SkyscraperCity Forum banner

Zwitserland: Berner Oberland (25x)

9348 Views 27 Replies 20 Participants Last post by  Kruikenparadijs
Berner Oberland

Hierbij een fotoserie van mijn vakantie van begin juni. Ik was er eerst niet zo voor om de foto's hier te posten aangezien het niet echt over stedelijke gebieden gaat, maar Timon91 heeft me overtuigd ;)

Het Berner Oberland ligt aan de zuidkant van midden-Zwitserland, en is één van de belangrijkste toeristengebieden van het land, het barst er dan ook van de Japanners en Chinezen, bordjes zijn zelfs in die talen. Ik ben vooral voor de omgeving gegaan, en wat minder voor de toeristische attracties aangezien dit al mijn derde keer hier was. De foto's zijn vooral genomen vanuit het Lauterbrunnendal, rondom Grindelwald, Interlaken en Hasliberg.

Gebied:


1. Typisch huis in Lauterbrunnen. En perfect onderhouden, zoals overal in Zwitserland.


2. De Staubbachfall, een waterval van 300 meter hoog. De Staubbach is niet zo heel erg groot, dus het water wil in de wind snel verwaaien. Desondanks een spectaculair gezicht, zie ook later.


3. Kijkend over Lauterbrunnen, met Wengen wat hoger aan de overkant. Bovenaan Männlichen (2.343 m)


4. Je kan via een halfopen grot tot onder de waterval komen. Gelukkig stond de wind goed, want als het water recht naar beneden valt kan je goed nat worden.


5. De Wengernalpbahn die je van Lauterbrunnen (795 m) naar Kleine Scheidegg (2061m) brengt. Vanaf daar kan je met de trein door naar de Jungfraujoch (3471 m)


6. Het bekende beeld van de waterval in Lauterbrunnen. Het was 's middags echter snel bewolkt. Dat muurtje wat je langs de straat ziet, is te zien in een scene van de James Bondfilm On Her Majesty's Secret Service (1969) in een achtervolgingsscene. Grote delen van die film spelen zich in deze omgeving af.


7. De Berner Oberlandbahn (BOB) die je vanaf Lauterbrunnen naar Interlaken brengt. Al die treintjes ontsluiten het bergland erg goed, maar zijn wel omslachtig, vanaf Interlaken naar Jungfraujoch kost 2 uur (20 kilometer). De ticketprijzen zijn zeer fors, veel duurder dan het reguliere OV in Zwitserland.


8. Zoals het hoort: 's ochtends vroeg is het nog onbewolkt, dus om 8 uur 's ochtends kan je zulke plaatjes schieten. Vanaf 9 uur beginnen de eerste quellwolken te vormen. Dit is het einde van het Lauterbrunnendal met de Grosshorn (3754 m) en de Ebnefluh (3962 m)


9. Naar Isenfluh gereden, via een zeer smalle weg met her en der uitwijkplaatsen, en een slecht verlichte tunnel die in 360 omhoog draait. Vanaf Isenfluh heb je een fantastisch uitzicht op de Jungfrau (4158 m). De Jungfrau is niet de hoogste berg van het massief, maar wel de meest prominente. Op heldere dagen is de berg vanaf het Schwarzwald in Zuid-Duitsland zichtbaar.


10. Het witte bergje onder de top heet toepasselijk de Silberhorn (3695m)


11. Ik ben de naam van deze berg kwijt, maar het is vanaf Grindelwald gefotografeerd.


12. De Eiger (3970 m). De Eiger Nordwand (1200 meter) geldt als één van de moeilijkste bergroutes ter wereld.


13. De Gross Fiescherhorn (4049 m), verstopt tussen de Eiger en de Schreckhorn.


14. De Trümmelbachfälle, een serie watervallen binnen in de berg. De Trümmelbach is de enigste rivier die het smeltwater van de Jungfrau verwerkt. Ik ben hier nu niet binnen geweest, maar vroeger wel. Erg spectaculair, en regenkleding kan handig zijn.


