignut sredinom 2014. godine. Gradit će se po međunarodnim standardima i bit će usklađena sa zakonima i graditeljskim standardima i propisima. Zasniva se na tehnologiji američke kompanije General Elektric, po procjenama druge kompanije po veličini u svijetu.

Realizacijom projekta Zenica će trajno riješiti problem daljinskog grijanja u gradu, a omogućit će širenje mreže, čime će se direktno utjecati na smanjenje zagađenja u našoj općini.

Od projekta se očekuje unapređenje kvaliteta života u gradu i regiji. Izvijesno je da će projekat donijeti nova radna mjesta i upošljavanje firmi iz oblasti proizvodnih i uslužnih djelatnosti.

Vijest od 11.11.11

bron:www.zenica.ba
 

·
Registered
Joined
·
12,100 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)
KTG Zenica d.o.o. zahtjev za okolisnu dozvoluPrivredno društvo KTG ZENICA d.o.o. Zenica je pokrenulo aktivnosti na realizaciji
projekta izgradnje pogona za proizvodnju električne i toplinske energije
(kombinovane ciklične elektrane) u južnom dijelu industrijske zone br.1, u Poslovnoj
zoni “Zenica 1“. Lokacija se nalazi sjevero-zapadno od grada Zenice.
Termoelektrane i druga postrojenja za spaljivanje goriva mogu imati negativne
uticaje na okoliš i zato se za ista obavezno provodi procedura izdavanja okolinske
dozvole prije izdavanja urbanističke saglasnosti od strane nadležnog Ministarstva.
Ovakvi pogoni se podvrgavaju posebnom režimu kontrole.
Projektovani kapacitet pogona za proizvodnju električne i toplinske energije iznosi
aproksimativno 390 MW. Projektovani kapacitet proizvodnje toplinske energije iznosi
170 MW za potrebe grada.

vise o karakteristikama objekta i sl. ovdje: http://www.fmoit.gov.ba/userfiles/file/Studija-KTG Zenica - izmjene i dopune.pdf
 

·
Registered
Joined
·
12,100 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Nadati se da ce nam se ovaj thread biti makar priblizno uspjesan kao GGM thread. Ovo bi zaista bio decenijski projekat i ogromna investicija za ZE i BiH. Zadnja informacija je bila u vezi jos nerijesenog finansiranja i pregovora sa nekoliko potencijalnih investitora.

Nadati se da ce mo skoro biti obradovani dobrim vijestima u vezi ovog projekta koji je po posljednjim predvidjanjima trebao krenuti sa realizacijom krajem 2012 godine.

:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
131 Posts
Nadati se da ce nam se ovaj thread biti makar priblizno uspjesan kao GGM thread. Ovo bi zaista bio decenijski projekat i ogromna investicija za ZE i BiH. Zadnja informacija je bila u vezi jos nerijesenog finansiranja i pregovora sa nekoliko potencijalnih investitora.

Nadati se da ce mo skoro biti obradovani dobrim vijestima u vezi ovog projekta koji je po posljednjim predvidjanjima trebao krenuti sa realizacijom krajem 2012 godine.

:cheers:

Rambo legendo iz tvoji usta u Bozije usi i svaka cast za Thread ,BTW ja glasam za tebe za nacelnika :)
 

·
Registered
Joined
·
12,100 Posts
Discussion Starter · #10 ·

·
Registered
Joined
·
12,100 Posts
Discussion Starter · #13 ·
OBAVIJEST ZA JAVNOST U POSTUPKU IZDAVANJA PRIVREMENE LICENCE - KTG ZENICA


Društvo za proizvodnju, trgovinu, usluge i zastupanje “KTG Zenica” d.o.o. Zenica, podnijelo je Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK) zahtjev za izdavanje privremene licence za obavljanje djelatnosti međunarodne trgovine električnom energijom. “KTG Zenica” d.o.o. Zenica registrovano je u Opštinskom sudu Zenica 26. augusta 2009. godine. Osnivači društva su “KazTransGas A.G. - KTG AG” Lugano, Švicarska i Općina Zenica.

Potpun i uredan zahtjev, koji izlaže potrebne činjenice i dokaze, DERK će u skladu sa svojim pravilima i propisima rješavati u postupku, bez održavanja formalne rasprave. Zainteresirane strane mogu prigovoriti ovakvoj namjeri DERK-a.

Zahtjev mora potvrditi tehničke, pravne i finansijske mogućnosti podnosioca da ispuni sve kriterije, uvjete i standarde propisane Zakonom o prijenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije u BiH i Pravilnikom o licencama. Ovi kriteriji doprinose stvaranju uvjeta za neograničenu i slobodnu trgovinu i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom po definisanom standardu kvaliteta za dobrobit građana BiH, i kreiranju tržišta električne energije. DERK je slobodan u uvjete za korištenje licence uključiti zahtjeve koji izražavaju relevantno pravno naslijeđe Evropske unije i doprinose postizanju ciljeva zakona Bosne i Hercegovine, te pravila i propisa DERK-a.

