SkyscraperCity Forum banner

[Zielona Góra] w moich oczach

192238 Views 534 Replies 62 Participants Last post by  tineid
G
4
[Zielona Góra] dolnośląskie miasto w woj. lubuskim

Stare miasto, część pierwsza.

Ratusz wieczorem.

Ratusz rano.

Wieża Głodowa.

Katedra św Jadwigi.
See less See more
1 - 20 of 535 Posts
Hmmm...

^^
Coś DZIWNY ten wieczór skoro jeszcze słońce jest... :)
Zdjęcia ładne :applause: chętnie poczekam na kolejne (noszę się z zamiarem odwiedzenia Zielonej za jakiś czas...)
G
Dzięki :) Fakt, może nie wieczór ale późne popołunie.
G
3
Stare Miasto, część druga.

Ulica Jedności.

Ulica Kościelna.

Wieża katedry od strony ulicy Mickiewicza.
See less See more
Bardzo ładne zdjęcia, Zieloną Górę trochę znam, studiowałem tam rok dziennie, a teraz jestem co dwa tygodnie na zjazdy. Kiedy tam mieszkałem w tygodniu, miasto nie szczególnie przypadło mi do gustu, być może ze względu na niepowodzenia na uczelni i niewielką ilość znajomych. Teraz jednak, gdy bywam tam na weekendy, zwłaszcza w taką pogodę, zaczynam się przekonywać. Focus Park bomba, przebudowa winiarni również. Co doprowadza mnie do szału to nawierzchnia na deptaku! Jakieś plany remontu ? Zwłaszcza, że teraz jeszcze to podziurawili przy jakichś robotach. To co w ZG lubię najbardziej to ilość młodych ludzi. 100 tys. miasto dostaje zastrzyk ok 25 tys. studentów o ile dobrze pamiętam ? I to właśnie to, w autobusach, na rynku...wszędzie studenci :) Nie wiem jak to się potem przekłada na ilość mieszkańców, wydaje mi się jednak, ze większość absolwentów wybiera Poznań lub Wrocław. IMHO, mimo że coraz bardziej lubię to miasto, nie chciałbym tam zamieszkać. Ale powtarzam, przekonałem się i zaczynam odnajdywać w Zielonej Górze coś czego przedtem mi brakowało, mianowicie klimat i jakiś bliżej niesprecyzowany jeszcze charakter miasta.
See less See more
G
Nawierzchnia deptaku ma być wymieniona w najbliższych latach :)
G
4
Stare Miasto, część 3.

Przy ratuszu...

Ulica Kupiecka.

Terenówka programu "Odkrywamy Lubuskie" przy Katedrze św. Jadwigi.

Ratusz o zmierzchu.
See less See more
^^

Pięknie zdjęcia Zielonej Góry tb808 :D
ŁoŁ

Ujęcie Kościelnej czy Ratusza o zmierzchu- WSPANIAŁE :applause:
Coraz chętniej "widzę tam siebie" latem... :)
G
3
Stare Miasto, część 4.
Kranik z pitną wodą i zachodnia ściana rynku.

Wieża Łaziebna zwana też Głodową

Budynek poczty.
See less See more
Spoko miasto, tylko tak troche mało ludzi na tych zdjęciach
Nieznam się na fotografii, ale chyba filtry poszły w ruch, a te dodają tym fotką naprawde ciekawy klimacik, gratuluje, bardzo mi sie podoba.

Drugie zdjęcie z drugiej części jest naprawde świetne.
Ulica Kupiecka.
Haha to dobre! Nigdy nie widziałem tego miejsca tak pustym! Musiałeś zrobić je w zimie - gdzieś tak już koło lutego sądząc po słońcu, które oświetla budynki od wschodu i do tego w niedzielę, bo nie ma parkujących aut ani ludzi ani w ogóle nic.
Pewnie wszyscy jeszcze śpią...
a może to nawet jest trochę później, Wielkanoc - wszyscy albo jeszcze w łóżkach albo właśnie zajadają się śniadaniem wielkanocnym;)
G
4
Dobry strzał :p Ósmy marca, ale nie niedziela tylko sobota.

