SkyscraperCity Forum banner

Zoetermeer: VN Toren

7596 Views 31 Replies 17 Participants Last post by  24-Seven
Kantoorgebouw van 65 meter bij Mandelabrug Gemeente tekent contract met Eurocommerce

Door PETER VAN DE STADT

ZOETERMEER - Projectontwikkelaar Eurocommerce gaat pal naast de Mandelabrug, bij het Plein van de Verenigde Naties, een kantoorgebouw neerzetten van waarschijnlijk 19 verdiepingen en rond de 65 meter hoog.
In het gebouw van circa 20.000 m² komen naast kantoren ook een vergader- en congrescentrum. De gemeente Zoetermeer en Eurocommerce ondertekenen vandaag op de vastgoedbeurs Provada in de Rai in Amsterdam een overeenkomst. Zoetermeer heeft daar een eigen stand. De wethouders Pieter Smit (verkeer) en Bé Emmens (economische zaken) zijn daar de tevreden ondertekenaars.

,,Eurocommerce gaat deze overeenkomst voor eigen rekening en risico aan en draagt de nog onbekende kosten die met de ontwikkeling gemoeid zijn. De locatie past ook in het beleid van Eurocommerce, dat is gericht op stationslocaties met een duurzaam karakter,'' legt een gemeentelijk woordvoerster uit.

Eurocommerce is gespecialiseerd in het ontwikkelen en realiseren van bedrijfsruimte en kantoorpanden in eigen beheer. De aangekondigde bouw van het kantorencomplex komt op een moment van economische achteruitgang. Dat uit zich ook in tienduizenden m² leegstaande kantoorruimte in Zoetermeer. Het weerhoudt Eurocommerce niet om plannen in Zoetermeer te ontwikkelen. Een slot op de deur voor de gemeente is wat dat betreft de aard van de overeenkomst: een gesloten contract, waarbij alleen dan met de bouw wordt gestart als er een klant of klanten zijn.

Saillant detail is dat het 65 meter hoge gebouw is gepland op dezelfde locatie waar Zoetermeers vorige burgemeester Luigi van Leeuwen dolgraag de hoogste kantoorkolos van Nederland had willen realiseren. De Hollandse Meester, die 165 meter hoog moest worden, is er nooit gekomen. In 2005 heeft de gemeente de optie van een projectontwikkelaar op de bouwplek niet verlengd. Zes jaar lang was er te weinig belangstelling voor.

www.ad.nl

En daarmee is het definitief einde verhaal voor de Hollandse Meester. Ik woon pal tegenover deze kavel, maar had toch liever een veel hoger gebouw gezien op deze plek. Dit is namelijk de enige plek waar een onbeperkte bouwhoogte geldt. En dan komen ze met een toren"tje" van 65 meter, terwijl alleen al aan de overkant van de A12 hogere gebouwen komen. Jammer!
See less See more
1 - 20 of 32 Posts
Jammer, maar een 165 meter hoge toren zit er gewoon echt niet in voor Zoetermeer met deze tijden. De vraag is of het sowieso ooit al wel realistisch was. In die 6 jaar dat geen enkele huurder voor de HM zich had aangemeld is het niet dat in heel het land de kantorenmarkt totaal op zijn gat lag...

Als het een mooi ontwerp is, vind ik 65m prima voor die plek. En misschien is het net die kritieke massa die station Zoetermeer weer naar een intercitystatus tilt...
See less See more
Ik moet zeggen dat het ontwerp ver boven mijn verwachtingen ligt :cheers:
ik ben eigenlijk vooral benieuwd naar het ontwep gezien vanaf de snelweg. Zoetermeer kan wel wat reklame gebruiken naar buitenstaanders, op het gebied van architectuur. Voor de beeldvorming van de stad lijkt mij dat Zoetermeer eens die stap 'moet' zetten en ontwikkelaars gaat uitdagen (of duwen) te investeren in kwaliteit i.p.v. kwantiteit. Ook in het belang van Haaglanden... en mijn stadgenoten (al lijkt het hen nauwelijks te interesseren)

Het ziet er veelbelovend uit. Maar ja... renders...
See less See more
Het project heeft blijkbaar de naam "VN toren" gekregen en de geplande oplevering zou in 2012 zijn;

VN Toren te Zoetermeer

De Parallelgroep BV - Energie-Techniek BV is uitgenodigd door Eurocommerce Projectontwikkeling BV te Deventer, deel te nemen aan het bouwteam voor een te bouwen kantoortoren op het plein van de Verenigde Naties te Zoetermeer. Als bouwteampartner gaan wij zorgdragen voor het ontwerp/uitvoering van de elektrotechnische installaties vanaf VO tot en met bestek. De opleverdatum van het gebouw staat gepland eind 2012
See less See more
Goed nieuws! Die 168 meter was een droom van de vorige burgemeester... Dit is 100 meter lager maar wel eindelijk een mooie opvulling voor dat lege gat bij het station.