Lica zainteresirana za stjecanje statusa umješača u postupku izdavanja licence mogu podnijeti pisani zahtjev DERK-u do 8. marta 2012. godine. Status umješača može biti priznat licu koje dokaže direktan interes za postupak izdavanja licence, koji je drugačiji od općeg javnog interesa.

Razgledanje zahtjeva i drugih dokumenata može se obaviti u prostorijama DERK-a do 8. marta 2012. godine, a do istog roka mogu se uputiti i pisani komentari u vezi sa predmetom postupka na adresu: Državna regulatorna komisija za električnu energiju, 75000 Tuzla, M. Jovanovića 4/II, faks 035/302-077, e-mail: [email protected].

bron:www.derk.ba
 

·
Registered
Joined
·
12,100 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Završena posjeta delegacije Zenice Austriji i Njemačkoj


U sklopu posjete delegacije Općine Zenica i Ze-Do Kantona Austriji i Njemačkoj, nakon obilaska deponije i uprave austrijske firme PORR u Beču, u četvrtak 1. marta 2012. godine, uslijedila je posjeta Toplani-Elektrani u Industrijskoj zoni Leuna kod Leipziga kojom upravlja i koju održava njemačka firma STEAG. Delegacija se na licu mjesta uvjerila u efikasnost upravljačkih mehanizama, nivo zaštite okoliša i način održavanja postrojenja koje sasvim nalikuje onome što će biti izgrađeno u Zenici. Obilazak postrojenja ponudio je jedinstven uvid u mogućnosti kompanije STEAG koja se bavi operativnim upravljanjem elektranama-toplanama, u prvim mjesecima zapošljava svoje stručnjake, a s vremenom obučava lokalne kadrove koji postepeno preuzimaju poslove upravljanja i održavanja. To je i šansa za domaću stručnu radnu snagu da nakon svladavanja odgovarajuće obuke postane dio tima koji će raditi u TE-TO Zenica. Nakon boravka u Leipzigu, delegacija je nastavila put za Essen, sjedište firme Ferrostaal, glavnog izvođača radova na TE-TO Zenica. U petak, 02 marta 2012. godine član Izvršnog odbora Ferrostaala gosp. Kay Hanns Ewaldsen predstavio je globalne mogućnosti multinacionalne kompanije Ferrostaal, a gosp. Howard R. Barnes, generalni direktor TE-TO Trinidad, skoro identične elektrane-toplane onoj u Zenici, upoznao je delegaciju sa trenutnim stanjem projekta, prethodnim građevinskim radovima na licu mjesta, već potpisanim ugovorom o prodaji električne energije iz budućeg postrojenja i poodmaklim razgovorima sa bankama i kreditnim institucijama sa kojima će se dogovoriti aranžmani o finansiranju. Razgovori su vođeni i o zvaničnom početku izgradnje postrojenja i prema predviđanjima, to će se desiti krajem proljeća ili početkom ljeta. U razgovorima su aktivno učestvovali i predstavnici KTG AG Lugano koji su posljednjih dana aktivno pregovarali o potpisivanju ugovora o snabdijevanju gasom, kao i zatvaranju finansijske konstrukcije gdje im je u pomoć pritekla i firma Ferrostaal koristeći postojeće veze sa prvoklasnim finansijskim institucijama u Evropi. Nakon prezentiranja napretka u projektu TE-TO Zenica, uprava firme STEAG predstavila je svoje kapacitete i prisutne upoznala sa mogućnostima zapošljavanja domaćeg stanovništva na poslovima upravljanja i održavanja. U subotu, 03. marta nastavljen je put za Graz, a sutradan je došlo i do susreta sa upravom austrijske firme Christof Group koja sa Ferrostaalom čini konzorcij zadužen za inžinjering i projektovanje uz još jednu njihovu prednost, a to je dobro poznavanje poslovnog okruženja na Balkanu i iskustvo koju firma ima sa ovdašnjim partnerskim firmama i organizacijama. Općenito, vijećnici Općine Zenica, Načelnik Općine Zenica i njegovi pomoćnici, kao i Ministar privrede Ze-Do Kantona imali su priliku dobiti sve informacije o firmama koje će u narednim godinama očito igrati vrlo značajnu ulogu u privrednom životu grada Zenice.

bron:www.zenica.ba

vijest iz marta 2012
 

·
Registered
Joined
·
23,557 Posts
Mozda mjesec septembar i predizborna kampanja? Ovakve stvari se uvijek tempiraju :)
 

·
Registered
Joined
·
23,557 Posts
Smijes li se kladiti u tu tvrdnju? ^^
 

·
Registered
Joined
·
12,100 Posts
Discussion Starter · #20 ·
^^
O ,ho, ho, ponuda je pala :lol: Mogu li ja da posredujem ,pa da i ja usicarim nesto na oKladi :lol:?
 
1 - 20 of 465 Posts
Top