Stare Miasto, cześć piąta...narazie przerwa ze starociami :)

See less See more
To co w ZG lubię najbardziej to ilość młodych ludzi. 100 tys. miasto dostaje zastrzyk ok 25 tys. studentów o ile dobrze pamiętam ? I to właśnie to, w autobusach, na rynku...wszędzie studenci :) Nie wiem jak to się potem przekłada na ilość mieszkańców, wydaje mi się jednak, ze większość absolwentów wybiera Poznań lub Wrocław.
W sumie miasto ma 118 tysięcy, a studentów na UZ jest coś koło 18 tysięcy obecnie, w sumie z innymi prywatnymi uczelniami + z osobami studiującymi w Sulechowie to może koło 25 tys. się zakręci ;)
G
3
Teraz trochę komuny...

Biblioteka.

Domy towarowe "Centrum". Ponoć w czasie otwarcia były najnowocześniejsze w Polsce.

Dom towarowy "Hermes". Mają go burzyć za jakiś czas.
See less See more
G
3
Hehe...wejście do jego środka powoduje powrót do przeszłości.

Jedyny z trzech wieżowców przy Chopina/Westerplatte, który zachował oryginalny wygląd.

Ta sama część miasta, wybudowana na miejscu małej uliczki (Nowomiejska) z parterowymi domami i ogrodami w drugiej połowie lat 60tych.

Ulica Westerplatte. Na pierwszym planie socrealistyczny budynek z lat 50tych, dalej przebudowany dom towarowy Topaz, Empik i Poczta (te trzy to druga połowa lat 60tych/pierwsza 70tych).
See less See more
Hmmm...

Śpieszcie się z tym HERMESEM bo jeszcze go uznają za zabytek i będą nici z burzenia (a takie kwiatki się już zdarzają :bash: )
G
8
(opisy z wikipedii)

Kościół Ewangelicko-Augsburski, zaprojektowany przez zielonogórskiego architekta powiatowego Emila Friede. Kamień węgielny pod świątynię położono 22 sierpnia 1909 roku. 11 czerwca 1911 roku nastąpiło jej uroczyste poświęcenie.

Kościół pw. Najświętszego Zbawiciela – wzniesiony w Zielonej Górze z fundacji Georga Beuchelta i jego siostry Liddy. Pod budowę wybrano działkę przy al. Niepodległości należącą do Beucheltów. W 1915 roku rozpisano konkurs architektoniczny. Ostatecznie przygotowanie projektu zlecono Wilhelmowi Wagnerowi i Oskarowi Hossfeldowi. 19 maja położono kamień węgielny. W kwietniu 1916 roku kościół był już pokryty dachem. Uroczyste poświęcenie świątyni nastąpiło 3 stycznia 1917 roku. Obiekt posiadał elektryczne ogrzewanie oraz zegar i organy o napędzie elektrycznym.

Katedra nocą.

Kościół Matki Boskiej Królowej Polski, zbudowana w 1866 roku, w nawiązaniu do stylów średniowiecznych. Jest to budynek ceglany, salowy na rzucie prostokąta. Bryła kaplicy nakryta jest dachem dwuspadowym. Fasada i przeciwległa elewacja posiadają czterostopniowe, schodkowe szczyty. Otwory okienne i wejściowy są półkoliście zamknięte.

Kaplica pw. Narodzenia Najświętszej Marii Panny – tzw. Kaplica na Winnicy przy ul. Aliny 17. wzniesiona w Zielonej Górze po 1314 roku jako wotum za opiekę nad mieszkańcami Zielonej Góry, którzy przeżyli epidemię dżumy. Pierwsza kaplica była wzniesiona z drewna na kamiennych fundamentach. W XV wieku zastąpiono ją budowlą murowaną z kamienia. W latach 70. XIX wieku był własnością zielonogórskiego winiarza, który po przebudowaniu kaplicy prowadził w niej wyszynk wina. Funkcję sakralną przywrócono w 1947 roku. Po wojnie kaplicę remontowano w 1947 i 1951 roku.

See less See more
Chce sie zapytac Zielonogorskich. Co ja slyszalem, to Zielona Gora powinna byc najwiecej na polnoc wysunieta winica w Europie. Pytam bo w czeskich Litomericach sie szczycili, ze ona u nich. Oto nie wiem. Moze w ZG bylo winic w przeszlosci i teraz juz nie ma? Dzieki za odpowiadz :).
1 - 20 of 535 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.