Maargoed... eerst een huurder vinden. Dat was bij de HM toch ook het probleem?
het is toch maar een heeeel klein gaatje???!!!
Met gaatje bedoel je de footprint?? Die is ongeveer gelijk aan de footprint van het NH hotel. De huidige fietsenstaling komt te vervallen.
yep... het is een kaveltje van niks. Met een groot gat zou ik eerder de binnenzijde van de lus (car-pool plaatsen) aan de andere kant willen aanduiden. Ik ben benieuwd wat daar ooit komt.
Op de site van Eurocommerce staat het volgende;

Het markante nieuwbouwproject 'De Verenigde Naties' te Zoetermeer bedraagt circa 18.000 m² duurzame en multifunctionele kantoorruimte, geschikt en ontwikkeld voor een of meerdere zelfstandige huurders.

Het kantoorgebouw ligt, zoals de naam al doet vermoeden, aan het Plein van de Verenigde Naties. Door de uitstekende ligging is het kantoorgebouw uitstekend te bereiken met auto en tevens met het openbaarvervoer. Het treinstation bevindt zich op enkele minuten lopen. Het ontwerp van het gebouw komt van de kundige hand van Diederick Dam van Dam & Partners Architecten. Het gebouw telt 20 verdieping, waarvan de twintigste verdieping in gebruik zal worden genomen als technische ruimte. De begane grond is voor een gedeelte vrij toegankelijk, de rest van de verdiepingen zijn alleen toegankelijk met een elektronische pascontrole op de begane grond. Op de begane grond en eerste verdieping is zesvoudige ventilatie toegepast, op deze manier zijn deze vediepingen geschikt voor vergaderruimten, restaurant en keukenfaciliteiten. De koeling is 70% geregeld d.m.v. WKO-installatie en 30% d.m.v. traditionele installaties. Op deze manier is het gebouw altijd verzekerd van koeling cq. verwarming. Het kantoorgebouw is aan de buitenkant voor het grootste gedeelte opgebouwd uit glas en daarom is het gebouw geheel afgewerkt met zonwerend glas.

De parkeergelegenheid van het gebouw bevindt zich voor het grootste gedeelte in een seperate parkeergarage die zich op loopafstand bevindt, aan de rand van het plein. Hier zijn 308 parkeerplaatsen. Tevens zijn er onder het gebouw nog 36 parkeerplaatsen.
See less See more
2
GOED NIEUWS!!!

De bouwaanvraag voor dit project is ingediend. Verwachte start bouw is 4e kwartaal 2010.
:cheers:

Gemeentelijke bekendmaking:

Bouwvergunning 2e fase aanvraag: Plein van de Verenigde Naties, het bouwen van een kantoorgebouw met parkeergarage, nr. BT20100496

Gemeente Zoetermeer - donderdag 8 juli 2010

Plein van de Verenigde Naties, het bouwen van een kantoorgebouw met parkeergarage, nr. BT20100496
See less See more
Geen onaardig torentje al was die 165 meter leuker geweest. ;)
@AEvolution is de bouwvergunning inmiddels binnen?

ziet er cool uit
Een bouwvergunningsprocedure neemt makkelijk 18 weken in beslag. Ik verwacht niet dat voor het eind van dit jaar de vergunning wordt afgegeven. Een bouwvergunning is een jaar geldig, dus dan zou uiterlijk eind 2011 de bouw moeten starten.
hebben ze eigenlijk huurders voor dit apparaat??? Zonder gegarandeerde bewoners zou het een wonder zijn om binnenkort te starten met bouw (sommigen zouden het zowat zelfmoord noemen)
In de intentieovereenkomst met de gemeente staat dat minimaal 70% moet zijn verhuurd, voor er gebouwd mag worden. Kleine kans dat die 70% nu al gehaald wordt. Het is wel slim om toch een bouwevrgunning aan te vragen, gezien de lange doorlooptijd van zo'n procedure. Tegen de tijd dat 70% is verhuurd, kan er gelijk met de bouw worden gestart. De bouwtijd zal rond de 2 jaar liggen. In 2013/2014 zijn we de huidige crisis allang weer vergeten ;)

Het valt me net op dat Eurocommerce het project VN toren van de site heeft verwijderd.
See less See more
Ik dacht een maand of twee terug ergens gelezen te hebben dat men in december (2010) zal beginnen met het bouwrijp maken van de kavel?!
1 - 20 of 32 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top