15. Het Lauterbrunnendal. Officiëel komen er 72 waterfallen van deze rotswanden naar beneden, maar slechts een stuk of 20 zijn prominente watervallen van meer dan 100, soms zelfs 200 meter.


16. Rechts de Breithorn, met 3780 meter tevens één van de prominentere pieken van het Berner Oberland.


17. De Jungfrau vanaf het Lauterbrunnendal. Alhoewel dichterbij, is de Jungfrau vanaf het grootste gedeelte van het Lauterbrunnendal niet zo goed te zien door de steile rotswanden.


18. De Gletscherhorn (3983 m) vanaf de weg tussen Interlaken en Lauterbrunnen.


19. Vanaf Beatenberg. Links nog een stukje Eiger, middenin de Mönch (4107 m) en rechts de Jungfrau. Eiger, Mönch und Jungfrau worden doorgaans in één adem genoemd.


20. Helaas was het alleen 's ochtends vroeg echt mooi weer, maar dan hangt er weer veel vocht in de lucht. Echt scherpe foto's lukken daardoor niet.


21. De Thunersee en het dorp Spiez. Daarachter het dal van Kandersteg en Adelboden.


22. De Blümlisalp (3664 m) boven Kandersteg. Ik ben ook nog in Kandersteg en Adelboden geweest, maar helaas was het daar vrij veel bewolkt.


23. Bij Hasliberg, de Wetterhorn (3692 m)


24. Zijaanbeeld van de machtige Wetterhorn.


25. Laatste foto vanaf Hasliberg.


Dat was 'm weer! :cheers:

Bijna alle hoge toppen van het Berner Oberland staan op de foto, met uitzondering van de Finsteraarhorn (4274 m) aangezien deze maar vanaf een zeer beperkt aantal andere hoge punten zichtbaar is, hij ligt namelijk achter de Eiger en Schreckhorn. De Aletschhorn (4192 m) is eveneens niet zichtbaar vanwege dezelfde redenen. De Aletschhorn is vanuit Wallis beter zichtbaar.
See less See more
26
1 - 20 of 28 Posts
Prachtige foto's, Chris! Weer wat over Zwitserland geleerd :)
Wat is Zwitserland toch een heerlijk land. Ik kom er vrijwel ieder jaar en geniet er ontzettend van. Vooral de reinheid van Zwitserland is iets wat ik enorm waardeer, ik zou er later graag een huisje willen :).

Mooie serie, doet me echt weer even terugverlangen.
krijg flashbacks naar onze vakanties in m'n vroege jeugd naar Interlaken. Het blijft een prachtig land.
krijg flashbacks naar onze vakanties in m'n vroege jeugd naar Interlaken. Het blijft een prachtig land.
precies hetzelfde gevoel :p

Ik wil weer terug daarheen
Lang geleden nog in Wengen overnacht voor een dikke week of zo. De trein naar het Jungfraujoch en de ijsgrot aldaar zijn geweldig.
De trein naar het Jungfraujoch en de ijsgrot aldaar zijn geweldig.
Ik ben vroeger wel eens naar de Kleine Scheidegg geweest, maar mijn ouders vonden de trein naar Jungfraujoch destijds voor het hele gezin niet betaalbaar. Ik heb dat nu ook niet gedaan... het kost veel geld (120 euro retour pp dacht ik), en je moet het erg treffen met het weer. Ik had iedere dag dat het halverwege de ochtend al bewolkt raakte, en dan moet je dus eigenlijk al rond een uur of 8 á 9 boven zijn... met een reistijd van 2 uur moet je dus al voor 6 uur opstaan.
See less See more
Wat een schitterende foto's :)! Ik wist niet eens dat die bergen daar zo hoog waren, lol. Prachtige landschappen! Zou er erg graag eens naartoe willen. Als ik het programma Railway op tv zie, vind ik het ook altijd prachtig om naar Zwitserland te kijken.
Chris, hartelijk dank voor deze schitterende fotoserie. Zwitzerland staat ook wel eens bij mij op het vakantieprogramma, ik ben er graag. Zeker vanwege de treintjes, maar ook vanwege de schitterende natuur. En je raakt er gemakkelijk de nodige kilo`s kwijt bij de bergwandelingen in de ijle lucht.

Ach wat, dit is een hoogbouwforum. En 3000-plussers heb je klaarblijkelijk niet zo vaak in allerlei threads! :)
See less See more
Heel mooi, ben nog nooit in dit deel van Zwitserland geweest. Misschien volgend jaar proberen een paar dagen te gaan skiën daar want het ziet er top uit!
Ik ben vroeger wel eens naar de Kleine Scheidegg geweest, maar mijn ouders vonden de trein naar Jungfraujoch destijds voor het hele gezin niet betaalbaar. Ik heb dat nu ook niet gedaan... het kost veel geld (120 euro retour pp dacht ik), en je moet het erg treffen met het weer. Ik had iedere dag dat het halverwege de ochtend al bewolkt raakte, en dan moet je dus eigenlijk al rond een uur of 8 á 9 boven zijn... met een reistijd van 2 uur moet je dus al voor 6 uur opstaan.
is idd erg prijzig. wij gingen ook pas het 4e of 5e jaar dat we er kwamen daarheen, maar toen hadden we ook 1 of andere OV-kaart gekocht waarmee je onbeperkt een week lang kon reizen en waarmee je ook flinke korting kreeg op de treinreis naar de jungfraujoch. geweldige ervaring was dat trouwens, net als de schilthorn, waar je een geweldig panorama hebt. er valt zo ontzettend veel te bekijken in dat gebied. teveel om op te noemen, brienzer rothornbahn, grotten van beatenberg, schilthorn, kleine scheidegg, mannlichen, stockhorn, jungfraujoch en ga zo maar door.
See less See more
Prachtig berglandschap. Ben in mei in Zwitserland geweest (moet nog met de foto's aan de slag), schitterend land maar erg aangeharkt en haast steriel netjes. Maar dat doet niets af aan de imponerende landschappen. Ben een week om en rond Luzern geweest en een week in het Blenio-dal in Ticino.
Fantastische foto's van een mooi land!

Ben er nog nooit echt op vakantie geweest, op een paar keer een paar dagen in Zurich na. Wel ben ik er vaak doorheen gereden naar Italia en zelfs vanuit de auto kijk je je ogen uit!:)
^ Zelfde. Heb wel eens overnacht in Zürich/Winterthur maar ben er verder eigenlijk alleen maar door heen gereden.

Mooie fotos :)
Zwitserland is overigens niet zo duur meer als vroeger.

Hotels en horeca zijn duur, evenals de meeste bergtreintjes en kabelbanen. Campings zijn niet echt duur, en het prijsniveau van de supermarkten wisselt, sommige dingen zijn behoorlijk duur, andere dingen gewoon normaal. Wat in Zwitserland wel goedkoop is, is de brandstof, benzine is met € 1,00 per liter ongeveer 40 tot 45 cent goedkoper dan in Nederland. De diesel is ongeveer even duur.

See less See more
Ah, ik zou toch maar weer eens gewoon op vakantie naar Zwitserland moeten gaan na het zien van dit soort plaatjes.
Engelberg, Kaltbrunn, Davos, Sankt Moritz, 2x Disentis, Wengen, 3x Leysin. Allemaal + omgeving dus ook Genève, Lausanne etc. Ja het was elk jaar onze vaste stek in mijn jeugdjaren, met onderweg naar/van daar een nachtje in Mulhouse of Colmar, maar alle andere buiten deze 2 keren in de geweldige stad Straatsburg. Rij daar niet zomaar voorbij jongens, breng er zeker een bezoek aan ;)
See less See more
Prachtige serie. Moet Zwitserland ook maar eens bezoeken. Ben er nog nooit geweest.
Wat een schoonheid. Toevallig ga ik over drie weken ook naar het Berner Oberland, en ik heb er zojuist nog meer zin in gekregen, mooie platen!
1 - 20 of 28 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top